Η Ανάγνωση των βιβλίων γενικώς βοηθά ένα μυαλό να ανόιξει νέους δρόμους σκέψης, επεκτείνοντας την νοημοσύνη αλλά και την φαντασία του ανθρώπου. Ποιά είναι όμως τα βιβλία που μπορούν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη την κοσμοθεωρία σου; Παρουσιάζουμε 10 Εναλλακτικά Βιβλία ξένων και Ελλήνων Συγγραφέων που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι.
10. Η Ουράνια Προφητεία,Τζειμς Ρεντφιλντ | Εκδόσεις Διόπτρα
Η Ουράνια Προφητεία περιέχει μυστικά που αυτή την εποχή αλλάζουν τον κόσμο μας. Αντλώντας από την αρχαία σοφία που βρέθηκε σε ένα Περουβιανό χειρόγραφο, εξηγεί πώς να συνδέσετε τα γεγονότα που συμβαίνουν στη δική σας ζωή τώρα… και σας επιτρέπει να δείτε τι πρόκειται να σας συμβεί τα επόμενα χρόνια! Όταν ο James Redfield εξέδωσε για πρώτη φορά αυτό το σπάνιο βιβλίο, οι άνθρωποι το πήραν, το διάβασαν, και έμειναν άφωνοι με το περιεχόμενό του. Ενημέρωσαν τους φίλους τους γι’ αυτό, και οι φίλοι με τη σειρά τους πληροφόρησαν τους δικούς τους φίλους. Από στόμα σε στόμα, τα νέα γι’ αυτό το έργο εξαπλώθηκαν σε όλη την Αμερική. Οι προφητείες του μάγεψαν χιλιάδες αναγνώστες οι οποίοι συγκινήθηκαν από τον τρόπο που ερμήνευε όσα συνέβαιναν στη ζωή τους.
Το βιβλίο διαβάζεται σαν μια δυνατή ιστορία γεμάτη περιπέτεια, αλλά στην πραγματικότητα ασκεί τη βαθιά επίδραση μιας πνευματικής παραβολής. Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ εδώ και πολλούς μήνες είναι συνεχώς στον κατάλογο των Bestseller.
9. Αστρικός Κόσμος , Annie besant – C.W. Leadbeater | Εκδόσεις Τετρακτύς
Ο άνθρωπος ζει, χωρίς να το υποπτεύεται, μέσα σ’ έναν αόρατο, και γεμάτο ζωή κόσμο. Τον κόσμο αυτό μπορεί να τον αντιληφθεί κάπως κατά την διάρκεια του ύπνου ή όταν είναι σε κατάσταση ύπνωσης, όταν οι φυσικές του αισθήσεις βρίσκονται προς στιγμήν αδρανείς.Στο βιβλίο αυτό, θα εξετάσουμε το κατώτερο τμήμα του άγνωστου εκείνου κόσμου, το μέρος όπου μεταβαίνει ο άνθρωπος, αμέσως μετά το θάνατό του, τον Αδη ή βασίλειο των Σκιών των αρχαίων Ελλήνων, τον κόσμο εκείνο που οι αλχημιστές του μεσαίωνα αποκαλούσαν αστρικό πεδίο.Ο Αστρικός Κόσμος, τον οποίο θα περιγράψουμε, αποτελεί το πλησιέστερο πεδίο υπεράνω και εντός του φυσικού κόσμου, που είναι τόσο οικείος σε εμάς.
Η Άννα Μπεζάντ μας γνωρίζει τα πεδία του Αστρικού Κόσμου και τις διάφορες επιρροές που εκπορεύονται απ’ αυτόν. Ο άνθρωπος, πολυδιάστατη ύπαρξη, διαθέτει κανάλια επικοινωνίας ανάλογα με τους φορείς αντίληψης που χρησιμοποιεί. Η συγγραφέας εκθέτει τις δυνατότητες που αναπτύσσονται μέσα από τέτοιες διαδικασίες και το τι πρέπει να ξέρει ο άνθρωπος για αυτές.
8 +7. Η Διδασκαλία του Δον Χουάν, Ιστορίες Δύναμης – Κάρλος Καστανέντα | Εκδόσεις Καστανιώτη
Πραγματική συνάντηση με κόσμους ανύπαρκτους για τον δυτικό μας ορθολογικό πολιτισμό -κι ωστόσο υπαρκτούς, αν αποδεχθείς την προσπάθεια ανεύρεσής τους. Πραγματικά βιώματα της επαφής με πράγματα πίσω από τη φαινόμενη, στα δικά μας μάτια κι αντιλήψεις, επιφάνεια των πραγμάτων. Αυτή την εμπειρία του εξιστορεί ο Κάρλος Καστανέντα. Τη θαυμαστή του μύηση στον κόσμο της μαγείας από τον Δον Χουάν -άνθρωπο με γνώση και άνθρωπο με δύναμη. Μιας μαγείας που είναι πιότερο μια νέα κοσμοθεώρηση και στάση ζωής παρά μια πρακτική εξώκοσμου μυστηρίου.
Μια μύηση που δεν είναι διόλου ανακίνηση υπερφυσικών εικόνων και ήχων, μπρος σε μάτια κι αυτιά που διατηρούν άθικτα τα φίλτρα του δυτικού τρόπου σκέψης. Αλλά είναι ξεθάμπωμα των ματιών και ξεβούλωμα των αυτιών, διεύρυνση ασύλληπτη του πεδίου της αντίληψής τους, μέχρι τις περιοχές όπου η γνώση είναι η βίωση του ακατάληπτου -όπου η δύναμη είναι το υλικό του αδιάκοπου θαύματος. Απ’ αυτόν τον κόσμο στέκονται θέλοντας και μη «εκάς οι βέβηλοι». Κι ωστόσο, είναι προσιτός σε κάθε θέληση που πράγματι επιθυμεί.
Ο Κάρλος Καστανέντα, με τα βιβλία του, δείχνει και τους μετασχηματισμούς του τρόπου σκέψης κι αντίληψης, αλλά και τις τεχνικές που κάνουν εφικτή την πρόσβαση σ’ αυτόν τον άλλο κόσμο -που είναι απόλυτα πραγματικός, αρκεί ν’ αποδεχθείς και να επιδιώξεις τη βίωση της ύπαρξής του
H αποκορύφωση της μύησής του στον κόσμο της μαγείας. Μιας μαγείας που είναι περισσότερο μια κοσμοθεώρηση και μια στάση ζωής παρά μια πρακτική εξώκοσμου μυστηρίου. «Η γη, αυτή είναι η αληθινή αγάπη του πολεμιστή».Στα τρία προηγούμενα βιβλία του ο Κάρλος Καστανέντα κάνει ισάριθμα βήματα, βήματα θριαμβευτικά και τολμηρά, μέσα στο άγνωστο, μέσα σ’ έναν κόσμο διαφορετικό.
Όλα αυτά δεν είναι παρά η προπαρασκευή. Η μακρόχρονη προετοιμασία για να φτάσει, με τις Ιστορίες δύναμης, στην πραγματοποίηση του καθήκοντος του Δον Χουάν. Να γίνει «άνθρωπος με γνώση» και «άνθρωπος με δύναμη» μέσα από μια ασύλληπτη πορεία γεμάτη τεχνάσματα και κινδύνους, οράματα και μαθήματα. Μια πορεία για την κατάκτηση της εξήγησης των μάγων – για την κατάκτηση μιας νέας κοσμοθεώρησης, μιας νέας στάσης απέναντι στα πράγματα του κόσμου και στην ίδια την ύπαρξή μας. Μια πορεία όχι μόνο στην έρημο και στα φαράγγια του Μεξικού, αλλά και στον κόσμο της σύγχρονης μεγαλούπολης, όπου ο Δον Χουάν χρησιμοποιεί το πλήθος του δρόμου και τις σκηνές της πόλης για να πετύχει να απλωθούν τα φτερά της αντίληψης του Κάρλος. Μια πορεία που, μέσα από κυκεώνες αισθημάτων κι απέραντες μοναχικές στιγμές, καταλήγει σε μια εξήγηση, που είναι ταυτόχρονα μύηση και συγκινητικός αποχαιρετισμός.
Οι Ιστορίες δύναμης είναι τα στερνά λόγια του Δον Χουάν και η εκπλήρωση της υπέροχης και μοναδικής ευκαιρίας του Κάρλος να ανοίξει την «πύλη του αγνώστου».
6. Ψυχική Αυτοάμυνα – Dion Fortune | Εκδόσεις Ιάμβλιχος
Κάθε πλάσμα πάνω στο πρόσωπο της γης παρουσιάζει μια πλατιά συνάφεια με όλες τις μορφές ζωής, η οποία εκφράζεται σε πολλαπλά επίπεδα, από το πιο καθαρό υλικό έως το υψηλά πνευματικό. Η ζωή στο σύνολό της είναι μια συνισταμένη αλληλεπιδρωσών δυνάμεων από το στενό ή ευρύ περιβάλλον, επιδράσεων εμφανών ή μη. Το ανθρώπινο πλάσμα, προκειμένου να ζει ουσιαστικά και να παράγει πολιτισμό στη εξελικτική του πορεία, χρειάζεται τις πραγματικές διαστάσεις αυτών των επιδράσεων για να χτίσει τις άμυνές του απέναντι σε ό,τι κλονίζει την ψυχοδιανοητική του ισορροπία.
Με ζωντανά παραδείγματα, που αντλεί η συγγραφέας από την προσωπική της εμπειρία ως ερευνήτρια και ψυχολόγος αλλά και από τις αφηγήσεις αξιόπιστων μαρτύρων, προσπαθεί να δώσει την ολοκληρωμένη διάσταση των πολλαπλών ψυχοδιανοητικών πιέσεων που δέχεται κάθε ξεχωριστό άτομο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να οργανώσει την ψυχική του αυτοάμυνα.
Μέρος Πρώτο: Τύποι Ψυχικής επίθεσης | Μέρος Δεύτερο : Διαφορική Διάγνωση | Μέρος Τρίτο: Διάγνωση μίας Ψυχικής επίθεσης | Μέρος Τέταρτο: Μέθοδοι άμυνας κατά της Ψυχικής Επίθεσης
5. Μύστες, Απόκρυφο και Μαγικές Τέχνες – Έλενα Μπλαβάτσκυ | Θεοσοφικές Εκδόσεις
Ο αμφιλεγόμενος τελευταίος τόμος της “Μυστικής Δοξασίας”, της Σύνθεσης της Θρησκείας, της Επιστήμης και της Φιλοσοφίας, τον οποίο πολλοί αμφισβητούν, διότι “όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι οι σπουδαστές δεν διαθέτουν επαρκείς σχετικές πληροφορίες, και δεν ενδιαφέρονται να αναλύσουν εξ ιδίων τα υφιστάμενα στοιχεία. Θα όφειλαν όμως να τα λάβουν σοβαρά υπόψη διότι είναι πολυάριθμα, και επειδή αυτό θα συνέβαλλε στην εξάλειψη των περισσοτέρων παρανοήσεων.” (βλ. Boris de Zirkoff, εισαγωγή στο 14τομο: Collected Writings). Επίσης, η συγγραφέας στην Εισαγωγή της διασαφηνίζει ότι επρόκειτο για τον τρίτο (Αγγλικό) τόμο αυτού του έργου της, αφιερωμένο στους Μύστες και τις απόκρυφες γνώσεις που μεταδίδονταν στα αρχαία Μυστήρια και τις Μυστηριακές Σχολές. Ο τόμος αυτός εκδόθηκε αρχικά το 1897, έξη χρόνια μετά τον θάνατο της συγγραφέως και σύμφωνα με οδηγίες της. Επιπλέον, στην έκδοσή του συμπεριλήφθηκαν γραπτές διδασκαλίες της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ στον Εσωτερικό Κύκλο των μαθητών της, ένα ιδιαίτερο τμήμα εντατικής διδασκαλίας που ιδρύθηκε το 1890 μέσα στους κόλπους της Θεοσοφικής Εταιρείας, καθώς και Σημειώσεις των μαθητών από προφορικές διδασκαλίες της.
Στην ελληνική έκδοσή του αποτελείται από δύο βιβλία: Α και Β. Μύστες της Δύσης, Αλληγορίες και Θαύματα, Μύστες της Ανατολής και Μυστικά Ιερά Βιβλία, Απόκρυφη Αστρονομία και Αστρολατρία, οι Ψυχές των Άστρων, Αλληγορίες και Μυστική Γνώση στο Ζοχάρ και την Βίβλο, Μυστικοί Κύκλοι, Πρακτική Εξάσκηση της Μαγείας, Επίδραση του Αποκρυφισμού στην καθημερινή ζωή κλπ, είναι μερικά από τα πολλά θέματα που εμπεριέχονται στα δύο αυτά βιβλία και τα οποία εξετάζει ενδελεχώς η συγγραφέας. Ο τόμος αυτός (Βιβλία: Α και Β) αποτελεί πλήρη πραγματεία που συμπληρώνει τους προηγούμενους τόμους, συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση του Magnus Opus της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ.
4. Το Σχήμα Πρωθύστερο – Θανάσης Βέμπος | Εκδόσεις Άλλωστε
«Ξέρω πιο πολλά απ’όσα φαντάζεστε για την ευγενή επι-στήμη της Προπαγάνδας ώστε να γνωρίζω ότι μία ασαφής, πλην όμως ισχυρά συναισθηματικά φορτισμένη, λέξη αποτελεί το συστατικό του ιδανικού συνθήματος, ιδιαί-τερα όταν συνδυάζεται με τη μετρική (στίχο & ρυθμό). Το σύνθημα είναι η μαγική φράση που πυροδοτεί συνειρ-μούς. Και φυσικά στο περιβάλλον της ΣΑ4, τα εξαρτημένα αντανακλαστικά, οι εξαρτημένοι συνειρμοί, έχουν την τιμη-τική τους. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού «σκέφτεται» πλέον μόνο με εξαρτημένα αντανακλαστικά, κάτι που στην ψυχολογία ονομάζεται conditioning (κάτι σαν τα σκυλιά του Παβλόφ ένα πράμα). «Σκέφτεται» με συνθή-ματα, «συννενοείται» και «ενημερώνεται» με ευνουχισμένες ή/και παραμορφωμένες λέξεις. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει υποστεί conditioning που θα ζήλευαν ακόμα και οι ιθύνοντες στο “1984” του Όργουελ. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Ναι, το ξέρω, στον κόσμο του “1984” θα με είχαν ήδη μπαγλαρώσει πολύ προτού γράψω αυτές τις αράδες, αλλά ένας έξυπνος χειραγωγός γνωρίζει πόσα «μπό-σικα» πρέπει να αφήνει στον έλεγχό του.” – Απόσπασμα από το βιβλίο
Η έρευνα αυτή δεν διαθέτει ένα κεντρικό «αφήγημα». Ούτε κεφάλαια, αλλά ενότητες που άλλες φορές μοιάζουν ομαλά αλληλοδιαδεχόμενες κι άλλες φορές εντελώς άσχετες μεταξύ τους. Αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να αναλυθούν-επεξηγηθούν-περιγραφούν τα θέματα και τα υποθέματα που προσεγγίζονται. Τα οποία είναι ταυτόχρονα και αλλοπρόσαλλα και αλληλένδετα.
Λίγες λέξεις-κλειδιά:
Πρόγνωση, Συγχρονικότητα, Διαστάσεις Χρόνου, Simulacra, προσωπικές εμπειρίες μου, Παροντισμός, Project Timeslip, μαγεία/επιστήμη, pixilation, VALIS, Σχέδιο Apollo, Ο Άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο, ΣΑ4 (κι όσοι καταλάβουν). Σημείο Αγκίστρωσης (παρομοίως), Evestra, Μνήμη, Μνημόνιο (όχι αυτό, το άλλο), Ψυχοκίνηση, Childhood’s End, Χρονοτάξιδα, Φαινόμενο Μαντέλα, Συγχρομυστικισμός, Πόλεμος των Λέξεων και το επερχόμενο κβαντικό άλμα της ελληνικής κοινωνίας (και όχι μόνο).
3.Ανήσυχες Σκιές: Φαντάσματα, Μόρα και το πρόβλημα του Θανάτου – Γιώργος Ιωαννίδης | Εκδόσεις Δαιδάλεος
Ανεξάρτητα από το αν πιστεύετε στα φαντάσματα ή όχι, χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη, διηγούνται αξιοπερίεργες ιστορίες με σκιές που ζωντανεύουν μέσα στη νύχτα, νεκρούς που περιπλανιούνται σε απομονωμένα σπίτια και εφιαλτικές επιθέσεις από ανεξιχνίαστες δυνάμεις που παραλύουν το σώμα και κόβουν την ανάσα στα θύματά τους. Είναι το πλάκωμα αυτό της Μόρας μια δαιμονική εισβολή ή ένα ψυχοπαθολογικό σύνδρομο; Οι ανήσυχες οπτασίες είναι άραγε τα πνεύματα των αγαπημένων μας που δεν εγκατέλειψαν ποτέ αυτό τον κόσμο ή πρόκειται για απατηλές κατασκευές του μυαλού; Υπάρχουν αληθινά τα φαντάσματα ή είναι μια παραμυθία, που απαλύνει το φόβο του θανάτου;
Ο συγγραφέας και ψυχολόγος Γιώργος Ιωαννίδης μέσα από τη φιλοσοφία, την πατερική θεολογία και την ψυχολογία του βάθους, παρουσιάζει τη Δυτική ιστορία της νεκρολογίας και του Άλλου Κόσμου, από τους Προϊστορικούς χρόνους μέχρι την αρχαία Βαβυλώνα, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Διηγείται εμπειρίες από τους θανατοναύτες του Βυζαντίου, τα Μεσαιωνικά οράματα του Άδη, σύγχρονες μαρτυρίες και περιστατικά, καταθέτει τις νεώτερες Παραψυχολογικές έρευνες, εξετάζει την ψυχολογία των αλαφροΐσκιωτων, τη φυσική του Αστρικού Πεδίου, όπως επίσης μας ξεναγεί στις διαφορετικές ερμηνείες που έδωσαν οι μεγάλες Σχολές του Εσωτερισμού για το πρόβλημα του θανάτου, δηλαδή γι’ αυτό που ακολουθεί τη ζωή. Αν ο θάνατος είναι το τέλος της ζωής τότε γιατί κάποια φαινόμενα αψηφούν το γεγονός του θανάτου; Αν ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε είναι η μόνη πραγματικότητα τότε ποια είναι η αληθινή πηγή των οριακών φαινομένων;
2. Κάτι που έρπει…σαν Σκιά – Γιώργος Μπαλάνος | Εκδόσεις Locus 7
Στις σελίδες που ακολουθούν θα μιλήσουμε για ένα τρομερό Κάτι το οποίο, αν και είναι ουσιαστικά αδύνατο να περιγραφεί, το έχω βαφτίσει χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία «Έρπουσα Σκιά». Γιατί «Έρπουσα Σκιά»; Γιατί επέλεξα αυτό το μάλλον φανταχτερό όνομα; Α…, φίλοι αναγνώστες, το βάφτισμα ήταν το μόνο εύκολο – στην περιγραφή της ουσίας αυτού του ονόματος είναι που σκοντάφτουμε!
Αυτό ακριβώς το πρόβλημα -της δυσκολίας της περιγραφής κάποιων σκοτεινών πραγμάτω – το έχουν αντιμετωπίσει και πάμπολλοι άλλοι συγγραφείς κατά το παρελθόν, ο καθένας με τον τρόπο του και ανάλογα με τις ικανότητές του. Ωστόσο, όλοι ήταν άνθρωποι που φαίνεται να είχαν τις ίδιες ή παρόμοιες εμπειρίες μ’ εκείνες που θα επιχειρήσω να σας μεταφέρω μέσα από τις επόμενες σελίδες.
Άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονταν στη συνέχεια -το ίδιο απελπισμένα όπως εγώ τώρα- για να βρουν τις κατάλληλες λέξεις προκειμένου να μεταδώσουν έστω μια μικρή «γεύση» από το αληθινό περιεχόμενο αυτών των εμπειριών.
1. Το Σημειωματάριο ενός Μύστου – Ιωάννου Βασίλη | Εκδόσεις Ιδεοθέατρον
Στο Σημειωματάριο ενός Μύστου βρίσκουμε σε περίληψη ολόκληρη την Ελληνική Φιλοσοφία: Ενας Πυθαγόρειος φιλόσοφος διδάσκει σε ένα μαθητή του όλη τη διδαχή της ελληνικής φιλοσοφίας και μυσταγωγίας από τον Ορφέα έως τον 20ό αιώνα και τον μυεί στην ελληνική σκέψη και την πρακτική εφαρμογή της.
Απόσπασμα από το βιβλίο: ” Σου παραδίδω λοιπόν, αγαπητέ αδελφέ, το σημειωματάριο της ζωής μου. Πάρε από αυτό όσες ιδέες και γνώσεις νομίζεις πως μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους. Με την σαφήνεια που σε διακρίνει στην διατύπωση των στοχασμών σου, να τις μεταδώσεις στους πολλούς. Έτσι ότι κατόρθωσα εγώ να μάθω να μη μείνει σαν κτήμα μου.Γιατί ότι ο καθείς μας μαθαίνει δεν είναι δικό του. Είναι γνώσεις συσσωρευμένες από τους προηγηθέντες από εμάς ανθρώπους. Είναι η πείρα των Αιώνων, είναι η συμπεπυκνωμένη Γνώσις της αξίας εκείνης που λέγεται Άνθρωπος. Αλλά και οι εμπνεύσεις μας και οι ανακαλύψεις μας δεν είναι αποκλειστικά δικά μας. Γιατί οι Κόσμοι, η Φύσις, το Περιβάλλον απ’όπου τις αντλούμε υπάρχουν αφ’εαυτών και πριν από εμάς. Ο Άνθρωπος δεν τα δημιουργεί, δεν τα ανακαλύπτει. Ο Άνθρωπος μονάχα τα παρατηρεί, τα μελετά, τα αντιγράφει. Είναι απλώς ένας φορέας των παραστάσεων του Περιβάλλοντος Κόσμου.
Πόσο θα με ανακουφίζει, πόσο θα με χαροποιεί όταν θα βλέπω ότι οι ζωντανές και οι υγιείς ιδέες κυκλοφορούν, μελετώνται και βοηθούν τους συνανθρώπους μας στο ξύπνημα και στην Πνευματική τους Ανύψωση…”