ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

witchtok: Μάγια και ξόρκια στο TikTok

Τι είναι το witchtok; Η Μαγεία ανήκει στο παρελθόν αφού πολύ λίγοι άνθρωποι  ασχολούνται πια μαζί της. Η μήπως ξαναγεννιέται μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Tiktok;

Ζούμε πλέον στην ψηφιακή εποχή όπου τα πάντα μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και αν νομίζατε πως σε αυτή την νέα εποχή δεν χωράνε έθιμα, συστήματα ή παραδόσεις προηγούμενων αιώνων, τότε κάνετε λάθος! Γιατί φαίνεται πως η πρακτική μαγεία του 16ου αιώνα αλλά πρακτικές εσωτερισμού και από πιο πριν αναβιώνουν και μεγαλώνουν σε δημοτικότητα σε πλατφόρμες όπως το Tiktok. 

Εκεί έχει αναπτυχθεί και εξακολουθεί να αναπτύσσεται μία μεγάλη κοινότητα από νεαρόυς “αποκρυφιστές”, ας τους αποκαλέσουμε έτσι γιατί τους αρέσει ο εσωτερισμός που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να δείξουν τις πρακτικές και τις ικανότητές τους. Στο εξωτερικό αυτή η απόκρυφη πλευρά του Tiktok ονομάστηκε Witchtok, μία συγχώνευση λέξεων που πηγάζει από την αγγλική λέξη witch που σημαίνει μάγισσα και προφανώς παραπέμπει στις περίφημες μάγισσες του Μεσαίωνα και το δεύτερο συνθετικό του TikTok.

svg%3E
witchtok: Μαγεία και ξόρκια στο Tiktok

Το Tiktok είναι πλέον  μία τεράστια πλατφόρμα που απευθύνεται κυρίως σε νεαρό κοινό, αν και τον τελευταίο καιρό η δημοτικότητά του αυξάνεται και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Εκεί συναντάμε σύντομα βίντεο κάθε είδους όμως πρόσφατα η κατηγορία ή hashtag #witchtok έχει ως τώρα 18.7 δισεκατομμύρια προβολές. Στα σύντομα witchtok βίντεο οι δημιουργοί ανεβάζουν απόκρυφες πρακτικές και αναφέρουν πως μέσα από το υπερφυσικό θα γίνει η ζωή λίγο καλύτερη.

Το TikTok έχει κυρίως σύντομα και γρήγορα βίντεο και έτσι έχει διαμορφώσει και τη μαγεία που παρουσιάζεται στο Witchtok. Ξόρκια με την χρήση κεριών τύπου γουίκα tutorials για την ενεργειακή χρήση κρυστάλλων και των βοτάνων αλλά και η ευρεία χρήση της τράπουλας Ταρώ είναι κάποια από τα πράγματα που θα συναντήσει κάποιος στο περιεχόμενο του Witchtok. Στην ουσία μιλάμε για την παλιά πρακτική μαγεία η οποία ζει την ψηφιακή αναβίωση.

svg%3E

Τα διαδραστικά Witchtok βίντεο είναι δημοφιλή λόγω των καρτών Ταρώ ή ενός ενεργειακού πίνακα ουίτζα ο οποίος με την χρήση κρυστάλλου αποκαλύπτει τις απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις των χρηστών. Έτσι βέβαια μεγαλώνει και η αλληλεπίδραση από τους ανθρώπους που παρακολουθούν και οι δημιουργοί κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους. Αυτό που τους λένε όμως είναι πως κάποια υπερφυσική δύναμη τους έκανε να το παρακολουθήσουν και άρα ήταν γραφτό να ακολουθήσουν.

Φυσικά όλα στο Witchtok γίνονται σε σύντομη μορφή αφού οι πρακτικές διαβάσματος ταρώ περιορίζονται σε δύο ή τρεις κάρτες ώστε να βγει ένα μήνυμα προς τους θεατές σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι μάγισσες του Witchtok χαράσσουν τα σύμβολα στα κεριά γρήγορα μεταφέροντας απλά τις οδηγίες στον θεατή σε αντίθεση με την παραδοσιακή πρακτική των εσωτερικών συστημάτων που απαιτούν χρόνο.

svg%3E

Η ερώτηση είναι για ποιό λόγο είναι τόσο δημοφιλή τα βίντεο Witchtok και μάλιστα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους; Τι απαντήσεις ψάχνει ο κόσμος και μάλιστα σε τόσο σύντομο περιεχόμενο; 

Τα ξόρκια που χρησιμοποιούνται στο Witchtok φαίνεται να αφορούν την αγάπη, τα χρήματα, την υγεία και την ευεξία ή την εκδίκηση κάποιου αγαπημένου. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος για τον οποίο τα Witchtok είναι τόσο δημοφιλή σε κόσμο που δεν ασχολείται ουσιαστικά με την πρακτική μαγεία. Η ζωή ήταν άδικη για πολλούς ανθρώπους και γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη, και έτσι ο κόσμος ενδιαφέρεται να βγει από τα αδιέξοδα μέσα τον αποκρυφισμό και την μαγεία σε πρακτικό επίπεδο.. 

Οι κυνηγοί του witchtok

Μέσα σε αυτή την υποκουλτούρα του Tiktok υπάρχουν πολλών ειδών συστήματα, αφού μπορεί κανείς να συναντήσει οπαδούς του παγανισμού ή της Wicca, ανθρώπους που εξασκούν την σολομωνική μαγεία, δαιμονολάτρες και αρκετά ακόμη.Και όπως είναι λογικό, και συμβαίνει εξάλλου σε κάθε δημοσίευση του διαδικτύου, υπάρχουν και οι άνθρωποι που μισούν κάθε τέτοια πρακτική.

svg%3E

Υπάρχουν οι θρήσκοι άνθρωποι, αρκετοί εκ των οποίων είναι και φανατισμένοι και άρα επιτίθενται σε κάθε μορφή μαγείας, και πιστεύουν πως δεν πρέπει κανείς να την εξασκεί γιατί είναι επικίνδυνη για το ανθρώπινο είδος και εξυπηρετεί τις δυνάμεις του κακού. Στην συνέχεια υπάρχουν οι σκεπτικιστές, εκείνοι που πρεσβεύουν πως δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα από την επιστημονική σκέψη και τον ρασιοναλισμό. Υπάρχει όμως και μία τρίτη κατηγορία που έχει αναπτυχθεί μέσα στην κοινότητα της απόκρυφης αναζήτησης.

Είναι ο τέλειος αποκρυφιστής, εκείνος που λαμβάνει τον αποκρυφισμό τόσο σοβαρά στην θεωρία και την πράξη, κατανοώντας την πολυπλοκότητα του κάθε συστήματος και των τελετουργικών του. Όπως επίσης και τις φιλοσοφικές προεκτάσεις των συστημάτων αυτών.

Άυτό τον κανει αυτόματα πολέμιο των βίντεο του Witchtok, στα οποία και εμφανίζεται όταν το Witchtok παραπλανεί ή παραπληροφορεί σε σχέση με ένα μαγικό σύστημα, προσπαθώντας να διορθώσει τους δημιουργούς των βίντεο φλεξάροντας – ας το πω έτσι μια και μιλάμε για το TikTok – τις απόκρυφες γνώσεις του.

Είναι επικίνδυνο το witchtok; 

Το ζήτημα είναι το εξής: Αφού το TikTok αποτελείται από κοινό μικρής ηλικίας, τότε πόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν οι πρακτικές που παρουσιάζονται στα βίντεο του Witchtok; Η αλήθεια είναι πως ίσως από πρακτικής άποψης να μην είναι τόσο επικίνδυνα αφού δεν παρουσιάζεται με όλες τις λεπτομέρειες η κάθε πρακτική, είτε αφορά τα ταρώ, είτε το χάραγμα απόκρυφων συμβόλων σε κεριά, είτε την επίκληση μέσω κρυστάλλων και πίνακα ουίτζα.

Αυτό που ίσως αποδειχθεί επικίνδυνο είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρων από μικρά παιδιά για τον αποκρυφισμό, την πρακτική μαγεία και ίσως σε ακραίες περιπτώσεις την δαιμονολατρία. Γιατί στην εποχή που σχεδόν όλοι διαθέτουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά από τραυματικές πληροφορίες κάθε είδους αλλά και επικίνδυνες ίσως μόδες που αδυνατούν να καταλάβουν..

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
bacrooms
backrooms : Η πιο τρομακτική θεωρία του διαδικτύου