ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Embrace of the Serpent: Η ανακαλυψη του Εαυτου

Μιά ταινία που αξίζει να παρακολουθήσεις είναι το  Embrace of the Serpent , ένα ταξίδι για την ανακαλυψη του  Εαυτου που εμπνεύστηκε από την πραγματική ζωή δύο εξερευνητών. Ένα ταξίδι φιλίας, αφοσίωσης αλλά και προδοσίας μέσα από την δύσκολη διεργασία της

Στο βιβλίο του «The Terrible Children of the Modern Age» ο Φιλόσοφος Peter Sloterdijk διατυπώνει το εξής ερώτημα: «Μήπως η Ανθρωπότητα δεν εκπέφτει ολοένα και περισσότερο;» Ταραγμένος από την αδιάκοπη υποβάθμιση της παράδοσης ο Sloterdijk κάνει αυτή την ερώτηση για να αποτυπώσει το γεγονός πως κάθε επερχόμενη γενιά είναι ολοένα και περισσότερο αποξενωμένη από την προηγούμενη. Με την ραγδαία ανάπτυξη της πανίσχυρης τεχνολογίας υποθέτει πως ολοένα και περισσότεροι παράγοντες θέτουν την ζωή σε άλλες διαστάσεις, με άγνωστες μελλοντικές συνέπειες. Cyborgs, Γενετικές μεταλλάξεις, Τεχνητή Νοημοσύνη ειναι μερικές από αυτές τις συνέπειες που αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

«Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω αγαπητέ αναγνώστη, αν η αέναη ζούγκλα που έχει «πάρει» τόσους και τόσους που ήρθαν σε αυτούς τους τόπους, με έχει οδηγήσει στην ολοκληρωτική παράνοια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο μπορώ μονάχα να απολογηθώ και να ζητήσω την κατανόησή σου για αυτά που βίωσα αυτές τις μαγεμένες ώρες και που δεν μπορώ να περιγράψω σε κάποια γλώσσα που να επιτρέπει στον Άνθρωπο να κατανοήσει την μεγαλειώδη ομορφιά της. Αυτό που γνωρίζω είναι πως, όπως εκείνοι που αποτίναξαν το πέπλο που τους τύφλωνε, όταν επανήλθα στα λογικά μου ήμουν ένας άλλος άνδρας…»

THEODOR KOCH-GRÜNBERG, 1907

Embrace of the Serpent: Μια Ταινια Για την ανακαλυψη του Εαυτου

Απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τις ρίζες μας, χάνοντας το μονοπάτι που χάρασσαν οι παραδόσεις των Πολιτισμών, αρνούμενοι να διατηρήσουμε την γνώση που απορρέει από τις χιλιάδες χρόνων της ιστορίας μας. Το αποτέλεσμα, προβλέπει ο Φιλόσοφος θα είναι η «καταστροφή» των παιδιών, καθώς δεν έχουν τρόπο για να πλοηγηθούν μέσα στο χάος και κατ’επέκταση να επιστρέψουν στον φυσικό κόσμο. Φαίνονται χαμένα.

Ίσως αυτό το ζήτημα να είναι και το κυριότερο θέμα αυτής της εκπληκτικής ταινίας. Οι Άνθρωποι που χάνουν τον προσανατολισμό τους και επιφέρουν την καταστροφή στον εαυτό τους αλλά και στους άλλους κατ’επέκταση. Μερικές Δεκαετίες πριν τον Sloterdijk, ο Φιλόσοφος Walter Benjamin γράφοντας την ίδια κριτική για την παράδοση, προέτρεψε τους αναγνώστες του να ακούσουν τις φωνές των περασμένων γενεών. Τους προέτρεψε να σκεφτούν το γεγονός πως οι πρόγονοι είχαν διαφορετικές προσδοκίες για εμάς, αλλά έχασαν την πολιτισμική μάχη εξαλείφοντας σχεδόν την ιστορία. Τώρα τα παιδιά των παιδιών τους υιοθέτησαν τους κανόνες του παιχνιδιού και ξέχασαν πως οι μύθοι τους έχουν απο καιρό ξεχαστεί.

Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα, και αυτή είναι η βαθιά ομορφιά της Ταινίας Embrace of the Serpent. Βλέποντας την ιστορία να εκτυλίσσεται, αναπτύσσεται η επιθυμία μας να επιστρέψουμε σε εκείνο που έχουμε χάσει. Την επικοινωνία μας με την φύση, έναν σιωπηλό διάλογο με τις υπόλοιπες διάννοιες της πολύτιμης Γαιας.

Στην ταινία παρατηρούμε τον Κόσμο μέσα από τα μάτια ενός Karamakate, ενός Σαμάνου – Πολεμιστή του Αμαζονίου, που ζεί σε κυκλικό χρόνο και ως ο τελευταίος επιζών της φυλής του κρατά την κρυμμένη γνώση του συνδυασμού των Ψυχεδελικών φυτών, που θα μπορέσουν να επουλώσουν το πνεύμα των παιδιών ούτως ώστε να θυμηθούν την θέση τους στον κόμο, ως Παιδιά της Γης.

Η Ταινία είναι ένα ταξίδι αναζήτησης του εαυτού Μέσα από τον χρόνο, μέσα από την ζωή και τον Θάνατο, μέσα από τον πόνο,τη χαρά και την θλίψη και η επιστροφή του Πνεύματος στην Κορυφή της Πνευματικής πυραμίδας μέσα από την Φύση.

 Πηγή Άρθρου

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
παράξενες φιγούρες
Οι παράξενες φιγούρες 17.000 ετών ενός άγνωστου πολιτισμού που ανακαλύφθηκαν στην Αφρική!