ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Εχετλαίος – Ένας χρονοταξιδιώτης στην μάχη του Μαραθώνα ;

Εχετλαίος: Ποιός ήταν ο παράξενος ήρωας που εμφανίστηκε από το πουθενά και βοήθησε στην μάχη του Μαραθώνα; Ήταν από μηχανής θεός ή ένας χρονοταξιδιώτης που ήρθε από το μέλλον για να σώσει τους μαχόμενους Έλληνες με την υπερτεχνολογία του;

Η μάχη του Μαραθώνα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ανθρωπότητας και του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.χ μεταξύ των Ελλήνων, με τους Αθηναίους και τους Πλαταιείς να συνεργάζονται προσπαθώντας να αποκρούσουν την εισβολή των Περσών στην χώρα μας. Μάλιστα η επικράτηση των Ελλήνων βοήθησε στην άνθιση του τεράστιου πολιτισμού μας τους αιώνες που ακολούθησαν την περίφημη εκείνη μάχη.

svg%3E

Η μεγάλη νίκη των Αθηναίων και των πλαταιών έναντι των περσών όμως έγινε σε μία εποχή κατά την οποία δεν υπήρχαν διαθέσιμοι ιστορικοί για να καταγράψουν με ακρίβεια τα γεγονότα. Ως εκ τούτου είναι μία μάχη με πολλές παράδοξες εξιστορήσεις και ονομάστηκε ως η μάχη των Θεών.

Η Μάχη των Θεών

Εκείνος που ανέλαβε να καταγράψει όσα συνέβησαν στην μάχη του Μαραθώνα ήταν ο Ηρόδοτος, ο οποίος συγκέντρωσε όσα μπόρεσε να μάθει, έστω και αν πολλά γεγονότα είχαν αλλοιωθεί ή ξεχαστεί στην πορεία των χρόνων. Σύμφωνα με τις εξιστορήσεις λοιπόν στην μάχη του μαραθώνα εμφανίστηκαν οι Θεοί στο πλευρό των Ελλήνων ώστε να εξασφαλίσουν την νίκη, η οποία ήρθε και με την συμβολή ενός πολύ παράξενου επισκέπτη που έχει ξεσηκώσει πολλές θεωρίες γύρω από το όνομά του και θεωρήθηκε ακόμη και χρονοταξιδιώτης. Πριν την παράξενη εμφάνισή του όμως, φαίνεται πως οι Έλληνες ζήτησαν βοήθεια αρχικά από τον Θεό Πάνα.

svg%3E

Η παράξενη εμφάνιση των θεών στην μάχη του Μαραθώνα ξεκινάει όταν ο Αθηναίος ημεροδρόμος Φειδιπιδης ταξίδεψε στην Σπάρτη ώστε να αναζητήσει βοήθεια. Διασχίζοντας την Αρκαδία συνάντησε τον Θεό Πάνα, ο οποίος παραπονέθηκε πως οι Αθηναίοι είχαν ξεχάσει την λατρεία του και του ζήτησε να τους ρωτήσει για ποιο λόγο τον ξέχασαν. Μάλιστα ο Θεός Πάνας υποσχέθηκε πως θα προστατέψει τους Αθηναίους και αυτό επιβεβαιώνεται από τις διηγήσεις των μαραθωνομάχων: Σύμφωνα με αυτές, ο Πάνας εμφανίστηκε στην μάχη και έσπειρε τον πανικό στους Πέρσες με τις απόκοσμες κραυγές του. Η λέξη πανικός μάλιστα προέρχεται από το όνομα του Πάνα και τον τρόμο που προκάλεσε στους εισβολείς στην μάχη του Μαραθώνα. Ο Πάνας όμως δεν ήταν ο μοναδικός Θεός που εμφανίστηκε στην μάχη αφού η Θεά Αθηνά εξαπέλυσε την μανία της στους εισβολείς προστατεύοντας την πόλη της. Πολλοί Μαραθωνομάχοι ανέφεραν την Θεά Άρτεμη αλλά και την τρομερή Εκάτη!

Εχετλαίος: Ένας Χρονοταξιδιώτης με υπερτεχνολογία;

Μπορεί να υπάρχει πιο παράξενη εμφάνιση σε μία μάχη στην οποία βοήθησαν ο Πάνας και η Εκάτη; Φαίνεται πως ναι, αφού η πιο παράξενη αναφορά μιλάει για ένα άγνωστο Ήρωα που εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε από το πουθενά, βοηθώντας τους Έλληνες να κερδίσουν κατατροπώνοντας τους Πέρσες με το παράξενο όπλο του. Αυτός ήταν ο περίφημος Εχετλαίος ή Έχετλος.

Μπορεί ο Ηρόδοτος να μην αναφέρει τίποτα για εκείνον αλλά όσα γνωρίζουμε προέρχονται από τον Παυσανία  που έζησε τον 2ο Αιώνα μ.χ! Εκτός από τον Παυσανία όμως υπάρχουν και κάποια ευρήματα που τον απεικονίζουν ανάμεσα στους ήρωες της μάχης του Μαραθώνα.

Ο Εχετλαίος κρατούσε ως όπλο ένα μεγάλο άροτρο και αφού κανείς δεν γνώριζε το όνομά του ή άλλα στοιχεία για εκείνον, ονομάστηκε έτσι από την εχέτλη που είναι η λαβή του Αρότρου. Σύμφωνα με την περιγραφή του Παυσανία εμφανίστηκε ξαφνικά στο κέντρο της μάχης ένας άνδρας με εμφάνιση και ενδυμασία χωρικού κρατώντας στα χέρια του το παράξενο όπλο που σκότωσε εκατοντάδες Πέρσες πολεμιστές. Οι αναφορές συνεχίζουν λέγοντας πως ο αλλόκοτος και τεράστιος γενειοφόρος άνδρας εξαφανίστηκε ως δια μαγείας από μπροστά τους. Φυσικά με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να εμφανίζονται υπερβολές σχετικά με την εμφάνιση του Εχετλαίου.

svg%3E

Ο Ηρόδοτος δίνει μια άλλη διάσταση στον άγνωστο αυτόν πολεμιστή και το όπλο του, αφού περιγράφει ότι στην μάχη του Μαραθώνα συνέβη κάτι πολύ παράξενο. Ο Αθηναίος στρατιώτης Επίζηλος έχασε ξαφνικά την όραση και από τα δύο μάτια την στιγμή που  πολεμούσε γενναία στήθος με στήθος, χωρίς μάλιστα να έχει ακουμπήσει τίποτα που θα τον κάνει να τραυματιστεί. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Επίζηλος διηγείται ότι είδε έναν μεγαλόσωμο οπλίτη που η γενειάδα του κάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του, και ότι αυτό το φάντασμα κρατούσε στα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο! Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκηνή ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί τυφλώθηκε από κάποια υπερβολική λάμψη! Όταν οι Αθηναίοι ρώτησαν το Μαντείο των Δελφών να μάθουν ποιος ήταν ο άγνωστος ήρωας που πολέμησε μαζί τους, το Μαντείο τους έδωσε πάλι την απάντηση πως έπρεπε να τιμούν τον ήρωα Εχετλαίο. Έτσι ο Εχετλαίος απεικονίζεται πλάι στους υπόλοιπους ήρωες της μάχης στην Ποικίλη Στοά.

Οι θεωρίες Συνωμοσίας

Όπως είναι λογικό μία τέτοια ιστορία ανέπτυξε και σύγχρονες θεωρίες συνωμοσίας που αναφέρουν πως ο Εχετλαίος ήταν χρονοταξιδιώτης από το μέλλον που ταξίδεψε πίσω στον χρόνο με σκοπό να βοηθήσει στην μαχη του Μαραθώνα με το τεχνολογικά αναπτυγμένο όπλο του. Υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα θεωρούν πως ο Εχετλαίος ήταν μέλος της περίφημης ομάδας Έψιλον και συγκρίνουν το άροτρο που κρατούσε με ένα ούζι, ή κάποιο όπλο που πετούσε ακτίνες, προσπαθώντας να αιτιολογήσουν και τις παράξενες λάμψεις που έβγαιναν από αυτό.

svg%3E

Ποιά είναι όμως η εξήγηση για την εμφάνιση Θεών και του υποτιθέμενου χρονοταξιδιώτη Εχετλαίου στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα; Μία πιθανή εξήγηση αποτελεί η κόπωση των πολεμιστών, καθώς και η θερμοπληξία από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, που έκαναν τους στρατιώτες να παραληρούν και να βλεπουν παραισθήσεις Θεών που πολεμούσαν ανάμεσά τους. Στην εμφάνιση των θεών συντέλεσε βέβαια και η πίστη των Ελλήνων σε αυτούς, και έτσι βοηθήκαν  ψυχολογικά ώστε να σημειώσουν μία μεγαλειώδη νίκη απέναντι στους πολυάριθμους Πέρσες. Μία άλλη πιθανή εξήγηση της απόκοσμης εμφάνισης των Θεών και του παράξενου Εχετλαίου είναι η Ιεροφάνεια ή επιφάνεια: μιά κατάσταση στην οποία εμφανίζονται οι Θεοί ενώπιον των ανθρώπων, μία κατά κάποιο τρόπο θεική παρέμβαση μπροστά στην ανάγκη του ανθρώπου για υπέρβαση σε κάποιο πρόβλημα.

Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη στην μάχη του Μαραθώνα πέρα από τα γεγονότα που διασώθηκαν. Ίσως η εσωτερική ανάγκη των πολεμιστών να κατατροπώσουν τον πολύ μεγαλύτερο στρατό των Περσών να τους έκανε να φαντάζονται τους μεγαλειώδεις θεούς και μυστηριώδεις φιγούρες όπως ο Εχετλαίος. Ίσως από την άλλη κάποιες ανώτερες δυνάμεις ή από μηχανής θεοί, να έβαλαν το χεράκι τους ώστε να βγουν νικητές σε μία από τις σημαντικότερες μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το τι συνέβη πραγματικά και αν υπήρξε στα αλήθεια ο Εχετλαίος, είναι κάτι που θα πρέπει να κρίνει ο καθένας για τον εαυτό του. Γιατί πίστη σε κάτι ανώτερο και θεϊκό μας συνοδεύει πάντα και μας παρέχει μία χείρα βοηθείας όποτε και αν την χρειαστούμε.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
ολογράμματα
Γιατροί ολογράμματα επισκέφθηκαν διαστημικό σταθμό για πρώτη φορά