Ταξιδι πισω στον χρονο; Τίποτα ως τώρα δεν έχει πραγματικά μεταφερθεί πίσω στον χρόνο, όμως επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία πριν 2 χρόνια περίπου χρησιμοποίησαν σωματίδια φωτός (Φωτόνια) για να εξομοιώσουν τα κβαντικά σωματίδια που ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο.
Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε έδειξε πως το Φωτόνιο μπορεί να περάσει μέσα από μία σκουληκότρυπα και μετά να αλληλεπιδράσει με τον παλαιότερο εαυτό του. Λίγο πριν τα ευρήματα είχαν δημοσιευτεί στο Nature Communications
Ταξιδι πισω στον χρονο; Εξομοιωση με Σωματιδια φωτος απο επιστημονες
Για να κατανοήσουμε αυτό το πείραμα θα πρέπει να κατανοήσουμε την έννοια “closed timelike curves” (CTC). Αυτές οι χρονικές καμπύλες χρησιμοποιούνται για να εξομοιώσουν ισχυρά βαρυτικά πεδία σαν και εκείνα που παράγονται από μία περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα και θα μπορούσαν θεωρητικά (βασίζοντας την υπόθεση στην γενική θεωρία της Σχετικότητας του Αινστάιν) να στρεβλώσουν το υφαντό της ύπαρξης έτσι ώστε ο χωροχρόνος να καμπυλώσει προς τον εαυτό του, δημιουργώντας έτσι ένα (CTC), σαν ένα μονοπάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το ταξίδι πίσω στον χρόνο.
Σύμφωνα με το Scientific American αρκετοί Φυσικοί βρίσκουν αυτή την διαδικασία αποκρουστικά καθώς οποιοδήποτε μακροσκοπικό αντικείμενο που ταξιδεύει μέσα από μία τέτοια στρέβλωση θα μπορούσε αναπόφευκτα να δημιουργήσει παράδοξα στην διαδικασία. Άλλοι διαφωνούν με αυτή την θεώρηση όμως: Το 1991 ο Φυσικός David Deutsch απέδειξε πως αυτά τα παράδοξα μπορούν να αποφευχθούν σε κβαντική κλίμακα λόγω της παράξενης συμπεριφοράς αυτών των θεμελιωδών σωματιδίω που αποτελούν την ύλη.
Είναι ευρέως γνωστό πως σε Κβαντική Κλίμακα αυτά τα σωματίδια δεν ακολουθούν τους κανόνες που διέπουν την κλασική φυσική αλλά συμπεριφέρονται με ένα παράξενο και απροσδόκητο τρόπο που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα ήταν δυνατός.