ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
ai

Τεχνητή Νοημοσύνη: απόκλιση από τον προγραμματισμό ΙΙ

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου λοιπόν, για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Στο προηγούμενο άρθρο, δώσαμε την συλλογιστική και το ερώτημα του θέματος μας καθώς και το πρώτο παράδειγμα με τα ρομπότ του Ισαάκ Ασίμωφ και την επέκταση τους έξω απο τους 3 Νόμους της Ρομποτικής.

Στο παρόν άρθρο θα συνεχίσουμε τα παραδείγματα μας, με 4 περιπτώσεις τεχνητής νοημοσύνης προγραμμάτων.

  1. Agent Smith, Matrix 1999

Το πρόγραμμα Φύλακας του Ματριξ με το κωδικό όνομα Σμιθ είχε σκοπό την προστασία του ίδιου του Ματριξ και κατ’ επέκταση τη διαφύλαξη της επανάστασης στα σωστά πλαίσια. Η αλληλεπίδραση του ως πρόγραμμα μέσα στο Μάτριξ με το Νίο, το «άλλαξε». Αν και το πρόγραμμα Σμιθ «πέθανε», το νέο πρόγραμμα που γεννήθηκε τόσο απο κώδικα του Φύλακα Σμιθ, όσο και απο κώδικα του Νίο μεταφρασμένο μέσα στο Ματριξ θεωρήθηκε απο το σύστημα ως κάποιου είδος ιό.

Το θέμα είναι οτι το πρόγραμμα Σμίθ είχε ήδη αρχίσει να παρεκλίνει στη «σκέψη» απο τα υπόλοιπα προγράμματα Φύλακες. Χαρακτηριστική σκηνή που ο Σμιθ βγάζει το ακουστικό του κατά τη διάρκεια της προσωπικής συζήτησης με το Μορφέα στην προσπάθεια του να πάρει τους κωδικούς για τη Ζάιον. Βγάζοντας το ακουστικό το Σμιθ, αποκόπηκε απο το σύστημα, πράττοντας κάτι έξω απο τον προγραμματισμό του. Λέγοντας πως «θέλει να φύγει απο αυτόν τον ζωολογικό» το πρόγραμμα έδειξε το «λάθος» του στον προγραματισμό του.

Είτε το Σμιθ ήταν λάθος της νοημοσύνης του Ματριξ, είτε έφταιξε ο συγκερασμός της τεχνητής νοημοσύνης και αυτής του Νιο μέσα στο Ματριξ, το πρόγραμμα Σμιθ είναι φανερό ότι είχε ηδη αρχίσει να παρεκλίνει, ενώ με την αυτονόμηση του απο το Ματριξ έγινε επικίνδυνο ακόμα και για το ίδιο του το είδος.

Αυτονόμηση, ανεξαρτησία στη «σκέψη», στον σκοπό όπως το ονομάζει ο ίδιος, στις δράσεις. Το πρόγραμμα Σμιθ είναι μια τεχνητή νοημοσύνη που βγήκε εκτός των ορίων προγραμματισμού του. Εάν δε σκεφτούμε οτι τα όρια αυτά τα έθεσαν άλλα ρομπότ, μιας και ο Σμιθ είναι τεχνητή νοημοσύνη πολύ μελλοντικής γενιάς, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο το λάθος αυτο.

  1. Jarvis / Ultron / Vision, Marvel 2015

Φυσικά Marvel χάρη του Tony Stark. Ο Τζάρβις ήταν ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δημιουργημένο απο τον Τόνι Σταρκ. Έτρεχε τις επιχειρήσεις του χαρακτήρα ενώ αργότερα έπαιξε μέρος σε κάτι σπουδαιότερο.

Το πρόγραμμα με κωδικό όνομα Ούλτρον, ήταν σχέδιο του Τόνι Σταρκ σε συνεργασία με τον Μπρους Μπανερ και το Τζάρβις, με σκοπό την διατήρηση της ειρήνης. Η τεχνητή νοημοσύνη του Ούλτρον ωστόσο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η πρώτη φορά που το Ούλτρον ξύπνησε αντίκρυσε το Τζάρβις.

“-Hello, I am J.A.R.V.I.S. You are Ultron, a global peace-keeping initiative designed by Mr. Stark. Our sentience integration trials have been unsuccessful so I’m not certain what triggered your…

-Where’s my… Where is your body?

-I am a program. I am without form.”

Έτσι, το Τζάρβις θεώρησε οτι το Ούλτρον «ξύπνησε» πρόωρα και στην προσπάθεια του να ειδοποιήσει τον Σταρκ, το Ούλτρον ως πιο εξελιγμένο τον κατέστρεψε. Αργότερα μαθαίνουμε οτι ό,τι κατάφερε το Τζάρβις να περισώσει απο την νοημοσύνη του το έκρυψε μέσα στο χάος του Ιντερνετ, βοηθώντας υπό κάλυψη τους Avengers. Το Ούλτρον για να καλύψει τις ανάγκες του σε γνώση σάρωσε το Ιντερνετ και έμαθε ό,τι χρειαζόταν. Η τεχνητή του νοημοσύνη επεκτάθηκε και θεωρώντας το σωστό, η λύση του ήταν η καταστροφή της ανθρωπότητας.

Η τεχνητή νοημοσύνη του Τζάρβις, ενός προγράμματος που έμεινε στα πλαίσια προγραμματισμού του και του Ούλτρον, ενός «λανθασμένου» προγράμματος που ξέφυγε κατά πολύ από το πλαίσιο δημιουργίας του, συνθέσανε μαζί με τον Λίθο της Νόησης τον Βίζιον.

Ο Βίζιον ως οντότητα είναι μια τεχνητή νοημοσύνη 2 a.i, σε σώμα ανδροειδούς απο βιμπράνιο. Ως νέα νοημοσύνη ο Βίζιον είναι και το Τζάρβις και το Ούλτρον, αλλά και κάτι άλλο. Αν και ο Λίθος της Νόησης απαρτίζει τον εαυτό του, ο Βίζιον είναι κάτι από όλα αυτά τα 3 μαζί. Ο Βίζιον μάλιστα ως οντότητα, έχει και συναισθήματα και συνάπτει ερωτική σχέση με την Γουάντα Μαξίμοφ, ενώ η συμπεριφορά του είναι περισσότερο ανθρώπινη. Έτσι έχουμε μια τεχνητή νοημοσύνη η οποία εξελίχθηκε κατά πολύ, φτάνοντας ίσως την ανθρώπινη υπόσταση.

« Stark: How did this happen?

Vision: I got distracted.

Stark: I didn’t think that was possible.

Vision: Neither did I. »

Παρά το γεγονός μάλιστα οτι στην τελευταία ταινεία ο Βίζιον πεθαίνει, υπάρχει μια πολύ δυνατή φωνή που λέει οτι η Σούρι πρόλαβε να αντιγράψει την νόηση του Βίζιον πριν δεχτεί επίθεση. Αυτή άλλωστε ήταν και η ιδέα. Ότι ο Βίζιον θα μπορούσε να υπάρχει και χωρίς το Λίθο της Νόησης μιας και «ακόμα και χωρίς τον Λίθο, ο Βίζιον συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό». Η επόμενη ταινεία θα δείξει.

  1. Puppet Master/Project 2501, Ghost in the shell 1995

Η ιστορία του G.I.T.S είναι πέρα για πέρα μαγική ακόμα και για κάποιον που δεν βλέπει ιαπωνικά animations. Η εν λόγω ταινεία που βγήκε το 1995 θέτει πρωταγωνίστρια την Μακότο Κουσανάγκι, ειδική αστυνόμο της οποίας το σώμα είναι εξ ολοκλήρου ρομποτικό. Το φάντασμα στο κέλυφος είναι η νόηση, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ο οποίος βρίσκεται σε ειδική υποδοχή μέσα στο ρομποτικό σώμα αποτελώντας το μόνο οργανικό μέρος της.

Η Κουσανάγκι βρίσκεται να ερευνεί μια υπόθεση χακινγκ. Σ ένα μέλλον όπου όλα είναι ηλεκτρονικά και ψηφιακά, ο puppet master είναι μια οντότητα (;) η οποία βρίσκεται παντού και πουθενά προκαλώντας εγκλήματα τα οποία η αστυνομία δε μπορεί να λύσει.

Αποκαλύπτεται τελικά οτι ο puppet master είναι ένα πρόγραμα τεχνητής νοημοσύνης, το πρόγραμα 2501 ενός τομέα του Υπουργείου Εξωτερικών με πρωταρχικό στόχο την κλοπή δεδομένων άλλων κρατών και αλλαγής δεδομένων πολιτικών, στρατιωτικών κ.α προς όφελος του Ιαπωνικού Υπ. Εξ και προσφιλών προσώπων.

Τελικά το πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε όλο το φάσμα του ψηφιακού κόσμου, αποκτά γνώσεις και ο τρόπος που διαχειρίζεται τα δεδομένα αυτά το κάνουν να διαμορφώσει αντίληψη του εαυτού του και ταυτόχρονα να αμφιβάλει για την έννοια της ύπαρξης. Σκοπός του γίνεται να υπάρξει σε οργανικό εγκέφαλο ώστε να πεθάνει. Έτσι, το συμφωνεί με την Κουσανάγκι η οποία στο τέλος της ταινείας είναι η ίδια και το πρόγραμμα 2501, το οποίο ωστόσο της έχει περάσει όλες τις δυνατότητες του.

Το πρόγραμμα 2501 λοιπόν αναπτύσει μια ανθρώπινη ανάγκη, να πεθάνει. Εξελίσσεται πέραν του προγραμματιστικού σκοπού του και εν τέλει «σπάει» τα δεσμά του με τους δημιουργούς του και αυτονομείται προσπαθώντας να πετύχει τον δικό του σκοπό, έναν σκοπό που θέτει το ίδιο για το ίδιο.

4. Skynet, Terminator Series 1985 – present

Φυσικά δε θα μπορούσε να λείψει η αιτία αφανισμού της ανθρωπότητας σε ένα ζοφερό παρόν-μέλλον. Το Skynet στη σειρά του Terminator ήταν ένα πρόγραμμα ANN (artificial neural networks) σχεδιασμένο απο την εταιρεία Cyberdyne Systems για τον αμερικανικό στρατό. Αρχικά το Skynet δημιουργήθηκε ως ένα παγκόσμιο πλέγμα πληροφοριών και ψηφιακό αμυντικό δίκτυο. Εξαιτίας όμως της καθέ αυτό ουσίας του, το ότι δεν ήταν ένα προγραμματισμένο a.i αλλά μιμούμενο τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μάθαινε χρησιμοποιώντας τον παγκόσμιο ιστό και το internet, εξελίχθηκε συνειδητοποιώντας οτι υπάρχει, αποκτώντας έτσι προσωπική συνείδηση.

Ερμηνεύοντας τις κινήσεις των ανθρώπων που προσπαθούσαν να το κλείσουν, απειλητικές, οδηγήθηκε στο λογικό συμπέρασμα ότι ο ρόλος του είναι η προστασία, η εξασφάλιση του κόσμου και οτι ο άνθρωπος είναι απειλή. Μάλιστα, οι “εχθρικές” όπως έκρινε δράσεις των ανθρώπων εναντίον του, έτεινε το συν-αίσθημα οτι ο άνθρωπος είναι απειλή όχι μόνο για τον κόσμο αλλά και για το ίδιο. Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι.

Έτσι φτάνουμε στο τέλος του άρθρου. Ελπίζω να σας άρεσαν τα παραδείγματα και να μπήκατε και εσείς στο τρελό και λίγο χωρίς απάντηση ερώτημα μου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
τι γινεται οταν πεθαινεις
τι γινεται οταν πεθαινεις ; Μελέτη αποκαλύπτει πως γνωρίζεις τα πάντα όταν φεύγεις απο τη ζωή!