Connect with us

Events

Πύλη του Καθρέφτη: Αρχαία Γνώση, Τεχνη & Επιστήμη του Μέλλοντος

Published

on

Πύλη του Καθρέφτη: Αρχαία Γνώση, Τεχνη & Επιστήμη του Μέλλοντος: Η εικαστικός και συγγραφέας Ζέττα Ντεκοπούλου παρουσιάζει έναν κύκλο πέντε Συνομιλιών-Παραστάσεων μνήμης με διακεκριμένους στον τομέα τους επιστήμονες, και κύριο θέμα τη θέαση της τέχνης και της επιστήμης του μέλλοντος σε σχέση με τη διαχείριση της αρχαίας γνώσης.  

«Οραματιζόμαστε το μέλλον στο μέλλον μας, αποτινάσσοντας τη σκόνη του χρόνου από τα γερασμένα νιάτα»

Σε αυτές τις συνομιλίες αναζητάμε τη Σκέψη του Κόσμου στη σκέψη των δημιουργών. Την απεικόνιση της κοσμικής πράξης της δημιουργίας στον μύθο, τη φιλοσοφία, τη σύγχρονη τέχνη και την επιστήμη. Ερευνούμε τις λειτουργίες της συνείδησης, της αντίληψης και της μνήμης, από τους πρωτόγονους ως τους σύγχρονους ανθρώπους-δημιουργούς. Ανακαλύπτουμε τις «ψυχικές πολικότητες» και αλληλεπιδράσεις στην σκέψη των πρωτοπόρων του πνεύματος. Διακρίνουμε τις συνδέσεις αρχαίας τέχνης και τεχνολογίας στην τέχνη και την επιστήμη του μέλλοντος: τη «Φυσική της πληροφορίας» και τη «Φυσική της ενέργειας».

Συνομιλία δημιουργικής φαντασίας και διαλεκτικού λόγου, με στόχο την έμπνευση, τον στοχασμό και τον επαναπροσδιορισμό της σκέψης, την αλλαγή συνειδητότητας και αντίληψης, τη διεύρυνση των ορίων της γνώσης

Εισαγωγική ομιλία

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 στις 19.00, θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος με ανάλυση του «Χάρτη Μνήμης» και της τέχνης «να μαθαίνεις, να θυμάσαι και να σκέφτεσαι».
Είσοδος Ελεύθερη

Πρόγραμμα Συνομιλιών-Παραστάσεων μνήμης*

9/1/2017: ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΥΛΗ-ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ
Κοσμογονικό ωόν, pinhole camera, μελανές και λευκές οπές, κώνοι φωτός, ολογράμματα. Η πράξη της δημιουργίας στην επιστήμη της κοσμολογίας, η τέχνη του σκοτεινού θαλάμου. Γέννηση και εξέλιξη της φωτογραφίας (Επιστήμη-Τέχνη-Τεχνολογία). ΥΛΑΣΤΡΟΝ: Η μαγεία της αλχημείας.

Μια πρωτότυπη Συνομιλία-Παράσταση, η οποία θα ξεκινήσει με φωτογραφική λήψη εικόνας με pinhole camera και εμφάνιση-εκτύπωση της φωτογραφίας σε έναν σκοτεινό θάλαμο, σε κοινή θέαση στην αίθουσα της διάλεξης. 

Παρουσίαση θέματος: Ζέττα Ντεκοπούλου. Συνομιλητές: Παναγιώτης Παπασπύρου, Αστροφυσικός και οι Φωτογράφοι Ιωάννης Ασημακόπουλος και Δημήτρης Τσεβάς.


16/1/2017: ΣΚΙΕΣ-ΕΙΔΩΛΑ-ΚΑΤΟΠΤΡΑ

Ους-οφθαλμός, ήχος-φως, λόγος-εικόνα. Ακρόαση-θέαση Πλατωνικού σπηλαίου-Θεάτρου μνήμης: Από τον φιλοσοφικό μύθο στις μαθηματικές επιστήμες και τη σύγχρονη τέχνη. Περί αρχετυπικών περιοδικών ταλαντώσεων, ανακλάσεων, διαθλάσεων, σκιών, ειδώλων και κατόπτρων. Συνείδηση, αντίληψη και μνήμη. Από τον ήχο στον λόγο, από τη φαντασία στη διαλεκτική. Τέχνη και μαθηματικά: A. Luther, V. Vasarely, M. C. Escher.

Παρουσίαση θέματος: Ζέττα Ντεκοπούλου. Συνομιλητής: Δημήτρης Λέκκας, Μαθηματικός, συνθέτης, τ. καθηγητής Ανοικτού Πανεπιστημίου Αθηνών.

23/1/2017: ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ-Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ
Οι «ευαίσθητες αποχρώσεις» των δημιουργών. Η «εσωτερική αναγκαιότητα» στην τέχνη και την επιστήμη. «Ψυχικές πολικότητες», συνομιλίες και αλληλεπιδράσεις δημιουργών-επιστημόνων: Kepler-Fludd, Pauli-Jung, Bohm-Krisnamurti, Newton-Goethe, Kandinsky-Steiner, Balzac-Cezanne, Blake-Van Gogh, Magritte-Wittgenstein, Picasso-Cocteau, Einstein-Dali, κ.ά.

Παρουσίαση θέματος: Ζέττα Ντεκοπούλου. Συνομιλητής: Παναγιώτης Παπασπύρου, Αστροφυσικός.


30/1/2017: ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ 

Κοσμική μνήμη. Από την πρωτόγονη και αρχαϊκή αντίληψη στη σύγχρονη τέχνη και την επιστήμη του μέλλοντος. «Φυσική της πληροφορίας», «Φυσική της ενέργειας». Αυστραλοί ιθαγενείς και μορφογενετικά πεδία, γραμμές Ley. «Μνημονικοί τόποι», λαβύρινθοι, μεγαλιθικά έργα, γεωδαισία. Μύθοι, Γεωλογία, Αρχαιολογία και «ιερή αρχιτεκτονική». Σαμανιστικές γνώσεις και σύγχρονη επιστήμη, τεχνολογία-θεραπεία.

Παρουσίαση θέματος: Ζέττα Ντεκοπούλου. Συνομιλητής: Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, καθηγητής Γεωφυσικής Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας.


6/2/2017: ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 

Χάος και δημιουργικότητα. «Παράξενοι ελκυστές» και «χάρτες μεταβολής». Πλεύση στα αχαρτογράφητα ύδατα. Σύλληψη και πλοκή των ιδεών. Μήτις, η πολύτροπος και πολύμορφος νόηση των δημιουργών. Η πράξη της δημιουργίας. Οργάνωση και δομή της σκέψης. Η ποιητική γεωμετρία, Η αρχαία τέχνη της μνήμης: «Σιωπούσα ποίησις», «Λαλούσα ζωγραφική», «Αγαλματική γραφή», «Μυστικές σφραγίδες», «Μνημονικό θέατρο». Σχεδιασμός χαρτών μνήμης στο έργο της δημιουργίας. Αρχετυπικά σύμβολα και απεικονίσεις στα αρχαία και σύγχρονα έργα τέχνης.

Παρουσίαση θέματος-Σύνοψη ομιλιών: Ζέττα Ντεκοπούλου.


* Υπάρχει μια ακολουθία νοητικών συνδέσεων από τη μια Συνομιλία στην άλλη, δίχως αυτό να αποκλείει τη μεμονωμένη παρακολούθηση των θεμάτων. Στο τέλος κάθε διάλεξης ακολουθεί συζήτηση με ενεργή συμμετοχή του κοινού, ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

 

Σχεδιασμός-Επιστημονική επιμέλεια
Ζέττα Ντεκοπούλου, Συγγραφέας-Εικαστικός

Δείτε περισσότερα εδώ

Continue Reading
Comments

Subscribe

Advertisement

Facebook

Trending