Ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους αστρονομικούς κατάλογους μέχρι σήμερα.
Γύρω στα 700 εκατομμύρια άγνωστα αστρονομικά αντικείμενα στο σύμπαν ανακαλύφθηκαν και ταξινομήθηκαν προσεκτικά σε νέα δημόσια βάση δεδομένων. Η βάση που ονομάζεται Dark Energy Survey δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο (ANU). Πρόκειται για μία απο τις μεγαλύτερες αστρονομικές καταχωρήσεις του κόσμου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του πανεπιστημίου.
Οι διαδικασίες για την συλλογή δεδομένων ξεκίνησε το 2013 χάρη σε μία αναπτυγμένη αστρονομική κάμερα που είναι ενσωματωμένη σε ένα τηλεσκόπιο τεσσάρων μέτρων στην Χιλή. Τα υπόλοιπα δεδομένα καταχωρήθηκαν από το Αγγλο-Αυστραλιανό Τηλεσκόπιο, με την βοήθεια του οποίου μετρήθηκε η απόσταση πολλών αντικειμένων.
Όπως εξηγεί η ομάδα επιστημόνων, αυτή είναι μία συλλογή δεδομένων που θα αποδειχθεί χρήσιμει για την κατανόηση της εξάπλωσης του σύμπαντος και της συνολικά γιγαντιαίας δομής του.
Συμπληρωματικά τα ίδια δεδομένα μπορούν να δώσουν λεπτομέρειες για την μελέτη της σκοτεινής ύλης που αρκετοί πιστεύουν πως βρίσκεται πίσω από την εξάπλωση του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες τόνισαν μάλιστα πως μελλοντικά θα δημοσιευθούν και άλλες πηγές δεδομένων.
700 εκατομμύρια μέχρι πρότινος άγνωστα αντικείμενα στο σύμπαν
Η Μελέτη Dark Survey είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για την εξερεύνηση του διαστήματος και περιλαμβάνει πάνω από 400 επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο. Μία τέτοιας έκτασης έρευνα θα ήταν αδύνατη για μικρότερους οργανισμούς ή ομάδες, όμως το Dark Energy χρηματοδοτείται από δεκάδες οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ομάδα προσπαθώντας να ανακαλύψει άγνωστα αντικείμενα στο σύμπαν έχει φωτογραφήσει περίπου το 1/8 του ουρανού πραγματοποιώντας την ανακάλυψη των ουράνιων αντικειμένων. Μερικά από τα αντικείμενα που κατηγοριοποιήθηκαν βρίσκονται εκεί από τις απαρχές του χρόνου, δηλαδή λίγο μετά το Big Bang. Ο κατάλογος αυτός θα είναι σύντομα διαθέσιμος σε οποιονδήποτε θελήσει να τον δει, σε παγκόσμιο επίπεδο!