Η Ενορατική δυνατότητα εναλλαγής ιδεών και οι δυνάμεις Ψ μέσα από την ζωή και το Προφητικό έργο του συγγραφέα Επιστημονικής Φαντασίας Φιλιπ Ντικ
Υπάρχει μία αξιοσημείωτη αναφορά στα ημερολόγια του Jacques Vallee (Forbidden Science, Volume Two), σχετικά με έναν συγχρονιστικό περίπατο που έκανε μία μέρα τον Οκτώβριο του 1973 με τον Hal Puthoff, επικεφαλή του Stanford Research Institute. Ο Vallee έλεγε στον φίλο του την σκέψη του πως το ζήτημα των U.F.O και της παραψυχολογίας ήταν άκρως συνδεδεμένα και πως παρείχαν εκτός από επιστημονικά ερωτήματα Ερμητικές περιπέτειες η μυήσεις, «Ένα αίνιγμα σαν και εκείνο της Σφίγγας) όταν σε εκείνο το χρονικό σημείο οι δύο άντρες έστριψαν την γωνία του δρόμου και βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με ένα ζευγάρι (αγάλματα) σφίγγες πίσω από μία σειρά αγκαθωτών πλεγμάτων.
Ο Vallee ερμηνεύει τέτοιες συγχρονικότητες ως «υπερσημάδια» που είναι συνδεδεμένα με την θεωρία που είχε αναπτύξει για την ύπαρξη μίας Ανώτερης Πολυδιαστατικής «ομάδας ελέγχου», ιδέα που ενσωμάτωσε στην θεώρησή του περί ενός «Συστήματος Ελέγχου». Αυτή η θεώρηση αργότερα έγινε το κεντρικό ζήτημα του βιβλίου του The Invisible College το οποίο είχε ολοκληρώσει δύο μήνες περίπου πριν τον περίπατο αυτό αλλά εξέδωσε ένα χρόνο αργότερα, το 1975. Ο Vallee παραθέτει και ένα σχόλιο το οποίο είναι αρκετά παράξενο:
«Ένιωσα Ενθουσιασμένος: Ίσως ξεκινούσαμε να αντικρύζουμε την μεγαλύτερη εικόνα. Οι σκιές του Φιλιπ Ντικ και το Valis! Δεν πρόκειται για κάποια εξωγήινη επίσκεψη στον πλανήτη μας, μα για κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό!»
Ο “Προφητικος” Φιλιπ Ντικ
Αυτό το σημείο είναι παράξενο λόγω του χρόνου που γράφτηκε. Το μυθιστόρημα Valis εκδόθηκε το 1980, και ακόμα και οι μυστικιστικές/παραφυσικές εμπειρίες στις οπίες βασίστηκε εμφανίστηκαν στον Φιλιπ Ντικ στις αρχές του 1974, μερικούς μήνες μετά τον περίπατο του Vallee με τον Puthoff. Επίσης το Ακρώνυμο V.A.L.I.S (Vast Active Living Intelligence System) δεν είχε πλήρως σχηματιστεί ώσπου να βιώσει αυτές τις έντονες εμπειρίες ο Φιλιπ Ντικ. Πως κατάφερε ο Vallee να αναφέρει το Valis σε μία ημερολογιακή καταγραφή του 1973;
Αν και είναι παράξενο, πιθανότατα δεν πρόκειται για μυστήριο ούτε για περίπτωση πρόγνωσης. Η ομοιότητα με την διασημότερη θεωρία του Vallee και της διασημότερης δημιουργίας του Φιλιπ Ντικ είναι αρκετά υπερφυσική αν αναλογιστούμε κάτι τέτοιο: Και οι δύο διατυπώνουν μία ανώτερη πιθανόν Αρχαία Νοημοσύνη που με κάποιο τρόπο χειραγωγεί και ελέγχει τον Ανθρώπινο πολιτισμό και την εξέλιξή του μέσα από επιλεγμένες προσωπικότητες που δέχονται ψυχικές επαφές και κατασκευάζουν «απίθανες» συγχρονικότητες. Και οι δύο Συγγραφείς απέφυγαν να δώσουν την απάντηση σε σχέση με το ποιός βρίσκεται πίσω από αυτό το Σύστημα Ελέγχου μα έδωσαν διάφορες πιθανότητες που ποικίλουν από το Υπερ-ανθρώπινο Mind Control σε Πολυ-Διαστατικά Όντα.
Ήταν όντως οι ιδέες τους πλήρως ανεξάρτητες η μία από την άλλη;
Αν λάβουμε υπόψιν την φήμη που είχει ο Φιλιπ Ντικ σε σχέση με την Πρόγνωση φαίνεται πως η ταυτόχρονη σύλληψη της ιδέας του Συστήματος ελέγχου αλλά και η ταυτόχρονη ανάπτυξή της δεν ήταν και τόσο τυχαία και περιέχει χαρακτηριστικά πρόγνωσης και ίσως «τηλεπάθειας».
Η Ενορατική Σύνδεση Ψ
Το προφανές Κανάλι Ψ που μπορεί να προκάλεσε κάτι τέτοιο είναι η Τηλεπάθεια αλλά για διάφορους λόγους επικρατεί η άποψη πως το κύριο – αν όχι μοναδικό – Κανάλι Ψ ήταν η πρόγνωση,αν θεωρήσουμε πως μπορεί να υπάρχει μία «νοητική» σύνδεση μεταξύ των δύο. Όταν ως άτομα αλληλεπιδρούμε μέσα στον χώρο, δεν υπάρχει τρόπος να αποκλείσουμε πως δεν «λαμβάνουμε» την μελλοντική στιγμή, όταν η «πραγματική σύνδεση» αποκαλύπτεται ή επιβεβαιώνεται. Αν οι δυνάμεις Ψ βασίζονται σε ένα είδος «Μορφικής Αντίχησης» της Κβαντικής κατάστασης του Νου φαίνεται δυνατή η πιθανότητα της αλληλεπίδρασης δύο ατόμων μεταξύ τους ανεξάρτητα από τον χρονικό παράγοντα. Με άλλα λόγια η Τηλεπαθητική Σύνδεση μπορεί να υπάρξει μεταξύ παρόντος και μίας μελλοντικής στιγμής του Πραγματικού κόσμου.
Αρκετοί αποκάλούσαν τον Φιλιπ Ντικ Προφητικό, όπως και αρκετούς ακόμη Συγγραφείς Επιστημονικής Φαντασίας. Όμως εκείνος έχει ονομαστεί και Ενορατικός, καθώς πολλές από τις ιστορίες αλλά και τις προσωπικές του εμπειρίες εκδηλώνουν αυθεντική δραστηριότητα Ψ. Πέρα από τα υπερφυσικά γεγονότα της προσωπικής του ζωής, όπως η πρόβλεψη μίας απειλητικής για την ζωή του νεογέννητου γιού του βουβωνικής κήλης την ώρα που ο Φιλιπ Ντικ άκουγε το «Strawberry Fields» των Beatles. O Ντικ προέβλεψε αρκετές εξελίξεις της ανθρώπινης κουλτούρας και Πολιτισμού. Το Μυθιστόρημά του “The Three Stigmata of Palmer Eldritch” αναφέρει προφητικά τις (μετέπειτα πραγματικές αποκαλύψεις) για την χρήση ψυχοτρόπων ουσιών σε πειράματα για τον έλεγχο του Νου αλλά και ήταν υπερφυσικά προφητικό σε σχέση με την συμβιωτική ενσωμάτωση των Ναρκωτικών ουσιών και του πολιτισμού, αλλά και της άνθισης που θα είχαν με την εξάπλωση της Rave/Trance σκηνής της δεκαετίας του 90’.
Στο έργο του «A Life of Philip K Dick: The Man Who Remembered the Future» o Peake καταγράφει αρκετές άλλες περιπτώσεις στις οποίες ο Φιλιπ Ντικ προέβλεψε γεγονότα που συνέβησαν στην ζωή του. Αν και μερικά από αυτά τα περιστατικά μπορούν να εξηγηθούν ως μία υποσυνείδητη ολοκλήρωση του Προφητικού τίτλου από τον ίδιο τον συγγραφέα, άλλα περιστατικά είναι υπερφυσικά και άκρως
παραψυχολογικά. Φαίνεται πως ο Dick προέβλεπε γεγονότα κατά την διάρκεια όλης της ζωής του, αρκετές φορές επισκεπτόμενος τον παρελθοντικό εαυτό του μέσα από τα όνειρα. Ο Ντικ το είδε με τον ίδιο τρόπο και το έργο του Exegesis είναι μία τεράστια έρευνα τέτοιων αυτοβιογραφικών χρονικών στρεβλώσεων για την δική μας κατανόηση της συνειδητότητας και της αιτιότητας, ένα από τα σημαντικότερα βιβλία τέτοιας κατηγορίας της εποχής μας!
Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός πως ο Φιλιπ Ντικ προέβλεπε το ίδιο του το μέλλον ειδικά όταν ήταν αποροφφημένος γράφοντας κάποια από τις ιστορίες του. Οι δυνάμεις Ψ φαίνεται πως αναπτύσσονται ιδιαίτερα σε ρευστές καταστάσεις έμπνευσης και δοτικότητας σε ένα αντικείμενο. Όποτε το άτομο δραστηριοποιείται ενεργά με το αντικείμενο που αγαπά ή είναι ταλαντούχο σε αυτό,τότε προσκολλάται σε ένα ενορατικό κανάλι , το Ενορατικό κανάλι που παραδοσιακά ονομάζεται «Η Μούσα».
Ζούμε μέσα σε μία αχανή ενορατική Σούπα, και τουλάχιστον υπάρχουν μερικοί καλλιτέχνες που ζωγραφίζουν όχι μονάχα από παρελθοντικές παραπομπές αλλά και από το ίδιο το μελλοντικό χρονολόγιό τους, προβλέποντας τα ίδια τα βιβλία που ακόμη δεν έχουν γράψει μα και εκείνα άλλων που δεν έχουν ακόμη διαβάσει. Οι υπναγωγικές Ενοράσεις του Φιλιπ Ντικ το 1974 περιείχε πολλά «αδιάβαστα» ή ακόμη και ανύπαρκτα βιβλία που δεν έχουν ακόμη γραφτεί. Διαφαίνεται καθαρά πως υπάρχει το ενδεχόμενο άνθρωποι που δεν έχουν ποτέ (ακόμη) συναντηθεί να μοιράζονται ιδέες, όχι τηλεπαθητικά, μα μέσω της ενόρασης των Μελλοντικών τους συναναστροφών, ή πιθανότερα, των μελλοντικών ιδεών τους σε έντυπη μορφή. Οι Καλλιτέχνες μπορεί να «διαβάζουν» την ενορατικότητα των άλλων Καλλιτεχνών και να δανείζονται τις πιο δημιουργικές ιδέες τους μέσα από ένα αχανές Διαδίκτυο Ψ που μονάχα μερικοί έχουν ξεκινήσει να εξερευνούν…