Επιστήμονες που ερεύνησαν την διαγραφή τραυματικών αναμνήσεων που μπορούν να ενεργοποιήσουν το άγχος ή άλλες ψυχικές διαταραχές της υγείας εφήυραν τρόπους για να διαμορφώνουν, διαγράφουν, αντιγράφουν και αναπαράγουν άλλες αναμνησεις στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Οι Αναμνησεις του Νου θα χειραγωγουνται απο επιστημονες;
Οι επιστήμονες θεωρούν πως η Μνήμη είναι εφήμερη και πως μία λειτουργία στους νευρώνες του εγκεφάλου μπορεί να χειραγωγηθεί μέσα από ελεγχόμενες ουσίες και τεχνικές θεραπείες.
Το Science Alert αναφέρει σχετικά:
«Για την ακρίβεια, οι Ερευνητές ανακάλυψαν πλέον τον τρόπο για να διαγράφουν, να μεταλλάσουν ή ακόμη και να εμφυτεύουν Αναμνησεις – όχι μονάχα σε ζώα – αλλα και σε ανθρώπους. Και οι ουσίες που θα επαναπρογραμματίζουν το μυαλό μας ούτως ώστε να ξεχνά τις άσχημες Αναμνησεις βρίσκονται προ των πυλών όπως αναφέρει το Ντοκιμαντέρ Memory Hackers του PBS.
Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο Επιστημονικής Φαντασίας,και ίσως να μοιάζει αρκετά καθώς ταινίες όπως «η Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού και «Ολική Επαναφορά» εισήγαγαν την ιδέα της μετάλλαξης των αναμνήσεων. Μέσα όμως από την ανάπτυξη της Νευρολογικής τεχνολογίας τις περασμένες δεκαετίες, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη του σεναρίου αυτού που τείνει να γίνει πραγματικότητα.
Πως διαγράφονται οι αναμνήσεις; Για να κατανοήσουμε την διαδικασία θα πρέπει να κατανοήσουμε το πως σχηματίζονται οι αναμνήσεις και παραμένουν ζωντανές στο μυαλό μας.
Κατά το παρελθόν οι επιστήμονες πίστευαν πως οι αναμνήσεις αποθηκεύονταν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, σαν ένα νευρολογικό αρχειακό συρτάρι, όμως διαπίστωσαν πως κάθε ανάμνηση που έχει ο άνθρωπος είναι κλειδωμένη σε συνδέσεις που βρίσκονται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Απλούστερα, μία ανάμνηση σχηματίζεται όταν οι πρωτείνες ερεθίζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που αναπτύσσονται και σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αναπροσαρμόζοντας κυριολεκτικά το κύκλωμα του μυαλού μας.
Μόλις αυτό συμβεί η ανάμνηση αποθηκεύεται στο μυαλό και θα παραμείνει εκεί για όσο εμείς αλληλεπιδρούμε μαζί της. Αυτό που δεν κατανοούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πως οι μακροχρόνιες αναμνήσεις δεν είναι σταθερές. Για την ακρίβεια, κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μία ανάμνηση αυτή γίνεται ισχυρότερη και καθαρότερη από τις προηγούμενες φορές.
Η Διαδικασία είναι γνωστή ως επανεδραίωση και επεξηγεί τον λόγο για τον οποίο οι αναμνήσεις μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διαδικασία είναι και πολύ σημαντική για τους επιστήμονες καθώς είναι το σημείο από το οποίο εισχωρούν και χακάρουν τις αναμνήσεις μας.
«Η Έρευνα υποδεικνύει πως οι αναμνήσεις μπορούν να χειραγωγηθούν καθώς λειτουργούν λες και φτιάχτηκαν απο γυαλί που βρίσκεται σε μία εύθραυστη κατάσταση,καθως πριν αποτυπωθούν δεν είναι στέρεες. Όταν ανακαλείται η ανάμνηση ξαναγίνεται εύθραυστη και μπορεί να μεταλλαχθεί προτού εδραιωθεί ξανά..»
Αρκετές μελέτες δείχνουν πως μπλοκάροντας μία συγκεκριμένη χημική ουσία που ονομάζεται Νορεπινεφρίνη – που εμπλέκεται σε συμπτώματα ταχυκαρδίας – οι ερευνητές μπορούν να παύσουν τις τραυματικές εμπειρίες και να τις αποσπάσουν από συνδέσεις με αρνητικά συναισθήματα..
To πιο ανησυχητικό ενδεχόμενο που έχει δείξει η έρευνα όμως είναι πως οι επιστήμονες θα έχουν την δυνατότητα να εμφυτεύουν ψευδείς αναμνήσεις στον ανθρώπινο Νου. Χειραγωγώντας την ίδια διαδικασία της επανεδραίωσης θα είναι πιθανό ο άνθρωπος να θυμάται για παράδειγμα ένα έγκλημα που ποτέ δεν έχει διαπράξει – και ακόμη να παρέχει καθαρές λεπτομέρειες για αυτό το φανταστικό γεγονός.