Ο Νικολα Τεσλα τελικά φαίνεται πως αποκτά την προσοχή που του αξίζει και ενθαρρύνει την αντιπαράθεση πολλά χρόνια μετά τον Θάνατό του; Ποιός ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο;
‘Ere many generations pass, our machinery will be driven by a power obtainable at any point of the universe. Throughout space there is energy. — Nikola Tesla, 1892
Νικολα Τεσλα: Ο ανθρωπος που “αλλαξε” τον Κοσμο
Ο Νίκολα Τέσλα (Никола Тесла, 10 Ιουλίου 1856 – 7 Ιανουαρίου 1943) ήταν Σέρβος εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης.
Ο Τέσλα είναι κυρίως γνωστός για τις επαναστατικές του συνεισφορές στους κλάδους του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ανακαλύψεις και η θεωρητική εργασία του αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος. Εφευρέσεις όπως τα πολυφασικά συστήματα διανομής ισχύος και ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος συνετέλεσαν στην εκδήλωση της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Η μονάδα της έντασης του μαγνητικού πεδίου στο SI, το Τέσλα, ονομάστηκε προς τιμή του στο Γενικό Συνέδριο Μέτρων και Σταθμών του Παρισιού το 1960. Εκτός από τη δουλειά του στον ηλεκτρομαγνητισμό και τα συστήματα ισχύος, ο Τέσλα λέγεται ότι έχει συνεισφορές και στη θεμελίωση της ρομποτικής, του τηλεχειρισμού, στην ανάπτυξη του ραντάρ και της επιστήμης υπολογιστών, όπως και στην επέκταση της βαλλιστικής, της πυρηνικής και θεωρητικής φυσικής. Το 1943 το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών τον αναγνώρισε σαν τον εφευρέτη της ασύρματης επικοινωνίας.
Ο Τέσλα ισχυριζόταν, μέσα σε όλες τις άλλες θεωρίες του, ότι το 2035 η μόλυνση του νερού θα είναι πολύ χαμηλή, τα ποσοστά παραγωγής δημητριακών πολύ υψηλά, αναδάσωση όλων των καμένων και άνυδρων περιοχών και εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον . Σύγχρονοι μελετητές του έργου του τον έχουν αποκαλέσει «τον άνθρωπο που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα» και «προστάτη άγιο του σύγχρονου ηλεκτρισμού».
Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος
Είναι γνωστό πως ο Τεσλα καταδιώχθηκε από τους Ενεργειακούς καταχραστές της εποχής του και κυρίως τον Τόμας Έντισον, για τον οποίο μαθαίνουμε στα μαθητικά μας χρόνια πως ήταν μία διάνοια. Καταδιώχθηκε επήσης από την J.P Morgan και άλλους Βιομηχανικούς Παίκτες. Με τον Θάνατο του Νικολα Τεσλα η Αμερικάνικη Κυβέρνηση έκανε έφοδο στο εργαστήριο και το διαμέρισμά του και κατέσχεσε όλες τις εργασίες και σημειώσεις του Ερευνητή αποκρύπτοντας την από τον κόσμο.
Ας δούμε μερικά από τα επιτεύγματα που ο Νικολα Τεσλα – Ενας ανθρώπος που απεβίωσε απένταρος και μόνος – παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο:
Εναλλασόμενο Συνεχές Ρεύμα: Με αυτή την ανακάλυψή του ξεκίνησαν όλα και πυροδότησαν ταραχή στην Παγκόσμια έκθεση του Σικάγο το 1893. Ο πόλεμος μεταξύ της οπτικής του Έντισον και του Τέσλα για το πως θα παραγόταν και θα διαμοιραζόταν ο Ηλεκτρισμός. Ο προφανής διαχωρισμός της οπτικής των δύο αντρών ήταν προφανώς το κόστος και η ασφάλεια του ζητήματος.
Η ιδέα του Έντισον που είχε την υποστήριξη της General Electrik βασιζόταν στην πολυδάπανη μεταφορά του Ρεύματος σε μεγάλες αποστάσεις. Ο Έντισον και οι υποστηρικτές του ενέπτυξαν επίσης τους “κινδύνους” της ιδέας του Νικολα Τεσλα, για να σπείρουν τον φόβο και έτσι να θάψουν την προοπτική της. Για να επιτύχει κάτι τέτοιο ο Έντισον αρκετές φορές προκάλεσε την ηλεκτροπληξία σε ζώα για να επιδείξει την επικινδυνότητα.
Φωτισμός: Φυσικά ο Νικολα Τεσλα δεν ανακάλυψε το Φως, μα ανακάλυψε το πως ο Φωτισμός μπορεί να συλλεχθεί και να διανεμηθεί. Ο Τεσλα ανέπτυξε και χρησιμοποίησε λαμπτήρες στο εργαστήριό του 40 χρόνια πριν ανακαλυφθούν από την Βιομηχανία. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο ο Τεσλα χρησιμοποίησε Γυαλινους σωλήνες και λυγίζοντας τους σχημάτισε τα ονόματα διάσημων επιστημόνων, δημιουργώντας έτσι τις πρώτες ταμπέλες Νεον.
Ακτινες Χ: Η Ηλεκτρομαγνητική και η Ιονιζουσα Ακτινοβολία ερευνήθηκε αρκετά προς το τέλος 18ου Αιώνα, όμως ο Τεσλα ερεύνησε όλη την κλίμακα. Φτανοντας εως την Φωτογραφία Κίρλιαν που έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει την ζωτική ενέργεια, και τις ακτίνες που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική διάγνωση, μία ανακάλυψη που μεταμόρφωσε την Σύγχρονη Επιστήμη.
Άλλες πολύ σημαντικές ανακαλύψεις του Νικολα Τεσλα είναι και οι εξής: Το Ραδιόφωνο , ο Απομακρυσμένος Έλεγχος των συσκευών (Remote Control), η Ηλεκτρική Μηχανή, η Ρομποτική, η Τεχνολογία Laser, οι ασύρματες επικοινωνίες και η απεριόριστη Δωρεάν Ενέργεια.
Το Τέλος του Νικολα Τεσλα
Από το 1936 έως το θάνατο του το FBI παρακολουθούσε τις συνομιλίες και τις κινήσεις του Τέσλα φοβούμενοι ότι είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με την σταλινική Σοβιετική Ένωση. Το 1937 ένα αμάξι χτύπησε τον Τέσλα σπάζοντάς του αρκετά πλευρά και κλονίζοντας σοβαρά την υγεία του. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Νίκολα Τέσλα είχε να αρρωστήσει από τα 30 του χρόνια, όπως δήλωνε ο ίδιος, ο οποίος πίστευε ότι για αυτό “φταίνε” τα πειράματα του. Το κράτος της Γιουγκοσλαβίας, μετά το ατύχημα του, του έβγαλε ισόβια σύνταξη.
Το 1941, με την επέκταση του ναζισμού στην Ευρώπη και τον αναβρασμό του παγκοσμίου πολέμου, ο Τέσλα ήθελε να κατασκευάσει ένα «νέο» υπερόπλο για να σώσει την πατρίδα του. Τελικά πέθανε το 1943 στις 7 του Γενάρη αλλά τον βρήκαν νεκρό δυο μέρες μετά γιατί είχε κρεμάσει, όπως έκανε πάντα, στην πόρτα του δωματίου του την επιγραφή «ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ».