ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Υπάρχουν υποσυνείδητα μηνύματα σε ταινίες;

Υπάρχουν κρυμμένα υποσυνείδητα μηνύματα σε ταινίες; Πόσο παράξενα ή τρομακτικά είναι και πως επηρεάζουν το μυαλό σου;

Μία εικόνα που εμφανίζεται σε ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να πιάσει το μάτι έχει την δυνατότητα να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στο μυαλό ή το υποσυνείδητό σου. Αυτή η πρακτική ξεκίνησε αρκετά χρόνια από την ανακάλυψη του κινηματογράφου και χρησιμοποιήθηκε για να πουλήσει προϊόντα στους θεατές. Σε προηγούμενο επεισόδιο έχουμε μιλήσει για το περίφημο υποσυνείδητο πείραμα με την κόκα κόλα και το popcorn. Δύο ανεπαίσθητες εικόνες που οι θεατές δεν κατάλαβαν ποτέ ότι είδαν και αύξησε τις αυξήσεις σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Οι διαφημίσεις λοιπόν περιέχουν υποσυνείδητα μηνύματα, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ συχνά και σε δημοφιλείς ταινίες που σχεδόν όλοι έχουμε παρακολουθήσει. Έτσι σε αυτό το επεισόδιο crypt θα δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα με υποσυνείδητα μηνύματα σε ταινίες που σοκάρουν τους θεατές.

svg%3E
υποσυνείδητα μηνύματα σε ταινίες: Μη αναστρέψιμος

Η ταινία Μη αναστρέψιμος είναι ένα σοκαριστικό δραματικό ψυχολογικό θρίλερ Γαλλικής παραγωγής του 2002 του Γκασπάρ Νοέ, στο οποίο  πρωταγωνιστούν η Μόνικα Μπελούτσι και ο Βενσάν Κασέλ. Το Μη αναστρέψιμος έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις σε κοινό και κριτικούς και είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

υποσυνείδητα μηνύματα σε ταινίες

Όπως είπαμε και πριν τα υποσυνείδητα μηνύματα στις ταινίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την γκρίζα διαφήμιση. Μερικοί σκηνοθέτες βάζουν τέτοια μηνύματα για να καταφέρουν να δημιουργήσουν ένα συναίσθημα στο κοινό χωρίς οι θεατές να καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει. Στα πρώτα τριάντα λεπτά της σοκαριστικής ταινίας του Γκασπάρ Νοέ υπάρχει ένας ήχος στο παρασκήνιο, μία εξαιρετικά χαμηλή συχνότητα που δεν μπορεί να αναγνωρίσει το ανθρώπινο αυτί.

Αυτή η χαμηλή συχνότητα όμως δημιουργεί ναυτία και αηδία. Ο Νοέ χρησιμοποίησε αυτό τον ήχο για να δημιουργήσει το αίσθημα του αποσυντονισμού στους θεατές την ώρα που βλέπουν την ταινία του, όμως αυτό δεν είναι το πιο σοκαριστικό αφού η ίδια η ταινία έχει πολλές σκηνές που σοκάρουν τον θεατή.

Τριλογία Matrix

Το Matrix είναι μία ταινία, ή καλύτερα μία τριλογία που έφερε την επανάσταση στο χώρο του κινηματογράφου. Ειδικά η πρώτη ταινία είναι γεμάτη συμβολισμούς και αποτελεί μία μεταφορά για το γεγονός πως ζούμε σε ένα ψεύτικο κόσμο γεμάτο κατασκευασμένες αλήθειες. Μέσα στην τριλογία όμως υπάρχουν και πολλά ακόμη υποσυνείδητα μηνύματα. Θα αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όμως αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε ειδικό αφιέρωμα για τα μηνύματα που κρύβονται μέσα στο Matrix.

svg%3E

Υποσυνείδητο μήνυμα μπορούμε να βρούμε στον πράκτορα Smith. Συγκεκριμένα η πινακίδα του γράφει τον συνδυασμό IS 5416 που στην ουσία είναι το εδάφιο της βίβλου Ησαΐα 54:16 

svg%3E

Αυτό αναφέρει πως “Εγώ είμαι αυτός που δημιούργησε τον σιδερά που ανάβει τα κάρβουνα στη φωτιά και φτιάχνει το σωστό όπλο για το έργο του. Εγώ επίσης δημιούργησα τον καταστροφέα που θα σπείρει τον όλεθρο.

Ο χαρακτήρας της Trinity πέρα από το όνομά της που σημαίνει τριάδα έχει ένα υποσυνείδητο μήνυμα. Η δική της πινακίδα αναγράφει DA203 που είναι το εδάφιο Δανιήλ 2:3 που αναφέρει πως “ Ο βασιλιάς τους είπε πως είδε ένα όνειρο και η ψυχή του προβληματίζεται για να μάθει τι συμβαίνει στο όνειρο αυτό”. Προφανώς αυτή είναι μία μεταφορά για το matrix που είναι σαν όνειρο για όσους το ζουν, ενώ στην πραγματικότητα είναι η φυλακή που τους κρύβει τον αληθινό εφιάλτη.

svg%3E

Σε μία άλλη σκηνή βλέπουμε ένα στιγμιότυπο στην τηλεόραση από τα πιό παράξενα σόου επιστημονικής φαντασίας του BBC που λεγόταν “Ο Φυλακισμένος”. Η σειρά είχε να κάνει με ένα κυβερνητικό πράκτορα που παράτησε τη δουλειά του και τελικά ναρκωθηκε κ ξύπνησε σε ένα ψεύτικο σπίτι που ήταν ίδιο με το δικό του και ήταν στην ουσία φυλακισμένος, ενώ ένα από τα βιβλία που εμφανίζονται μέσα στο Matrix είναι το Simulacra And Simulation: μια φιλοσοφική πραγματεία του 1981 από τον φιλόσοφο και θεωρητικό του πολιτισμού Ζαν Μποντριγιάρ, στην οποία ο συγγραφέας εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ πραγματικότητας, συμβόλων και κοινωνίας.

svg%3E
Εξορκιστής

Ο εξορκιστής, η ιστορία δαιμονισμού του William Friedkin έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο τρομακτικές ταινίες στην ιστορία των ταινιών τρόμου. Φυσικά ο Εξορκιστής περιέχει υποσυνείδητα μηνύματα που κάνουν αυτή την ατμόσφαιρα ακόμη πιο άβολη για τον θεατή. Μέσα στην ταινία υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα καρέ που δείχνουν τον δαίμονα Παζούζου.

svg%3E

Ο Παζούζου είναι ένα πλάσμα της μεσοποταμιακής μυθολογίας που εμφανίστηκε κατά την Νεοβαβυλωνιακή/ Νεοασσυριακή περίοδο (1η χιλιετία π.Χ.). Είχε υπερφυσικές δυνάμεις, αλλά δεν ήταν θεότητα. Ανήκει στην κατηγορία των δαιμόνων , ήταν δηλαδή μία θεότητα κατώτερης τάξης που αντιπροσώπευε την καλή ή κακή τύχη των ανθρώπων και αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ ανθρώπων και θεών.

Οι εμφανίσεις του βέβαια στον εξορκιστή είναι τόσο γρήγορες που πολλοι παρακολούθησαν την ταινία αλλά δεν τον είδαν ποτέ. Το γεγονός μάλιστα πως πετάγεται για κλάσματα δευτερολέπτων στην οθόνη είναι πιο τρομακτικό από την όψη του.

Ο τρόπος με τον οποίο το δαιμονισμένο κορίτσι κατεβαίνει τις σκάλες παραπέμπει επίσης σε μία συγκεκριμένη στάση γιόγκα κάτι που ίσως αποτελεί υποσυνείδητο μήνυμα ώστε να συνδέσει τη γιόγκα με τον δαιμονισμό. 

svg%3E
Ταινίες Disney

Εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τα κρυφά υποσυνείδητα μηνύματα που θέλει να περάσει η Disney στους μικρούς θεατές της. Αυτά τα μηνύματα ποικίλουν από κρυφές εικόνες ή σύμβολα σεξουαλικού περιεχομένου, ή ακόμα και παράξενες χειρονομίες.

Έτσι μπορούμε να δούμε σε πολλές σκηνές φαλλικά σύμβολα, ή την λέξη sex γραμμένη με κρυφό τρόπο ώστε να μην γίνει αντιληπτή, ενώ υπάρχει και η πεντάμορφη και το τέρας, όπου στην σκηνή του θανάτου του Γκαστόν δυο νεκροκεφαλές εμφανίζονται στις κόρες των ματιών του.

svg%3E

Σε μια άλλη σκηνή επίσης μπορούμε να δούμε μία από τις πρωταγωνίστριες να σχηματίζει ένα παράξενο σύμβολο με το χέρι της. Αυτά είναι μόνο μερικά μικρά παραδείγματα αφού και οι ταινίες της Disney είναι γεμάτες υποσυνείδητα μηνύματα που μπορούμε να αναφέρουμε σε ειδικό αφιέρωμα.

svg%3E
Fight Club

Το  Fight Club είναι επίσης μία εντελώς συμβολική ταινία που αξίζει μελλοντικά να αναλύσουμε σε βάθος. Η Ταινία μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα υποσυνείδητα μηνύματα αφού ο χαρακτήρας του Μπραντ πιτ δείχνει στον πρωταγωνιστή πως φύτευε εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου ανάμεσα στα καρέ παιδικών ταινιών ώστε οι θεατές να νιώσουν άβολα. 

svg%3E

Πριν αναφέρω το επόμενο και επειδή περιέχει σπόιλερ, αν δεν έχεις δει ακόμη την ταινία – αρχικά γιατί έχασες τόσα χρόνια; πήγαινε δες τη γρήγορα – και στη συνέχεια σταμάτα το βίντεο γιατί θα αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μυστικό της.

Είναι πλέον γνωστό πως ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές δεν είναι αληθινός και υπάρχει μόνο στην φαντασια του Νόρτον. Έτσι ο χαρακτήρας του Brad Pitt εμφανίζεται συχνά ως υποσυνείδητο μήνυμα για κλάσματα του δευτερολέπτου στις οθόνες μας, σαν ένα δείγμα πως ο πρωταγωνιστής τον δημιουργεί σιγά σιγά λόγω της παράνοιάς του.

svg%3E

Είναι άρα γεγονός πως υπάρχουν υποσυνείδητα μηνύματα σε ταινίες που χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς από τους σκηνοθέτες. Βέβαια επιστημονικά δεν έχει επιβεβαιωθεί πως τα μηνύματα αυτά επηρεάζουν το μυαλό των θεατων, αλλά για να υπάρχουν, τοποθετήθηκαν είτε ως πείραμα, είτε για πλάκα, είτε γιατί όντως λειτουργούν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
μπαμπα βανγκα
μπαμπα βανγκα: Οι «προβλέψεις» για το 2022