ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Αναπνοή : Ο ιδανικός Τρόπος για να εξαλείψεις τον Φόβο

Αναπνοή: Ο Τρόπος για να εξαλείψεις τον Φόβο: Ζούμε μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο κόσμο και το άγχος μας περικυκλώνει ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα. Ο φόβος όσο δημιουργείται από τα πραγματικά γεγονότα της ζωής μας, άλλο τόσο διεγείρεται από την βιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Έτσι όταν καταφέρουμε και κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χειρίζεται το συναισθηματικό του πεδίο, μπορούμε να το ξεγελάσουμε επαναφέροντας τον εαυτό μας στην συναισθηματική αρμονία και ηρεμία.

Αυτή η  οπτική σχετικά με τον φόβο, επικυρώθηκε επιστημονικά από το πανεπιστήμιο Northwestern University Feinberg School του Σικάγο, στο οποίο ανακάλυψαν πως διάφορα ρυθμικά μοτίβα της αναπνοής επηρεάζουν σημαντικά την ανάκληση των αναμνήσεων και την συναισθηματική μας κατάσταση, ιδιαίτερα το αίσθημα του φόβου. Ο Νους δημιουργεί ηλεκτρικές συνάψεις που συνδέουν τις φυσικές λειτουργίες με τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Έτσι η αναπνοή και οι διάφορες τεχνικές αναπνοών επηρεάζουν άμεσα αυτές τις εγκεφαλικές διεργασίες. Το αποτέλεσμα αυτής της πνευματικής και συναισθηματικής ισορροπίας καθορίζεται από το αν εισπνέουμε ή εκπνέουμε τόσο καλά από το στόμα αλλά και την μύτη, αφού κάθε μεταβλητή της αναπνοής και της διόδου από όπου προέρχεται δημιουργεί διαφορετικές ηλεκτρικές διεργασίες στον εγκέφαλό μας. Κάτι τέτοιο είναι γνωστό εξάλλου από την έξαρση των κρίσεων πανικού, που πηγάζουν από την πανικόβλητη αναπνοή η οποία επιφέρει το αίσθημα του τρόμου, του πανικού και της αίσθησης του επερχόμενου θανάτου.

Οι Συμμετέχοντες της  έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο, παρακολούθησαν εικόνες από ανθρώπινες εκφράσεις, με μερικές από αυτές να είναι άκρως τρομακτικές, ενώ ταυτόχρονα εξασκούσαν διάφορα μοτίβα αναπνοών. Οι Ερευνητές παρατήρησαν πως οι άνθρωποι επεξεργάζονται και απορρίπτουν τον φόβο, αλλά και μπορούν να θυμηθούν ευκολότερα τις εικόνες όταν εισπνέουν από την μύτη, που φαίνεται πως κάνει την διαδικασία ευκολότερη αφού βοηθά στην καταπολέμηση συναισθημάτων που σχετίζονται με τον φόβο, ενώ ο ιππόκαμπος σχετίζεται με την ανάκληση αναμνήσεων.

Φυσικά η παραπάνω διαπίστωση ενισχύει την σημασία του Διαλογισμού και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η αναπνοή και οι διάφορες τεχνικές αναπνοών στην ανάπτυξη του ελέγχου του νου, που επαναφέρει την πνευματική ηρεμία και την φυσιολογική λειτουργία του σώματος. Με αυτή την καταπολέμηση του φόβου τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από την εξάσκηση του διαλογισμού και των τεχνικών αυτών θα είναι οι πιο σταθερές και ήρεμες συναισθηματικές αντιδράσεις σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο λοιπόν, να είναι η ρυθμική αναπνοή μας για να καταφέρουμε να εξαλείψουμε τον αλόγιστο φόβο και το άγχος.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
σύμπαν
“Το σύμπαν ίσως φτιάχτηκε σε εργαστήριο” αναφέρει επιστήμονας του Harvard