Is all that we see or seem But a dream within a dream? Μία ερώτηση δανεισμένη από το εξαιρετικό ποίημα του E. A. Poe μπορεί να μας κάνει να πάμε την σκέψη μας λίγο παραπέρα. Να μαθουμε για την Ονειρικη μαγεια
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του Ε.Τύπου : Φαινόμενα
Να αναρωτηθούμε τελικά πόσο ρευστά είναι τα πλαίσια της πραγματικότητας, μα και πως αυτή ορίζεται. Είναι όλα όσα βλέπουμε ή νομίζουμε τίποτε άλλο παρά ένα όνειρο μέσα σε ένα όνειρο;
Το ίδιο ερώτημα φυσικά έθιξε με πολλαπλούς τρόπους και η κατά την γνώμη μου φανταστική ταινία Inception, αναλύοντας τα πολυεπίπεδα όνειρα και την χρησιμοποίησή τους με ενα τρόπο αρκετά ενδιαφέρον. Έχουμε την δυνατότητα να τα χαλιναγωγήσουμε; Είναι τα όνειρα ένα διαφορετικό είδος πραγματικότητας με διαφορετικούς νόμους;Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα ίσως μπορέσει να μας δώσει η επιστήμη της Ονειρικής Μαγείας! Πρόκειται για την μαγεία των ονείρων, την πρακτική εξάσκηση του ερευνητή με τα ίδια του τα όνειρα και τον Μαγικό του εαυτό.
Ονειρικη μαγεια : Οι βασικες Αρχες
Για να κατορθώσει να φτάσει στο σημείο να ασκήσει το είδος της μαγείας αυτής, ο παρατηρητής των ονείρων θα πρέπει να πραγματοποιεί σε καθημερινό επίπεδο μία σειρά από απλές μα χρήσιμες ασκήσεις,που θα τον βοηθήσουν να οξύνει την μνήμη μα και γενικότερα να προετοιμάσει το έδαφος για την πραγματική εξερεύνηση του Ονειρικού κόσμου. Η πρώτη από τις σημαντικές αυτές ασκήσεις είναι το Ονειρικό ημερολόγιο:
Το ονειρικό ημερολόγιο είναι το σημειωματάριο μέσα στο οποίο καταγράφονται καθημερινά οι ονειρικές μας εμπειρίες. Χρησιμεύει στην προσπάθεια επίτευξης ενός φωτεινού όνειρου (Lucid Dream) μα και στην ικανότητά να θυμόμαστε με κάθε λεπτομέρεια τα όνειρά μας. Η χρήση αυτού του Ημερολογίου αρχικά προτάθηκε από την Ann Faraday στο βιβλίο The Dream game ως το μέσο για να μπορέσει ο παρατηρητής να θυμηθεί λεπτομέρειες του ονείρου που είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσει διαφορετικά!
Μία ακόμη άσκηση που προετοιμάζει κατάλληλα τον ερευνητή είναι ο οραματισμός. Κατά την διαδικασία αυτή μπορούμε να σκεφτούμε για λίγο το αντικείμενο του ονείρου που θέλουμε να δούμε και να εξερευνήσουμε. Μέσω κάποιων απλών εικόνων ενεργοποιούμε τα κατάλληλα ερεθίσματα με σκοπό να έχουμε όσο δυνατόν μεγαλύτερη διαύγεια την στιγμή του ονείρου. Όταν αυτή η διάυγεια φτάσει στο μεγαλύτερο επίπεδό της, έρχεται ξαφνικά η συνειδητοποίηση πως ονειρευόμαστε. Ο ερευνητής τότε αποκτά επίγνωση του ίδιου του του ονείρου, βιώνει ένα φωτεινό Ονείρεμα και είναι σε θέση μέσω αυτής της διαδικασίας να διαμορφώσει μία κατάσταση ή όλόκληρη την ιδιοσυγκρασία του.
Τηλεπαθητικά Όνειρα;
Υπάρχει μια θεωρία της περιόδου του Αποκρυφιστή Ελιφάς Λεβί, που ισχυρίζεται πως τα αστρικά πεδία δεν προσδιορίζονται από τον ατομικό νου μα από μια γενικότερη συλλογική ύπαρξη, το συλλογικό ασυνείδητο. Ο Λεβί αναφέρει πως αυτά τα πεδία δημιουργήθηκαν από μία ουσία, το Αστρικό φως. Οτιδήποτε αντικρύσουμε μέσω της Αστρικής όρασης έχει δημιουργηθεί από αυτό το Αστρικό φως. Στην θεωρία αυτή, ο Λεβί σημειώνει επίσης πως αυτή η ουσία μπορεί να ελεγθεί από την δύναμη της ελεγχόμενης σκέψης.
Αν αναλογιστούμε πως μέσω ενός φωτεινού ονείρου περιπλανιώμαστε στα αστρικά πεδία σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που θα τα προσεγγίζαμε μέσω της Αστρικής Προβολής, κατανοούμε πως υπό δεδομένες συνθήκες μπορούμε να βιώσουμε περιπτώσεις Τηλεπάθειας. Για παράδειγμα, αν προβάλλουμε μέσα στο φωτεινό όνειρο την μορφή κάποιου γνωστού μας και του περάσουμε κάποιο μήνυμα, τότε θεωρητικά το ίδιο πρόσωπο μόλις μας συναντήσει στην πραγματική ζωή θα έχει επίγνωση του μηνύματος αφού ο ίδιος το είδε στο όνειρό του.Πως μπορούμε όμως να πειραματιστούμε με τα τηλεπαθητικά όνειρα στο αστρικό πεδίο αν δεν γνωρίζουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά τούτου του “διαφορετικού” κόσμου;
Τα Αστρικά Πεδία
Στο βιβλίο του “The Art Of Dreaming” ο Κάρλος καστανέντα αναφέρεται στα λόγια του Δον Χουάν για τους κόσμους των ονείρων:” Τα όνειρα κρύβουν μυστικά. Μέσα από αυτά μπορούμε να αντιληφθούμε άλλους κόσμους και μπορούμε να τους περιγράψουμε. Αυτό που δεν μπορούμε όμως να περιγράψουμε είναι το πως καταφέραμε να τους αντιληφθούμε…”
Η αλήθεια είναι πως για να καταφέρουμε να αναλύσουμε αρκετά τα αστρικά πεδία και τα χαρακτηριστικά τους θα χρειαζόταν αμέτρητες σελίδες χαρτιού και αρκετό μελάνι,αν και σίγουρα ακόμη και τότε δεν θα είχαμε πει όσα χρειάζονται. Μπορούμε όμως να ρίξουμε μία ματιά στις συγκεκριμένες αρχές που διέπουν αυτούς τους κόσμους.
Οι παλαιότερες διδασκαλίες του Αποκρυφισμού, όπως και οι πιό πρόσφατες, πληροφορούν τον μαθητή πως υπάρχουν Επτά σφαίρες ύπαρξης. Η χαμηλότερη από αυτές τις «σφαίρες» είναι η Υλική (Material Plane). Δεύτερη κατά σειρά είναι η «Σφαίρα των Δυνάμεων.Η Τρίτη είναι γνωστή ως Αστρική σφαίρα ύπαρξης. Η τέταρτη είναι η διανοητική. Οι τρείς ανώτερες σφαίρες είναι γνωστές στους αποκρυφιστές, μα δεν έχουν ονόματα που μπορούν να γίνουν κατανοητά σε εκείνους που αναπτύσσουν τις ικανότητές τους στις τέσσερις πρώτες. Θα πρέπει σε τούτο το σημείο να σημειωθεί πως κάθε μία από αυτές τις αστρικές σφαίρες έχει 7 υπο-σφαίρες, και η κάθε μία από τις υπο-σφαίρες έχει 7 υπο-επίπεδα. Ένας μαθητής δυσκολεύεται αρχικά να κατανοήσει την έννοια της λέξης «Σφαίρα ύπαρξης» με τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιείται στον Αποκρυφισμό. Στην πρώτη κατανόηση της ιδέας αρκετοί θεωρούν πως οι σφαίρες αυτές υπάρχουν ως μια σειρά απο επίπεδα,το ένα πάνω από το άλλο, μια σειρά από «Ορόφους». Είναι έτσι όμως;
Το συχνότερο λάθος που γίνεται στην ερμηνεία της φράσης, είναι πως σκεφτόμαστε αυτες τις σφαίρες ως υλικές. Όταν αναλογιστούμε πως ακόμη και η ευγενέστερη μορφή ύλης δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από συμπλέγματα ενεργειακών δονήσεων (όπως έχει αναγνωρίσει και η Σύγχρονη Επιστήμη πλέον) και πως οι δυνάμεις της φύσης είναι εκδηλώσεις ενεργειακών δονήσεων, σιγά σιγά αναγνωρίζουμε το κλειδί. Με λίγα λόγια, αυτες οι σφαίρες είναι σφαίρες ενεργειακών δονήσεων και όχι ύλης. Η ύλη είναι απλούστατα το χαμηλότερο πεδίο ενεργειακής δόνησης. Αυτές οι σφαίρες δεν υπάρχουν η μία πάνω από την άλλη μέσα στον χώρο.Ούτε έχουν διαφορές ή βαθμίδες.Βρίσκονται στο ίδιο σημείο του χώρου. Και αυτό το σημείο του χώρου μπορεί να δέχεται τις «εκδηλώσεις» ενέργειας και των επτά σφαιρών.
Για εκείνους που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον αριθμό των εκδηλώσεων, με την κάθε μία να έχει τον δικό της ρυθμό και δόνηση,χρησιμοποιώντας το ίδιο σημείο του χώρου θα έλεγα πως η παρατήρηση των φυσικών φαινομένων θα μπορούσε να λύσει τις όποιες απορίες. Για παράδειγμα, κάθε μαθητής της Φυσικής γνωρίζει πως ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου μπορεί να δέχεται ταυτόχρονα δονήσεις θερμότητας, φωτός, μαγνητισμού, ηλεκτρισμού, υπεριώδους ακτινοβολίας κ.λ.π, με το κάθε ένα από αυτά να έχει τον δικό του ρυθμό δόνησης και παρόλα αυτά να μην παρεμβάλλει στα άλλα.
Αστρικές Αισθήσεις
Ένας κόσμος διαφορετικός από εκείνον που γνωρίζουμε σίγουρα διέπεται από διαφορετικούς νόμους. Άρα για να μπορέσουμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί του θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο διαφορετικό είδος σώματος με διαφορετικές αισθήσεις και αντίληψη. Θα πρέπει να ταξιδέψουμε με το “Αστρικό όχημα”. Ας δούμε παρακάτω:
Με τον όρο αστρικές αισθήσεις αναφερόμαστε σε αυτή την υπέροχη δευτερεύουσα σειρά αισθήσεων του ανθρώπου που μας δίνουν την δυνατότητα να «δεχθούμε» σε μικρό βαθμό τις εκδηλώσεις του Αστρικού κόσμου. Κάθε φυσική αίσθηση του ανθρώπου έχει την αντίστοιχη αστρική που λειτουργεί στο αστρικό πεδίο όπως ακριβώς θα λειτουργούσε μια αίσθηση στον φυσικό κόσμο. Έτσι και στα αστρικά πεδία υπάρχει η ακοή, η όραση, η όσφρηση κ.λ.π. Για την ακρίβεια, ο άνθρωπος έχει στην ουσία επτά αισθήσεις. Όμως αυτές οι δύο παραπάνω αισθήσεις δεν είναι ανεπτυγμένες τόσο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Συνεπώς και αυτές οι δύο έχουν τις αντίστοιχες αστρικές αισθήσεις.
Ένας «διορατικός» άνθρωπος έχει μονάχα αναλαμπές του αστρικού κόσμου, και δεν είναι σε θέση να βιώσει τα αστρικά πεδία κατά βούληση. Από την άλλη, ένας εκπαιδευμένος μαθητής του αποκρυφισμού έχει την δυνατότητα να μεταστρέφει αυτή τη σειρά των αισθήσεων, όποτε εκείνος το θελήσει. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιεί και τις δύο σειρές αισθήσεων ταυτόχρονα. Κατά την «αστρική όραση», οι αποκρυφιστές παραμένουν στο φυσικό τους σώμα και βιώνουν τα φαινόμενα του αστρικού κόσμου με χαρακτηριστική ευκολία χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει εισέλθει σε κατάσταση «έκστασης». Ακόμη και με αυτές τις δυνατότητες όμως είναι αναγκαίο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να «αποχωριστεί» το φυσικό του σώμα…
Μέσα από τα όνειρά μας μπορούμε να ταξιδέψουμε σε κόσμους διαφορετικούς. Να αντικρύσουμε εκείνα τα μαγικά μονοπάτια,τα μυστικά που μας κρύβουν οι αστρικές περιπλανήσεις. Αρκεί να μεταμορφωθούμε. Να γίνουμε Ονειρικοί Ταξιδευτές…
Πηγές
Carlos Castaneda – The Art of Dreaming
Swami Panchadasi: The Astral World
Phil Hine : An introduction to Dream Magics