Η Τηλεοπτική σειρά Σέρλοκ του BBC είναι μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές των τελευταίων ετών και μετρά ήδη εκατομμύρια σκληροπυρηνικούς θαυμαστές. Η σύγχρονη εκδοχή της σειράς έχει μεταφέρει τον Σέρλοκ Χολμς και το ευρύτερο σύμπαν του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στο Λονδίνο του 21ου Αιώνα. Πλέον ο Δρ Γουότσον είναι blogger, και οι γνώσεις του Χολμς αγγίζουν ακόμη και την εκλεπτυσμένη τεχνολογία. Το λονδίνο όμως παραμένει σκοτεινό, ομιχλώδες και γεμάτο δολοπλοκίες, ενώ οι ιστορίες που ξετυλίγονται στην σειρά μεταφέρουν το μυστήριο των ημισκότεινων δρόμων της Βικτοριανής Αγγλίας.
Ο Μυστηριώδης Κόσμος του Σέρλοκ
Η Πρώτη εμφάνιση του χαρισματικού αλλα εκκεντρικού ντετέκτιβ έγινε το 1887 στην ιστορία του Σερ Κόναν Ντόιλ με τίτλο «A Study in Scarlett», όμως ο χαρακτήρας έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής έπειτα από μία σειρά σύντομων ιστοριών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Strand, ξεκινώντας με το «Scandal in Bohemia» το 1891. Ακόμη περισσότερες ιστορίες εμφανίστηκαν ως το 1927, όλες με φόντο την Βικτοριανή περίοδο. Φυσικά ο Σέρλοκ δεν ήταν ο πρώτος Ντετέκτιβ στην ιστορία της Αστυνομικής Λογοτεχνίας και της Λογοτεχνίας Μυστηρίου, είναι όμως ο πιο γνωστός, ενώ θεωρείται Βρετανικό Πολιτισμικο σύμβολο, ένας χαρακτήρας που έδωσε τα περισσότερα στοιχεία από οποιονδήποτε άλλο στις ιστορίες μυστηρίου, εμπνέοντας εκατοντάδες ανθρώπους που έγραψαν τις ιστορίες τους με πρωταγωνιστή τον ίδιο ( πέρα από τις αυθεντικές εξιστορήσεις του Ντόιλ), σε βιβλία, θεατρικές παραστάσεις, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο!
Από που προήλθε όμως η εκκεντρική προσωπικότητα με τις εξαιρετικές δυνατότηες λύσης οποιουδήποτε μυστηρίου; Οι μελετητές της Λογοτεχνίας συμφωνούν στην υπόθεσω πως έμπνευση για τον Σέρλοκ του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αποτέλεσε ο Αύγουστος Ντυπέν του Έντγκαρ Άλαν Πόε, που λειτούργησε ως πρωτότυπη φιγούρα για αρκετούς παρόμοιους χαρακτήρες. Κάτι που ίσως ενισχύει αυτή την θεωρία είναι το γεγονός πως ο ίδιος ο Ντόιλ είχε γράψει πως « Κάθε μία από τις αστυνομικές ιστορίες του Πόε, είναι η ρίζα από όπου ξεπήδησε ολόκληρη η Λογοτεχνία του είδους.» Ο Συγγραφέας όμως είχε αναφέρει αρκετές φορές πως εμπνεύστηκε τον Σέρλοκ από ένα αληθινό πρόσωπο, τον Χειρούργο Joseph Bell, τον οποίο και είχε γνωρίζει το 1877. Ο Bell, ακριβώς όπως και ο Σέρλοκ, μπορούσε να βγάλει ακριβή συμπεράσματα από μικρές και ασήμαντες παρατηρήσεις. Βέβαια υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που λέγεται πως ίσως έδωσαν στον Ντόιλ την ιδέα του Σέρλοκ Χολμς, όπως ο Francis “Tanky” Smith, που ήταν ένας Αστυνόμος ειδικός στις μεταμφιέσεις, που έγινε ο πρώτος Ντετέκτιβ στην ιστορία του Λέστερ.
Δεν χρειάστηκαν πολλά χρόνια έτσι ώστε ο μυθιστορηματικός Χολμς να γίνει γνωστός στα μήκη και τα πλάτη της Γης, όχι μόνο μέσω των βιβλίων και της Λογοτεχνίας, μα από την μεταφορά του στην τηλεόραση και την Μεγάλη οθόνη. Τα βραβεία Guinness έχουν χρίσει τον Σέρλοκ ως τον πιο πολυπαιγμένο τηλεοπτικό χαρακτήρα, με 70 ηθοποιούς να τον ενσαρκώνουν σε πάνω από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Και ώσπου να φτάσουμε στην εξαιρετική σύγχρονη μεταφορά του Σέρλοκ στον 21ο Αιώνα από το BBC, αρκετές ήταν οι ταινίες που εκτός από το μυστήριο που παρέχει μία ζοφερή καθημερινότητα, αποκάλυπταν το «επικίνδυνο» φλερτ του Χολμς με το υπερφυσικό, που ήταν άλλωστε και ο αγαπημένος τομέας μελέτης του Ντοιλ.
Ο «Πνευματιστής» Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ
Ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τον πνευματισμό το 1886, ένα χρόνο πριν την εμφάνιση του Σέρλοκ στις σελίδες των βιβλίων του. Αφορμή στάθηκε η ανάγνωση ενός Συγγράματος του Αμερικανού Ανώτατου Δικαστή Joh Edmonds, που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πρώιμους Αμερικανούς Πνευματιστές. Ο Edmonds, υποστήριζε πως μετά τον θάνατο της γυναίκας του μπορούσε να επικοινωνεί με τον κόσμο των πνευμάτων και μαζί της. Ο Ντόιλ εκτιμούσε πολύ τέτοιου είδους επικοινωνίες με πνεύματα, και το 1893 εισχώρησε στην Βρετανική Κοινότητα Ψυχικών Ερευνών, μία σύμπραξη που είχε δημιουργηθεί ένα χρόνο νωρίτερα με σκοπό την επιστημονική έρευνα πάνω στους ισχυρισμούς για την ύπαρξη πνευματικών και άλλων παραψυχολογικών φαινομένων. Εκεί, έπειτα από διάφορα πειράματα ο Σερ Κόναν Ντόιλ πείσθηκε πως η τηλεπάθεια και η τηλεμεταφορά σκέψεων όντως υπάρχουν και μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Το 1917 έδωσε την πρώτη του διάλεξη σχετικά με τον Πνευματισμό, έκανε εμφανίσεις σε Βρετανία, ΗΠΑ και Αυστραλία, ενώ πραγματοποίησε πάρα πολλές συνεδρίες με την δεύτερη σύζυγό του, ώστε να επικοινωνήσουν με μέλη της οικογένειας που είχαν χάσει την ζωή τους στον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και με άλλα πνεύματα. Τα βιβλία που έγραψε ο Ντόιλ και αφορούν τον πνευματισμό είναι πάνω από εξήντα, με σημαντικότερο να θεωρείται το δίτομο «A History of Spiritualism» , το οποίο μελετά διάφορα θέματα αλλά και προσωπικότητες που συνδέθηκαν με τον πνευματισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ήταν αποδεδειγμένα ένας φανατικός υποστηρικτής του Πνευματισμού, και αγαπούσε την πιθανότητα ύπαρξης ζωής μετά τον θάνατο. Φυσικά η αγάπη του αυτή φάνηκε και τις περιπέτειες του ιδιόρυθμου Σέρλοκ, που αναμετρήθηκε αρκετές φορές με το μυστήριο του Υπερφυσικού, κάτι που αποτυπώθηκε και στην μεγάλη οθόνη στην ταινία «Sherlock Holmes» του 2009, αλλά και στο Special επεισόδιο της σειράς του BBC με τίτλο «The Abominable Bride», στο οποίο ο Χολμς και ο πιστός ακόλουθός του Γουότσον καλούνται να λύσουν το μυστήριο μίας νύφης που αφού αυτοκτόνησε, επέστρεψε από τον κόσμο των νεκρών για να δολοφονήσει τον σύζυγό της.
Πως δημιουργήθηκε λοιπόν ένας ορθολογιστής Ντετέκτιβ από την φαντασία ενός ανθρώπου που λάτρευε το υπερφυσικό και την ζωή μετά τον θάνατο; Ίσως η εποχή στην οποία έζησε μας δίνει την απάντηση, αφού παραδόξως ο Βικτωριανός Πνευματισμός προήλθε μέσα από τον ορθολογισμό και την ολοκληρωτική απώλεια της πίστης. Ήταν ένα παράξενο υβρίδιο επιστήμης και μεταφυσικής που προσέλκυσε πολλά σπουδαία μυαλά στα τέλη του 19ου Αιώνα.
Αυτή η ορθολογική πλευρά αποτυπώνεται στην σύγχρονη μεταφορά του Σέρλοκ στις οθόνες μας, που όμως πάντοτε κινείται στα ομιχλώδη όρια του φυσικού και του υπερβατισμού των αυθεντικών ιστοριών του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Και κάπως έτσι, ο συγγραφέας που λάτρευε να ερευνά τους πνευματικούς κόσμους, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ζωής μετά τον θάνατο, αφού ο Λογοτεχνικός του ήρωας, ο παράξενος μα ιδιοφυής Σέρλοκ Χολμς, θα βρίσκεται πάντα εδώ να ερευνά τα μυστήρια του κόσμου ως το τέλος των Αιώνων.