ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

squid game: τα απόκρυφα σύμβολα της δημοφιλέστερης σειράς του Netflix

Ποιά είναι τα απόκρυφα σύμβολα και τα κρυμμένα μηνύματα του squid game που είναι η δημοφιλέστερη σειρά στην ιστορία του Netflix;

squid game: τα απόκρυφα σύμβολα

To Squid Game είναι αυτή τη στιγμή η δημοφιλέστερη σειρά στο Netflix και όλοι συζητούν για αυτή. Είναι μία σειρά που παρουσιάζει φτωχούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε τρομερά παιχνίδια ενώ η ελιτ που στη σειρά ονομάζοντα VIPs παρακολουθούν διασκεδάζοντας.

Μέσα στο Squid Game όμως φαίνεται πως υπάρχουν πολλά απόκρυφα σύμβολα και συμβολισμοί για τη ζωή που ζούμε σήμερα, αλλά και τον τρόπο που έχει εδραιωθεί η ελίτ. Ποιά είναι αυτά τα απόκρυφα σύμβολα όμως και ποιά είναι τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει το squid game; 

squid game

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το βίντεο και το άρθρο περιέχει spoiler για την σειρά, οπότε αν δεν την έχετε παρακολουθήσει σταματήστε το διάβασμα, δείτε τη σειρά και μετά συνεχίστε !

Το Squid Game είναι σχετικά ακραίο, αφού παρουσιάζει ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους με διάφορους τρόπους, και οι χαρακτήρες έχουν πάψει να νοιάζονται για όσα άσχημα συμβαίνουν στην πραγματικότητα γύρω τους. Αυτό είναι ένα από τα νοήματα της σειράς, αφού κάνει τον θεατή να εξοικειωθεί με την άσχημη πλευρά της ζωής και τον τρόπο με τον οποίο οι αδύναμοι άνθρωποι χάνουν την ελπίδα.

svg%3E

Στην συνέχεια θα μιλήσουμε και για τα απόκρυφα σύμβολα, οπότε κάντε  υπομονή γιατί υπάρχουν και συμβολισμοί για την ίδια την πραγματικότητα που αξίζει να αναλύσουμε έστω και επιφανειακά.

Έστω και αν το Squid Game όμως παρουσιάζει αρκετή βία και εξωφρενικά σκηνικά, το μάρκετινγκ της σειράς φαίνεται πως προσεγγίζει έντονα νεαρές ηλικίες και πολλές φορές τα παιδιά. Αν παρατηρήσετε τις εικόνες από την σειρά θα δείτε πως άνετα ένα παιδί θα μπορούσε να περάσει τη σειρά ως παιδική και να την παρακολουθήσει.

svg%3E

Τα πρώτα και πιο χαρακτηριστικά σύμβολα στο Squid Game είναι εκείνα που μοιάζουν με τα διάσημα πλέον σύμβολα του Playstation, που μιλούν απευθείας στο υποσυνείδητο και παραπέμπουν σε ένα παιχνίδι – επικίνδυνο μεν – αλλά παιχνίδι.

Κατά βάση το Squid Game παρουσιάζει τους θρύλους της πλούσιας ελίτ που στρατολογεί την κατώτερη τάξη και την υποχρεώνει να παίξει επικίνδυνα παιχνίδια για την διασκέδασή της.

svg%3E

Αυτό το μοτίβο έχει εμφανιστεί αρκετά στο παρελθόν, όπως η σύντομη ιστορία του 1924 με τίτλο The most Dangerous Game, που παρουσίαζε ένα Ρώσο αριστοκράτη ο οποίος αιχμαλώτιζε ανθρώπους, τους απελευθέρωνε στην άγρια φύση και τους κυνηγούσε για την διασκέδασή του, ή όπως την τριλογία Hunger Games, με τους φτωχούς να εξοντώνουν ο ένας τον άλλο για την διασκέδαση της ελίτ.

Αρκετοί τέτοιοι θρύλοι που πέρασαν σε σειρές και ταινίες βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες, και έτσι το Squid Game πήρε αυτό το στοιχείο και προσέθεσε λεπτομέρειες μία τεχνολογικά αναπτυγμένης δυστοπίας, παρουσιάζοντας την τρέλα της απόκρυφης ελίτ.

Έτσι πολλοί πιστεύουν πως μέσα από τα σύμβολα που παρουσιάζονται στη σειρά, εδραιώνεται στην συνείδηση των ανθρώπων ο απόλυτος έλεγχος της απόκρυφης ελίτ πάνω στις κατώτερες τάξεις.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα απόκρυφα σύμβολα και τα “κρυμμένα μηνύματα” του Squid Game.

squid game και απόκρυφα σύμβολα: Οι δύο κύκλοι

Η σειρά μιλάει για καταχρεωμένους ανθρώπους που στρατολογούνται για να παίξουν ένα παιχνίδι από το οποίο ο νικητής θα πάρει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Οι ηττημένοι θα χάσουν τη ζωή τους με φριχτούς τρόπους. Τελικά μαθαίνουμε πως το σκηνικό στήνεται από μία ομάδα πλούσιων ανθρώπων της ελίτ που απολαμβάνουν να βλέπουν τους φτωχούς να εξαθλιώνονται, να γίνονται ρεζίλι και να περνούν διάφορες άθλιες δοκιμασίες προκειμένου να επιβιώσουν. 

Αυτό φαίνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά του πρώτου επεισοδίου. Η εισαγωγή δείχνει από πάνω μερικά παιδιά να παίζουν το squid game σε μία παιδική χαρά. Αυτό είναι και το λογότυπο της σειράς, αφού αντιπροσωπεύει την φιλοσοφία της Ελίτ.

svg%3E

Το τετράγωνο συμβολίζει τις μάζες, και ο κύκλος στο κάτω μέρος εκείνους που είναι φτωχοί και χρεωμένοι. Το τρίγωνο πάνω από το τετράγωνο συμβολίζει την ελίτ που κυβερνά και ελέγχει τις μάζες. Ο πάνω κύκλος την πανίσχυρη απόκρυφη ελίτ που ελέγχει και αποφασίζει τα πάντα!

svg%3E

Έτσι παρουσιάζεται το αφήγημα πως τα παιδιά που παίζουν το παιχνίδι θα πρέπει να ανέβουν στον πάνω κύκλο ώστε να κερδίσουν!

Τα παιχνίδια πραγματοποιούνται σε ένα τεράστιο χώρο κρυμμένο σε κάποιο απομακρυσμένο νησί. Πολλοί πιστεύουν πως αυτός ο χώρος αντιπροσωπεύει ένα “κρυφό σημείο” του προγράμματος Mk Ultra, όπου πραγματοποιούνται παράξενα και σκοτεινά πειράματα. Έτσι με πολλούς τρόπους αυτό το δυστοπικό σύστημα που ξεδιπλώνεται μέσα σε αυτούς τους τοίχους είναι ίσως ο μικρόκοσμος της σύγχρονης κοινωνίας που ζούμε.

svg%3E

Οι παίκτες παύουν να έχουν το οτιδήποτε στην κατοχή τους, δεν έχουν καν αξιοπρέπεια και γελοιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Αυτό ίσως υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο η ελίτ συμπεριφέρεται στις μάζες. Στην συνέχεια οι παίκτες ψηφίζουν για να σταματήσουν το παιχνίδι και επιστρέφουν στα σπίτια τους, όμως σχεδόν όλοι διαπιστώνουν πως έχουν πολλά προβλήματα που δεν μπορούν να λύσουν χωρίς χρήματα. Έτσι οι διοργανωτές του παιχνιδιού παρακολουθούν τους παίκτες και τους προσκαλούν  πίσω. 

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να επιστρέψουν με την δική τους θέληση. Αυτό είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για μία απόκρυφη ελίτ αφού την απελευθερώνει από τους καρμικούς νόμους, μια και όλα γίνονται σχεδόν με την θέληση του κόσμου. Έτσι φαίνεται πως το δικαίωμα επιλογής του κόσμου είναι μία αυταπάτη, αφού το αποτέλεσμα χειραγωγείται από την άρχουσα τάξη ότι και αν κάνει ο κόσμος.

Με την επιστροφή στο παιχνίδι η αλληλεγγύη μεταξύ των παικτών χάνεται γρήγορα, αφού για να στρέψουν τον ένα ενάντια στον άλλο, οι διοργανωτές τους δίνουν από ένα αυγό για γεύμα. Έτσι οι παίκτες τσακώνονται για τα πολύτιμα αυγά. Αυτός είναι ένας χαρακτηριστικός συμβολισμός της ελίτ, αφού αν οι προμήθειες είναι δυσεύρετες και υπάρχουν πολλά προβλήματα στην κοινωνία, τότε ο κόσμος σταματά να βλέπει όλα όσα συμβαίνουν και διχάζεται ή τσακώνεται για μία ιδέα, για τροφή ή για την επιβίωσή του.

svg%3E

Για τα τελευταία τρία παιχνίδια οι διοργανωτές καλωσορίζουν τους VIP, τους πάμπλουτους ανθρώπους της ελίτ που θα παρακολουθήσουν από κοντά το σόου. Μέσα από τα απόκρυφα σύμβολα η σειρά ίσως αποκαλύπτει ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι. Μετά από πέντε παιχνίδια έχουν απομείνει τρεις παίκτες, η ελίτ των παικτών.

Έτσι τους δίνονται ωραία ρούχα και τρώνε καλά, και το σκηνικό δεν θα μπορούσε να είναι πιο συμβολικό. Τα τραπέζια έχουν τοποθετηθεί σε τριγωνικό σχήμα με φως στη μέση. Αυτό το τρίγωνο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα δάπεδο γεμάτο ασπρόμαυρα κουτάκια. Υπάρχουν επίσης δύο πυλώνες φωτός σε κάθε πλευρά.

svg%3E

Φυσικά αυτός είναι ένας ξεκάθαρος συμβολισμός του τεκτονισμού, αφού κλασικά σύμβολα είναι ο παντεπόπτης οφθαλμός, το μάτι που τα βλέπει όλα, το χαρακτηριστικό πάτωμα που μοιάζει με σκάκι αλλά και οι πυλώνες. Η σκηνή ίσως αποκαλύπτει την τελετουργική και απόκρυφη φύση αυτού του παιχνιδιού. Στον τεκτονισμό εξάλλου το πάτωμα είναι η μεταμορφωτική επιφάνεια όπου πραγματοποιούνται τα τελετουργικά. Στο Squid Game το μεγαλύτερο τελετουργικό, είναι αυτό του αίματος, και είναι αυτό που θέλει να δει η Ελίτ.

svg%3E

Αφού ολοκληρωθεί το τελετουργικό, μαθαίνουμε τον νικητή, ο οποίος παρά την νίκη του έχει χάσει κάθε ελπίδα για ζωή και λαμβάνει μία συμβολική πρόσκληση για μία συνάντηση η οποία πραγματοποιείται στον 7ο όροφο ενός κτιρίου που αποκαλείται Sky, δηλαδή ουρανός. Σε αρκετές πνευματικές παραδόσεις, μεταξύ αυτών και η Καμπάλα, ο 7ος Ουρανός είναι το ανώτατο σημείο, εκεί όπου κατοικεί ο Θεός.

Στην συνέχεια, για να μην αποκαλύψουμε και τα πάντα για τη σειρά, ο νικητής φεύγει μεταμορφωμένος, κάτι που δείχνει ένα ακόμα συμβολισμό της μεταμόρφωσης μέσω της δοκιμασίας και του τελετουργικού. Όμως αυτό που μένει είναι πως όλοι κάτι χάνουν, εκτός από την ελίτ!

svg%3E

Το συμπέρασμα είναι πως το Squid Game είναι αυτή τη στιγμή η δημοφιλέστερη σειρά στην ιστορία του Netflix για πολλούς λόγους. Πέρα από την βία και την ένταση, η σειρά εξερευνά πολλά θέματα όπως η ανθρώπινη φύση, ο φόβος, η θρησκεία, αλλά και τα αποτελέσματα της οικονομικής ανισότητας.

Πολλοί όμως πιστεύουν πως αποκαλύπτει το γεγονός πως η πραγματική κοινωνία ελέγχεται από μία άρρωστη απόκρυφη ελίτ που απολαμβάνει να διχάζει, να ελέγχει, να εξαθλιώνει τον κόσμο. Αν έχετε παρακολουθήσει τη σειρά και έχετε δει και άλλα σύμβολα πέρα από αυτά που παρουσιάσαμε, μοιραστείτε τα μαζί μας στα σχόλια κάτω από το βίντεο, ή πείτε μας τι πιστεύετε για το Squid Game. Περιέχει μέσα του σύμβολα που πρέπει να ερμηνεύσουμε; Η είναι απλά μία έντονη σειρά που έχει κερδίσει όλο τον κόσμο για την πλοκή της; 

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
βαμπίρ στην μυθοπλασία
Βαμπιρικές διαδρομές : Τα βαμπίρ στην μυθοπλασία