ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
ζωντανά ρομπότ

ζωντανά ρομπότ δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από επιστήμονες

Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν ζωντανά ρομπότ που ονόμασαν Xenobots. Αυτά τα μικροσκοπικά ζωντανά ρομπότ μπορούν να περπατήσουν, να κολυμπήσουν και να γιατρέψουν τον εαυτό τους αν τραυματιστούν.

Τα ζωντανά ρομπότ Xenobots

Σε μία επαναστατική – και ίσως τρομακτική – εφεύρεση προχώρησε μία ομάδα από ερευνητές, αφού δημιούργησαν τα πρώτα ζωντανά ρομπότ από βλαστοκύτταρα βάτραχων. Τα ρομπότ αυτά ονομάζονται Xenobots, από τον αφρικανικό βάτραχο που στα λατινικά ονομάζεται Xenopus laevis.

ζωντανά ρομπότ
Η εικόνα δείχνει ένα Xenobot με χαρακτηριστικό τον μυ της καρδιάς.


Οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Βερμόντ και του Tufts επαναχρησιμοποίησαν ζωντανά κύτταρα και έμβρυα βάτραχων και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μία εντελώς νέα μορφή ζωής, πλάσματα που οι ίδιοι θεωρούν ζωντανά ρομπότ. Για την ώρα τα πλάσματα αυτά είναι ενός χιλιοστού και μπορούν να πραγματοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες.

Οι επιστήμονες που δημιούργησαν τις μικροσκοπικές μηχανές που ονόμασαν Xenobots αποκάλυψαν πως είναι τόσο μικροσκοπικές που μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα, ενώ μπορούν να περπατήσουν, να κολυμπήσουν ή να επιβιώσουν χωρίς φαγητό για ολόκληρες εβδομάδες. Τα πλάσματα αυτά μπορούν επίσης να εργαστούν σε ομάδες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν χαρακτηριστικά πως “είναι εντελώς νέα μορφή ζωής που δεν έχει εμφανιστεί ξανά στον πλανήτη, και είναι ζωντανοί οργανισμοί που προγραμματίζουν τον εαυτό τους”.

Αυτά τα ζωντανά ρομπότ σχεδιάστηκαν από ένα “επαναστατικό αλγόριθμο” που τρέχει σε ένα υπερυπολογιστή και αποτελεί ένα άκρως εξελιγμένο κομμάτι τεχνητής νοημοσύνης.

Πως γεννήθηκαν τα ζωντανά ρομπότ Xenobots

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα βλαστοκύτταρα του αφρικανικού βάτραχου για να δημιουργήσουν τα πλάσματα. Αυτά τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν γιατί μπορούν να αναπτυχθούν ή να μεταλλαχθούν εύκολα σε κάτι διαφορετικό.

Αφού πήραν τα βλαστοκύτταρα από τα έμβρυα των βάτραχων, οι ερευνητές τα άφησαν να εκκολαφθούν. Μετά από αυτή την διαδικασία τα κύτταρα κόπηκαν και σχηματίστηκαν στο κατάλληλο σώμα που σχεδιάστηκε από τον υπερυπολογιστή, ο οποίος δημιουργεί μορφές που η φύση δεν έχει ξαναδεί.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό το γεγονός πως μπορούν να θεραπεύσουν τον εαυτό τους, αφού μετά απο δοκιμές, όταν οι επιστήμονες έκοψαν τα ζωντανά ρομπότ τότε αυτά θεραπεύτηκαν και συνέχισαν να κινούνται. Αυτό συνέβη γιατί τα ρομπότ δεν δημιουργήθηκαν από μέταλλο ή πλαστικό, αλλά από ζωντανό ιστό.

Οι επιστήμονες που αναφέρουν πως δεν πρόκειται για παραδοσιακά ρομπότ αλλά για ένα οργανισμό που προγραμματίζει τον εαυτό του, θεωρούν πως θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε πολλά πράγματα. Για παράδειγμα ανέφεραν πως θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίζουν την θαλάσσια μόλυνση, να εξοντώσουν τα τοξικά απόβλητα, ή να μεταφέρουν φάρμακα σε ασθενείς. Τονίζουν όμως πως δεν μπορούν να προβλέψουν όλες τις δυνατότητες του νέου πλάσματος.

Πολλοί τρομάζουν μπροστά σε μία τέτοια ανακάλυψη, όμως οι επιστήμονες θεωρούν πως τα ζωντανά ρομπότ είναι εντελώς ακίνδυνα. Διαθέτουν δικά τους αποθέματα τροφής που τους επιτρέπουν να επιβιώνουν για μία εβδομάδα. Έτσι παρά τον φόβο πως κάποια στιγμή τα ρομπότ ίσως επιτεθούν στην ανθρωπότητα, οι ερευνητές καθησυχάζουν και αναφέρουν πως κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί με τα συγκεκριμένα πλάσματα. Η Δημιουργία των ρομπότ δημοσιεύθηκε και περιγράφηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό του National Academy of Sciences.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
μετασύμπαν
μετασύμπαν και Facebook meta : Το δυστοπικό μέλλον των ανθρώπων