ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

John Dee : Ο αποκρυφιστής πράκτορας 007

Ποιός ήταν ο μυστηριώδης John Dee; Ο άνθρωπος να συνδυάσει στον μέγιστο βαθμό την επιστήμη με τον εσωτερισμό και τις απόκρυφες τέχνες; Ο αποκρυφιστής που λέγεται πως ήταν και ο αληθινός πράκτορας 007; 

Ένας Αστρονόμος, Μαθηματικός και Αποκρυφιστής του 16ου Αιώνα, μελέτησε τον Εσωτερισμό, την Αλχημεία, και θεωρήθηκε ο αληθινός πράκτορας 007. Ποιός ήταν αυτός ο παράξενος μα ιδιοφυής άντρας που μάλιστα ισχυριζόταν πως μπορούσε να επικοινωνεί με τους Αγγέλους; 

Ένας από τους πιο ιδιοφυείς ανθρώπους της εποχής του, που ασχολήθηκε μάλιστα εκτενώς με τον Εσωτερισμό και την Αλχημεία, προσπαθώντας να συνδυάσει τις εσωτερικές τέχνες με την επιστήμη, ήταν ο John Dee. Ένας Επιστήμονας που θέλησε να αποκαλύψει τον κόσμο του εσωτερισμού μέσα από το επιστημονικό του ταξίδι. Ένας μυστηριώδης άντρας, που θεωρήθηκε μάλιστα και αληθινός πράκτορας 007! 

Η ζωή του John Dee

Ο John Dee γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήταν το μοναχοπαίδι του Ουαλού εισαγωγέα υφασμάτων Roland Dee και της Jane Wild Dee. Ο πατέρας του Dee ήταν ράφτης στην αυλή του Ερρίκου Ή της Αγγλίας και έφτιαχνε ρούχα για τα μέλη της Βασιλικής οικογένειας. Αργότερα επέλεγε και αγόραζε υφάσματα για τον Βασιλιά. Ο John Dee υποστήριζε μάλιστα πως ο πατέρας του ήταν απόγονος του Ουαλού Βασιλιά που έγινε γνωστός ως Μέγας Ρόντρι.

svg%3E

O John Dee παντρεύτηκε 3 φορές κατά την διάρκεια της ζωής του, και δεν έκανε παιδιά με τις δύο πρώτες συζύγους του. Η τρίτη σύζυγός του ήταν 23 χρόνων όταν παντρεύτηκαν ενώ εκείνος ήταν 51 και μαζί έκαναν 8 παιδιά. Τέσσερα αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Η Jane απεβίωσε όμως το 1604 μαζί με δύο κόρες τους όταν η Βουβωνική πανώλη έφτασε στο Μάντσεστερ!

Τα πρώτα χρόνια

Όπως είπαμε και πριν, αρκετά χρόνια πριν ασχοληθεί με τον Εσωτερισμό, την Αλχημεία και τις απόκρυφες τέχνες ο John Dee αφοσίωσε τον εαυτό του στην επιστήμη.

Εισήχθη στο Κολέγιο του Αγίου Ιωάννη στο Κέμπριτζ στην ηλικία των 15 ετών και έγινε ένα από τα πρώτα μέλη του Κολεγίου Trinity. Εκεί ανέπτυξε δεξιότητες σε σκηνικά εφέ, κάτι που του έδωσε την φήμη του θεατρικού ταχυδακτυλουργού. Φεύγοντας από το trinity ο Dee ταξίδεψε σε όλη την ευρώπη και μελέτησε δίπλα σε καταξιωμένους μαθηματικούς και χαρτογράφους. 

svg%3E

Ώσπου να επιστρέψει στην Αγγλία είχε στην κατοχή του μία τεράστια προσωπική συλλογή από εργαλεία Αστρονομίας, εργαλεία για την δημιουργία χαρτών και μαθηματικά εργαλεία. Εκείνη ήταν και η περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε να μελετάει την μεταφυσική, την Αστρολογία και την Αλχημεία.

Το 1953 ο John Dee συνελήφθη και κατηγορήθηκε πως επιχείρησε να βλάψει μέσω μαγείας την Βασίλισσα Μαρία Α΄ της Αγγλίας, κάτι που θεωρήθηκε προδοσία. Ο λογος της φυλακισης του είναι το ωροσκόπιο που δημιούργησε για την Ελισάβετ, αδερφή της Μαρίας και διάδοχο του θρόνου. Μέσα από αυτό τον τρόπο ήθελαν να δουν πότε θα πεθάνει η Μαρία ώστε να την διαδεχθεί στον Θρόνο. Ο Dee τελικά απελευθερώθηκε το 1553, αφού πρώτα είχε ελευθερωθεί και φυλακιστεί ξανά ως αιρετικός. Το 1555 η Βασίλισσα Μαρία του έδωσε πλήρη απαλλαγή. Όταν η Ελισάβετ την διαδέχτηκε στο θρόνο το 1556, ο Dee ήταν υπεύθυνος για να επιλέξει την καταλληλότερη ημέρα και ώρα για την στέψη της, και έτσι μετατράπηκε σε έμπιστο σύμβουλο της Βασίλισσας.  

Ο Αληθινός πράκτορας 007;

Στα χρόνια που συμβούλευε την Βασίλισσα Ελισάβετ, ο John Dee ήταν χρήσιμος σε διάφορους ρόλους. Πέρασε όμως αρκετά χρόνια μελετώντας Αλχημεία, την πρακτική της μετατροπής των μετάλλων σε χρυσό. Για την ακρίβεια ήταν ενθουσιασμένος με την προοπτική της Φιλοσοφικής Λίθου.Οι φήμες της εποχής λένε όμως πως λειτούργησε και ως κατάσκοπος, και πως ίσως ήταν ο πραγματικός πράκτορας 007!

svg%3E

Αναζητώντας την Φιλοσοφική λίθο, ο Dee συμφωνούσε στην γενικότερη πεποίθηση της εποχής πως αν κάποιος την ανακάλυπτε, θα μπορούσε να διαθέτει μακροζωία ή ακόμη και αθανασία. Και άλλοι μεγάλοι αποκρυφιστές σαν τον Dee εξάλλου, όπως ο Κορνήλιος Αγρίππας και ο Νικολάς Φλαμέλ ξόδεψαν πολλά χρόνια στην αναζήτηση της Φιλοσοφικής Λίθου. Ο Dee διέθετε επίσης πολλά αλχημικά εργαλεία όπως είπαμε και πριν που θεωρούσε πως θα τον βοηθήσουν σε αυτή την αναζήτηση!

Παράλληλα ο Dee συμβούλευε την Βασίλισσα για οτιδήποτε επιστημονικό ή αστρολογικό. Μάλιστα χάρη στις αστρολογικές του γνώσεις, που ήταν κλειδί για τις ναυτικές περιπλανήσεις της εποχής, ο Dee συμβούλευε την Βασιλική Αυλή για τα ταξίδια που έκαναν ώστε να ανακαλύψουν νέες περιοχές. Ακροβατούσε ανάμεσα στους κόσμους της επιστήμης και του μυστικισμού, κάτι που του έδωσε μεγάλη φήμη αρχικά.

Όταν η Ισπανική αρμάδα εισχώρησε στα βρετανικά ύδατα, ο Dee συνέστησε υπομονή. Σύντομα, και πιθανόν τυχαία, μία τεράστια καταιγίδα έπληξε τον ισπανικό στόλο, ο οποίος έκανε πίσω σαν κυνηγημένος μπροστά στον φόβο να βουλιάξει για πάντα στην άβυσσο. Το 1572, όταν ένα νέο άστρο εμφανίστηκε στον ουρανό, ο Dee θεωρήθηκε ο πιο αξιόπιστος άνθρωπος ώστε να εξηγήσει το φαινόμενο στους ευγενείς.

Πέρα από όλα αυτά όμως, ο Dee συζητούσε με την Βασίλισσα άκρως εμπιστευτικά ζητήματα. Μάλιστα υπέγραφε την εμπιστευτική αλληλογραφία του μαζί της με τους αριθμούς “007”..

Τα μηδενικά αντιπροσώπευαν τα μάτια, αφού τα γράμματα έπρεπε να τα δει και να τα διαβάσει εκείνη μόνο, και το 7 είναι κατά γενική ομολογία ένας μαγικός αριθμός που σύμφωνα με τον Dee προσέφερε προστασία! Πολλοί μελετητές της ζωής του ισχυρίζονται πως ο Dee ήταν ένας από τους κατασκόπους της Βασίλισσας, και πως τα ταξίδια του σε όλη την Ευρώπη δεν αφορούσαν μόνο την πνευματική αναζήτηση, αλλά την περισυλλογή ευαίσθητων πληροφοριών για το Βασίλειο.

Εξάλλου ήταν γνωστό πως η Ελισάβετ είχε προσλάβει αρκετούς κατάσκοπους, ειδικότερα από το 1570 όταν και ο πάπας την ανακήρυξε ως παράνομη ηγέτιδα. Η Βασίλισσα βρισκόταν συνεχώς υπό την απειλή συνωμοσίας που συχνά οργάνωναν οι ίδιοι οι έμπιστοί της. 

Η Μαγεία και οι Άγγελοι

Ως το 1580 ο John Dee είχε απογοητευτεί από την ζωή στην Αυλή. Δεν είχε καταφέρει όσα ήλπιζε πως θα καταφέρει, και είχε χάσει πια το ενδιαφέρον του για την εξάπλωση του βασιλείου, νίωθοντας αποτυχημένος. Έτσι αποκήρυξε την πολιτική και εστίασε εξ’ολοκλήρου στην Μεταφυσική και τον Εσωτερισμό. 

svg%3E

Έτσι μέσα από την υπερφυσική του ενασχόληση εστίασε στην επικοινωνία με τα πνεύματα. O Dee ήλπιζε πως η επικοινωνία με κάποιον μάντη θα τον έφερνε σε επαφή με τους Αγγέλους, ώστε να αποκτήσει άγνωστη γνώση για να βοηθήσει την Ανθρωπότητα. Ο Dee αφοσίωσε την υπόλοιπη ζωή του στην Ερμητική φιλοσοφία και τον Νεοπλατωνισμό. Ξόδεψε πάνω από τριάντα χρόνια στην προσπάθεια να μιλήσει με τους Αγγέλους. Και να αποκρυπτογραφήσει την Συμπαντική γλώσσα, που ονόμασε Ενωχιανή γραφή. Για την Γλώσσα των αγγέλων έχουμε αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο και βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε πατώντας εδώ

Αφού λοιπόν ήρθε σε επαφή με μία σειρά από Μάντεις, ο Dee τελικά γνωρίστηκε με τον Edward Kelley, γνωστό αποκρυφιστή και διάμεσο της εποχής. Οι δύο άντρες συνεργάστηκαν και έκανα σεάνς για την πραγματοποίηση της επικοινωνίας με τους αγγέλους. Μέσα από αυτές τις επικοινωνίες ο Dee έγραψε αρκετά βιβλία, τα οποία όπως έλεγε του υπαγόρευαν τα αγγελικά πλάσματα. Ο Dee χρησιμοποίησε για αυτή την επικοινωνία κρυστάλλινες σφαίρες, και ένα καθρέφτη των Αζτέκων του Μεξικό από οψιδιανό. Έτσι έλεγε πως προέβλεπαν το μέλλον.

svg%3E

Η συνεργασία του Dee με τον Kelley τελείωσε σύντομα, όταν ο Kelley είπε στον Dee πως ο Άγγελος Ουριήλ του υπαγόρευσε πως έπρεπε να μοιράζονται τα πάντα, ακόμα και τις γυναίκες τους. Βέβαια ο Dee ήταν τριάντα χρόνια γηραιότερος από τον Kelley που ήταν κοντά ηλικιακά με την σύζυγό του.

Ο Dee επέστρεψε στην Βασίλισσα, ζητώντας της την θέση του στην Αυλή. Ενώ όμως εκείνος ήθελε να του επιτρέψουν να ασκήσει την Αλχημεία ώστε να μειώσει το εθνικό χρέος, εκείνη τον διόρισε φύλακα στο Χριστιανικό Κολέγιο του Μάντσεστερ. Εκεί αντιμετωπίστηκε ως τέρας λόγω της ενασχόλησής του με τον Εσωτερισμό, και αρκετοί ιερείς τον κατηγόρησαν πως δαιμόνισε αρκετά παιδιά που φοιτούσαν εκεί.

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ ο Dee αποσύρθηκε στην οικεία του στο Mortlake, όπου πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια του στην φτώχεια. Απεβίωσε το 1608 σε ηλικια 82 ετών αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη, αλλά και πολλές φήμες για την ενασχόλησή του με την μεταφυσική, και την επικοινωνία του με τα αγγελικά πλάσματα..

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
φιλική εταιρεία
φιλική εταιρεία: Οι τέκτονες που επαναστάτησαν