ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
ολογράμματα

Επιστήμονες δημιούργησαν ολογράμματα που μπορείς να αγγίξεις

Ερευνητές ανέπτυξαν ολογράμματα που επιτρέπουν να τα νιώσεις και να τα αγγίξεις.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης δημιούργησαν ένα σύστημα για ολογράμματα που χρησιμοποιούν πίδακες αέρα που είναι γνωστές ως aerohaptics (αεροαπτικά). Αυτή η τεχνολογία προσομοιάζει την αίσθηση της αφής σύμφωνα με τον Ravinder Daahiya, ένα ερευνητή που εργάστηκε στο project. Ο ίδιος ανέφερε πως οι πίδακες  αέρα θα μας επιτρέπουν να νιώθουμε τα δάχτυλα, τα χέρια και τους καρπούς του ολογράμματος. Η ερευνητική ομάδα μάλιστα δημοσίευσε την μελέτη του πειράματος στο Advanced Intelligent Systems.

ολογράμματα

Με τον καιρό θα μπορούσε να αναπτυχθεί τόσο πολύ η τεχνολογία αυτή ώστε θα μπορούμε να συναντιόμαστε με avatars που στην πραγματικότητα βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου και να νιώθουμε πραγματικά την χειραψία τους.

ολογράμματα που μπορείς να αγγίξεις χωρίς γάντια

Το σύστημα αυτό δεν χρειάζεται κάποιο χειριστήριο ή “έξυπνα” γάντια ώστε να νιώσουμε την αίσθηση της αφής. Ένα στόμιο θα μπορεί να αντιδρα στις κινήσεις του χεριού και να φυσάει αέρα με την κατάλληλη αντίσταση ώστε να προσομοιάζει την αφή.

Ο Daahiya και η ομάδα του έκαναν δοκιμές με το ολόγραμμα μίας μπάλας μπάσκετ που σύμφωνα με εκείνους, μπορούσαν να αγγίξουν, να στριφογυρίσουν και να αναπηδήσουν στο έδαφος. Η ανταπόκριση του αγγίγματος από τους αεροπίδακες του συστήματος προσαρμόζονται επίσης στην εικονική επιφάνεια της μπάλας μπάσκετ. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να νιώσουν το σφαιρικό της σχήμα καθώς κινείται στα  δάχτυλα.

svg%3E

Αν και υπάρχουν ενδείξεις πως το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς στα ολογράμματα του μέλλοντος, για την ώρα παραμένει αρκετά περιορισμένο σε δυνατότητες. Η ερευνητική ομάδα όμως πιστεύει πως για την ώρα και μέχρι να αναπτυχθεί για ευρεία χρήση, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη τρομερών video-games αλλά και θα βοηθήσει στους γιατρούς ώστε να διαχειρίζονται τους ασθενείς τους ανεξάρτητα από το που βρίσκονται.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
κόσμος στο μέλλον
Ο κόσμος στο μέλλον: Πως θα είναι η ανθρωπότητα το 2030;