ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Η Ερμητική Χρυσή Αυγή

Χρυσή Αυγή: Το Απόκρυφο μαγικό Τάγμα του 19ου Αιώνα

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει μαγικά τάγματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που έχουν επηρρεάσει τον Αποκρυφισμό είτε σε συνωμοσιωλογικό επίπεδο, είτε για τις μαγικές διδασκαλίες που βοήθησαν μεγάλους Αποκρυφιστές στην πορεία τους στον εσωτερισμό μετέπειτα..

svg%3E

Ένα από τα μεγαλύτερα Μαγικά τάγματα που ιδρύθηκε ποτέ είναι το Ερμητικο ταγμα της Χρυσής Αυγής, στις τάξεις του οποίου βρέθηκαν μεγάλα ονόματα από τον χώρο του Απόκρυφου και της Μαγείας, όπως ο Ισραέλ Ρεγκάρντι, ο Άλιστερ Κρόουλι, αλλα και ο Μακγκρέγκορ Μάθερς που ήταν και ένας από τους ιδρυτές του Τάγματος. Ας ανοίξουμε λοιπόν μια χαραμάδα στα τείχη που περιβάλλουν τα μυστικά του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής αυγής, και ας κρυφοκοιτάξουμε για λίγες στιγμές μέσα στην καθημερινότητα των μαθητών αλλά και της λειτουργίας του…

Χρυσή Αυγή: Το ξεκίνημα

Φαίνεται πως κατά την διάρκεια του 19ου Αιώνα υπήρξε ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που ασχολήθηκε με τον αποκρυφισμό ώστε να εναντιωθεί στην επιστήμη και τον υλισμό που είχε ξεκινήσει να εδραιώνεται εκείνη την εποχή. Έτσι μέσα από αυτή την ενασχόληση αναδύθηκαν μαγικά τάγματα που πολλές φορές ήταν σημαντικά για την εξέλιξη του σύγχρονου αποκρυφισμού και εσωτερισμού. 

Κάπως έτσι στις 12 Φεβρουαρίου του 1888, τρεις ελευθεροτέκτονες – ο William Robert Woodman, ο William Wynn Wescott και ο Samuel Liddell Macgregor Mathers αντάλλαξαν όρκους και ίδρυσαν ένα νέο μαγικό τάγμα με τον τίτλο “Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής”. Ένα από τα μεγαλύτερα Μαγικά τάγματα που ιδρύθηκε ποτέ που επηρέασε όσο κανένα άλλο την σύγχρονη εξέλιξη του Αποκρυφισμού. Το Ερμητικό τάγμα της Χρυσής Αυγής μετά την ίδρυσή του έπρεπε να υποδεχθεί νέα μέλη, και έτσι τα στρατολογούσε με την διάδοσή του από στόμα σε στόμα ή από μικρές ειδοποιήσεις στο Θεοσοφικό ημερολόγιο Lucifer. Μέσα από το τάγμα τα νέα μέλη μάθαιναν να εξασκούν την Μαγεία, ώστε να συνδεθούν όσο το δυνατόν περισσότερο με τον πνευματικό κόσμο. Αν και μυστικό, το μαγικό τάγμα της χρυσής αυγής δέχθηκε αρκετό κόσμο που είχε στραφεί μαζικά στον αποκρυφισμό.

svg%3E

Στο μαγικό τάγμα της Χρυσής Αυγής εντάχθηκαν από την ίδρυσή του άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, κληρικοί, γιατροί, συγγραφείς κ.α με τους περισσότερους να  ανήκουν στην μεσαία τάξη τουλάχιστον. και ο Άλιστερ Κρόουλι. Τα περισσότερα μέλη της Χρυσής Αυγής ήταν άντρες, όμως  το μαγικό τάγμα γιγάντωσε την φήμη του από γυναίκες – μέλη που διέδωσαν με ραγδαίο ρυθμό την χρυσή αυγή. Αυτό συνέβη γιατί ήταν από τα ελάχιστα μαγικά τάγματα που επέτρεπαν την είσοδο γυναικών, όπως και η Θεοσοφία. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του μαγικού τάγματος φαίνεται πως έπαιξε η Μαντάμ Μπλαβάτσκι, ιδρύτρια της Θεοσοφικής κοινότητας για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο επεισόδιο weirdo. 

Είναι γεγονός πως τα μέλη προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφή την συμμετοχή τους στο Ερμητικό τάγμα της χρυσής αυγής, όμως το ίδιο το τάγμα δεν κράτησε και πολύ κρυφά τα όσα δίδασκε.  Ποιές ήταν ωστόσο οι απόκρυφες τελετές του τάγματος;

svg%3E

Χρυσή Αυγή: Το μαγικό τάγμα και οι πρακτικές τους

Όσοι ήταν ενταγμένοι στην Χρυσή Αυγή έτρεφαν ένα ενδιαφέρον στην Μαγική φιλοσοφία και την πρακτική τελετουργική εξάσκηση, ώστε να τελειοποιήσουν το πνεύμα τους. Φυσικά τα μαγικά τελετουργικά είχαν επηρεαστεί από την Αιγυπτιακή παράδοση, την Καμπάλα, τον απόκρυφο Χριστιανισμό, τον Παγανισμό, την Θεουργία, την Αλχημεία αλλά και την Ενοχιανή Μαγεία, όπως αυτή καταγράφηκε από τον Αποκρυφιστή John Dee! Η Μαγεία λειτουργούσε για το τάγμα ως το μέσο ώστε να μπορέσει κάποιος να αλλάξει την συνείδηση του και να αποσυνδεθεί από τον υλικό κόσμο. Σύμφωνα με μελετητές, ο σκοπός ήταν η ανάπτυξη της φαντασίας σε τέτοιο βαθμό ώστε να έρθουν σε επαφή με άλλες σφαίρες ύπαρξης αλλά και να τελειοποιήσουν την δύναμη της θέλησης ώστε να μπορούν να καταφέρουν όσα ήθελαν. Οι συμμετέχοντες μελετούσαν τα σύμβολα και τα τελετουργικά, και έστω και αν υπήρχαν μέλη του τάγματος της χρυσής αυγής που επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με πνεύματα, δεν ήταν αυτός ο κύριος σκοπός τους.

Όλες οι μαγικές διδασκαλίες του τάγματος της χρυσής αυγής προήλθαν από κάποια παράξενα χειρόγραφα, που έγιναν η βίβλος τους. Τα χειρόγραφα αυτά έχουν ξεσηκώσει αντιπαραθέσεις σχετικά με την αυθεντικότητά τους, αφού πολλοί υποστηρίζουν πως κατασκευάστηκαν από τον ίδιο τον Wescott. Όπως και να έχει, αυτά τα χειρόγραφα είναι η βάση των τελετουργιών και του συμβολισμού του μαγικού τάγματος. Τα κείμενα είναι γραμμένα σε ένα ακατανόητο πολυαλφαβητικό κώδικα που πρωτοεμφάνισε ο Γερμανός Ιερέας Johannes Trithemius τον 15ο Αιώνα. Μόλις ο Wescott κατάφερε να τα αποκρυπτογραφήσει το 1887, τα εξέλιξε μαζί με τον mathers ώστε να δημιουργήσουν ένα πρακτικό μαγικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Wescott επίσης τα χειρόγραφα περιείχαν την διεύθυνση μιας γυναίκας ονόματι Anna  Sprengel με την οποία και επικοινώνησαν. Η ίδια μάλιστα σε απάντησή της φαίνεται να διαμόρφωσε την πρώτη στοά της χρυσής αυγής με το όνομα Isis Urania, ώστε οι μαθητές να μπορούν να πραγματοποιούν τα μαγικά τελετουργικά εκεί. Έκτοτε ακολούθησαν αρκετές στοές, με τον Ναό Αμων Ρα να ιδρύεται το 1893 στο Εδιμβούργο και τον ναό Ahathoor  στο παρίσι από τον ίδιο τον Mcgregor Mathers, μετατρέποντας το Ερμητικό τάγμα της Χρυσής αυγής σε διεθνές μαγικό τάγμα.

svg%3E

Η Δομή της Χρυσής αυγής είχε τρία επίπεδα ή βαθμίδες. Το πρώτο επίπεδο ονομαζόταν “εξωτερικό τάγμα” και δεχόταν τελετουργικές ασκήσεις βασισμένες στα χειρόγραφα που αναφέραμε. Σε αυτό το επίπεδο τα μέλη είχαν υποχρέωση να εξασκηθούν στην πνευματική τους εξέλιξη μέσα από την Αστρολογία, την χρήση ταρώ αλλά και την Γεωμαντία. Το πρώτο επίπεδο ήταν χωρισμένο σε 4 βαθμούς που είχαν ως κατηγορίες τέσσερα στοιχεία: Γη, αέρας, νερό και φωτιά. Αν κάποιος περνούσε τις εξετάσεις σχετικά με τον μεταφυσικό χαρακτήρα κάθε στοιχείου, τότε περνούσε στην επόμενη βαθμίδα. Όταν περνούσε και τις τέσσερις βαθμίδες, γινόταν μέλος στο 2ο επίπεδο που ονομαζόταν το “Εσωτερικό τάγμα”.

Το εσωτερικό τάγμα σχεδιάστηκε από τον Mathers και λειτουργούσε σχεδόν σαν ένα εντελώς άλλο μαγικό τάγμα, παρά σαν επόμενο επίπεδο. Σε αυτό το σημείο τα μέλη μάθαιναν τα μυστικά της πρακτικής μαγείας με ασκήσεις για αστρική προβολή, αλχημεία και κατοπτρομαντία, που ήταν ο τρόπος για να δέχεσαι απόκοσμα μηνύματα μέσα από καθρέπτες ή κρυστάλλους.

Το τρίτο επίπεδο ήταν οι μυστικοί αρχηγοί, αφού τα μέλη των δύο πρώτων επιπέδων δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά με αυτούς. Πολλοί πιστεύουν πως οι μυστικοί αρχηγοί ήταν Αλχημιστές που είχαν αναπτύξει πρακτικές μίας κρυφής ερμητικής παράδοσης στην Αρχαία Αίγυπτο. Κανείς δεν έμαθε ποτέ όμως αν ήταν φυσικά πρόσωπα, θεότητες ή απλά συμβολικές οντότητες.

Το Τέλος της Ερμητικής Χρυσής Αυγής

Η τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα ήταν το αποκορύφωμα της φήμης του Ερμητικού τάγματος της Χρυσής Αυγής με εκατοντάδες μέλη, ανάμεσά τους και σημαντικές και μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου αποκρυφισμού και όχι μόνο, όπως ο Ισραελ Ρεγκαρντι, ο Άρθουρ Μάχεν και πολλοί ακόμη. Στα τέλη του Αιώνα όμως άρχισαν οι εσωτερικές διαμάχες, αφού πολλοί άρχισαν να επιθυμούν την ηγεσία του Μάθερς στο Τάγμα. Ο ίδιος μύησε στην Χρυσή Αυγή τον  Άλιστερ Κρόουλι το 1898 και μέσα από τις διαμάχες για την θέση του κρόουλι ως μέλος ο Μάθερς έχασε την θέση του. Η συνολική κατάσταση και η αρνητική προβολή που πήρε το ερμητικό τάγμα, το έκανε να διαιρεθεί σε πολλά παρακλάδια, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν αρκετοί που ίδρυσαν ψεύτικες οργανώσεις με το όνομα Χρυσή αυγή. Το ερμητικό τάγμα της Χρυσής αυγής άρχισε να χάνεται στα βάθη της ιστορίας, έστω και αν αρκετές στοές συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα περίπου. Σήμερα όμως κανεις δεν γνωρίζει ποια είναι η πραγματική κατάληξη του τάγματος, αφού υπάρχουν αρκετές οργανώσεις που υιοθέτησαν το όνομα του τάγματος.

svg%3E

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως και στην  Ελλάδα το όνομα Χρυσή Αυγή είναι διάσημο, χωρίς ωστόσο να συνδέεται αμιγώς με το Μαγικό τάγμα του 19ου Αιώνα. Βέβαια Συχνά το αυθεντικό τάγμα εμφανίζεται σε κείμενα με την ονομασία ¨Η Μεγάλη Λευκή Αδελφότητα¨(The Great White Brotherhood), ενώ κατά τον Άλιστερ Κρόουλι η ονομασία τους είναι Α.Α ¨Argentum Astrum¨ (Το Ασημένιο Άστρο). Κάτι που ίσως να επισημαίνει πως μπορεί να υπήρχαν παρόμοιες ιδεολογίες στο εσωτερικό του τάγματος. Αυτό που έχει σημασία, είναι πως ο οργανισμός κατηγόρησε την οργάνωση εδώ στην ελλάδα πως τους έκλεψε το όνομα χωρίς να έχει καμία σχέση μαζί τους. 

Όπως και να έχει το Ερμητικό Τάγμα της χρυσής αυγής αποκαλύπτει την έντονη επιθυμία κάποιων ανθρώπων να έρθουν σε επαφή με την Μαγεία, σε μία εσωτερική ανάγκη να ανακαλύψουν ίσως τι υπάρχει πέρα από την πεζή καθημερινότητα του ανθρώπου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Google
Google: Σε αναστολή εργαζόμενος που ισχυρίζεται ότι ρομπότ ανέπτυξε συναισθήματα