Οι ιστορίες που άφησε ως κληρονομιά ο καστανεντα έχουν πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ποιά βιβλία του καρλος καστανεντα αξίζει όμως πραγματικά να διαβάσεις; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα δέκα καλύτερα βιβλία του για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει για το “ταξίδι” στην μαγεία των σαμάνων.
καρλος καστανεντα: Ο δημοσιογράφος που μυήθηκε στον σαμανισμό
Ποιός ήταν ο καρλος καστανεντα; Ας δούμε μερικές σύντομες πληροφορίες για τον συγγραφέα πριν προχωρήσουμε στις προτάσεις των βιβλίων του.
O καρλος καστανεντα
Ο καστανεντα, που διέθετε Διδακτορικό Ανθρωπολογίας από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ήταν στην εποχή του ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς. Γεννήθηκε το 1925 στο Περού και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως πιθανόν θα γνωρίζετε οι περισσότεροι, έγραψε μία σειρά από βιβλία που είχαν ως επίκεντρο τον Σαμανισμό. Τα βιβλία του καρλος καστανεντα μάλιστα έχουν πουλήσει πάνω από 28 εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες.
Μετά την αποφοίτησή του έγραψε τα τρία πρώτα του βιβλία, που είναι και από τα καλύτερά του. Πριν φύγει από το μάταιο τούτο κόσμο το 1998 από καρκίνο του ήπατος κατάφερε να γράψει πολλά ακόμη, και αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.
Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τα βιβλια του καρλος καστανεντα που αξίζει να διαβάσεις
Η διδασκαλία του Δον Χουάν: Ο δρόμος της γνώσης των Γιακί
Η Διδασκαλία του Δον Χουάν αφορά μία πραγματική συνάντηση με κόσμους ανύπαρκτους για το δυτικό μας ορθολογικό πολιτισμό -κι ωστόσο υπαρκτούς, αν αποδεχθείς την προσπάθεια της ανεύρεσής τους. Πραγματικά βιώματα της επαφής με πράγματα πίσω από τη φαινόμενη, στα δικά μας μάτια κι αντιλήψεις, επιφάνεια των πραγμάτων. Αυτή την εμπειρία του εξιστορεί ο Κάρλος Κασταντέντα.
Τη θαυμαστή του μύηση στον κόσμο της μαγείας από τον Δον Χουάν – άνθρωπο με γνώση και άνθρωπο με δύναμη. Μιας μαγείας που είναι περισσότερο μια νέα κοσμοθεώρηση και στάση ζωής παρά μια πρακτική εξώκοσμου μυστηρίου. Μια μύηση που δεν είναι διόλου ανακίνηση υπερφυσικών εικόνων και ήχων μπρος σε μάτια κι αυτιά που διατηρούν άθικτα τα φίλτρα του δυτικού τρόπου σκέψης.
Αλλά είναι ξεθάμπωμα των ματιών και ξεβούλωμα των αυτιών, διεύρυνση ασύλληπτη του πεδίου της αντίληψής τους, μέχρι τις περιοχές όπου η γνώση είναι η βίωση του ακατάλυπτου – όπου η δύναμη είναι το υλικό του αδιάκοπου θαύματος. Απ αυτόν τον κόσμο στέκονται θέλοντας και μη “εκάς οι βέβηλοι”. Κι ωστόσο είναι προσιτός σε κάθε θέληση που πράγματι τον επιθυμεί. Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο που αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή εδώ
Μαγικά περάσματα : Η πρακτική σοφία των σαμάνων του αρχαίου Μεξικού
Ο Καστανέντα έμαθε ότι, προκειμένου να αντιληφθούμε οποιονδήποτε από τους κόσμους που υπάρχουν παράλληλα με το δικό μας, οφείλουμε όχι μόνο να τον αποζητάμε, αλλά και να βρούμε αρκετή ενέργεια για να τον κατακτήσουμε.
Τα “Μαγικά περάσματα” που είναι διαθέσιμα εδώ, προσφέρουν για πρώτη φορά στους αναγνώστες το κλειδί γι’ αυτή την ενεργειακή προεργασία. Στο επαναστατικό βιβλίο του ο Καστανέντα αποκαλύπτει μια σειρά από στάσεις και κινήσεις του σώματος που επέτρεψαν σε πλήθος σαμάνων και των μαθητευόμενών τους να βρουν το δρόμο στα μαγικά ταξίδια τους.
Με το να μοιράζεται αυτή την προαιώνια σοφία, ο Καστανέντα δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να ταξιδέψουν σε κάποια απ’ αυτές τις άλλες σφαίρες, που είναι εξίσου πραγματικές, μοναδικές, απόλυτες και περιεκτικές όσο και ο γνωστός μας κόσμος. Τα μαγικά περάσματα που περιγράφονται σ’ αυτό το ασυνήθιστο, καινούριο βιβλίο του επιτρέπουν σ’ αυτούς που τα εκτελούν να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι με τους Μεξικανούς μάγους και τους μαθητές τους, ξεκινώντας τη δική τους εξερεύνηση σε άγνωστους κόσμους. Οι κινήσεις που περιγράφονται λεπτομερώς στα “Μαγικά περάσματα” επιτρέπουν σ’ αυτόν που τις εκτελεί να φτάσει σε νέα επίπεδα σωματικής και πνευματικής ευεξίας.
Ο Καστανέντα αφιέρωσε δέκα χρόνια για να αναπτύξει αυτή την πιο γενικευμένη, σύγχρονη εκδοχή των αρχαίων κινήσεων που ονομάζει “Προένταση” (“Tensegrity” στα αγγλικά), έναν όρο που δανείζεται από την αρχιτεκτονική και αποτελείται από τις λέξεις “ένταση” και “ακεραιότητα” (“tension” και “integrity”).
Ιστορίες δύναμης
Ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα βιβλία, οι ιστορίες δύναμης είναι η αποκορύφωση της μύησής του στον κόσμο της μαγείας. Μιας μαγείας που είναι περισσότερο μια κοσμοθεώρηση και μια στάση ζωής παρά μια πρακτική εξώκοσμου μυστηρίου.
«Η γη, αυτή είναι η αληθινή αγάπη του πολεμιστή». Στα τρία προηγούμενα βιβλία του ο Κάρλος Καστανέντα κάνει ισάριθμα βήματα, βήματα θριαμβευτικά και τολμηρά, μέσα στο άγνωστο, μέσα σ’ έναν κόσμο διαφορετικό. Όλα αυτά δεν είναι παρά η προπαρασκευή.
Η μακρόχρονη προετοιμασία για να φτάσει, με τις Ιστορίες δύναμης, στην πραγματοποίηση του καθήκοντος του Δον Χουάν. Να γίνει «άνθρωπος με γνώση» και «άνθρωπος με δύναμη» μέσα από μια ασύλληπτη πορεία γεμάτη τεχνάσματα και κινδύνους, οράματα και μαθήματα.
Μια πορεία για την κατάκτηση της εξήγησης των μάγων – για την κατάκτηση μιας νέας κοσμοθεώρησης, μιας νέας στάσης απέναντι στα πράγματα του κόσμου και στην ίδια την ύπαρξή μας. Μια πορεία όχι μόνο στην έρημο και στα φαράγγια του Μεξικού, αλλά και στον κόσμο της σύγχρονης μεγαλούπολης, όπου ο Δον Χουάν χρησιμοποιεί το πλήθος του δρόμου και τις σκηνές της πόλης για να πετύχει να απλωθούν τα φτερά της αντίληψης του Κάρλος.
Μια πορεία που, μέσα από κυκεώνες αισθημάτων κι απέραντες μοναχικές στιγμές, καταλήγει σε μια εξήγηση, που είναι ταυτόχρονα μύηση και συγκινητικός αποχαιρετισμός. Οι Ιστορίες δύναμης είναι τα στερνά λόγια του Δον Χουάν και η εκπλήρωση της υπέροχης και μοναδικής ευκαιρίας του Κάρλος να ανοίξει την «πύλη του αγνώστου».
Η τέχνη των ονείρων
Κάποια μέρα, καθώς κάναμε βόλτα στην πλατεία της πόλης Οαξάκα, ο δον Χουάν μου έδωσε τον πιο κατανοητό ορισμό της τέχνης των ονείρων από την άποψη ενός μάγου: “Οι μάγοι θεωρούν την ονειρική διαδικασία σαν μια πολύ λεπτή τέχνη” είπε.
“Είναι η τέχνη της μετατόπισης, με τη θέλησή τους, του σημείου συγκέντρωσης από τη συνηθισμένη του θέση προκειμένου να αυξήσουν και να διευρύνουν το πεδίο όσων μπορούν να γίνουν αντιληπτά. . .”. Οι μάγοι της αρχαιότητας είχαν οραματιστεί και αναπτύξει τις αρχές που σχετίζονται με την τέχνη των ονείρων.
Αυτές είναι το κλειδί για την ερμηνεία και κατανόηση της ονειρικής διαδικασίας στο σύνολό της και αυτές καταγράφει σε ένα από τα πιο σαγηνευτικά βιβλία του ο κορυφαίος του New Age Κάρλος Καστανέντα. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ). Βρείτε το εδώ
Ταξίδι στο Ιξτλάν : Τα διδάγματα του Δον Χουάν
Το ταξίδι στο Ιξτλάν ήταν το πρώτο βιβλίο του καρλος καστανεντα που διάβασα στην αρχή της αναζήτησής μου. Με το “Ταξίδι στο Ιξτλάν” κλείνει η μοναδική στο είδος της καταγραφή της μύησης του συγγραφέα για μια περίοδο δέκα χρόνων στα μυστήρια της μαγείας (με σκοπό να γίνει «άνθρωπος της γνώσης») κάτω από την καθοδήγηση του Δον Χουάν, του Ινδιάνου Γιακί, που τον συναντάει στο βορειοδυτικό Μεξικό.
Η βαθιά γνώση των πραγμάτων της φύσης από μέρους του Δον Χουάν έκανε τα έργα “Η διδασκαλία του Δον Χουάν” και το “Μια ξεχωριστή πραγματικότητα” αμέσως κλασικά. Αυτά τα δύο βιβλία αναφέρονταν βασικά στη χρήση των παραισθησιογόνων φυτών που είχαν σχέση με τη μαγεία του Δον Χουάν και περιέγραφαν τις εμπειρίες του Καστανέντα, καυτές κάποτε και τρομαχτικές, κατά την πορεία της μακριάς και τραχιάς μαθητείας του.
Το τρίτο αυτό βιβλίο προχωρεί πέρα από τις εμπειρίες αυτές και δείχνει στον αναγνώστη τα μέσα με τα οποία ο «άνθρωπος της γνώσης» γίνεται ικανός να βλέπει αντί απλώς να κοιτάζει, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η καινούργια αυτή όραση τον κάνει ικανό να «σταματάει τον κόσμο».
Εδώ, στα ψηλά βουνά και στις ερημιές, ο Καστανέντα αναζητάει τη δύναμη σε μια σειρά από εκπληκτικές «συναντήσεις» με το άγνωστο και διδάσκεται τη σοφία του κυνηγού, του ανθρώπου που «δεν έχει στερεότυπες συνήθειες, που είναι ελεύθερος, ρευστός, απρόβλεπτος» στις ενέργειές του. Το “Ταξίδι στο Ιξτλάν” μας φέρνει αντιμέτωπους μ’ έναν προκλητικά νέο τρόπο κοιτάγματος του εαυτού μας και του κόσμου.
Μία ξεχωριστή πραγματικότητα : Παραπέρα συζήτηση με τον δον χουάν
Στο τέλος της ”Διδασκαλίας του Δον Χουάν” ο Κάρλος Καστανέντα περιέγραφε πως, ύστερα από μια τρομερή νύχτα που είχε περάσει, εγκατέλειψε τον αγώνα του να γίνει «άνθρωπος της γνώσης».
Τρία χρόνια όμως αργότερα ξαναγύρισε για να συνεχίσει τη μαθητεία του με τον Ινδιάνο μπρούζο ή μάγο Δον Χουάν. Η συνέχεια αυτή συνίσταται σε μια σειρά συνομιλίες που διανθίζονται από τις συναρπαστικές εμπειρίες που προσφέρουν τα ψυχοτροπικά φυτά πεγιότ, στραμόνιο, καθώς και ορισμένα μανιτάρια, και αποσκοπεί στο να δώσει την ικανότητα στον Καστανέντα να δει πέρα από την επιφανειακή πραγματικότητα της ζωής.
Τα παραισθησιογόνα φυτά ωστόσο αποτελούν μέρος του εγχειρήματος, γιατί για να μπορέσεις να δεις αυτή την άλλη, την ξεχωριστή πραγματικότητα, χρειάζεται θέληση, απαλλαγή από προκαταλήψεις και συνήθειες, καθώς και μεγάλο θάρρος. Το ”Μια ξεχωριστή πραγματικότητα” είναι μια σπάνια ματιά μέσα σε μια ξένη για το δυτικό άνθρωπο φιλοσοφία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Πάραυτα, ο Καστανέντα αποδείχθηκε μεγάλος απατεώνας μιας και η συναναστροφή του με τον υποτιθέμενο δον Χουαν ήταν απόκτημα της φαντασίας του τελικά.