Ένας από τους κορυφαίους Αρχαιολόγους της Αιγύπτου εξέφρασε την άποψή του πάνω σε ένα ζήτημα που έχει ξεσηκώσει αντιπαράθεση σχετικά με γεγονότα που συνέβησαν 3000 χρόνια πριν: Την Φημολογούμενη τοποθεσία του Τύμβου της Βασίλισας Νεφερτιτι.
Η Σύζυγος του Φαραώ, Νεφερτίτι, πέθανε γύρω στο 1.330 Π.Χ και ο τύμβος στον οποίο τοποθετήθηκε το σώμα της δεν έχει ανακαλυφθεί.
Ανακαλύφθηκε ο Τύμβος της Βασίλισσας Νεφερτιτι;
Ο Nicholas Reeves, Βρετανός Αιγυπτιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα πιστεύει πως βρήκε την απάντηση στο αίνιγμα. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως ο Τύμβος της Νεφερτιτι ίσως βρίσκεται πίσω από τον ένα τοίχο του Τύμβου του Τουταγχαμών. Όμως ο Zahi Hawass, κορυφαίος Αρχαιολόγος και πρώην Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου υποστηρίζει πως η θεωρία του Reeves είναι αβάσιμη.
Ο Κύριος Reeves βάσισε την θεωρία του σε εικόνες υψηλής ευκρίνειας του εσωτερικού του Τύμβου του Τουταγχαμών. Πιστεύει πως δύο κρυφά περάσματα διαφαίνονται αχνά μέσα από τις ρωγμές που υπάρχουν στον τοίχο. Σε μία προσφάτως δημοσιευμένη μελέτη του με τίτλο «Η Ταφή της Νεφερτιτι» ο Reeves εκφράζει την πεποίθηση πως το ένα πέρασμα ίσως οδηγεί σε ένα δωμάτιο αποθήκευσης, αλλά το άλλω ίσως οδηγεί στον Τύμβο της Βασίλισσας.
Ο Mamdouh al-Damaty που είναι ο τωρινός Υπουργός Αρχαιοτήτων αναφέρει πως υπάρχει πιθανότητα 90% να βρίσκονται οι δύο θάλαμοι πίσω από τον τύμβο του Τουταγχαμων. Όμως ο Κύριος Hawass επιμένει πως η νεά αυτή θεωρία δεν αξίζει καν της προσοχής του κόσμου αλλά και περαιτέρω εξερεύνησης. Ο Reeves πιστεύει πως ο Τύμβος του Τουταγχαμον είχε αρχικά χτιστεί για την Βασιλισσα Νεφερτιτι και πως εκείνη κείτεται πίσω απο τον τμηματικό αυτό τοίχο.
Ο Κύριος Hawass έχει όμως μια άλλη θεωρία σχετικά με την τοποθεσία της ταφής της Νεφερτιτι. Πιστεύει πως βρίσκεται στην Αμαρνα, τα ερείπια μίας αρχαίας πρωτεύουσας του Ποταμού Νείλου. Εκφράζει την πεποίθηση επίσης πως η μία από τις δύο θηλυκές μούμιες που ανακαλύφθηκαν στο σημείο εκείνο είναι η Νεφερτιτι. Οι δύο μούμιες έχουν μεταφερθεί από τον τύμβο 21 στο Αιγυπτιακό μουσείο για εξετάσεις DNA.Έπειτα τα ευρήματα θα συγκριθούν με αυτά της μούμιας που προσφάτως ανακαλύφθηκε της Βασίλισσας Mutnodjmet, αδελφής της Νεφερτιτι