ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Χαράρι: Ο Άνθρωπος που θα σε.. χακάρει

Πως μπορούν να χακάρουν τον άνθρωπο; Ποιές είναι οι δηλώσεις του Χαράρι που προειδοποιούν πως στο μέλλον η ανθρωπότητα θα αντικατασταθεί τελικά από άγνωστες και πιο ισχυρές οντότητες; 

Η επιστημονική φαντασία είναι γεμάτη εδώ και χρόνια με τεχνητή νοημοσύνη που ξυπνάει και αποκτά συνείδηση, σπέρνοντας την καταστροφή τελικά στην ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος ίσως να μην είναι τόσο δραματικός όσο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι εξίσου τρομακτικός. Αυτό είναι που εδώ και στο οποίο αναφέρεται και για το οποίο γράφει ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Ο Ισραηλινός ιστορικός στα έργα αλλά και τις συνεντεύξεις που δίνει αναφέρει πως στο μέλλον οι άνθρωποι θα έχουν στην ουσία αντικατασταθεί από ανώτερες και διαφορετικές οντότητες, αναλύοντας ουσιαστικά τον Μετανθρωπισμό. 

Ο Μετανθρωπισμός είναι ένα ζήτημα με το οποίο έχω ασχοληθεί εδώ και πάνω από μία δεκαετία με πολλά άρθρα εδώ στο weirdo.gr ενώ για όσους δεν το γνωρίζετε πριν ένα χρόνο και κάτι κυκλοφορεί διαδικτυακά και το πρώτο μου ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο “Ο Τελευταίος Θεός”. Μέσα στις σελίδες του αναλύω πως προωθείται η ενσωμάτωση του ανθρώπου με την τεχνολογία μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ και την ατζέντα 2030 αλλά και πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να γίνει η τελευταία θρησκεία της ανθρωπότητας αν της επιτρέψουμε να αναπτυχθεί ραγδαία. Όσοι θέλετε να το προμηθευτείτε θα βρείτε το σύνδεσμο πατώντας εδώ

svg%3E

Πριν συνεχίσουμε το άρθρο να κάνω μία πολύ σημαντική σημείωση και να τονίσω πως εδώ στο weirdo δεν ασχολούμαστε με την εθνικότητα του κάθε ανθρώπου και σε καμία περίπτωση δεν την στοχοποιούμε. Σε τέτοιου τύπου άρθρα – βίντεο αναλύουμε μόνο τα λεγόμενα και τις πράξεις ανθρώπων με ισχύ ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας και προσπαθούμε να δούμε αν αυτές θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο σε εμάς στο μέλλον ή αν απλά είναι εικασίες.

Έτσι και εδώ στην συνέχεια θα μιλήσουμε για τις δηλώσεις και τις μελέτες του Χαράρι που πρέπει όλοι να γνωρίζετε και θα αναρωτηθούμε αν αυτές είναι ένα σχέδιο για το μέλλον της ανθρωπότητας που μας αποκαλύπτεται σιγά σιγά, ή αν είναι απλά προειδοποιήσεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν προσέξουμε. Η απόφαση όπως πάντα θα είναι δική σας και όσοι θέλετε μπορείτε να την μοιραστείτε στα σχόλια του βίντεο που υπάρχει μέσα σ το άρθρο πάντα με κόσμιο τρόπο και σεβόμενοι τους συνομιλητές σας. Ας επιστρέψουμε λοιπόν στον Χαράρι και το χακάρισμα του ανθρώπου.

Χαράρι: Οι δηλώσεις που σοκάρουν

Ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι έχει γίνει λοιπόν με τις δηλώσεις του αντικείμενο συζήτησης σε εγχώριο αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ισραηλινός ιστορικός και καθηγητής του τμήματος ιστορίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ έχει γράψει δύο βιβλία που έχουν πουλήσει ήδη εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον πλανήτη: Αυτά είναι το Sapiens και το Homo Deus. Δύο μελέτες για το τεχνολογικό μέλλον του ανθρώπου για τα οποία έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια άνθρωποι όπως ο Κλάους Σβαμπ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Ζούκερμπεργκ του Facebook και του Metaverse, ο Bill Gates, και άλλοι τεχνολογικοί ηγέτες.

svg%3E

Ο Χαράρι κυρίως μέσα από το βιβλίο του Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος παρείχε σύμφωνα με εκείνο συμβουλές για την κοινή συνύπαρξη ανθρωπότητας και τεχνολογίας. Και πολύ συχνά σε συνεντεύξεις του έχει πει σοκαριστικά πράγματα που τρομάζουν όλους όσους τα ακούνε: Ποιές είναι όμως αυτές οι δηλώσεις και τι σημαίνουν για εμάς ; Θα αναλύσουμε τις σημαντικότερες και πιο τρομακτικές και εσείς μετά το τέλος της εκπομπής θα κρίνετε αν απλά προειδοποιεί ή αν προωθεί αυτά τα σχέδια ώστε να γίνουν πραγματικότητα.

svg%3E
Οι εργασίες θα εξαλειφθούν

Ο Χαράρι έχει αναφερθεί στην 4η βιομηχανική επανάσταση και την αυτοματοποίηση μέσω των ρομπότ και έχει δηλώσει πως η επανάσταση αυτή θα κάνει πολλές δουλειές να εξαφανιστούν. Ο ίδιος επισημαίνει όμως πως αυτό δεν θα είναι απαραίτητα ένα κακό σενάριο. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο προκύπτει ένα δύσκολο ερώτημα: Αν θα είναι δυνατόν να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που θα χάσουν τις δουλειές τους και αν θα καταφέρουν συναισθηματικά να αντέξουν χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας. 

svg%3E

Ο Χαράρι υποστηρίζει πως μελλοντικά δεν θα αξίζει για τον πολιτισμό να προσπαθήσει να διατηρήσει θέσεις εργασίας που δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Και μιλάει για το 90% των εργασιών που γνωρίζουμε σήμερα. Τονίζει όμως επίσης πως θα πρέπει με κάθε κόστος να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που θα χάσουν την εργασία τους, γιατί είναι κάτι απαραίτητο για να ζήσουν. Αν οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς να εργάζονται, τότε οι εργασίες αυτές θα εξαλειφθούν. Σε αυτό το σημείο ίσως αναφέρεται στο ενιαίο επίδομα για όλους που ίσως υιοθετήσουν τα κράτη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι κίνδυνος για την δημοκρατία

Ο Χαράρι έχει τονίσει πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον θεσμό της δημοκρατίας. Η δημοκρατία διαμοιράζει την πληροφορία ανάμεσα σε αρκετές δομές, οργανισμούς και προσωπικότητες. Οι δικτατορίες από την άλλη συγκεντρώνουν όλη την εξουσία και την πληροφορία σε ένα σημείο. Σύμφωνα με τον Χαράρι, κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο με την τεχνολογία του περασμένου αιώνα γιατί κανείς δεν μπορούσε να επεξεργαστεί τα δεδομένα γρήγορα και να λάβει αποφάσεις. Πλέον όμως με την τεχνητή νοημοσύνη και την ραγδαία εκμάθησή της μέσα από αλγόριθμους αυτό μπορεί να αλλάξει και τα συστήματα διακυβέρνησης να γίνουν πιο απολυταρχικά.

svg%3E
Η παρακολούθηση δεν θα είναι τόσο κακή

Ο Χαράρι αναφέρθηκε στην συνεχόμενη παρακολούθηση των ανθρώπων μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με εκείνον το ένα σενάριο είναι πως θα υπάρχουν βιομετρικοί αισθητήρες που θα παρακολουθούν τους ανθρώπους για λογαριασμό των κυβερνήσεων. Με αυτό τον τρόπο οι κυβερνήσεις θα καταγράφουν κάθε πληροφορία: Τι σκεφτόμαστε, που πηγαίνουμε, με ποιον βρισκόμαστε, τι αισθανόμαστε κ.ο.κ! Έτσι θα τιμωρεί και θα περιορίζει όλα όσα πηγαίνουν ενάντια στις πολιτικές ή τους στόχους των κυβερνήσεων.

svg%3E

Τονίζει όμως πως η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε η παρακολούθηση αυτή να εξυπηρετεί την κοινωνία ώστε να μην υπάρχει αυθαιρεσία από τις κυβερνήσεις ή τις αρχές και να γίνονται τα πράγματα για το καλό του πολίτη και όχι ενάντιά του. Ο Χαράρι σημειώνει επίσης πως θα μπορούσαμε και οι ίδιοι να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο μυαλό μας και να γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας έτσι όπως δεν μπορούσαμε ποτέ στην ιστορία.

Θα χακάρουν τους ανθρώπους; 

Σε μία συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του CBS ο Χαράρι ανέφερε πως τα μυαλά των ανθρώπων θα μπορούσαν να χακαριστούν, προειδοποιώντας πως αυτό θα γίνει αν δεν υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιορίζουν την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το χακάρισμα που περιγράφει ο Χαράρι βέβαια δεν είναι κυριολεκτικό αλλά περισσότερο μεταφορικό. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “για να χακάρεις έναν άνθρωπο θα πρέπει να γνωρίζεις τον άνθρωπο περισσότερο από όσο γνωρίζει εκείνος τον εαυτό του”. Βασισμένοι σε αυτή την ιδέα θα μπορούν να σε χειραγωγούν συνεχώς και χωρίς να το καταλαβαίνεις. Αυτό βέβαια ήδη συμβαίνει ως ένα βαθμό με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τα δεδομένα που συλλέγουν για τις διαφημίσεις.

svg%3E

Αυτό θα γίνει μέσα από την Κοινωνική μηχανική. Η παραδοσιακή έννοια της κοινωνικής μηχανικής μιλάει για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση όμως ο Χαράρι υποστηρίζει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί σύντομα να χειραγωγεί τους ανθρώπους που δεν θα έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει. Πλέον στην εποχή του Big Data ακόμα και οι κυβερνήσεις συσσωρεύουν όλα τα δεδομένα των πολιτών, και σε αυτό βοήθησε και η πανδημία. Αυτά τα δεδομένα θα δημιουργήσουν ακόμα πιο ισχυρούς αλγορίθμους που θα μας υποδεικνύουν υποσυνείδητα τα πάντα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε στη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Βέβαια ο ίδιος υποστήριξε πως αυτές οι τεχνολογίες θα πρέπει να περιοριστούν για το καλό των ανθρώπων και πρότεινε πως τα δεδομένα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον άνθρωπο παρά για να τον χειραγωγήσουν. Δεύτερον πρότεινε πως όσες κυβερνήσεις ή πολυεθνικές έχουν την δύναμη να παρακολουθούν τους ανθρώπους θα πρέπει με τη σειρά τους να παρακολουθούνται για να γνωρίζουμε πως η δύναμη που έχουν δεν χρησιμοποιείται ανευθυνα και εις βάρος της ανθρωπότητας.

Αξίζει βέβαια στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η Υπηρεσία Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι γνωστή ως DARPA ανακοίνωσε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που αναλύει εγκεφαλικά σήματα ώστε να διαπιστώσει αν κάποιος πιστεύει σε μία είδηση ή όχι. Η επίσημη ανακοίνωση για το πρόγραμμα αναφέρει πως θα αναζητά ανθρώπους που κινδυνεύουν με κατάθλιψη ή επιθυμούν να βλάψουν τον εαυτό τους. Έτσι το πρόγραμμα NEAT θα μελετά αυτά τα σήματα και στην ουσία θα χακάρει σκέψεις προτού αυτές υλοποιηθούν. Κάτι που δείχνει πως το χακάρισμα για το οποίο μίλησε ο Χαράρι να είναι και λίγο πιο κυριολεκτικό από όσο πιστεύαμε. 

svg%3E

Τελίκά ποιός είναι ο σκοπός των δηλώσεων του Χαράρι; Θέλει να προειδοποιήσει την ανθρωπότητα για όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα από την 4η βιομηχανική επανάσταση και τον μετανθρωπισμό; Η θέλει να προωθήσει τα σχέδια όσων θέλουν να ελέγχουν την ανθρωπότητα;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
βαμπίρ στην μυθοπλασία
Βαμπιρικές διαδρομές : Τα βαμπίρ στην μυθοπλασία