ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

O Συγγραφέας Ian Makarov μιλά στο Weirdo

Παρουσιάζει ο Παναγιώτης Κάρδαρης, Αρθρογράφος & Συγγραφέας

Πάνε μερικοί μήνες από τη  μέρα που γνώρισα διαδικτυακά  τον Ian Makarov, έναν άνθρωπο σοβαρό, μετρημένο και –κάτι σπάνιο για τις χαλεπές ημέρες που διανύουμε- σκεπτόμενο. Έκτοτε γνώρισα το έργο του, στο οποίο αποτυπώνει, όπως διαπίστωσα, όλο το είναι της φαντασίας του αλλά της αντίληψης του για τον κόσμο, προσθέτοντας φυσικά την απαραίτητη νότα της περιπέτειας.

Μια τέλεια συνταγή, άλλωστε, για ένα επιτυχημένο βιβλίο. Τα βιβλία του Ian είναι όλα γραμμένα στα αγγλικά, παρακάτω, ο ίδιος μας εξηγεί τους λόγους αυτής της επιλογής. Γενικά και για να μην πολυλογούμε, (για μένα το γράφω αυτό, για να το διαβάζω και να μην μακρηγορώ, γιατί και…ο Άγιος φοβέρα θέλει, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας), επειδή ο Ian είναι ένας ενδιαφέρον άνθρωπος, ένας ταλαντούχος συγγραφέας τον οποίο αξίζει να γνωρίσει και το ελληνικό κοινό. Το έργο του περιλαμβάνει μυθιστορήματα όπως το Prometheus Ascendant και τη σειρά The Wasteland Chronicles, καθώς και τακτική αρθρογραφία στο blog του, Unlimited Willpower και blogs του εσωτερικού και εξωτερικού.»

Το Mindhack.gr και εγώ προσωπικά, είχαμε τη χαρά  να γνωρίσουμε τον ταλαντούχο αυτό συγγραφέα και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να τον παρουσιάσουμε στο ελληνικό κοινό και  του να θέσουμε μερικές «αναγνωριστικές» ερωτήσεις.

Π.Κ: Ίαν, πρώτα από όλα θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέτεις για τους φίλους του Mindhack.gr.  Θα μπω κατευθείαν στο θέμα, τι θεωρείς ότι σε έκανε συγγραφέα, που θα εντόπιζες εκείνο το συστατικό της ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης που κινεί το νου και το χέρι σου;

Ι.Μ: Από μικρός είχα μια ιδιαίτερη αγάπη στις ιστορίες, τις περιπέτειες ηρώων που υπερέβαιναν κάθε είδους δυσκολίες και προκλήσεις για να πετύχουν το στόχο τους. Χωρίς να το καταλαβαίνω βέβαια σε πολύ τρυφερή ηλικία, με συνεπήρε αυτή η συνεχής εξύμνηση της ανθρώπινης δύναμης της θέλησης και του θάρρους. Στα τρία μου, είχα ήδη αποστηθίσει την Αργοναυτική Εκστρατεία και άλλους μύθους, στα επτά, ξεκοκάλιζα τη βιβλιογραφία του Ιουλίου Βερν. Η παιδιάστικα ζωηρή μου φαντασία, μου χάρισε εμπειρίες που θυμάμαι ακόμη, κι έπειτα άρχισε να φτιάχνει δικές της. Κάπως έτσι άρχισα να γράφω, να λέω κι εγώ τις ιστορίες μου, στην αρχή για τη δική μου ευχαρίστηση και μόνο. Έπειτα στην ύστερη εφηβεία μου ανακάλυψα πως οι ιστορίες μου έδιναν χαρά και ευχαρίστηση και σε άλλους, αλλά αυτό που πραγματικά με σόκαρε ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι προκαλούσαν και βαθιά σκέψη, γεννώντας ευχάριστες ολονύκτιες συζητήσεις. Κατάλαβα ότι μια αθώα ιστορία έχει δύναμη, να σε κάνει να νιώσεις και να σκεφτείς, ίσως και να ανακαλύψεις κάτι παραπάνω για τον εαυτό σου η τον κόσμο. Αυτή η συνειδητοποίηση ήταν που με έκανε να θελήσω να γίνω συγγραφέας. Για να πω μια ιστορία και ίσως να γεννήσω και κάποια σκέψη που θα μπορούσε να φανεί δυνητικά χρήσιμη σε κάποιον άλλο, σε κάποιο σημείο της ζωής του.

Π.Κ: Όλα σου τα βιβλία είναι γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα; Ήταν η πρώτη σου επιλογή η έκδοση τους στο εξωτερικό, είχε να κάνει, η επιλογή σου, με τη ζωή σου στην Νυρεμβέργη;

Ι.Μ: Η γραφή στα Αγγλικά ξεκίνησε σαν παιχνίδι, κυρίως, μιας και αρχικά έγραφα σε ξενόγλωσσα φόρα επιστημονικής φαντασίας, αλλά ήταν κυρίως η επιθυμία να φτάσω όσο μεγαλύτερο κοινό γίνεται που έκανε τη συνήθεια θεσμό. Δεν είχε άμεση σχέση με τη ζωή μου στο εξωτερικό, ήταν όμως ένας από τους παράγοντες, η συνείδηση, δηλαδή, ότι είμαι κομμάτι ενός πολύ μεγαλυτέρου κόσμου από την ελληνική πραγματικότητα όπως την έζησα μεγαλώνοντας.

Π.Κ: Πως θα έκρινες τον αντίστοιχο ελληνικό χώρο της επιστημονικής φαντασίας, θα μπορούσε κάποια στιγμή  η ελληνική σκηνή του φανταστικού, της φουτουριστικής λογοτεχνίας και της επιστημονικής φαντασίας γενικότερα, να σταθεί δίπλα-δίπλα με την αντίστοιχη Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή σκηνή;

Ι.Μ: Πιστεύω πως η σύγκριση δεν έγκειται στους δημιουργούς, αλλά στο κοινό. Έχω διαβάσει μυθιστορήματα και κόμικ ελλήνων δημιουργών που κατά τη γνώμη μου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τον Dick η τον Asimov. Η διαφορά είναι στο κοινό. Οι μεγάλοι συγγραφείς του εξωτερικού έχουν απήχηση σε έναν υπερπολλαπλάσιο αριθμό αναγνωστών και δίκαια στέκονται στα βάθρα τους σαν ιερά τέρατα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά η απήχηση από μόνη της δεν είναι ένδειξη ικανότητας η ταλέντου. Κακά τα ψέματα, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό είναι μικρό, πόσο μάλλον το κοινό της επιστημονικής φαντασίας. Είμαστε ένας λαός που δε μαθαίνει να αγαπά το βιβλίο, ένας λαός απαίδευτος και (επίτηδες;) αφοσιωμένος στο μικρόκοσμο της καθημερινότητας χωρίς ιδιαίτερη επιθυμία να διευρύνει τους ορίζοντές του. Ευτυχώς με κάθε γενιά αυτό δείχνει να ισχύει όλο και λιγότερο.

Π.Κ:  Άγρια Δύση, μια περιοχή και μια εποχή για την οποία έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Στο άκουσμά της στο μυαλό μας έρχονται μύθοι, θρύλοι και απόκοσμες πιστολιές από το παρελθόν. Είδαμε  μάλιστα ότι το βιβλίο σου….. Γενικά σε σαγηνεύουν οι θρύλοι του παρελθόντος; Λένε πως οι μύθοι και οι θρύλοι είναι οχήματα της ανθρώπινης συνείδησης, ένας απόηχος του δραματικού ταξιδιού της ανθρωπότητας. Υπάρχει, εκτός της δράσης και της περιπέτειας κάποιο δίδαγμα, κάποιος, ας πούμε, μήνυμα προς τους αναγνώστες στα βιβλία σου;

Ι.Μ: Οι μύθοι και οι θρύλοι είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο είδος ιστοριών, γιατί σε αντίθεση με τη γνωστή ιστορία, που όμως δεν είναι λιγότερο ενδιαφέρουσα, έχουν το στοιχείο του μυστηρίου ενσωματωμένο. Πυροδοτούν τη φαντασία, σε αναγκάζουν να εκτελέσεις διανοητικές ακροβασίες, η το λιγότερο να χάσεις τον ύπνο σου ένα βράδυ, ψάχνοντας να βρεις τον πυρήνα αλήθειας που όλοι κρύβουν μέσα τους. Γιατί το γεγονός που δεν καταγράφεται, η του οποίου η καταγραφή έχει χαθεί για τον ένα η τον άλλο λόγο, από τον έκαστο ομιλητή στον έκαστο ακροατή γίνεται αφήγηση. Η αφήγηση γίνεται παράδοση και η παράδοση, μύθος. Αν μπορούσαμε να φτάσουμε τον πυρήνα των χιλιάδων μύθων που έχουμε στα χέρια μας, θα είχαμε πολύ διαφορετική εικόνα για τον εαυτό μας ως είδος. Καλύτερη; Χειρότερη; Δε γνωρίζω. Σίγουρα πιο ξεκάθαρη. Κάθε ιστορία έχει διδάγματα.

Όπως οι περισσότεροι συγγραφείς κι εγώ με όχημα μια φανταστική ιστορία, προσπαθώ να περάσω κάτι, ένα δίδαγμα, μια κριτική, ένα μυστικό. Το ωραιότερο της υπόθεσης, νομίζω δεν είναι αυτό. Είναι ότι ο κάθε αναγνώστης θα βρει στις σελίδες κάθε ιστορίας κάποιο μήνυμα, κάποιο νόημα, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι το μήνυμα του συγγραφέα. Το δίδαγμα ενός βιβλίου είναι διαφορετικό για τον καθένα, όπως είμαστε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, και είναι ίσως από τα πιο όμορφα κομμάτια της εμπειρίας αυτής. Δεν είναι απαραίτητο να λάβει ο κάθε αναγνώστης αυτό που βλέπω εγώ στην ιστορία μου σαν δίδαγμα. Μου αρκεί να πάρει το σπόρο που θα γεννήσει μια καινούρια ιδέα, μια πιο βαθιά σκέψη, η απλά ένα γέλιο.

Π.Κ: Πιστεύεις στην έννοια της μεταφυσικής, στο αόρατο και στο επέκεινα ή για σένα ο κόσμος είναι μια σκηνή άπειρων δυνατοτήτων, φυσικών ως επί των πλείστων, στον οποίο επιβιώνει η πιο ισχυρή θέληση;

Ι.Μ: Εξ’ ορισμού της ύπαρξης μας δεν είμαστε μόνο υλικά όντα. Έτσι και στο Σύμπαν, πιστεύω, το φυσικό και το υπερφυσικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Σίγουρα δεν κατανοούμε το πλήρες εύρος αυτών που δεν αντιλαμβανόμαστε αισθητηριακά, αλλά η κατανόηση μας έχει ήδη αρχίσει να υπερβαίνει τέτοιους διαχωρισμούς και είμαστε, ίσως, ένα μικρό διανοητικό άλμα μακριά από ένα ακόμα μεγαλύτερο Σύμπαν με άπειρα μεγαλύτερη δυνητικότητα από την πιο τρελή μας φαντασία. Δε μιλάω για πεντακόσια χρόνια στο μέλλον. Πιστεύω ότι θα δούμε την επιστήμη και τον πνευματισμό να παντρεύονται και επίσημα κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Π.Κ: Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σου θέσω δύο τελευταία ερωτήματα. Διάστημα, μέλλον, μετανάστευση στα αστέρια, σε σαγηνεύουν αυτές οι έννοιες; Είναι συμβατές με την συγγραφική σου ιδιοσυγκρασία; Θα περιμέναμε να δούμε ένα συγγραφικό έργο τέτοιου περιεχομένου που να φέρει την υπογραφή σου; 

Ι.Μ: Αναπόφευκτα. Έχω ήδη συμβάλλει σε έργα με κεντρική σκηνή άλλους πλανήτες και το διάστημα, όπως το Zero Sphere του φίλου και συνεργάτη μου, Jedaiah Ramnarine, και σίγουρα θα αφιερώσω έναν η περισσότερους μελλοντικούς τίτλους μου σε αυτό. Είμαστε σαν είδος υπέροχα φτιαγμένοι για εξερεύνηση. Η περιέργεια μας είναι ασίγαστη και άσβεστη. Δε θα ήταν μόνο κρίμα να μην ανοίξουμε πανιά για τα άστρα, η επιβίωσή μας σαν είδος εξαρτάται από αυτό. Δυστυχώς η μπλε κουκκίδα μας, δε θα αντέξει πολλούς από εμάς ακόμη. Το επόμενο μεγάλο γεγονός εξαφάνισης, μπορεί κάλλιστα να σημαίνει το τέλος μας, και δίκαια, αφού δεν έχουμε κάνει τίποτα ουσιαστικό για να προστατέψουμε το μόνο σπίτι που έχουμε.

Π.Κ: Τέλος, έχεις σκεφτεί να μεταφράσεις ένα κομμάτι του συγγραφικού σου έργου στα ελληνικά;

Ι.Μ: Σίγουρα, στο μέλλον, αν και λόγω του ότι δε συντηρώ την οικογένεια και τον εαυτό μου ακόμη αποκλειστικά από τη συγγραφή, μπορεί να αργήσει λίγο κάτι τέτοιο.

Π.Κ: Για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι στόχους έχεις επιλέξει να κατακτήσεις.

Ι.Μ: Εγώ ευχαριστώ για τη φιλοξενία και εύχομαι στο Mindhack ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, φέτος και για πολλά χρόνια ακόμη.

[su_divider top=”no”]

Τα Βιβλια του Ian Makarov

Prometheus Ascendant

2135: Τα cybernetics είναι τρόπος ζωής. Η παρακμή, το έγκλημα και η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτα. Εταιρείες, ουσιαστικά, ελέγχουν την κυβέρνηση και όλες της τις λειτουργίες.Δεν υπάρχει εταιρεία με μεγαλύτερη επιρροή από τη Red Sun Incorporated, η οποία ασκεί σχεδόν αποκλειστικό μονοπώλιο στην αγορά του cyberware, παραμένοντας στην αιχμή της τεχνολογίας, χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό τους.

Η Red Sun όμως, έχει ένα μυστικό. Μία μοναδική πράκτορα cyborg, με το κωδικό όνομα Echo, είναι ο κύριος λόγος της κυριαρχίας της Red Sun, καθώς διαπράττει συστηματικά για λογαριασμό τους βιομηχανική κατασκοπεία και σαμποτάζ. Όταν η Echo, αφού εμπλακεί σε ατύχημα, επανέρχεται στην αρχική της προσωπικότητα ως Jaya, θύμα πολέμου συμμοριών, που απήχθη παρά τη θέλησή της για να γίνει δωρητής σώματος της Echo, αφήνει πίσω της τη Red Sun και τα υποχθόνια σχέδιά τους να αλλάξουν την ανθρωπότητα για πάντα.

Αλλά η Red Sun δε σκοπεύει να την αφήσει να ξεφύγει τόσο εύκολα…

Βρείτε το Βιβλίο εδώ

Eighteen Wheels Of Vengeance

Λένε ότι η Άγρια Δύση χτίστηκε πάνω σε θρύλους. Ιστορίες που παρέμειναν, ακόμη και όταν όλα όσα ονομάσαμε πολιτισμό, καταστράφηκαν. Στη μολυσμένη έρημο που έχει απομείνει, οι σκιές είναι πάλι πιο σκοτεινές, η άγρια ομορφιά της, και πάλι, ατίθαση. Σ’ αυτή την αφιλόξενη γη, νέοι θρύλοι εμφανίζονται κάθε τόσο. Αυτές είναι οι ιστορίες τους. Τα Χρονικά της Ερημιάς.

Για τη Nukkie, όλα ξεκίνησαν σαν τίποτε παραπάνω από άλλη μια μέρα στη ζωή ενός Hauler. Ενός προμηθευτή και μεταφορέα σπανίων, και συχνά αμφισβητίσημα νομίμων αντικειμένων. Όταν μια αδίστακτη Αδερφότητα βάζει στο μάτι το τελευταίο της φορτίο, της επιτίθενται για να το αποκτήσουν κι ένας καλός φίλος πέφτει νεκρός από διασταυρούμενα πυρά. Τώρα, η Nukkie δε θα αφήσει τίποτα να την σταματήσει από το να εμποδίσει τα μοχθηρά τους σχέδια και να πάρει την εκδίκησή της.

Το πρώτο μέρος των Χρονικών της Ερημιάς του Ian Makarov , παίρνει τον αναγνώστη σε μια οργισμένη περιπέτεια στις άγονες περιοχές της αμερικανικής ερήμου, όπου η ζωή κι ο θάνατος χωρίζονται από ένα απλό λάθος και νέοι θρύλοι γεννιούνται.

Βρείτε το Βιβλίο εδώ 

 Assassin’s Guide to Solo Ops and Damage Control: The Essential Toolkit to Infiltrating the Female Heart

Ο Ian Makarov παραλληλίζει χιουμοριστικά τον έρωτα με τον πόλεμο, σε αυτό τον οδηγό, στοχευμένο στο να μορφώσει τους άντρες στην τέχνη της Σαγήνης, ενώ παράλληλα αποφεύγει την επιτηδευμένη ορολογία και τους δυσδιάκριτους κώδικες, με στόχο να είναι πιο φιλικός προς το μέσο αναγνώστη, που δεν έχει απαραίτητα το χρόνο να σπουδάσει ένα εντελώς νέο, κρυπτικό σύστημα επικοινωνίας, για να καλυτερεύσει τον εαυτό του. Είτε είσαι αμετανόητος γυναικάς είτε απλά κάποιος που θέλει να ανεβάσει λίγο το ποσοστό επιτυχίας του με το ωραίο φύλο, αυτός ο φρέσκος, σε βάθος οδηγός καλύπτει όλα τα βασικά θέματα που κάποιος πρέπει να δουλέψει, ώστε να σαγηνεύσει γυναίκες πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα φτάνει στον πιο βασικό πυρήνα πίσω από κάθε ένα σύστημα και κάθε μία μέθοδο σαγήνης.

Η γνώση που περιέχεται, έχει στόχο να σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου για τις γυναίκες και την κοινωνία και να σου παρέχει όσα χρειάζεσαι για να φτάσεις το απόγειό σου σαν άντρας, μεταμορφώνοντας τον εαυτό σου στο πεμπτουσιακό Άλφα Αρσενικό.

Βρείτε το Βιβλίο εδώ

Who Is Who…

«Ο Ian Makarov είναι συγγραφέας, συντάκτης και αρθρογράφος, που προέρχεται από μία ήσυχη παραθαλάσσια περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Ταξιδεύοντας από πολύ μικρή ηλικία, ήρθε σε επαφή με ανθρώπους και ιστορίες διαφόρων πολιτισμών και υπόβαθρου. Στην νεαρή ενήλικη ζωή του, αφιέρωσε χρόνια μελετώντας στην Νυρεμβέργη και ήρθε σε επαφή με πληθώρα εμπειριών που θα επηρεάσουν αργότερα την δουλειά του, ακολουθούμενη από την επιστροφή του στην Γενέτειρα.

Αφοσιωμένος, πλέον, στο παντοτινό πάθος του για τη συγγραφή και οικογενειάρχης, στοχεύει στην εξερεύνηση όλων των πτυχών της Ανθρωπότητας, από τα ύψη της δόξας της έως τα βάθη της ακολασίας της, καθώς και τις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα στην Κοινωνία μας, παρατηρώντας την συχνά μέσα από τους διερευνητικούς φακούς της Επιστημονικής Φαντασίας.

Η Σελίδα του συγγραφέα στο Facebook | Η Σελίδα του συγγραφέα στην Amazon

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
αρχαία ελληνικά μυστήρια
Ποιά ήταν τα μεγαλύτερα αρχαία ελληνικά μυστήρια;