ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
king

Stephen King: Ο Φοβος Παντα Επιστρεφει

Τετάρτη Βράδυ, βροχερός καιρός, και όμως τα Reflections & το αφιέρωμα για τον Stephen King αποτέλεσαν μία εξαιρετική εμπειρία για το weirdo.gr (τότε Mindhack.gr) και τον Αποστόλη Χειρδάρη που συμμετείχε ανοίγοντας το Event σε ένα γεμάτο από κόσμο Death Disco..

Εμπνευσμένες ομιλίες και όμορφες αφηγήσεις μας ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο του Συγγραφέα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Διοργανωτές για αυτή την φανταστική εμπειρία..

Παρακάτω παρουσιάζεται το κείμενο που εκπροσώπησε το weirdo.gr για τον Συγγραφέα του Τρομου:

Stephen King: Ο Φοβος Παντα Επιστρεφει

Τον ίδιο χρόνο που ένα ατύχημα παρά λίγο να του στοιχίσει την ζωή ο Stephen King, ο πιο επιτυχημένος εν ζωή συγγραφέας στον Κόσμο είχε γράψει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο, παρουσίασε μία ακουστική συλλογή διηγημάτων, «ανέβασε» το πρώτο του μαζικό e-book στο διαδίκτυο και ξεκίνησε τον τομέα της αυτο-έκδοσης τραντάζοντας συθέμελα τον κόσμο των Μεγαλοεκδοτών στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής..

Ο Stephen King είναι εθισμένος στην Συγγραφή. Δεν έχει σημασία αν του αρέσει να γράφει ή αν αγαπά αυτό που κάνει. Είναι η χημική διεργασία που εξιτάρει τον Νου του, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που γέμιζαν το μυαλό του χρόνια πριν το αλκοόλ και οι ουσίες στις οποίες ήταν εθισμένος ώσπου να ανακαλύψει την δυναμική της πένας του. « Η συγγραφή είναι απλά το μέγιστο μέσο μετάδοσης, ο αγωγός εκροής που κρατά την πίεση στο σωστό πλαίσιο.» αναφέρει ο ίδιος. « Απο εκεί εκτονώνονται όλες οι ανασφάλειες, όλοι οι φόβοι.. και εξάλλου είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος για να περνάει κανεις την ώρα του.»

Το καλοκαίρι του 1999, πέντε εβδομάδες μετά απο την πρόσκρουσή του με εκείνο το φορτηγό που παραλίγο να τον σκοτώσει, και δίχως να γνωρίζει αν θα περπατήσει ξανά ο King επέστρεψε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από πολλούς ομοίους του.

Το βιβλίο που ολοκλήρωσε καθηλωμένος στην Αναπηρική του Καρέκλα, «Περι Συγγραφής, ιστορικό Μίας Τέχνης» ήταν για τον ίδιο το τρομακτικότερο από όσα είχε γράψει μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο. Και αυτό διότι ενώ ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου δίνει ευρηματικές συμβουλές στον εν δυνάμει συγγραφέα, περιγράφει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη της Συγγραφής έσωσε τον ίδιο από μία μίζερη ζωή ή ακόμη και από έναν τραγικό θάνατο..

Όπως αναφέρει ο King στο περί Συγγραφής: « Η προετοιμασία για το πρώτο προσχέδιο ενός μυθιστορήματος δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από τρείς μήνες.» Τόσο τουλάχιστον παίρνει στον ίδιο για να το ολοκληρώσει. Γράφει επτά ημέρες την εβδομάδα, με την μουσική να αντηχεί δυνατά στα αυτιά του. Είναι περίεργος για κάθε τι που βρίσκεται τριγύρω του, και δεν υπάρχει βιβλίο που να μην έχει διαβάσει, ή παράξενη μουσική που να μην έχει ακούσει. Το μυαλό του Stephen King είναι εξαιρετικά γόνιμο, παράγοντας συνεχώς απόψεις και πάνω από όλα πρωτοποριακές ιδέες για μία φανταστική ιστορία!

Αρκετοί κριτικοί πιστεύουν πως ο Stephen King δεν έχει ταλέντο στην συγγραφή όμως εκείνος δεν νοιάζεται. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να γράφει με το ένστικτό του και να λογίζεται από το κοινό ως ένας αναγνωρισμένος Λογοτεχνικός Μυθιστοριογράφος. Δεν έκρυψε ποτέ τα παράπονά του που είναι προ πολλού γνωστά: Η Λογοτεχνική καθιέρωση εδώ και πολλά χρόνια έρχεται δύσκολα μέσα από τον δρόμο  της δημοφιλούς Φανταστικής Λογοτεχνίας, και επειδή τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα οι εντατικοί αναγνώστες δεν τον παίρνουν στα σοβαρά.

Ο ίδιος ο Stephen King ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του έναν Συγγραφέα ιστοριών Τρόμου. Ο Τρόμος όπως αναφέρει ο ίδιος είναι μία φθηνή εκδοχή του Φόβου, και είναι ο αυτούσιος και καθηλωτικός φόβος που τον ενδιαφέρει: Η πανικόβλητη σκέψη μέσα στο μυαλό του πρωταγωνιστή της ιστορίας είναι βαρύτερης σημασίας για εκείνον, από το τέρας που την προκαλεί. Δύο από τα έργα του, το «Καρδιές στην Ατλαντίδα» και το «Σάκος με κόκκαλα» φαίνεται πως επιτηδευμένα ελαχιστοποιούσαν το αποκρουστικό στην πλοκή τους. Ενδυναμώνονται από τον Χαρακτήρα και όχι το Σενάριο και βασίζονται στον ξερό ρεαλισμό.

Πρόκειται για δύο σοβαρά βιβλία, όμως όταν η ιστορία φτάνει στο τέλος της τα φαντάσματα κάνουν την εμφάνισή τους, και ο αναγνώστης νίωθει πως ο Συγγραφέας προσπαθούσε να αντισταθεί στον πειρασμό του υπερφυσικού φόβου δίχως να τα καταφέρνει στην πραγματικότητα.

Η αφηγηματική γραφή του, ο υπερβατικός έλεγχος και οι καυστικές παρεμβάσεις είναι σχεδόν πάντα σωστά στο μυαλό του αναγνώστη. Αυτό που κάνει τον King μοναδικό όμως είναι το γεγονός πως εκμεταλλέυεται εξ ολοκλήρου το μεγάλο φυσικό πλεονέκτημα ενός Συγγραφέα: Είναι εκείνος που φτιάχνει την ιστορία. Αν υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό στην συγγραφή του Stephen King,τότε αυτό είναι το συναίσθημα του κάθε αναγνώστη πως ο Συγγραφέας αναλαμβάνει τον ρόλο του Θεού.

Θα προκαλέσει τρομερά πράγματα στους φανταστικους του χαρακτήρες. Και θα τους παρακολουθήσει να αντιμετωπίζουν το κακό προσφέροντας ενίοτε κάποια βοήθεια που ίσως τους βγάλει από το αδιέξοδο. Τελικά, όταν ο τρόμος θα έχει συνταράξει το είναι τους και αφού θα έχουν αποδείξει πως είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν θα τους καλωσορίσει οδηγώντας τους στην λύτρωση..

Το υπερφυσικό στα έργα του King

Φυσικά, όσο και αν προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω του το στίγμα του Συγγραφέα ιστοριών Υπερφυσικού τρόμου, πολλά από τα  βιβλία του αποδεικνύουν πως ο Stephen King χρησιμοποιεί κατά κόρον τα υπερβατικά αυτά στοιχεία. Η υπερφυσική πραγματικότητα βρίσκεται διάχυτη στα έργα του και  εισάγει τον αναγνώστη στα μονοπάτια του αγνώστου που κρύβεται μέσα στο σκοτάδι και καραδοκεί για να σκορπίσει τον υπέρτατο φόβο στους χαρακτήρες που θα το αντιμετωπίσουν.

Τα μυθιστορήματα του King είναι η διαφυγή από την ζωή αλλά και τον ίδιο τον θάνατο, είναι η πεμπτουσία του Φανταστικού φόβου που επιτρέπει την διέξοδο, υπονομεύει το πραγματικό και εξουδετερώνει τρόμους της καθημερινότητας για χάρη μίας Σουρεαλιστικής, εξωτικής και διορατικής πραγματικότητας. Βέβαια αυτή η φυγή δεν είναι μία εμπειρία επιβράβευσης. Η φανταστική λογοτεχνία επικεντρώνεται στην υποκειμενική φαντασία μέσα απο την οποία αναδύονται οι χειρότεροι φόβοι και οι σκοτεινότερες επιθυμίες.

Η φανταστική λογοτεχνία του Stephen King είναι ανατριχιαστική,  μελοδραματική μα και αληθινή. Στις τρομακτικές ιστορίες του οι χαρακτήρες μπορούν να παραβιάσουν τους κανόνες της κοινωνίας. Τους επιτρέπεται να «χάσουν τον έλεγχο», να βιώσουν συναισθήματα φόβου και απέχθειας που τους πλημμυρίζουν σε καθημερινή βάση. Η Φανταστική Συγγραφή του King είναι ένας τόπος τον οποίο μπορούν οι αναγνώστες να επισκεφθούν για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα, τους βοηθά να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και την θέση τους στην κοινωνία μέσα από την εμπειρική αξία που διαθέτει.

Οι τρόμοι που περιγράφει ο King είναι αναγνωρίσιμοι: Τα τέρατά του δεν βρίσκονται σε κάποιους «διαγαλαξιακούς πλανήτες» ή σε «εξωανθρώπινες τοποθεσίες» αλλά ζούν στα υπόγεια των Εργοστασίων, σε σχολεία και εκκλησίες. Οι κόσμοι που πλάθει ο King γίνονται έτσι τρομεροί αφού ο κόσμος αντιλαμβάνεται την άμεση επαφή του κακού με την καθημερινή του ζωή. Μέσα από αυτή την αντίληψη του κακού που υπάρχει στον ίδιο τον άνθρωπο αλλά και στις  κοινωνικές δομές συνδέεται η Συγγραφή του King με την παράδοση της Gothic Λογοτεχνίας.

Η Λογοτεχνία Τρόμου του King απορρέει από τις ρίζες της Gothic Λογοτεχνίας χρησιμοποιώντας Αρχετυπικά στοιχεία διπλασιασμού και σκοτεινής προδιάθεσης. Όπως έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Συγγραφέας στο παρελθόν, η συγγραφή του ακολουθεί την Gothic παράδοση στην οποία το παρελθόν συνδέεται άρρηκτα με το παρόν. Έτσι ο King χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Πρώιμης Gothic Φανταστικής Λογοτεχνίας: Στοιχειωμένα Κάστρα, Σκοτεινούς διαδρόμους, υπερφυσικές εκπλήξεις, τους Μυστηριώδεις μοχθηρούς χαρακτήρες και τα φαντάσματα. Ο Ίδιος ο προσδιορισμός της Gothic σκηνής επιβεβαιώνει το γεγονός πως η δουλειά του King μπορεί να θεωρηθεί ως μία  αναδιαμόρφωση της Παραδοσιακής Gothic Λογοτεχνίας:

Η Λογοτεχνία Gothic αλλά και το Συγγραφικό έργο του Stephen King μας κάνει να αναρωτηθούμε: Πόσα γνωρίζουμε τελικά για την πραγματικότητα, για την ζωή και τον Θάνατο, για το Σύμπαν και τον Θεό, για την ανθρώπινη προσωπικότητα και το κίνητρο, για την πορεία της ανθρώπινης μοίρας; Πόσα γνωρίζουμε για το καλό και το κακό, για αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε ή αυτά που δεν πρέπει να κάνουμε;

Αυτού του είδους τα ερωτήματα θέτει η συγγραφή του Stephen King και η Gothic σκηνή εν γένει μέσα από τα Ψυχολογικά αρχέτυπα που πηγάζουν από τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας, τα σύμβολα της πρωτόγονης σκέψης μας. Μέσα από αυτά τα αρχέτυπα και το ταξίδι μέσα από την πλοκή κάποιου σκοτεινού μυθιστορήματος αναζητούμε τα ασυνείδητα βάθη του Εσωτερικού εαυτού μας!


Μερικές φωτογραφίες από το χθεσινοβραδυνό Event για να θυμόμαστε την όμορφη αυτή βραδιά, μέχρι την επόμενη φυσικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
αρχαία ελληνικά μυστήρια
Ποιά ήταν τα μεγαλύτερα αρχαία ελληνικά μυστήρια;