ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Εντγκαρ Αλλαν Ποε: Ο “Σκοτεινος” Ποιητης

Η ζωη και το Τέλος του Ποιητή και Συγγραφέα Εντγκαρ Αλλαν Ποε που έγινε με το έργο του είδωλο στους λάτρεις του Μυστηρίου

Εντγκαρ Αλλαν Ποε: Η παιδική ηλικία

Ο Εντγκαρ Αλλαν Ποε γεννήθηκε στην Βοστόνη στις 19 Ιανουαρίου του 1809 και ήταν γιός του David και της Elizabeth Poe. Ο Πατέρας του γεννήθηκε στην Βαλτιμόρη στις 18 Ιουλίου του 1784. Η Μητέρα του Elizabeth Arnold ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αγγλία το 1796 και παντρεύτηκε τον David Poe μετά τον θάνατο του πρώτου της Συζύγου το 1805. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον Χένρι, τον Έντγκαρ και την Ροζαλί.

Εντγκαρ Αλλαν Ποε

Η Elizabeth Χώρισε τον σύζυγό της και πήρε τα τρία παιδιά μαζί της, και απεβίωσε το 1811 όταν ο ‘Εντγκαρ ήταν μόλις δύο ετών. Ο Χένρι τότε μετακόμισε στο σπίτι των παππούδων του ενώ ο Έντγκαρ υιοθετήθηκε από την οικογένεια Allan. Ο John Allan ήταν ένα επιτυχημένος Έμπορος της εποχής οπότε ο Edgar μεγάλωσε σε ένα άνετο περιβάλλον και φοίτησε σε καλά σχολεία.

Στην ηλικία των έξι ετών πήγε σχολείο στην Αγγλία για πέντε χρόνια όπου έμαθε Λατινικά, Γαλλικά καθώς και Μαθηματικά και Ιστορία. Αργότερα επέστρεψε στην Αμερική και συνέχισε τις σπουδές του εκεί φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το 1826 στα δεκαεπτά του έτη. O John Allan αν και είχε μεγάλη περιουσία έδινε στον Εντγκαρ αλλαν Ποε μονάχα το ένα τρίτο από τα χρήματα που χρειαζόταν για τις ανάγκες του, και αν και ήταν ένας καλός μαθητής εν τέλει ξεκίνησε να πίνει αλκοόλ με πάθος και γρήγορα βρέθηκε να χρωστά. Αναγκάστηκε να παρατήσει τις σπουδές του ένα χρόνο αργότερα.

Είχε μείνει δίχως χρήματα, χωρίς επαγγελματική κατάρτιση και αποκλεισμένος από τον John Allan. Ο Έντγκαρ Αλλαν ταξίδεψε στην Βοστόνη και κατετάγη στον Αμερικανικό Στρατό το 1827 στην ηλικία των 18 όπου και υπηρέτησε αξιοπρεπώς αποκτώντας τον βαθμό του Αρχιλοχία. Μετά τον θάνατο της Κας Allan το 1829 o John Allan επιχείρησε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Εντγκαρ Αλλαν και υπέγραψε την Αίτησή του για την είσοδό του στο West Poiht. Κατά την διάρκεια της αναμονής εισόδου του ο Εντγκαρ έζησε με την γιαγιά του και την θεία του, Κα Clemm. Το 1830 ο Εντγκαρ Αλλαν Ποε μπήκε στο West Point ως Δόκιμος μα δεν έμεινε πολύ καθώς ο John Allan αρνήθηκε να του στείλει χρήματα καθώς λέγεται πως ο Εντγκαρ παρέβηκε τους κανονισμούς και αγνόησε τα καθήκοντά του με αποτέλεσμα να τον εκδιώξουν.

Ένας Επίδοξος Συγγραφέας

Το 1831 ο Εντγκαρ Αλλαν Ποε επισκέφθηκε την Νέα Υόρκη όπου και εξέδωσε μερικές δουλειές από την Ποίησή του. Παρουσίασε κάποιες από τις ιστορίες του σε μία σειρά περιοδικών της εποχής αλλά όλα τις απέρριψαν. Ο Ποε ήταν χωρίς φίλους και δουλειά και βρισκόταν για ακόμη μία φορά στην ζωή του με οικονομικά προβλήματα. Έτσι έστειλε γράμμα στον John Allan παρακαλώντας για βοήθεια, δίχως όμως να λάβει απάντηση. Ο John Allan απεβίωσε το 1834 και δεν συμπεριέλαβε τον Εντγκαρ στην Διαθήκη του.

Το 1835 ο Πόε βρήκε δουλεία ως συντάκτης σε κάποια εφημερίδα λόγω ενός διαγωνισμού που είχε κερδίσει με την ιστορία του «The Manuscript Found in a Bottle». Δεμένος όπως ήταν με την Κα Clemm και την Virginia τους έφερε στο Richmond για να ζήσουν μαζί του. Το 1836 παντρεύτηκε την ξαδέλφη του Virginia. Εκείνος ήταν εικοσιεπτά  και εκείνη μόλις δεκατριών.

Ως συντάκτης της Southern Literary Messenger ο Πόε κατάφερε με επιτυχία να ανεβάσει τις πωλήσεις  της εφημερίδας από τα 500 φύλλα σε 3500 φύλλα καθημερινά. Πέρα από το γεγονός αυτό όμως ο Ποε αναγκάστηκε να αφήσει την θέση του στις αρχές του 1836 παραπονούμενος για τον χαμηλό μισθό που λάμβανε. Το 1837 και αφού είχε βρεθεί στην Νέα Υόρκη έγραψε το «The Narrative of Arthur Gordon Pym» δίχως όμως να λάβει κάποια οικονομική επιτυχία από το έργο του. Μετακόμισε στην Φιλαδέλφια το 1838 όπου έγραψε το «Ligeia» και το «The Haunted Palace».  Ο Πρώτος τόμος σύντομων ιστοριών του, το «Tales of the Grotesque and Arabesque» δημοσιεύτηκε το 1839 και για αυτό ο Poe έλαβε τα πνευματικά δικαιώματα και είκοσι αντίτυπα του βιβλίου, όχι όμως χρήματα.

Γύρω στο 1840 ο Εντγκαρ Αλλαν Ποε εντάχθηκε ως συντάκτης στο περιοδικό του George R. Graham. Κατά την διάρκεια των δύο ετών στα οποία ο Πόε εργαζόταν για τον Graham δημοσίευσε την πρώτη αστυνομική του ιστορία «The Murders in the Rue Morgue» και προκάλεσε τους αναγνώστες να του στέλνουν κρυπτογραφήματα τα οποία και έλυνε πάντοτε. Η κυκλοφορία του περιοδικού εκτοξεύτηκε από τα 5.000 φύλλα στα 35.000 φύλλα.

Ο Πόε άφησε την θέση αυτή το 1842 σε μία προσπάθεια να ξεκινήσει το δικό του Περιοδικό. Έτσι βρέθηκε χωρίς δουλειά για ακόμη μία φορά. Η απόπειρά του με την κυκλοφορία του Περιοδικού The Stylus απέτυχε και το 1843 δημοσίευσε μία σειρά από βιβλιαράκια που περιείχαν μερικές σύντομες ιστορίες του μα και αυτά δεν πούλησαν αρκετά. Κέρδισε εκατό δολλάρια για την ιστορία του «The Gold Bug» και πούλησε κάποιες άλλες ιστορές σε περιοδικά όμως για ακόμη μία φορά ζοριζόταν οικονομικά και αδυνατούσε ενίοτε να υποστηρίξει την οικογένεια. Αν και το The Gold Bug πούλησε πάνω από 300.000 αντίτυπα μόλις και μετα βίας βιοποριζόταν.

Το 1845 ο Εντγκαρ Αλλαν Ποε έγινε συντάκτης της The Broadway Journal. Ένα χρόνο αργότερα η Εφημερίδα χρεωκόπησε και ο Πόε ήταν και πάλι χωρίς δουλειά. Εκείνος και η οικογένειά του μετακόμισε σε ένα αγρόκτημα αφήνοντας την αστική ζωή. Η Υγεία της Virginia χειροτέρευε συνεχώς και ο Πόε έπεσε σε κατάθλιψη λόγω αυτού του γεγονότος. Εν τέλει η Virginia απεβίωσε το 1847 δέκα ημέρες μετά τα γενέθλια του Πόε. Μετά το χαμό της συζύγου του ο Έντγκαρ κατέρρευσε από το στρες αλλά ανέκαμψε αργότερα κατά την διάρκεια του ίδιου έτους.

Οι τελευταίες ημέρες

Τον Ιούνιο του 1849 ο Εντγκαρ Αλλαν Ποε άφησε την Νέα Υόρκη και μετακόμισε στην Φιλαδέλφια όπου επισκέφθηκε τον φίλο του John Sartain. Έπειτα επέστρεψε στο Richmond όπου έμεινε σε ένα μοτέλ/ταβέρνα και εντάχθηκε στην ομάδα απεξάρτησης  «The Sons of Temperance» σε μία απόπειρά του να σταματήσει το Αλκοόλ. Αναθέρμανε το παιδικό του έρωτα με την Sarah Royster Shelton και σχεδίαζε να την παντρευτεί εκείνο τον Οκτώβριο.

Στις 3 Οκτωβρίου ο Πόε μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου και έχανε και επανακτούσε τις αισθήσεις του συνεχώς δίχως να εξηγηθεί όμως ποιά ήταν τα αίτια της ασθένειάς του. Πέθανε στο νοσοκομείο την Κυριακή 7 Οκτωβρίου του 1849.

Το μυστήριο που ακολουθεί τον θάνατο του Εντγκαρ Αλλαν Ποε οδήγησε στην γέννηση αρκετών μύθων και αστικών Θρύλων. Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς του συνέβη κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών της ζωής του..

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
μεγάλη επαναφορά
μεγάλη επαναφορά και ατζέντα 2030 : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σχέδιό τους