υποθαλάσσια αρχαία πόλη ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό: Σε μία πολύ σημαντική ανακάλυψη πρόεβησαν επιστήμονες που διενεργούν έρευνες για τους αρχαίους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στον Ειρηνικό ωκεανό, καθώς εντόπισαν τα απομεινάρια μίας αρχαίας πολυνησιακής πόλης αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα ερείπια μίας αρχαίας πόλης έφερε στο φως της δημοσιότητας, η επιστημονική σκαπάνη, στα νησιά που αποτελούν το νησιωτικό κράτος της Μικρονησίας, στο μέσον του Ειρηνικού ωκεανού.
Στο βιντεοσκοπημένο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνονται τα απομεινάρια των τειχών της πόλης, αποτελούμενα από τεράστιες πέτρες, ενώ ένα δίκτυο καναλιών ίσως να αποτυπώνει τον τρόπο μετακίνησης των κατοίκων της περιόδου εκείνης, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πόλη ήταν παραθαλάσσια και στη συνέχεια βυθίστηκε κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.
Οι αρχαιολόγοι κι ανθρωπολόγοι μελετούν εδώ και αρκετά χρόνια την περιοχή, που αποτέλεσε κοιτίδα για την εξάπλωση του ανθρώπινου γένους στην Ωκεανία αλλά και τον Ειρηνικό ωκεανό, καθώς οι μεταναστεύσεις των πληθυσμών είναι βέβαιο πως συμπεριελάμβαναν όλα τα νησιωτικά αρχιπελάγη της περιοχής.
Ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Mark McCoy από το πανεπιστήμιο του Τέξας, υποστηρίζει ότι στο νησί του Ναν Μαντόλ, στις ακτές του οποίου βρέθηκε η υποθαλάσσια πόλη, βρισκόταν η έδρα των αρχηγών των φυλών της περιοχής, ενώ αποτελούσε και θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Οι έρευνες των ειδικών επικεντρώνονται κυρίως στα χρονικά πλάισια που δημιουργήθηκε η πόλη, καθώς εκτιμούν ότι χτίστηκε τους πρώτους αιώνες μετά το θάνατο του Χριστού, ενώ στην περιοχή έχουν ήδη ανακαλυφθεί σημάδια ανθρώπινης παρουσίας που χρονολογούνται στον 11ο μ.Χ. αιώνα.
Τέλος, οι αρχές της Μικρονησίας έχουν κηρύξει την τοποθεσία ως προστατεύομενη, καθώς η εκτιμητέα ιστορική κι επιστημονική αξία της αρχαίας πόλης χαρακτηρίζεται ανεκτίμητη.