Ένας ακόμα τραγικός και καταστροφικός σεισμός, αυτή τη φορά στο Μαρόκο έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα πολύ παράξενο φαινόμενο που προβλημάτισε τους ανθρώπους που το είδαν. Τι προκαλεί αυτές τις παράξενες μπλε και πράσινες λάμψεις στον ουρανό πριν από σχεδόν κάθε μεγάλο σεισμό; Haarp ή φυσικό φαινόμενο;
Λάμψεις στο Μαρόκο: Φυσικό φαινόμενο ή Haarp;
Κάπως έτσι λοιπόν στον καιρό που ζούμε, όπου η πληροφορία ταξιδεύει αστραπιαία, τα βίντεο με τις παράξενες λάμψεις έγιναν viral ξεσηκώνοντας ακόμα μία φορά συζητήσεις και θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευσή τους. Τι θα μπορούσε να ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Αυτό που θεωρούν οι περισσότεροι ως αιτία πρόκλησης του φαινομένου είναι το περίφημο Haarp, ένα πρρόγραμμα που θεωρήθηκε το υπέρτατο υπερόπλο για τον έλεγχο του καιρού και των φυσικών φαινομένων προκειμένουν να προκαλέσει υποτιθέμενες φυσικές καταστροφές σε επιλεγμένες περιοχές. Για πολλές από τις φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί είτε στην χώρα μας είτε στο εξωτερικό, το Haarp έχει θεωρηθεί υπεύθυνο ως το μυστικό όπλό πρόκλησης καταστροφών. Όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα στοιχεία για το Haarp μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο πατώντας εδώ ή να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο!
Το πρόγραμμα Haarp βέβαια επισήμως σταμάτησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2013, δηλαδή πάνω από 10 χρόνια πριν, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως εξακολουθεί μυστικά να προκαλεί τρομακτικές ζημιές, αφαιρώντας ζωές σε χιλιάδες ανθρώπων. Με τον ίδιο τρόπο αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέδωσαν τον καταστροφικό σεισμό του μαρόκο στο χαρπ, στα ufo και σε άλλες αντίστοιχες θεωρίες συνωμοσίας, σε μία προσπάθεια να εξηγηθούν αυτές οι παράξενες λάμψεις που όπως είπαμε έχουν εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη λίγο πριν από ένα μεγάλο σεισμό
Υπάρχει όμως και μία πιο πιθανή, επιστημονική εξήγηση που αναφέρει πως οι παράξενες αυτές λάμψεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα γεωφυσικό φαινόμενο που ονομάζεται Φώτα σεισμού, όπως έχουμε δει και σε περασμένες εκπομπές.
Φώτα σεισμού: το φαινόμενο που προειδοποιεί για τουης σεισμούς;
Αρκετοί ειδικοί μιλούν για τα «φώτα σεισμού», ένα σπάνιο φαινόμενο που σημειώνεται κατά τη διάρκεια ισχυρών σεισμικών δονήσεων.
Δεν είναι εύκολο, πάντως, να αποδειχθεί η συσχέτιση της λάμψης με σεισμούς, ούτε όμως να αποκλειστεί κάποια άλλη αιτία εμφάνισης των φώτων στον ουρανό -είτε πρόκειται για αποτέλεσμα του σεισμού, όπως η καταστροφή σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού είτε όχι, όπως ένα καιρικό φαινόμενο, μια αστραπή.
Τα φώτα μπορούν να πάρουν «πολλά διαφορετικά σχήματα, μορφές και χρώματα», δήλωσε ο Friedemann Freund, επίκουρος καθηγητής Φυσικής στο San Jose State University και ανώτερος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA, σε συνέντευξή του στο National Geographic το 2014.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ είναι επιφυλακτικό σχετικά με το αν τα φώτα των σεισμών, ή EQL, υπάρχουν πραγματικά.
«Οι γεωφυσικοί διαφέρουν ως προς το βαθμό στον οποίο πιστεύουν ότι οι μεμονωμένες αναφορές ασυνήθιστου φωτισμού κοντά στον χρόνο και το επίκεντρο ενός σεισμού αντιπροσωπεύουν πραγματικά EQL», αναφέρει η υπηρεσία στην ιστοσελίδα της. «Κάποιοι αμφιβάλλουν ότι οποιαδήποτε από τις αναφορές αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη για EQL, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τουλάχιστον ορισμένες αναφορές αντιστοιχούν εύλογα σε EQL»
Τι θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμικά φώτα
Αναλύοντας 65 περιστατικά σεισμικών φώτων στη μελέτη του 2014, ο Freund και οι συνεργάτες του διατύπωσαν τη θεωρία ότι τα φώτα προκαλούνται από ηλεκτρικά φορτία που ενεργοποιούνται σε ορισμένους τύπους πετρωμάτων κατά τη διάρκεια της σεισμικής δραστηριότητας, «σαν να ενεργοποιούσατε μια μπαταρία στον φλοιό της Γης».
Τα πετρώματα βασάλτης και γάββρος, για παράδειγμα, έχουν μικροσκοπικούς σχηματισμούς στους κρυστάλλους τους που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ηλεκτρικά φορτία στον αέρα. Οι συνθήκες που προσφέρονται για τα φώτα υπάρχουν σε λιγότερο από το 0,5% των σεισμών παγκοσμίως, εκτιμούν οι επιστήμονες, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Σημείωσαν, επίσης, ότι τα σεισμικά φώτα εμφανίζονται συχνότερα πριν ή κατά τη διάρκεια των σεισμών, όχι τόσο μετά.