ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
cb

Τρανσουμανισμος & Cyberpunk

Τρανσουμανισμος & Cyberpunk : Γράφει ο Ian Makarov για το readbooksonline.lol και μεταφράζει για το Mindhack.gr

Το κόνσεπτ του τρανσουμανισμού (ή H+ για συντομία) δεν ειναι νεοφυής ιδέα. Είναι η διανοητική και θεματική σχολή σκέψης που εξετάζει τις πιθανότητες, την ηθική και τις επιπτώσεις ανερχόμενων τεχνολογιών που ενσωματώνονται και υπερβαίνουν τους ανθρώπινους περιορισμούς. Ειναι μια ιδέα τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα η ίδια.

Τρανσουμανισμος & Cyberpunk

Απευθείας από την Ελληνική Μυθολογία έχουμε το Δαίδαλο, τον ευφυέστατο εφευρέτη και μηχανολόγο, που φτιάχνει φτερά από πούπουλα και κερί που δίνουν σε έναν άνθρωπο την ικανότητα να πετάει σαν πουλί. Φτιάχνει δύο σετ, για να διαφύγει από την αιχμαλωσία του στην Κρήτη μαζί με το γιό του, Ίκαρο. Αν και το γεγονός της υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων τους αποκτώντας την ικανότητα της πτήσης, τους επιτρέπει να κανουν ακριβώς αυτο, ο Ίκαρος, γεμάτος νεανικό ενθουσιασμό και απερισκεψία, παρακούει τις οδηγίες του πατέρα του και προσπαθεί να φτάσει τον Ήλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, με αποτέλεσμα η θερμότητα του Ηλίου να λιώσει το κερί που συγκρατεί τα φτερά στο σκελετό τους και να πέσει βρίσκοντας το θάνατο. Μια ιστορία που προειδοπειεί για την κατάχρηση της τεχνολογίας; Σίγουρα.

Σήμερα, ο τρανσουμανισμός είναι συχνό φαινόμενο στην επιστημονική φαντασία μας και πιο ειδικά στο υποείδος του cyberpunk. Χαρακτήρες που υφίστανται (συχνά άθελά τους) σωματικές βελτιώσεις, αμφισβητούν την ανθρωπιά τους, διερωτώμενοι τι έχουν γίνει, όταν πράξεις άλλοτε αθώες γίνονται καταστροφικές, καθώς ούτε οι ίδιοι συνειδητοποιούν την ακριβή έκταση των καινούριων ικανοτήτων τους. Ανταγωνιστές μετατρέπουν τους εαυτούς τους σε βιολογικά ή μηχανικά εκτρώματα, προσπαθώντας να σβήσουν την ακόρεστη δίψα τους για παραπάνω δύναμη και εξουσία, ενώ ήρωες ξεπέφτουν στη σκοτεινή πλευρά όταν υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους, κυνηγώντας το δικό τους, φανταστικό Ήλιο.

Ένα άλλο συχνό μοτίβο που εμφανίζεται συχνά σε φουτουριστικά RPG είναι ότι όσο περισσότερες βελτιώσεις έχει κάποιος στο σώμα του, δηλαδή όσο περισσότερη σάρκα αντικαθιστούν με μηχανές, τόσο περισσότερο χάνουν την επαφή με την ψυχή τους, καθώς τα βιοηλεκτρικά τους πεδία μειώνονται ή παρεμβάλλονται σε αυτά τα ξένα, για το σώμα υλικά καταστρέφοντας τη συνοχή τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την απώλεια της ανθρωπιάς.

Πού ενυπάρχει, όμως, η ανθρωπιά; Στην καρδιά;Στον εγκέφαλο; Θα μπορούσε κάποιος να αντικαταστήσει και τα δύο και να είναι ακόμη ο εαυτός του; Στο κάτω κάτω, η επιστήμη μας λέει ότι η καρδιά δεν είναι παρα μια αντλία, ενώ ο εγκέφαλος ένας υπερυπολογιστής, τη δύναμη του οποίου, φτάνουν εύκολα απλά CPU στα περισσότερα σκηνικά cyberpunk. Χρησιμοποιεί μάλιστα χημικά και ηλεκτρικά σήματα για να λειτουργήσει, οπότε ας τα αντιγράψουμε πιστά με τεχνολογία και μεταφέρουμε το εγκεφαλικό αποτύπωμα, τις σκέψεις και τις αναμνήσεις σε αυτό το CPU και εν συνεχεία το εγκαταστήσουμε σε ένα ολοκαίνουριο κρανίο με σασί τιτανίου, το εξωτερικό του οποίου διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιθυμίες μας.

Αρχική Πηγή Άρθρου


Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Ian Makarov είναι Συγγραφέας και Γραφίστας που προέρχεται από μία ήσυχη παραθαλάσσια περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Ταξιδεύοντας από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με ανθρώπους και ιστορίες διαφόρων πολιιτισμών και υπόβαθρου. Στην Νεαρή ενήλικη ζωή του αφιέρωσε χρόνια μελετώντας στην Νυρεμβέργη και ήρθε σε επαφή με πληθώρα εμπειριών που θα επηρεάσουν αργότερα την δουλειά του, ακολουθούμενη από την επιστροφή του στην Γενέτειρα για μία μικρή Στρατιωτική καριέρα.

Αφοσιωμένος πλέον στο παντοτινό πάθος του για την Συγγραφή και Οικογενειάρχης, στοχεύει στην εξερεύνηση όλων των πτυχών της Ανθρωπότητας, απο τα ύψη της δόξας της έως τα βάθη της ακολασίας της, καθώς και τις βαθύτερες επιπτώσεις την ανθρώπινης εμπειρίας μέσα στην Κοινωνία μας, παρατηρώντας την συχνά μέσα από τους διερευνητικούς φακούς της Επιστημονικής Φαντασίας.

Η δουλειά του αποτελείται από Μυθιστορήματα, σύντομες ιστορίες και συνεργασίες με τον Jedaiah Ramnarine, αλλά και οδηγούς αυτο-βοήθειας.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
αντιβαρύτητα
αντιβαρύτητα: Επιστήμονες του MIT και της NASA εξερευνούν την νέα τεχνολογία!