Το αχανές διάστημα είναι το τελικό σύνορο για κάθε άνθρωπο. Αλλά ο πρώην διευθυντής της NASA, Μάικλ Σουφρεντίνι, μάλλον είναι εκείνος που μπορεί να το κάνει κατοικήσιμο. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο Σουφρεντίνι, σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Axiom Space, ετοιμάζει με την ομάδα του ένα ξενοδοχείο στο διάστημα. Το Luxury Space Hotel που οραματιζόταν ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, ξεκινά να γίνεται πράξη από το 2024.
Σύμφωνα με το περιοδικό Wired, η Aμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει να κατασκευάσει και να μεταφέρει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μια κατοικήσιμη καμπίνα που θα προστεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Και η αεροδιαστημική εταιρεία Axiom Space έχει αναλάβει την κατασκευή αυτής της πολυτελούς και ευρύχωρης «κατοικίας», σκοπός της οποίας -σε πρώτη φάση- θα είναι η άνετη παραμονή επιστημόνων για πειράματα πάνω στις νέες τεχνολογίες, τη μικροβαρύτητα κλπ. Ωστόσο, το όνειρο του Σουφρεντίνι είναι, σταδιακά, το διαστημικό «οίκημα» να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο για διαστημικούς τουρίστες.
Με αρχικό προϋπολογισμό 2 δισεκατομμύρια δολάρια, το έργο της Axiom Space στοχεύει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ανθρώπινη Ιστορία, με τον Σουφρεντίνι και την ομάδα του να δηλώνουν στους Times: «Αυτή θα είναι η στιγμή, που ο άνθρωπος θα αποκτήσει την ικανότητα να διασχίσει την υπέροχη εμβέλεια του διαστήματος και να εκπληρώσει προσωπικούς στόχους, φιλοσοφικού, φιλανθρωπικού, επιστημονικού ή εμπορικού χαρακτήρα».
Στη δημοσιότητα δόθηκαν επίσης και πολλές λεπτομέρειες που αφορούν στην προσέγγιση του σχεδιασμού του Luxury Space Hotel, όπου κύριο μέλημα των δημιουργών είναι η άνετη διαμονή για μια ορισμένη χρονική περίοδο, απαλλαγμένη εντελώς από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (όπως η έλλειψη βαρύτητας, η υποχρεωτική χρήση ειδικών στολών και εξοπλισμού, η σίτιση και η ψυχαγωγία).
Η εταιρεία Bigelow Aerospace έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει όλες τις υποδομές που αφορούν στην ικανότητα μιας τέτοιας «κατοικίας» να προστατεύεται από την ακτινοβολία και να αντιστέκεται σε κάθε είδους θερμικές, μηχανικές ή δομικές ανάγκες, που απαιτεί η παραμονή ενός ανθρώπου στο διάστημα.
Παράλληλα, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής Φίλιπ Σταρκ θα βάλει το χέρι του ώστε αυτό το «ξενοδοχείο» να είναι όσο πιο luxury γίνεται: μεγάλοι καναπέδες με μοντέρνο σχεδιασμό, εκατοντάδες μικρές λυχνίες LED για αλλαγή φωτισμού που δεν θα κουράζει τους διαστημικούς ταξιδιώτες, μεγάλα παράθυρα για να παρατηρούν τον πλανήτη από ψηλά, αίθουσες ψυχαγωγίας και, φυσικά, ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο.
Με το πράσινο φως να έχει ήδη δοθεί από τη NASA, το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η αποστολή μιας ομάδας αστροναυτών με την συνεργασία της SpaceX του Ίλον Μασκ, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τη «συναρμολόγηση» του διαστημικού οικοδομήματος, μέχρι το τέλος του 2021.
Πριν σκεφθείτε «τι ωραία!», μάθετε ότι το κόστος για ένα τέτοιο ταξίδι με όλα τα έξοδα διαμονής πληρωμένα θα ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, δεν είναι και λίγοι εκείνοι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια τέτοια εμπειρία: στις 18 Μαρτίου του 2020, το περιοδικό Forbes μέτρησε συνολικά 2.095 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο.