Η Προμηθεία είναι μια σειρά 32 τευχών κόμικ, που κυκλοφόρησε από το 1999 μέχρι το 2005 και στην συνέχεια ξανά εκδόθηκε υπό την μορφή πέντε γραφικών νουβελών.
Γράφτηκε από τον πιο πολυβραβευμένο και ίσως τον καλύτερο συγγραφέα του μέσου, Άλαν Μούρ (ο οποίος έχει δηλώσει φανερά την σχέση του με τον αποκρυφισμό και την τελετουργική μαγεία) και σχεδιάστηκε από τον εξαιρετικό καλλιτέχνη Τζ.Χ. Γουίλιαμς τον τρίτο. Η σειρά πραγματεύεται θέματα όπως η μαγεία, ο μυστικισμός, ο πνευματισμός και η μετά θάνατον ζωή (δίνεται μια πολύ γλαφυρή περιγραφή του Δέντρου της ζωής της Καμπάλα), αναμιγμένα με στοιχεία υπερωικής μυθολογίας και επιστημονικής φαντασίας. Ακόμη, καθώς οι περισσότεροι κύριοι χαρακτήρες είναι γυναίκες, ο Μούρ στηρίζει πολύ την θεματολογία του, πάνω στις πολιτικές και στην θεωρία της φεμινιστικής γραφής, ενός κινήματος που ξεκίνησε το 1970, κυρίως από τις δουλειές της Ελέν Σιξού κ.α.
Η σειρά διηγείται την ιστορίας της Σόφη Μπάνγκς, μιας φοιτήτριας κολλεγίου από μια εναλλακτική μελλοντική Νέα Υόρκη το 1999, που γίνεται η ενσάρκωση μιας πανίσχυρης οντότητας γνωστής ως Προμηθεία, που ο σκοπός της είναι να φέρει το τέλος του κόσμου – Αποκάλυψη. Το όνομα είναι φανερά η θηλυκή εκδοχή του Προμηθέα, εκείνου που έκλεψε την φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στην ανθρωπότητα, κάτι που προκάλεσε την οργή των θεών και την τιμωρία του Προμηθέα από αυτούς. Στην εν λόγω περίπτωση, η φωτιά – φως – Αποκάλυψη, όπως θα αναλυθεί σε περισσότερο βάθος και σε λίγο, έχει να κάνει με την φώτιση του μυαλού μας.
« – Η Φαντασία; Το κάνεις να ακούγεται σαν να υπάρχει μόνο μια.-Υπάρχει. Υπάρχει ένας υλικός κόσμος και ένας μη υλικός κόσμος. Και οι δυο κόσμοι υπάρχουν, μα ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, οι καρέκλες υπάρχουν. Το ίδιο και η ιδέα της καρέκλας… Οι άνθρωποι είναι αμφίβιοι, Σόφη. Αυτό σημαίνει ότι κατοικούν σε δυο κόσμους ταυτόχρονα: στην ύλη και στο μυαλό. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι, καταλαβαίνουν μόνο τον συμπαγή – υλικό κόσμο, καθώς αυτόν έχουν καταστεί να θεωρούν ως αληθινό.»
Τον 5ο αιώνα μ.Χ., ένα μικρό κορίτσι, η Προμηθεία καταφεύγει στην έρημο μετά από παράκληση του πατέρα της, ενός μάγου της Ελληνιστικής Αιγύπτου, λίγο πριν την δολοφονία του από φανατισμένους Χριστιανούς. Εκεί, θα σωθεί από τους θεούς του πατέρα της, τον Ερμή και τον Θωθ, όπου θα την μεταφέρουν στον κόσμο της Φαντασίας και θα την μετατρέψουν σε μια ζωντανή ιστορία, ένα θρύλο, μια ιδέα στα μυαλά των ανθρώπων. Από τότε μέχρι την σημερινή ενσάρκωση της από τη Σόφη, αρκετές γυναίκες θα την ενσαρκώσουν (κυρίως καλλιτέχνιδες) που έχουν την φαντασία και την θέληση, να την φανταστούν ως ένα μέρος του εαυτού τους και συνεπώς να της δώσουν υπόσταση στον υλικό κόσμο. Η Σόφη ως Προμηθεία, εκτός από τις διάφορες επιπλοκές που προκύπτουν και πρέπει να αντιμετωπίσει, περνάει αρκετό χρόνο με τις προηγούμενες ενσαρκώσεις της Προμηθείας, μαθαίνοντας αρκετά πράγματα, μέχρι την εκπλήρωση του σκοπού της.
« Επειδή η Προμηθεία είναι η φαντασία και επειδή ο πόλεμος, όλοι οι πόλεμοι και οι συμπλοκές, δεν είναι παρά η αποτυχία της φαντασίας. Οι τέσσερεις καβαλάρηδες δεν προκαλούν την Αποκάλυψη. Έτσι και αλλιώς, ταξιδεύουν εδώ και αιώνες, βρισκόμενοι πάνω από τα κεφάλια μας. Απλά συμβολίζουν πώς ήδη είναι η ζωή πάνω στη Γη. Μας δείχνουν γιατί χρειαζόμαστε μια Αποκάλυψη. Η ανθρωπότητα πρέπει να φανταστεί ένα τρόπο να αναδυθεί από την επικίνδυνη υλική κατάσταση που έχει δημιουργήσει. Για αυτό η Προμηθεία είναι αναγκαία.»
Προσωπικά πιστεύω ότι η σειρά, μπορεί να χωριστεί σε ενότητες, ανάλογα με το πιο θέμα αναλύεται. Στην αρχή, βλέπουμε τη Σόφη να μαθαίνει για τον κόσμο της Φαντασίας, ουσιαστικά τον κόσμο των ιδεών για τον οποίο έχει μιλήσει ο Πλάτωνας. Μετά, μαθαίνει από τις διάφορες άλλες ενσαρκώσεις της Προμηθείας, την αληθινή φύση της Αποκάλυψης, καθώς και την χρήση των τεσσάρων μαγικών όπλων. Του σπαθιού (Λογική), του κυπέλου (Συμπόνια), της πεντάλφα (Πνεύμα) και του ραβδιού (Θέληση). Στη συνέχεια, έχουμε μια ανάλυση της σεξουαλικής μαγείας, του ταρώ και μια γλαφυρότατη και απίστευτη απεικόνιση (τόσο σε περιγραφή, όσο και σε εικονογράφηση), κάθε σφαίρας του Δέντρου της ζωής μέχρι να φτάσουμε στην Αποκάλυψη. Ακόμη, πολλές γνωστές φιγούρες αποκρυφιστών, όπως ο Τζών Ντι, ο Ώστιν Όσμαν Σπέαρ κ.α. κάνουν την εμφάνιση τους, ώστε να καθοδηγήσουν την ηρωίδα.
Η σειρά λειτουργεί διδακτικά με σκοπό να μας παρουσιάσει τις φιλοσοφικές βλέψεις του συγγραφέα και η εικονογράφηση είναι απλά μαγευτική. Αυτό που λάτρεψα διαβάζοντας την σειρά, ήταν το πόσο απλές και κατανοητές παρουσιάζονταν δυσνόητες έννοιες και θεωρίες, χωρίς να χάνουν κάτι από το νόημα τους. Μπορεί να μην έχεις καμιά προηγούμενη σχέση με τα θέματα που πραγματεύεται η σειρά και όμως παρουσιάζονται με ένα τέτοιο τρόπο, που θα σε κάνει να τα σκεφτείς και να τα κατανοήσεις.
Και όσο για την τελική ερώτηση, «Τι είναι η Αποκάλυψη;». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το τέλος του κόσμου – Αποκάλυψη, δεν έχει να κάνει με την καταστροφή του κόσμου, παρά με το τέλος της αντίληψης που έχουμε για αυτόν. Το τέλος του κόσμου όπως το αντιλαμβανόμαστε, καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε την μετάβαση μας από τον υλικό κόσμο στον κόσμο των ιδεών, είτε την ένωση αυτών των δύο.
Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα:
« Όταν σκέφτομαι για την Αποκάλυψη, σκέφτομαι για κάτι που συμβαίνει στο ανθρώπινο μυαλό και μόνο στο ανθρώπινο μυαλό. Η λέξη Αποκάλυψη, σημαίνει αυτό που σημαίνει, αποκάλυψη ή όπως έχει φτάσει σήμερα να σημαίνει, το τέλος του κόσμου. Πιστεύω πώς αυτό είναι πιθανότατα αλήθεια, αλλά θα πρέπει να αποφασίσεις τι εννοείς με τι λέξη κόσμος. Δεν πιστεύω πώς το τέλος του κόσμου σημαίνει το τέλος του πλανήτη ή ακόμη το τέλος της ζωής πάνω στον πλανήτη. Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι κάτι που έχουμε κατασκευάσει. Τον έχουμε κατασκευάσει από τις οικονομίες μας, τις φιλοσοφίες μας και τις προκαταλήψεις μας. Έχουμε κατασκευάσει αυτό το τεράστιο παλάτι από ιδέες, στο οποίο έχουμε καταδικαστεί να ζούμε. Μπορώ να φανταστώ, μια αρκετά ισχυρή ιδέα, κάτι που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τους εαυτούς μας. Μια αρκετά ισχυρή ιδέα, που θα καταστρέψει τις δομές του παλιού μυαλού μας και αν όλα πάνε καλά, να δημιουργήσει καινούριες δομές και να χτίσουμε ένα καλύτερο μυαλό, πιο κατάλληλο σχετικά με τις εποχές που ζούμε. Οπότε ναι, ίσως να καραδοκεί μια Αποκάλυψη στην γωνία, αλλά εμπιστεύσου με, πιθανότατα θα είναι πολύ διασκεδαστική.»