ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

αδερφές Fox: τα κορίτσια που μιλούσαν με τα πνεύματα

Ποιές ήταν οι αδερφές Fox που μέσα από την επικοινωνία τους με τον κόσμο των πνευμάτων, βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη του πνευματισμού του 19ου αιώνα;

Η ιστορία που έκανε διάσημες τις αδερφές Fox

Ήταν γύρω στα μεσάνυχτα, προς τα τέλη του Μαρτίου του 1848, όταν δύο νεαρά κορίτσια φώναζαν κλαίγοντας τους γονείς τους μέσα από το δωμάτιό τους στην μικρή περιοχή Hydesville της  Νέας Υόρκης. Κάποιες παράξενες κραυγές και διάφοροι χτύποι αντηχούσαν μέσα στο δωμάτιο και κρατούσαν τα κορίτσια ξύπνια.

Οι γονείς έψαξαν όλο το σπίτι με το λιγοστό φως των κεριών, όμως δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν τι ήταν αυτό που προκαλούσε τις κραυγές. Την επόμενη νύχτα τα αλλόκοτα φαινόμενα εμφανίστηκαν ξανά, επιμένοντας για κάθε βράδυ σχεδόν για δύο εβδομάδες. Οι αλλόκοσμοι ήχοι διαρκούσαν μερικές ώρες κάθε νύχτα, και κούραζαν, μπέρδευαν και τρόμαζαν την οικογένεια. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία που έκανε διάσημες τις αδερφές Fox, τα κορίτσια που μιλούσαν με τους νεκρούς

svg%3E
Το σπίτι όπου μεγάλωσαν οι αδερφές Fox

Στις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους οι αδερφές Fox έπεσαν νωρίς για ύπνο, σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν την ξεκούραση που είχαν χάσει. Εκείνη  η νύχτα όμως είχε κάτι διαφορετικό, αφού η μία από τις αδερφές Fox, η Katie, απάντησε στα ανεξήγητα χτυπήματα με κάποια δικά της χτυπήματα που έμοιαζαν με παλαμάκια. 

Τα κορίτσια διαπίστωσαν πως κάτι απόκοσμο ανταποκρίθηκε στα χτυπήματα, και τότε η Maggie συμμετείχε στην παράξενη αλληλεπίδραση, ζητώντας από οτιδήποτε ήταν αυτό που έκανε το θόρυβο, να επαναλάβει αυτά που έκανε η ίδια. Τότε χτύπησε τέσσερις φορές τις παλάμες της και άκουσε τον χτύπο να επαναλαμβάνεται από την άλλη μεριά. Τα δύο κορίτσια αλληλεπιδρούσαν με μία αθέατη πλευρά του κόσμου για αρκετές ώρες.

αδερφές Fox
Οι αδερφές Fox

Μέσα από τέτοιου είδους ερωτήσεις και μιμήσεις, οι δύο αδερφές συμπέραναν πως αυτό που προκαλούσε τους χτύπους και τις κραυγές, ήταν μία αόρατη οντότητα, το πνεύμα ενός γυρολόγου μικροπωλητή μεταλλικών δοχείων, ονόματι Charles Rosna, που είχε δολοφονηθεί, και τα απομεινάρια του είχαν θαφτεί κάτω από το σπίτι. Όταν όμως η μητέρα τους Margaret προσπάθησε με τη σειρά της να μιλήσει με το πνεύμα. όλοι οι ήχοι σταμάτησαν. Προφανώς το πνεύμα ήθελε να επικοινωνήσει μόνο με τις αδερφές Fox, Katie και Maggie.

Οι αδερφές Fox ξεκινούν την επικοινωνία με τα πνεύματα!

Την επόμενη νύχτα η Margaret προσκάλεσε τους γείτονες ώστε να παρακολουθήσουν τις κόρες τους που επικοινωνούσαν με το πνεύμα. Προφανώς όμως οι γείτονες ήταν επιφυλακτικοί και έτσι έκαναν μία σειρά από δύσκολες ερωτήσεις που δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν άλλοι στο υποτιθέμενο πνεύμα. Με την βοήθεια που παρείχαν οι αδερφές Fox, το πνεύμα απάντησε σωστά σχεδόν σε όλες, μέσα από διαφορετικούς χτύπους που σήμαιναν ναι ή όχι.

 Οι καλεσμένοι είχαν τρομάξει και εκπλαγεί, όμως ήθελαν παραπάνω αποδείξεις. Αρκετοί εθελοντές προμηθεύτηκαν φτυάρια και έσκαψαν το υπόγειο του σπιτιού της οικογένειας Fox, αναζητώντας το άψυχο κορμί του Charles Rosna. Το νερό που ανάβλυζε όμως τους έκανε να σταματήσουν το σκάψιμο, όμως αυτή η αδυναμία να ανακαλύψουν αποδείξεις δεν τους αποθάρρυνε, αφού ήταν πεπεισμένοι πως ένα πνεύμα στοίχειωνε τη μικρή τους πόλη και πως οι αδερφές fox ήταν ικανές να επικοινωνούν με τους νεκρούς.

svg%3E

Εκείνη η εποχή ήταν γεμάτη από ιστορίες για τον κόσμο των νεκρών και των πνευμάτων, και οι πνευματικές συνεδρίες, οι αποκαλούμενες σεάνς ήταν πολύ δημοφιλείς, ιδιαίτερα στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα που επιθυμούσαν να πάρουν μία γεύση από την αντιπέρα όχθη. Έτσι, για το μεγαλύτερο μέρος στα μισά του 19ου αιώνα, οι αδερφές Fox μετατράπηκαν σε σταρ που γύριζαν τον κόσμο ώστε να επικοινωνήσουν με τα πνεύματα που αναζητούσαν την επαφή με τους ζωντανούς.

Οι διάσημες αδερφές Fox και η αμφισβήτηση

Ως το 1880 υπήρχαν πάνω από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι που πίστευαν πως οι αδερφές Fox είχαν πραγματικά την ικανότητα να μιλάνε με τα πνεύματα. Οι πιθανές δυνατότητες της Katie και της Maggie θεωρήθηκαν από τον κόσμο τόσο μεγάλες που φούντωσαν ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της εποχής, που δεν ήταν άλλο από τον πνευματισμό.

Όμως από την στιγμή που ασχολήθηκαν με τον πνευματισμό μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Arthur Conan Doyle, οι υποψίες για την δραστηριότητα των κοριτσιών έγιναν μεγαλύτερες, όπως εκείνες του Χάρι Χουντίνι, που πίστευε πως όλα όσα έκαναν οι αδερφές Fox ήταν μία τεράστια στημένη φάρσα.

svg%3E

Η μητέρα τους Margaret, γνωρίζοντας πως η πόλη που ζούσαν ήταν μικρή για να χωρέσει τις πνευματικές ικανότητες των κοριτσιών, έστειλε τις κόρες της να μείνουν με την μεγαλύτερη αδερφή τους στην Νέα Υόρκη. Εκείνη την εποχή η πόλη ήταν γεμάτη θρησκευτική ελευθερία, βιομηχανική ανάπτυξη και ακτιβισμό.

Ταυτόχρονα υπήρχαν και πολλοί πλούσιοι άνθρωποι που η μεγάλη αδερφή ήταν σίγουρη πως θα πλήρωναν για μία συνεδρία από τις αδερφές Fox και τις τρομερές ικανότητές τους. Έτσι η Leah διοργάνωνε τις σεάνς και προσκαλούσε επιφανείς κατοίκους για να παρακολουθήσουν με το αζημίωτο. Επίσης συμμετείχε και η ίδια στις συνεδρίες όταν μία από τις αδερφές αδυνατούσε για κάποιο λόγο.

svg%3E

Στις 14 Νοεμβρίου του 1849 οι αδερφές Fox πραγματοποίησαν την πρώτη τους μεγάλη σεάνς στο φημισμένο πιά Corinthian Hall. Οι τοπικές εφημερίδες είχαν διαφημίσεις για το γεγονός και έτσι το νέο μαθεύτηκε σε ολόκληρη την πόλη. Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν, είτε για να δουν λίγο από τον κόσμο των νεκρών, είτε για να χλευάσουν. Ως το τέλος της συνεδρίας όμως κανείς δεν χλεύαζε, αφού όπως έγραψε και η τοπική εφημερίδα “εκείνοι που ήταν παρόντες, δεν μπορούσαν παρά να παραδεχθούν πως οι αποδείξεις για τα πνεύματα ήταν σοβαρές”.

Τα προβλήματα ανάμεσα στις αδερφές Fox

Η Maggie, η Katie και η Leah μετατράπηκαν σε διεθνείς διασημότητες και ταξίδευαν σε αρκετά μέρη του κόσμου δείχνοντας στους ανθρώπους την λεπτή γραμμή μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και εκείνου των πνευμάτων… Συχνά οι άνθρωποι που πλησίαζαν τις αδερφές Fox ήταν χτυπημένοι από τον θάνατο και ευάλωτοι, έχοντας χάσει αγαπημένους ανθρώπους. Ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά χρήματα ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με εκείνους που έχασαν για μία τελευταία φορά.. Η Leah που διαχειριζόταν και τα οικονομικά των αδερφών Fox, δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να τους δώσει αυτό που ήθελαν.

svg%3E
Σύσσωμη η οικογένεια Fox

Καθώς όμως η Maggie και η Katie μεγάλωναν, μεγάλωνε μαζί τους και ο φθόνος για την μεγαλύτερη αδερφή τους. Υπήρξαν αρκετές φορές που ενώ εκείνες ήθελαν να σταματήσουν τις συνεδρίες και να πάψουν να λειτουργούν ως διάμεσα, η αδερφή τους, τους απαγόρευε να το κάνουν. Και παρά τα εξωφρενικά χρήματα που έβγαζαν με τις συνεδρίες των πνευμάτων, ειδικά για εκείνη την εποχή,  οι δύο μικρότερες αδερφές έπαιρναν πολύ λίγα. 

Όταν όμως  η Maggie ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μυστικά τον εξερευνητή Δρ. Elisha Kent Kane, δεν είπε τίποτα στην Leah και όταν εκείνη το έμαθε, οι αδερφές Fox τσακώθηκαν άσχημα. Όμως αυτό δεν εμπόδισε την Maggie να είναι με τον αγαπημένο της, ώσπου αυτός να πεθάνει ξαφνικά στην Αβάνα της Κούβας το 1857.  Τότε η Maggie έπεσε σε βαθια κατάθλιψη και ξεκίνησε να πίνει. Και μέχρι τις 21 Οκτωβρίου του 1888 ζούσε έτσι, μέχρι εκείνο το βράδυ που  ένιωσε πως δεν είχε τίποτα να χάσει πια.

αδερφές Fox: η απάτη και η πτώση

Εκείνη την νύχτα, μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους στο κτίριο της Ακαδημίας μουσικής της Νέας Υόρκης, η βαθιά καταθλιπτική και μεθυσμένη Maggie Fox προχώρησε προς το κέντρο της σκηνής. Μπροστά στην αδερφή της Katie που καθόταν μαζί με το κοινό για υποστήριξη, αποκάλυψε στο σοκαρισμένο πλήθος πως οι αδερφές Fox, τα διάσημα κορίτσια που επικοινωνούσαν με τον κόσμο των νεκρών ήταν μία τεράστια φάρσα.

svg%3E
Άρθρο για την ομολογία της απάτης των αδερφών Fox, γραμμένο από τον περίφημο Χάρι Χουντίνι

Στην συνέχεια εξήγησε (πάνω στην σκηνή αλλά και σε υπογεγραμμένη ομολογία που αποκαλύφθηκε στο κοινό) πως  η απάτη ξεκίνησε όταν οι αδερφές Fox ήταν μικρές σε ηλικία. Οι απόκοσμοι χτύποι που τις στοίχειωναν στο υπνοδωμάτιό τους, ήταν απλά φρούτα που έπεφταν στο πάτωμα. Όπως η ίδια εξήγησε, τις νύχτες που έπεφταν στο κρεβάτι, έδεναν ένα μήλο σε ένα μακρύ κορδόνι, το οποίο και μετακινούσαν, κάνοντας το μήλο να χοροπηδάει στο πάτωμα. Άλλες φορές απλά το έριχναν στο πάτωμα, κάνοντας παράξενους ήχους κάθε φορά που αναπηδούσε.

Τα κορίτσια για να καταφέρουν να διατηρήσουν το κόλπο και να πείσουν περισσότερους ανθρώπους, έμαθαν να κάνουν παράξενους ήχους τρίβοντας τις αρθρώσεις των ποδιών και των  δαχτύλων  τους. Μάλιστα η Maggie στην παράσταση αφαίρεσε το παπούτσι της και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο έκαναν αυτούς τους θορύβους, εξηγώντας παράλληλα και άλλους τρόπους που χρησιμοποίησαν οι αδερφές Fox για να παραπλανήσουν τον κόσμο. Ένας από αυτούς ήταν ένα τραπέζι ειδικά σχεδιασμένο για να παράγει παράξενους θορύβους ή το γεγονός πως έμαθαν να γράφουν πάνω σε πίνακα μόνο με τα πόδια τους.

Όλες οι εφημερίδες της χώρας ασχολήθηκαν με το ζήτημα, αποκαλώντας το φιάσκο ως “θανατηφόρο χτύπημα για τον πνευματισμό”, ειδικότερα από τη στιγμή που οι κοπέλες που βοήθησαν στην ραγδαία ανάπτυξή του, δημιούργησαν μία τεράστια απάτη. Βέβαια ο Πνευματισμός επέζησε και συνεχίζει να επιζεί, όμως οι αδερφές Fox είχαν τελειώσει ως διάμεσα, αφού πλέον το σύνολο του κόσμου τις χλεύαζε. 

svg%3E

Οι λιγοστοί άνθρωποι που πίστευαν πως οι αδερφές Fox όντως μιλούσαν με τα πνεύματα, κατηγόρησαν την Maggie για τον αλκοολισμό της. Τελικά και η ίδια συμφώνησε, παίρνοντας πίσω την ομολογία για την στημένη απάτη, λέγοντας πως εκείνη την εποχή είχε ανάγκη τα λεφτά και την επαφή με τους ανθρώπους και εκμεταλλεύτηκε την περίσταση για να γίνει το επίκεντρο της προσοχής. Με αυτή την παραδοχή της όμως έκανε και τις τρεις αδερφές Fox να περάσουν στην αφάνεια και τελικά να πεθάνουν αδέκαρες, ξεκινώντας από την Leah που έφυγε από τη ζωή το 1890. Τον Ιούλιο του 1892 η Katie πέθανε από βαρύ αλκοολισμό, κάτι που συνέβη και στην Maggie λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, από τα ίδια αίτια.

Παράξενες λεπτομέρειες επιβεβαιώνουν τις αδερφές Fox;

Όμως στο άδικο τέλος αυτής της αλλόκοτης ιστορίας, υπάρχει μία παράξενη λεπτομέρεια που κάνει αρκετούς να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί ο  Arthur Conan Doyle έγραψε πως το 1904, κάποια σχολιαρόπαιδα μπήκαν κρυφά στο παλιό σπίτι των αδερφών Fox που ήταν γνωστό ως “το σπίτι του φόβου”. Εκεί τα παιδιά ανακάλυψαν μέρη ενός σκελετού που εξείχε από κάποιο μισογκρεμισμένο τοίχο.

svg%3E

Ο γιατρός που εξέτασε τα ευρήματα συμπέρανε πως ο άνθρωπος ήταν γύρω στα 50, όπως ακριβώς και το πνεύμα της παιδικής ηλικίας των αδερφών Fox, ο Charles Rosna. Μεταγενέστερες αναφορές εμφάνισαν και ένα άλλο στοιχείο που λέει πως δίπλα στον σκελετό ανακαλύφθηκε και ένα από τα μεταλλικά δοχεία του μικροπωλητή. Έτσι η απορία πάντα θα μένει σε όσους μελετούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Είχαν την ικανότητα οι αδερφές Fox να μιλάνε με τα πνεύματα; Η και τα ευρήματα του σκελετού ήταν μία ακόμη φάρσα; Ισως τελικά να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια..

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Cern
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Cern ; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!