ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ψυχοναυτες: Οι μαγοι του Χαους

Πριν το Ιντερνετ κάνει την εμφάνισή του στην καθημερινότητά του, και αν νωρίτερα δεν είχες διαβάσει τα βιβλία του Peter Carroll “Liber Null” και “Psychonaut”, το πιθανότερο είναι να μην γνώριζες πολλά για τους Ψυχοναυτες και την Μαγεία του Χάους.

Οι Μάγοι του Χάους τείνουν να είναι σχετικα ατομιστές, και ο κάθε ένας από αυτούς αποκτά και αναπτύσσει τις δικές του προσωπικές μεθόδους. Οι «Ψυχοναύτες» μοιάζουν στο σημείο της δημιουργικότητας , όμως διαφοροποιούνται στην φιλοσοφία ή την ορολογία που χρησιοποιούν.

Ψυχοναυτες: Οι μαγοι του Χαους

Πέρα από την δουλειά του Austin Osman Spare, δεν υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα στο πεδίο της Δυτικής Μαγείας από τον θάνατο του Aleister Crowley και ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η Εργασία του Jack Parson είναι Θελημητική και μεταμφιεσμένη κάτω από το πάθος του για ελευθερία και ατομική κυριαρχία. Οι εξερευνήσεις του Kenneth Grant στο Nightside of Magick εκδηλώθηκαν έντυπα μέσα από το “Cults of the Shadow” το 1975 και συνεχίζονται ως και τις ημέρες μας, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές της εργασίας του στα πλαίσια της Χαοτικής Μαγείας, όμως εκείνος ήταν ο άνθρωπος που δημοσίευσε την ζωή και το έργο του  Spare.

Η Επιστήμη, η τεχνολογία και οι διεθνείς και διαδραστικές επικοινωνίες έχουν αλλάξει δραστικά τον κόσμο από το τέλος του 2ου Παγκόσμιου πολέμου και μετά. Η Χαοτική Μαγεία εκμεταλλεύεται τις μεταφορές αυτών των σύγχρονων κοσμοθεωριών, της ορολογίας αλλά και των τεχνικών. Η Χαοτική Μαγεία θεωρεί πως είναι ένα σύγχρονο είδος Μαγείας. Και μπορεί να είναι σχετικά σύγχρονη, όμως βασίζεται σε παραδοσιακές μορφές μαγικών συστημάτων και οφείλει την ύπαρξή της στο παρελθόν.

Η Μαγεία του Χάους διαθέτει ένα «Αιωνικό» χάρτη. Ο Peter Carroll στο “Liber Kaos” παρουσιάζει ένα πίνακα με την δική του οπτική της πορείας της Ψυχοιστορίας του Παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Χρησιμοποιεί τέσσερις Αιώνες, (τον Σαμανικό, τον Θρησκευτικό, τον Λογικό και τον Πανδαιμονικό) που διαχωρίζονται σε δύο υπό-Αιώνες ο κάθε ένας (τον Ανιμιστικό/Πνευματικό – τον Παγανιστικό/Μονοθειστικό/ τον Αθειστικό/Μηδενιστικό, και Χαοτικό/- ) Αυτοί οι Αιώνες παρουσιάζονται από αριστερά προς δεξιά και πάνω από αυτούς βρίσκονται τρία ημι-κύματα που αντιπροσωπεύουν τον Υλιστικό κόσμο, τον Μαγικό και τον Υπερβατικό κόσμο. Οι κυματικές αυτές μορφές αναδεικνύουν την κυριαρχία κάθε δομής σε κάθε Αιώνα και Υπο-Αιώνα.

Ο Πανδαιμονικός Αιώνας αντιπροσωπεύει μέσα από την Χαοτική Μαγεία και τους Ψυχοναυτες, ένα τρόπο ζωής και μία διπλή κατάσταση συνειδητότητας, ατομική μα και συλλογική, αντιμετωπίζοντας το Μέλλον ως παντελώς διαφορετικό από το παρόν σε παγκόσμια κλίμακα, θεωρώντας πως η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνολογίας είναι ένα κομβικό σημείο για την διαφοροποίηση αυτή.

Η Μαγική Φόρμουλα όλων των Αιώνων είναι για τους Ψυχοναυτες της Χαοτικής Μαγείας διαθέσιμη για κάθε κατάλληλη χρήση. Κάπου στον κόσμο εξάλλου ακόμα και στις ημέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και εξασκούν την Μαγεία μέσα από την επιρροή των Αιώνων. Αντίθετα από το γραμμικό μοντέλο του μαγικού οράματος και χρήσης, για τους Χαοτικούς Μάγους το άχρονο και αιώνιο μοντέλο αντιπροσωπεύει ιδανικότερα την «πραγματικότητα». Εξάλλου τα κείμενα της Χαοτικής Μαγείας ενθαρρύνουν την ανοιχτή και ελεύθερη χρήση των μεταφορών και των τεχνικών εκείνων που προέρχονται από όλους τους πολιτισμούς αλλά και τους Αιώνες.

Οι Ψυχοναυτες – Χαοτικοί Μάγοι χρησιμοποιούν το μοντέλο της Μαγείας Συμβόλων του A.O.Spare, μία διαδικασία στην οποία κάποιος καταγράφει την πρόθεσή του, μειώνει τα γράμματα, τα αναπροσαρμόζει σε ένα αφηρημένο σύμβολο στο χαρτί, το αφήνει στο πίσω μέρος του μυαλού του ώσπου να το ανακαλέσει σε μία «μαγική στιγμή» απελευθερώνοντας αυτή την πρόθεση στο Σύμπαν ούτως ώστε να εκδηλωθεί. Η Διαδικασία δημιουργίας συμβόλων μεταφέρει την πρόθεση αυτή (επιθυμία) από την Συνειδητότητα στο Ασυνείδητο Συμπαντικό Νου ( Ή στον Βαθύτερο Νου). Αυτός ο Νους που αποτελείται από δυνάμεις που έπαιξαν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπου, αλλά και μέσα από την υπερσυνδεσιμότητα όλων των πραγμάτων, πράτει δίχως τους περιορισμούς του Υπερεγώ.

Η Χαοτική Μαγεία χρησιμοποιεί επίσης το Σύστημα πεποίθησης του Spare σαν ένα εργαλείο. Οι άνθρωποι τείνουν να περιορίζουν τους εαυτούς τους υιοθετώντας ένα Δόγμα που τους παρέχει το αίσθημα της ψευδούς ασφάλειας. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να αποκτά ισχυρή πεποίθηση του εαυτού του και της πορείας που θέλει να διασχίσει, απελευθερωμένος όμως από δογματικές θεάσεις του κόσμου και του εαυτού του, καθώς έτσι οι άπειρες δυνατότητες που ενυπάρχουν στο σύμπαν μπορούν να του αποκαλυφθούν μέσα από το μαγικό μονοπάτι που επιλέγει.

Ο Αριθμός 8 κατέχει μία σημντική θέση στην Χαοτική Μαγεία. Το Σύμβολό της αποτελείται από 8 Βέλη που αναπτύσσονται από ένα κεντρικό σημείο. Πρόκειται για ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται στο “Liber Kaos” ως το κύριο θέμα των οκτώ τύπων Μαγείας που αποδίδονται μέσα από 8 χρωματικές διαφοροποιήσεις όπως βλέπουμε παρακάτω:

Μαύρο: Αντιπροσωπεύει την Θανατική Μαγεία, μέσα από την εμπειρία της φύσης του Θανάτου. Μπλε: Αντιπροσωπεύει την Μαγεία της Αφθονίας. Πράσινο: Μαγεία της Αγάπης. Κίτρινο: Η Μαγεία του Εγώ, που πηγάζει από την Ηλιακή Ενέργεια. Μωβ ή Ασημι: Η Σεξουαλική Μαγεία. Το Μωβ αντιπροσωπεύει το πάθος και το Ασημί την Σελήνη. Πορτοκαλί: Η Μαγεία της Σκέψης. Κόκκινο: Η αυθεντική – αυτούσια μαγεία, με το κόκκινο χρώμα να αντιπροσωπεύει την μαγική «Ουσία». Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως αν και η Χαοτικη Μαγεία δεν χρησιμοποιεί το δέντρο της ζωής ως δομικό σύμβολο, τα χρώματα που αναφέρονται παραπάνω σχετίζονται με τα χρώματα των Σεφιρωθ που μοιράζονται και τις ίδιες αξίες.

Οι Ψυχοναυτες της Χαοτικης Μαγειας επίσης συνηθίζουν να δημιουργούν και να κατασκευάζουν ένα Αστρικο Ναου στο Αιθερικό πεδίο – πιθανότατα την Ακασα, αναζητώντας τις ανθρώπινες καταβολές των Θεών, ή τις Θεικές καταβολές του ανθρώπου μέσα από τις άχρονες λατρείες και τις Μαγικές πεποιθήσεις ανα τους Αιώνες της Ύπαρξης.. Ελεύθεροι από τα δεσμά του Δόγματος, επικαλούνται το Χάος που γέννησε την τάξη, και αναζητούν τις αρχέγονες δυνάμεις που ενυπάρχουν στον ανθρώπινο εαυτό εν υπνώσει. Αναδιαμορφώνουν και σχηματίζουν το μέλλον, εξερευνώντας τα βάθη της ψυχής και την θέση της στο άπειρο σύμπαν, ξεδιπλώνοντας το απύθμενο χάος μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν τα πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
μπαμπα βανγκα
μπαμπα βανγκα: Οι «προβλέψεις» για το 2022