Η εικονική πραγματικότητα θα γίνει η εικονική φυλακή του ανθρώπου; Ο άνθρωπος του σήμερα είναι διαφορετικός. Προβληματισμένος, μπερδεμένος από τις χιλιάδες ειδήσεις που διαβάζει με ραγδαίο ρυθμό κάθε στιγμή μέσα στην ημέρα, διχασμένος από γεγονότα που εμφανίζονται ή και δημιουργούνται με σκοπό να παραπλανούν και να επιφέρουν την ένταση και την αντιπαράθεση.
Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Μέσα σε αυτό το χαμό λίγοι γνωρίζουν την πραγματικότητα. Ακόμη λιγότεροι μπορούν να ξέρουν τι πραγματικά θα συμβεί στο μέλλον. Όλοι όμως καταλαβαίνουμε λίγο η πολύ πως η ζωή γύρω έχει αλλάξει. και πως θα συνεχίζει να αλλάζει, προς το καλό αλλά και προς το χειρότερο. ίσως αυτό το μέλλον να προμηνύει την εικονική πραγματικότητα που ίσως εδραιωθεί.
Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μαζικής αλλαγής της πραγματικότητας. Άλλοι το αποκαλούν matrix. Άλλοι απλά έλεγχο πάνω στην ελευθερία της σκέψης και των κινήσεών μας. Άλλοι θεωρούν πως όσα αλλάζουν γύρω, γίνονται μόνο για καλό. Η ιστορία της ανθρωπότητας όμως έχει δείξει πως πάντα, σε κάθε εξέλιξη ή πρόοδο υπάρχει αυτή η μάχη του καλού και του κακού, η ανάγκη ώστε τα θετικά να επικρατήσουν απέναντι στο σκοτάδι, άσχετα αν αυτό δεν συμβαίνει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Και έτσι, ίσως ανάμεσα στις θετικές εξελίξεις της σύγχρονης πραγματικότητας, να κρύβεται η δημιουργία μιας εικονικής φυλακής που μελλοντικά θα εγκλωβίσει κυρίως τα μυαλά και τη σκέψη μας… Αυτή δεν είναι άλλη από την εικονική πραγματικότητα.
εικονική πραγματικότητα : η εικονική φυλακή του ανθρώπου;
Κάθε εποχή που χαρακτηρίζεται από τομές στην καθημερινότητα ή την τεχνολογία που εξελίσσουν τον άνθρωπο καταφέρνει να διχάσει και να δημιουργήσει διαφορετικές απόψεις. Σήμερα έχουμε την τύχη και την ατυχία να μπορούμε αυτές τις απόψεις να τις εκφράσουμε μέσα από διαφορετικά διαδικτυακά μέσα, προσεγγίζοντας κόσμο που είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί μαζί μας. αυτό εξάλλου κάνω και εγώ μιλώντας σας μέσα από αυτό το βίντεο ή γράφοντας κάποιο άρθρο στο weirdo.gr
Η ανακάλυψη του internet έχει σημαδέψει την περίοδο που ζούμε αυτή τη στιγμή. Μέσα από αυτό αλληλεπιδρούμε σε καθημερινό βαθμό, γνωριζόμαστε, μοιραζόμαστε, και ενίοτε χρησιμοποιούμε το μέσο για να διορθώσουμε αδικίες που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα μπορούσαμε να διορθώσουμε. Είναι αλήθεια όμως πως το ίντερνετ πλέον χειραγωγείται συστηματικά για να διαμορφώσει συνειδήσεις.
Για να εναντιώσει ανθρώπους και να τους στρέψει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, αποκρύπτοντας τους αληθινούς κινδύνους. Φυσικά όποιος αναγνωρίσει τους πραγματικούς κινδύνους ανάμεσα στα θετικά στοιχεία που όντως υπάρχουν, τότε χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος του Μεσαίωνα.
Πάντα όμως σε τέτοιου είδους άρθρα – βίντεο τονίζω πως προφανώς υπάρχουν και πάρα πολλές θετικές πτυχές της εξέλιξης της τεχνολογίας, οι οποίες αναμφισβήτητα βοηθούν την ανθρωπότητα σε τομείς όπως η ιατρική και οι επιστήμες γενικότερα, αλλά και στην καλυτέρευση του επιπέδου του ανθρώπου. Αυτό όμως είναι το προφανές που τονίζουν όλοι, και για αυτό εστιάζουμε σε πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις που παρουσιάζονται ως μικρά νέα και παραμένουν αθέατες στο ευρύ κοινό! ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Για να εδραιωθεί μία νέα κατάσταση στην ζωή μας και να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των ανθρώπων θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Εδώ εισχωρεί ο διχασμός που πηγάζει από διαφορετικές απόψεις, που όμως ίσως διαμορφώνονται από κατασκευασμένες ειδήσεις και νέα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και είναι πρακτικά αδύνατο να τις αναγνωρίσουμε.
Η εικονική πραγματικότητα και η θεωρία του νεκρού ίντερνετ
Οι απόψεις μπορεί να φαίνονται πολλές και διαφορετικές, όμως στην ουσία πρόκειται για δύο στρατόπεδα. Τους ψεκασμένους, που οι απόψεις τους γίνονται αντικείμενο χλευασμού, άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως, και τους αψέκαστους που τείνουν να δέχονται τα πάντα για το καλό των πολλών. Πρόσφατα όμως κυκλοφόρησε μία σκέψη που ίσως να μην είναι 100% πραγματική, αλλά αν ισχύει έστω και σε μικρό βαθμό, τότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως διαμορφώνονται οι συνειδήσεις μας χωρίς να μπορούμε να φιλτράρουμε όσα ακούμε ή διαβάζουμε. Αυτό είναι η θεωρία του νεκρού ίντερνετ!
Αυτή η θεωρία αναφέρει πως το ίντερνετ όπως το γνωρίσαμε με την απόλυτη ελευθερία του έπαψε να ισχύει κάπου ανάμεσα στο 2016 και στο 2017, αφού πολλοί από τους “ανθρώπους” που βλέπουμε να δημοσιεύουν περιεχόμενο, άρθρα, βίντεο ή να σχολιάζουν είναι στην ουσία bots. Η θεωρία αυτή μπορεί να εμφανίστηκε από χρήστες του διαδικτύου που λατρεύουν τις συνωμοσίες, όμως εν μέρει ισχύει και όλοι το γνωρίζουμε. Η θεωρία του νεκρού ίντερνετ συνεχίζει λέγοντας πως πολλοί λογαριασμοί που δημιουργούν trends ή νέα που ασπάζεται το ευρύ κοινό σχηματίζονται και διαμοιράζονται από ψεύτικους λογαριασμούς και bots τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό τον διχασμό και την διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος μεταξύ των ανθρώπων.
Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ισχύει στην ολότητά του αφού υπάρχουν στοιχεία υπερβολής, όμως όλοι καταλαβαίνουμε πως το διαδίκτυο δεν είναι πια αυτό που γνωρίζαμε χρόνια πριν. Οι αλγόριθμοι ελέγχουν τις δημοσιεύσεις μας, και ο περιορισμός της ελεύθερης πληροφορίας είναι ολοένα και εντονότερος. Έτσι οι συνθήκες που δημιουργούνται βοηθούν στην δημιουργία αυτής της εικονικής φυλακής, στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή του βίντεο. Θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ:
Εδώ και μερικά χρόνια παρουσιάζεται στην ανθρωπότητα η πιθανότητα να κινδυνεύουμε από τον εξωτερικό κόσμο. Στην αρχή και μέχρι και σήμερα αφορμή για την παραμονή στο σπίτι μας υπήρξε η πανδημία, και σιγά σιγά τα ηνία αναλαμβάνει η κλιματική αλλαγή. Έτσι διασπείρεται ο φόβος για οτιδήποτε εξωτερικό, εμφυτεύοντας φοβίες στην ανθρωπότητα, έστω και αν δεν υποκύπτει συνολικά.
Αν βάλουμε στην εξίσωση και το γεγονός πως όλοι μας ανεξαιρέτως έχουμε εθιστεί στο διαδίκτυο και το έχουμε κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, τότε δεν είναι δύσκολο να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και να αναγνωρίσουμε ένα μελλοντικό κίνδυνο, που όμως μπορούμε ακόμα να αποφύγουμε. Αυτός ο κίνδυνος, όσο παράξενο και αν ακούγεται είναι η σταδιακή αντικατάσταση της πραγματικότητας, έστω και σε ένα βαθμό, με μία εικονική πραγματικότητα.
Εδώ πάλι θα αναφέρουμε μία είδηση η οποία μπορεί να πέρασε στα ψιλά, όμως δείχνει την τάση αυτή που ίσως σε μερικά χρόνια μετατραπεί από επιστημονική φαντασία και σενάρια κάποιων τρελών, στην καθημερινότητα που θα ζουν οι άνθρωποι στο μέλλον.
Pρόσφατα κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και ακόμα και μερικά ελληνικά μέσα, πως ο Zuckenberg σκοπεύει να μετατρέψει το Facebook σε ένα εικονικό σύμπαν, το οποίο θα αντικαθιστά την πραγματικότητά μας. ας δούμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα όπως κυκλοφόρησε επίσημα μέσα από συνέντευξη του ιδρυτή και ιδιοκτήτη των Facebook και instagram αντίστοιχα.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής και CEO της εταιρείας, μιλώντας στο Verge, έκανε την ανακοίνωση της δεκαετίας, όπως χαρακτηρίζεται από τα διεθνή τεχνολογικά μέσα, αναφέροντας ότι το μέλλον του Facebook είναι να μετατρέψει την πλατφόρμα σε metaverse. Μία εικονική πραγματικότητα μέσα στην οποία ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα μπορεί να συμμετέχει σε video games, να εργάζεται, να ταξιδεύει ή απλά να έχει κοινωνικές επαφές.
τι είναι όμως το metaverse; metaverse συνεπάγεται μία νέα εικονική πραγματικότητα μέσα στη δική μας, που θολώνει τα νερά που χωρίζουν την επιστημονική φαντασία από την αληθινή ζωή. Βασικά, για να είμαστε πιο σωστοί συνεπάγεται τη νέα, βελτιωμένη έκδοση του κόσμου μας. Να βρίσκεσαι ξαφνικά από τον καναπέ σου στο Μουσείο του Λούβρου ή από το νησί που κάνεις διακοπές σε ένα επαγγελματικό meeting.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Zuckerberg και δεδομένου ότι επενδύει συνεχώς στις τεχνολογίες AR (augmented reality) και VR (virtual reality), καλώς εχόντων των πραγμάτων μέσα σε μία πενταετία από τώρα, το Facebook θα είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινωνικό δίκτυο. Θα είναι μία metaverse εταιρεία.
«Μπορείτε να σκεφτείτε το metaverse ως ένα διαδίκτυο, όπου αντί μόνο να βλέπετε περιεχόμενο, θα μπορείτε να βρίσκεστε μέσα σε αυτό. Ένας κοινόχρηστος ψηφιακός κόσμος, ένα virtual σκηνικό, μέσα στο οποίο θα μπορείτε να ζήσετε εμπειρίες που δεν είναι αληθινές, αλλά μοιάζουν πάρα πολύ σαν να είναι»
Προφανώς η προοπτική ενός τέτοιου εικονικού κόσμου που θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή σε όλους μας είναι εν μέρει συναρπαστική, αλλά ταυτόχρονα αν και εφόσον υλοποιηθεί μπορεί να αποτελέσει μία εικονική φυλακή για όσους επιλέξουν να ζήσουν μέσα σε αυτόν. Αν μάλιστα συνδυάσετε και το γεγονός πως αρκετοί άνθρωποι ίσως μελλοντικά να φοβούνται να ζήσουν την πραγματική ζωή τους προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς, τότε καταλαβαίνετε πως ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Σίγουρα τέτοιες εξελίξεις μπορούν να γίνουν ένα εργαλείο για την καλυτέρευση της ανθρώπινης ζωής και της εμπειρίας του ανθρώπου στον κόσμο μας. Μπορούν όμως να αποτελέσουν και όπλο στα χέρια εκείνων που χρειάζονται ανθρώπους πειθήνιους, φοβισμένους και αφημένους στο έλεος των αποφάσεών τους. Όπως πάντα, σε κάθε τέτοια περίπτωση, η χρήση των εργαλείων αυτών είναι αποκλειστικά στο χέρι μας. Είτε θα τα χρησιμοποιήσουμε για να εξελιχθούμε, είτε θα εθιστούμε σε αυτά και θα γίνουμε σκλάβοι τους, ξεχνώντας την ομορφιά της φυσικής ελευθερίας που μας περιβάλλει..