Μαγεια & Κυβερνοσυμπαν: Μία διαφορετική προσέγγιση ενός ονείρου, ήταν αυτή που διέγειρε την σκέψη μου και με έκανε να αναρωτηθώ πως γίνεται ένας ολόκληρος τομέας μίας πόλης να αλλάζει κατά την ονειρική διαδικασία ενός ατόμου.
Μαγεια & Κυβερνοσυμπαν : Τεχνολογία & Ανθρώπινη Συνειδητότητα στον Σύγχρονο Κόσμο
Πως ας πούμε, μία γειτονιά μετατρέπεται σε μά σκοτεινή πεδιάδα, ένα σχολείο αντικαθιστάται από κάποιο μεγαλιθικό κτίσμα, συμβολικής και μαγικής σημασίας για τον ονειρευτή.
Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε το φαινόμενο αυτό από πολλές πλευρές, προσεγγίζοντας και το ζήτημα της ονειρικής γεωγραφίας που σχετίζεται προφανώς, όμως το ερώτημα εδώ είναι τί είναι αυτό που στρέφει το νου και αποκαλύπτει αυτή την κρυμμένη πληροφορία της ύπαρξης κάτι διαφορετικού πίσω από την πραγματικότητα. Αυτή η άλλη οπτική μιας εξίσου πραγματικής κατάστασης, μπορεί να αποδωθεί στην σωστή χρήση της φαντασίας !
“Η μαγεία, είναι για τον Κρόουλι μία καθημερινότητα που αντανακλάται σε κάθε έκφανση της ζωής. Τα κλειδιά για την σωστή κατανόηση της μαγικής παράδοσης βρίσκονται στην κατάλληλη εκπαίδευση της ίδιας της ανθρώπινης ψυχής, και πιό συγκεκριμένα στην ανάπτυξη της θέλησης και της φαντασίας! Η φαντασία παρέχει στο άτομο μεγάλες πιθανότητες που βρίσκονται πέρα απο την κοινή πραγματικότητα.
«Lawrence Sutin, Do What Thou Wilt: A Life of Aleister Crowley»
Κυβερνοσυμπαν και Φαντασία – Η Μαγεία στην Καθημερινότητα
Σαφώς η φαντασία παίζει τεράστιο ρόλο σε κάθε μαγική,πνευματική εργασία, όπως αναφέρει και ο Sutin για τον κρόουλι παραπάνω. Με το όχημα της φαντασίας, επιτυγχάνεται η στροφή του νου προς μια διαφορετική προσέγγιση της πραγματικότητας, και έτσι αν η φαντασία ισχυροποιηθεί στον κατάλληλο βαθμό, αυτή η σκεπτομορφή εξωτερικεύεται και εδραιώνεται. Πως όμως αυξάνεται ο ενεργητικός ρόλος της Φαντασίας σε καθημερινό πλαίσιο; Πως σχετίζεται η χρήση του διαδικτύου με την ενεργοποίηση της φαντασίας; Και Πώς οι ραγδαία αυξανόμενες τεχνολογίες του «Κυβερνοσύμπαντος» μπορούν να συνδέονται με τις μαγικές διδαχές και την ανάπτυξη της Ανθρώπινης Συνειδητότητας;
Η Λέξη Κυβερνοσυμπαν (Cyberspace) δημιουργήθηκε από τον William Gibson που την εισήγαγε στο μυθιστόρημά του με τίτλο Neuromancer. Στο βιβλίο ο Gibson περιέγραψε ανθρώπους που μπορούσαν να φορέσουν τα Κυβερνοσυμπαντικά κράνη τους και να προβάλλουν την Συνειδητότητά τους σε τρισδιάστατα «εικονικά» περιβάλλοντα. Ο Συγγραφέας περίμενε πως η ανθρώπινη φαντασία θα δημιουργούσε τις δικές της πραγματικότητες μέσα από ένα τεχνολογικό εργαλείο. 32 χρόνια μετά το βιβλίο ο τομέας της Εικονικής Πραγματικότητας έχει σχεδόν εδραιωθεί στην καθημερινή ζωή του πολιτισμού μας. Το διαδίκτυο είναι ήδη ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας αλλά και το κύριο μέσο επικοινωνίας. Είμαστε ήδη εν δυνάμει κομμάτια του Κυβερνοσύμπαντος. Όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε πως η ίδια η έννοια της λέξης Κυβερνοσυμπαν έχει τις δικές της Φιλοσοφικές προεκτάσεις.
Στο βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 2000 με τίτλο The Pearly Gates of Cyberspace, η Συγγραφέας Margaret Wertheim υποστήριζε πως το Διαδίκτυο θα παρείχε στον άνθρωπο μία νέα έννοια του Χώρου που δεν προυπήρχε ως τότε, χώρο που ονόμαζε δια-συνδετικό χώρο του Παγκόσμιου Δικτύου. Στις αρχές του 1980 μονάχα μερικοί άνθρωποι που δεν σχετίζονταν με τον Στρατιωτικό ή τον Ακαδημαικό χώρο γνώριζαν για την ύπαρξη δικτυακής πρόσβασης των υπολογιστών, και τώρα πιά όλοι γνωρίζουμε πόσο αυτή η χρήση έχει εξαπλωθεί στις ζωές μας ανοίγοντας φυσικά νέες προοπτικές αλλά και νέους κινδύνους για την ανθρωπότητα.
Όμως η πραγματική φύση της εμπειρίας του ΚυβερνοΣύμπαντος είναι αυτή που χρίζει ανάλυσης και θεωρείται τόσο εξαιρετική. Όταν ένας άνθρωπος επικοινωνεί με τον άλλο διαδικτυακά κατανοεί πως δεν υπάρχει αίσθηση της φυσικής ύπαρξης. Η τοποθεσία έτσι του ατόμου δεν μπορεί να μετρηθεί με πλαίσια φυσικού χώρου. Το ζήτημα εδώ φυσικά δεν είναι μονάχα η διαδικτυακή επικοινωνία, αλλά ο κόσμος του Κυβερνοσύμπαντος που επέτρεψε στην δημιουργία φανταστικών χαρακτήρων που δρουν μέσα στα πλαίσια μίας εικονικής πραγματικότητας. Κατά μία ειδική έννοια το Διαδίκτυο έτσι έχει μετατραπεί σε μία προέκταση της Ανθρώπινης Ψυχής, ένα μέρος στο οποίο ενυπάρχουν 2 ή και παραπάνω πραγματικότητες. Από μία Εσωτερική και Μυστικιστική σκοπιά αυτό που είναι ενδιαφέρον σχετικά με αυτή την διαδραστικότητα μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπινης φαντασίας είναι πως χρησιμοποιούμε την εξίσωση «Φαντάζομαι, άρα μετατρέπομαι», άρα χρησιμοποιούμε μία θεμελιώδη αρχή της Μαγείας. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός πως οι Νεο-Παγανιστές και οι Αποκρυφιστές όλων των ειδών έχουν ασπαστεί το διαδίκτυ ως ένα μονοπάτι προς τις Μυθικές επικλήσεις του Κόσμου, μία αυξανόμενη πορεία προς την διαδραστικότητα με την παγκόσμια Φαντασία, ή το Συλλογικό Ασυνείδητο.
Τεκνο-Παγανισμός & Ψηφιακή Μαγεία
Η Σχέση μεταξύ Νεο-Παγανιστών φαίνεται πως βασίστηκε στην Αμερικανική Αντικουλτούρα που θεωρεί πως το φαινόμενο του διαδικτύου οφείλει την ύπαρξή του στο Κίνημα της Ψυχεδελικής Συνειδητότητας. Αυτή η συνδεσιμότητα μεταξύ Παγανιστών και Κυβερνοσύμπαντος ξεκίνησε λόγω των Τεκνο-Παγανιστών που ασπάστηκαν την τεχνολογία σε συνδυασμό με τον Μυστικισμό.
H Αμερικανική Ψυχεδελική Κουλτούρα των δεκαετιών 60 και 70 εξερευνούσε την Ψυχή μέσα από την χρήση Ψυχοτρόπων ουσιών. Αυτός ο τύπος αναζήτησης της συνειδητότητας θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Mark Dery, ο Timothy Leary θεωρούσε την ανάπτυξη του Υπολογιστή ως μία σαφή ένδειξη της Αντικουλτούρας αυτής, καθώς υποστήριζε πως χωρίς την Ψυχεδελική επανάσταση ο προσωπικός υπολογιστής, και η ευρύτερη διαδικτυακή τεχνολογία δεν θα είχαν εμφανιστεί τόσο ραγδαία και τόσο σύντομα στην Ανθρωπότητα. Είπε στον ίδιο πως «είναι γνωστό πως η τεχνολογία αυτή, ειδικά της Apple, ξεπήδησε απευθείας μέσα από το Ψυχεδελικό Κίνημα.» Ο Συνιδρυτής της Apple Steve Jobs εξάλλου ταξίδεψε στην Ινδία όπου και πειραματίστηκε με ψυχοτρόπες ουσίες, μελέτησε τον Βουδισμό και επέστρεψε δημιουργώντας την Αυτοκρατορία. Ακόμη και ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates ήταν μέλος του ίδιου Ψυχεδελικού κινήματος όταν βρισκόταν στο πανεπιστήμιο του Harvard. Έτσι φαίνεται πως ίσως αν διεγείρει κάποιος την Συνειδητότητά του μπορεί να επηρρεάσει άμεσα την ανάπτυξη της ανθρώπινης φύσης και εκείνων που την περιβάλλουν έχοντας πλέον ένα κατά πολύ εξελιγμένο Νου.
Αυτο που εξιτάρει λοιπόν στην νέα δική μας εποχή της ιστορίας είναι το γεγονός πως η αναζήτηση της γνώσης και η κατανόησή της τα τελευταία 40 χρόνια έχει επιφέρει μία εκπληκτική ανάμειξη των Σαμανικών Τεχνικών, την αύξηση της Συνειδητότητας και την ίδια ώρα την έκρηξη της Τεχνολογίας, του Διαδικτύου και των συσκευών που αυξάνουν (ή και απομειώνουν- ανάλογα με την χρήση) τις ανθρώπινες δυνατότητες. Διότι τώρα πιά μπορούμε να δημιουργήσουμε την δική μας Πραγματικότητα αφού βρισκόμαστε σε αυτό το κατώφλι. Εξάλλου τα σώματα και η ύλη είναι ηλεκτρόνια που αποφάσισαν να συνενωθούν με την Τεχνολογία επιφέροντας την μαζική έκρηξη του Συλλογικού Ασυνειδήτου και της αδιάκοπης εξάπλωσης της Πληροφορίας.