Βαθιά μέσα στις κατακόμβες των Καπουτσίνων μοναχών στο Παλέρμο της Σικελίας υπάρχει το άψυχο κορμί ενός νεαρού κοριτσιού, μέσα σε ένα φέρετρο από ξύλο και γυαλί. Το όνομα του κοριτσιού είναι Rosalia Lombardo και έχασε την ζωή του από πνευμονία το 1920 σε ηλικία 2 ετών.
Η μικρή Rosalia γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1918 και ήταν ένα από τα θύματα της Ισπανικής γρίπης, αφού πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου του 1920.
Ο πατέρας της Mario Lombardo πενθούσε τόσο που ζήτησε από τον ταλαντούχο ταριχευτή Alfredo Salafia να διατηρήσει το κορμί της μικρής, κάτι που έκανε με μεγάλη δεξιοτεχνία. Η μούμια και το σώμα της ήταν τόσο τέλεια διατηρημένο, που είναι άθικτο ακόμη και 100 χρόνια αργότερα. Θεωρείται μάλιστα μία από τις πλέον καλοδιατηρημένες μούμιες του κόσμου.
Rosalia Lombardo: Μία τέλεια διατηρημένη μούμια
Η μούμια της Rosalia είναι η διασημότερη, ανάμεσα στα 8.000 άψυχα κορμιά που υπάρχουν στις κατακόμβες των καπουτσίνων. Η μικρή rosalia κείτεται στο φέρετρο και μοιάζει σαν ένα μωρό που κοιμάται, και έστω και αν το κορμί της καλύπτεται από μία κουβέρτα, το πρόσωπό της φαίνεται ξεκάθαρα.
Το 2009 μάλιστα πραγματοποιήθηκε μαγνητική τομογραφία στην μούμια του κοριτσιού ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των εσωτερικών οργάνων. Η πρώτη τρισδιάστατη εικόνα της Rosalia αποκάλυψε πως όλα τα όργανα ήταν τέλεια διατηρημένα ακόμη και μετά από τόσες δεκαετίες.
Η μούμια της μικρής έχει τραβήξει την προσοχή όλων όσων την έχουν δει, γιατί υπάρχουν πολλοί που έχουν αναφέρει πως τα βλέφαρά της κινούνται πολλές φορές και φαίνεται σαν να ανοιγοκλείνει τα μάτια της, αποκαλύπτοντας τις μπλε κόρες της. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως υπάρχουν πολλές φωτογραφίες επισκεπτών που ίσως αποδεικνύουν πως τα μάτια της μούμιας ανοίγουν και κλείνουν έστω και ελάχιστα. Το γεγονός πως η μούμια είναι τέλεια διατηρημένη, καθώς και η οφθαλμαπάτη πως ανοιγοκλείνει τα μάτια της, έχουν κάνει την Rosalia ένα συναρπαστικό μυστήριο.
Λύθηκε το μυστήριο σχετικά με την μούμια της Rosalia;
Το μυστήριο με την μούμια που ανοιγοκλείνει τα μάτια της έτσι έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πολλοί ήταν περίεργοι να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που κάνει τα μάτια να κινούνται. Κάποιοι ισχυρίζονται πως μία υπερφυσική δύναμη της δίνει αυτή την ιδιότητα, ενώ άλλοι θεωρούν πως η κινητικότητα των βλεφάρων οφείλεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας μέσα στις κατακόμβες. Έτσι διαστέλλονται τα βλέφαρα και φαίνεται λες και η μούμια ανοίγει τα μάτια.
Το μυστήριο παρέμεινε ώσπου ο επιμελητής που εργάζεται στις κατακόμβες των Καπουτσίνων, Dario Piombino-Mascali, εισήγαγε μία νέα θεωρία. Ο Ιταλός Βιολόγος – Ανθρωπολόγος κατάφερε έτσι να απομυθοποιήσει τους θρύλους για την Rosalia Lombardo.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μάτια που ανοιγοκλείνουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία οφθαλμαπάτη που προκαλείται όταν το φως που εισχωρεί από τα παράθυρα αντικατοπτρίζεται στα μάτια της υπό διαφορετικές γωνίες κάθε φορά. Η αλλαγή κατεύθυνσης του φωτός κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει τη μούμια να μοιάζει σαν να κινεί τα βλέφαρα πολλές φορές.
O Piombino-Mascali έκανε αυτή την ανακάλυψη το 2009 την στιγμή που μερικοί εργάτες του μουσείου μετακίνησαν το φέρετρο, κάτι που έκανε τη μούμια να μετακινηθεί ελαφρώς. Η μετακίνηση του σώματός της επέτρεψε στον Ανθρωπολόγο να παρατηρήσει τα βλέφαρά της από μία άλλη οπτική γωνία. Σύντομα συνειδητοποίησε πως τα μάτια της δεν ήταν ποτέ κλειστά και πως το φως τα έκανε να μοιάζουν πως ανοίγουν.
Πως διατηρήθηκε η μούμια τόσο καλά;
Ο ίδιος μάλιστα κατάφερε να βρει την φόρμουλα που χρησιμοποίησε ο ταριχευτής Alfredo Salafia για να διατηρήσει το κορμί της. Το 1933, χρονιά θανάτου του ταριχευτή, ο ίδιος πρόλαβε να γράψει την συνταγή που χρησιμοποίησε για να διατηρήσει την μούμια. Έτσι ο Ανθρωπολόγος Piombino-Mascali αναζήτησε τους συγγενείς του ταριχευτή για να την ανακαλύψει. Εκεί βρήκε τις σημειώσεις του, και όταν τις έψαξε έπεσε επάνω σε ένα χειρόγραφο που περιείχε τις χημικές ουσίες για την μουμιοποίηση της Rosalia.
Η μούμια της Rosalia που έχει προκαλέσει τόσο μυστήριο πλέον αναπαύεται σε ένα νέο γυάλιον φέρετρο που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την ανάπτυξη μυκητών ή βακτηρίων. Το γυαλί επίσης προστατεύει το κορμί από την φθορά του φωτός. Κάπως έτσι το μυστήριο παραμένοι, αν και οι άνθρωποι που την διατηρούν όπως ο Ανθρωπολόγος Piombino-Mascali ελπίζουν πως θα σταματήσουν οι θεωρίες για την μούμια που ανοιγοκλείνει τα μάτια της…