ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
astynomia

Η αστυνομία της Αυστραλίας θα μπορεί να κατασχέτει λογαριασμούς σε Social media!

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιό της μέσα σε 24 ώρες. Το συγκεκριμένο κοινοβούλιο θα επιτρέπει στην Αστυνομία να χακάρει τις συσκευές οποιουδήποτε θεωρείται ύποπτος και ερευνάται. Μέσα από αυτό τον νέο νόμο η Αστυνομία θα μπορεί να τροποποιεί ή ακόμα και να διαγράφει δεδομένα, να αποκτά τον πλήρη έλεγχο των λογαριασμών στα κοινωνικά δίκτυα και να συγκεντρώνει τις διαδικτυακές δραστηριότητες όσο επιθυμεί προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνά της.

Αυτό θα μπορεί να συμβαίνει μόνο με ένα ένταλμα και ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως ο νέος νόμος θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, άλλοι θεωρούν πως θα γίνει κατάχρηση εξουσίας και καταπάτηση της ιδιωτικότητας πολλών ανθρώπων που θα στοχοποιούνται για κάθε “διαφορετική” άποψη ή συμπεριφορά.

αστυνομία

Το νομοσχέδιο αυτό δεν εξηγεί επίσης για ποιό λόγο χρειάζεται η πρόσβαση της Αστυνομίας στα κοινωνικά δίκτυα των ανθρώπων, απλά με ένα ένταλμα.

Η αστυνομία αποκτά τον έλεγχο των Social media

Ο νόμος που τιτλοφορείται ‘Surveillance Legislation Amendment (Identify and Disrupt) Bill 2021’ , δηλαδή “Τροπολογία Νομοθεσίας περί παρακολούθησης” δίνει στην Αυστραλιανή Αστυνομία τρια έξτρα προνόμια που θα πραγματοποιούνται μέσω εντάλματος. Αυτά είναι τα παρακάτω:

Ένταλμα διακοπής δεδομένων : Η αστυνομία θα μπορεί να διαμορφώνει ή να διαγράφει ολοκληρωτικά τα δεδομένα ενός υπόπτου.

Ένταλμα δικτυακής δραστηριότητας: Η αστυνομία θα μπορεί να αποκτά πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες στις συσκευές ενός υπόπτου, καθώς και των ανθρώπων που σχετίζονται με αυτόν.

Ένταλμα κατάσχεσης λογαριασμού: Η αστυνομία θα μπορεί να αναλαμβάνει τον έλεγχο των λογαριασμών κοινωνικών δικτύων ή οποιουδήποτε άλλου λογαριασμού στο διαδίκτυο.

Για να μπορέσει να αποκτήσει τα εντάλματα αυτά, η Αυστραλιανή αστυνομία δεν θα χρειάζεται την άδεια Δικαστή, παρά την έγκριση μίας επιτροπής που βρίσκεται στην Κυβέρνηση και μελετά ανεξάρτητα τέτοιες υποθέσεις. Έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο για την αστυνομία να πραγματοποιεί online ελέγχους ή να συλλέγει δεδομένα χωρίς να αιτιολογήσει τις πράξεις της.

Ο λόγος για τον οποίο πέρασε το εν λόγω νομοσχέδιο, είναι η ανάγκη των αρχών ώστε να έχουν τις απαραίτητες δυνάμεις προκειμένου να κυνηγήσουν την τρομοκρατία και την εκμετάλλευση παιδιών. Όπως γνωρίζουμε όλοι τέτοιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται διαδικτυακά και μέσω του dark web. Αποκτώντας έλεγχο και πρόσβαση στις συσκευές των υπόπτων, η Κυβέρνηση ελπίζει πως θα συλλάβει ολόκληρες εγκληματικές οργανώσεις. Το νομοσχέδιο μάλιστα στηρίχθηκε και από την αντιπολίτευση όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετικό άρθρο του ο Guardian.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και θα χρησιμοποιείται για μία πενταετία προτού ελεγχθεί η αξιοπιστία του. Η εφαρμογή του όμως έχει υψώσει την ανησυχία σε πολλούς που θεωρούν πως θα αποτελέσει ακόμα ένα χρήσιμο εργαλείο για αστυνομική αυθαιρεσία, λογοκρισία, και φίμωση όσων δεν συμφωνούν με οποιοδήποτε κυβερνητικό αφήγημα, όπως αυτό της πανδημίας και των εμβολιασμών.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
χρονοπύλη
Άνοιξε..χρονοπυλη στην Νέα Ζηλανδία; παράξενο φαινόμενο του γαλάζιου σπιράλ