Η Κρυογονική έχει υπάρξει αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και καταγραφής – καθώς και ένα από τα αγαπημένα θέματα της ψευδο-επιστήμης, της μυθοπλασίας και των θεωριών συνωμοσίας. Ποιός άλλωστε δεν γνωρίζει την θεωρία συνωμοσίας σχετικά με την υπόθεση της κρυογονικής ψύξης του Γουόλτ Ντίσνευ, που λέγεται πως επιθυμούσε να επιστρέψει στην ζωή μελλοντικά;
Η Κρυογονική διατήρηση της Ζωής
Πρόσφατα όμως και για πρώτη φορά στην ιστορία μία γυναίκα από την Κίνα καταψύχθηκε με την Κρυογονική Μέθοδο! Η Zhan Wenlian πέθανε στα 49 της χρόνια από Καρκίνο του Πνεύμονα, και ο σύζυγός της Gui Junmin αποφάσισε την επεξεργασία της σωρού της γυναίκας του με την Κρυονική μέθοδο. Βέβαια αυτή ήταν μία απόφαση που είχαν πάρει από κοινού, αφού και εκείνη ήθελε να δωρίσει το σώμα της στην Επιστήμη. Ο Gui υποστήριξε στην Mirror UK πως αποδέχθηκαν την μέθοδο αυτή ως “Σχέδιο διατήρησης της Ζωής”. Αυτή η διαδικασία – που κρατάει το σώμα της Wenlian βυθισμένο σε 2.000 λίτρα υγρού άζωτου – ολοκληρώθηκε στο Yinfeng Biological Group και στηρήχθικε από την Κρυογονική Εταιρεία που εδρεύει στις Η.Π.Α lcor Life Extension Foundation.
Το ερώτημα όμως παραμένει: Πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ανάσταση των νεκρών μέσα από την Κρυογονική Μέθοδο στο μέλλον; Πρόκειται απλά για ένα πείραμα που θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε την ανθρώπινη Βιολογία ή θα μπορούσε να επιτρέψει την ολική επαναφορά στην ζωή;
Το μέλλον του Θανάτου
Στην Κρυογονική Μέθοδο ο χρόνος παίζει τεράστιο ρόλο. Τα σώματα των νεκρών θα πρέπει να ψυχθούν κρυογονικά αμέσως μόλις σταματήσει η καρδιά τους. Η “Ψύξη” είναι ένας όρος παρερμηνευμένος, και αυτό γιατί η Κρυογονική Ψύξη προσπαθεί να αποφύγει τον σχηματισμό κρυσταλλικού πάγου, ο οποίος καταστρέφει στην ουσία τα κύταρρα του σώματος και τον ιστό. Η Ραγδαία ψύξη, παρά η κατάψυξη, είναι μία ακριβέστερη περιγραφή της διαδικασίας. Ένα χημικό κοκτέιλ συντηρητικών όπως η Γλυκερόλη και η οξική προπανοδιόλη, σε συνδυασμό με αντιψυκτικούς παράγοντες, χρησιμοποιείται για να διατηρήσει το σώμα σε μία σταθερή κατάσταση κατά την οποία δεν αποσυντίθεται, αλλά παράλληλα δεν τραυματίζεται κατά την αποθήκευσή του σε δωμάτια χαμηλής θερμοκρασίας για αρκετά χρόνια ή αιώνες.
Από εκεί τα σώματα λαμβάνουν φροντίδες συντήρησης σύμφωνα με την ιδέα πως ο θάνατος είναι μία συνεχής διαδικασία που δεν σταματάει ποτέ. Ο Σκοπός της Κρυογονικής διατήρησης εκτός των άλλων, είναι η μελλοντική επαναφορά στην ζωή των ανθρώπων που περιμένουν καρτερικά μεταξύ ζωής και θανάτου.
Με την ως τώρα γνώση και κατανόηση της υπάρχουσας τεχνολογίας, η ολοκληρωτική διαδικασία αντιστροφής του θανάτου δεν είναι πιθανή. Η κοντινότερη μορφή “αναγέννησης” που υπάρχει ως τώρα είναι οι στιγμές έπειτα από τον κλινικό θάνατο, κατα τις οποίες οι ασθενείς “αναζωογονούνται” με συσκευές ηλεκτροσόκ και καρδιακής αναζωογόνησης. Όμως το γεγονός πως ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να ξεγελάσουμε τον θάνατο, δεν σημαίνει πως η Κρυογονική μέθοδος είναι αχρείαστη, ή πως κάτι τέτοιο δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά στο μακρινό μέλλον…