Το ανθρώπινο μυαλό συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την φανταστική πολυπλοκότητά του, αφού μία ριζοσπαστική έρευνα που συνδυάζει την Νευροεπιστήμη με τα Μαθηματικά αναφέρει πως ο Εγκέφαλος δημιουργεί νευρικές δομές σε πάνω από 11 Διαστάσεις όταν επεξεργάζεται κάποια πληροφορία. Με τον όρο διαστάσεις, η έρευνα αναφέρεται σε μαθηματικούς χώρους, και όχι φυσικές διαστάσεις. Όμως έστω και έτσι οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα κόσμο που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.
Ο Στόχος του Blue Brain Project που δραστηριοποιείται στην Ελβετία, είναι να δημιουργήσει ψηφιακά, μία βιολογικά λεπτομερή εξομίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Με αυτή την ψηφιακή δημιουργία, οι Ψηφιακοί εγκέφαλοι παρέχουν απεριόριστες ψηφιακές πληροφορίες για την λειτουργικότητα του μυαλού, και έτσι οι επιστήμονες στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση του πιο εκλεπτυσμένου οργάνου που λέγεται εγκέφαλος και ο οποίος διαθέτει 86 Δις Νευρώνες.
Για να κατανοήσουν πως λειτουργεί αυτό το αχανές δίκτυο από νευρώνες ώστε να σχηματίσει τις σκέψεις και τις πράξεις μας, οι Επιστήμονες συνδύασαν υπερυπολογιστές με κάποιες παράδοξες μαθηματικές πράξεις. Η ομάδα εστίασε την έρευνά της στο ψηφιακό μοντέλο του ΝεοΦλοιού, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2015. Έτσι η Αλγεβραική Τοπολογία τους επέτρεψε να διαπιστώσουν πως ο Εγκέφαλός μας δημιουργεί αδιάκοπα πολυ-διαστατικά γεωμετρικά σχήματα που εν τέλει μετατρέπονται σε σκέψεις και πράξεις. Δίχως την χρήση αυτής της Αλγεβραικής Τοπογραφίας, θα ήταν αδύνατη η χρήση των αλγόριθμων που περιγράφουν τα συστήματα και τις 11 και πλέον διαστάσεις στις οποίες λειτουργεί ο Εγκέφαλος.
Η Σημασία αυτής της ανακάλυψης εστιάζεται στο γεγονός πως επιτρέπει την ευρύτερη κατανόηση ενός “από τα θεμελιώδη μυστήρια της Νευροεπιστήμης” – δηλαδή την σύνδεση μεταξύ της δομής του εγκεφάλου αλλά και του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζεται την πληροφορία. Οι επιστήμονες εστιάζουν τώρα στην χρήση της Αλγεβραικής Τοπογραφίας για να μελετήσουν τον ρόλο της “Πλαστικότητας”, που είναι η διαδικασία ενίσχυσης αλλά και αποδυνάμωσης των νευρικών συνδέσεων όταν αυτές διεγείρονται, μία διαδικασία κλειδί στον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει και πληροφορείται ο εγκέφαλός μας, ενώ στοχεύουν στην χρήση αυτού του μοντέλου μελέτης για να ερευνήσουν την ανθρώπινη διάννοια αλλά και τον σχηματισμό των αναμνήσεων..