Πάνε μερικές χιλιετίες από τότε που ο άνθρωπος εδραίωσε την ύπαρξή του στον πλανήτη Γη, δημιουργώντας πολιτισμούς και Φιλοσοφίες. Όμως πάντοτε, από τις απαρχές της άνθισης του ανθρώπινου είδους, αναζητάμε την Γη της Επαγγελίας, την περιοχή στην οποία η συνείδηση και η ψυχή μας θα βρει το πνευματικό καταφύγιό της. Αυτό το μαγικό ταξίδι που έκαναν άπειροι άνθρωποι εξερευνά την Μυθική Σαμπάλα.
Σαμπάλα: Το Μαγικό Βασίλειο του Πνεύματος
Η Σαμπάλα, πήρε το όνομά της από την Σανσκριτική λέξη που σημαίνει «Ειρηνικό μέρος» ή «Σιωπηλό» Μέρος, και είναι ένας μυθικός παράδεισος που αναφέρεται σε αρχαίες διδαχές, συμπεριλαμβανομένου και του Kalachacra Tantra, αλλά και στις αρχαίες γραφές του πολιτισμού Zhamg Zhung, που προυπήρχε του Θιβετιανού Βουδισμού. Σύμφωνα με τον θρύλο, πρόκειται για μία Μυθική περιοχή την οποία μπορούν να προσεγγίσουν μονάχα όσοι είναι αγνοί στην καρδιά, ένα μέρος το οποίο αναβλύζει αγάπη και Σοφία, στο οποίο κανείς δεν υποφέρει ή δεν γερνά.
Λέγεται πως η Σαμπάλα είναι η Γη των Χιλίων ονομάτων, αφού ονομάζεται και «Απαγορευμένη Γη», « Γη των Λευκών Υδάτων», «Γη των Ζωντανών Θεών» κ.α και πάντοτε περιγράφεται ως ένας παραδεισένιος τόπος. Ο Θρύλος της χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω και αναφέρεται σε μία Μυθική Γη της Επαγγελίας, ένα τόπο αγαλίασης της ψυχής που μπορεί κανείς να βρει σε διάφορες αρχαίες διδαχές. Στις γραφές του Βουδισμού Bön, που είναι ένας από τους αρχαιότερους διαβάζουμε για μία παρόμοια περιοχή που ονομάζεται Olmolungring. Τα Ινδουιστικά κείμενα αναφέρουν την Σαμπάλα ως την τοποθεσία γέννησης του Κάλκι, που ήταν η τελευταία ενσάρκωση του Βισνού ενώ ο Βουδιστικός μύθος της Σαμπάλα είναι μία παραλλαγή του πρώιμου Ινδουιστικού Μύθου.
Η Διπλή σημασία της Σαμπάλα και η Ονειρική Γιόγκα
Η ιδέα μίας τέτοιας πνευματικής υπερβατικής περιοχής όπως η Σαμπάλα, έχει διπλό νόημα αφού τοποθετείται εξωτερικά, ως φυσική τοποθεσία που όμως μπορούν να προσεγγίσουν μονάχα εκείνοι που έχουν το απαραίτητο κάρμα. Η Εναλλακτική ύπαρξη της Σαμπάλα όμως παρατηρείται στην εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου, μέσα από την άνοδο της Πνευματικής Συνειδητότητάς του, καθώς και μέσα από πρακτικές Διαλογισμού και Ονειρικής Γιόγκα.
Η Σαμπάλα επίσης τοποθετείται στην Ονειρική Γεωγραφία ως μία από τους πιο δύσβατους προορισμούς, αναφέροντας στους μύθους των μαγικών περιπλανήσεων πως ο ταξιδευτής θα πρέπει να κοπιάσει πολύ για να την ανακαλύψει, αφού διάφορες φυσικές και όχι μόνο καταστροφές και εμπόδια θα του φράξουν το δρόμο προς την υπέρτατη γαλήνη. Φυσικά οι καταστροφές αυτές είναι μεταφορικά, το δύσβατο ταξίδι προς την πνευματική εξάσκηση και ολοκλήρωση που απαιτείται έτσι ώστε ο ερευνητής του εσωτερικού εαυτού να κατορθώσει να φτάσει σε τέτοια ενεργειακά επίπεδα, έτσι ώστε να προσεγγίσει Αιθερικές Μαγικές τοποθεσίες όπως η Σαμπάλα.
Ο Κόσμος των ονείρων (πέρα από τις τεχνικές διαλογισμού) είναι ένα μονοπάτι που για εκείνον που θα εξερευνήσει επαρκώς οδηγεί σε τέτοιες μυστηριώδεις περιοχές γεμάτες Μαγεία και Γνώση.
Η Κατοικία των θεών και το Κέντρο της Γνώσης
Αν ανατρέξουμε στις υπερβατικές και Μυστικιστικές Διδαχές των πολιτισμών του κόσμου, θα διαπιστώσουμε πως όλες συμφωνούν στο ότι ο πλανήτης μας διαθέτει ζωή, νόηση και θεωρείται ένα ζωντανό σώμα με ενέργεια όπως ακριβώς η δική μας. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να σημειώσουμε ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό των Εσωτερικών διδαχών της Γης, που δεν είναι άλλο από τον Ομφαλό του Κόσμου, το πνευματικό κέντρο της Γης, που συναντάται σε διάφορες παραδόσεις, όπως για παράδειγμα την Ελληνική, με το Μαντείο των Δελφών να θεωρείται το κέντρο του Πλανήτη από όπου πηγάζει η εσωτερική γνώση και τα πεπραγμένα του Σύμπαντος.
Σύμφωνα με τα ίδια θεμελιώδη χαρακτηριστικά ενός τέτοιου ενεργειακού κέντρου, η Ινδουιστική Σαμπάλα λειτουργεί ως ένα γήινο σημείο ενέργειας που συσσωρεύει ολόκληρη την Αστρική Ενέργεια του Σύμπαντος, ενώ το όρος Μερού, λειτουργεί ως το ζωτικό όργανο στο σώμα αυτού του κέντρου, έννοια με την οποία συμφωνεί και η Μαντάμ Μπλαβάτσκυ, ιδρύτρια και Αρχιέρεια της Θεοσοφικής Κοινότητας που είχε αναφέρει πως «Η Καρδιά της Γης χτυπά κάτω από τα πόδια της Ιερής Σαμπάλα».
Φυσικά από την έννοια της Υπέρτατης Περιοχής του πνεύματος δεν θα μπορούσε να λείπει και σύμβολο της ένωσης του Ουρανού και της Γης, του Θείου με το θνητό, του υπερβατικού με το Γήινο, η έννοια του Κοσμικού Όρους που επίσης συναντάμε σε αρκετές εσωτερικές παραδόσεις του κόσμου ( Όλυμπος, Kaf/Qaf των Σούφι) της κατοικίας των Θεών όπου όλοι θα ήθελαν να μεταφέρουν το πνεύμα τους στο αέναο ταξίδι της Ψυχής.
Που βρίσκεται (Αν υπάρχει τελικά) η μυθική Σαμπάλα;
Η τοποθεσία της Σαμπάλα έχει γίνει αντικείμενο έρευνας για ερευνητές και μελετητές της Πνευματικής Σοφίας, που ξεκίνησαν εκδρομές και ταξίδια για να αναζητήσουν την Μυθική Γη του Πνεύματος. Ενώ όμως αρκετοί έχουν υποστηρίξει πως ανακάλυψαν την φυσική τοποθεσία της Σαμπάλα, κανείς δεν έχει αποδείξει επαρκώς την πραγματική ύπαρξή της και δεν κατάφερε να υποδείξει που βρίσκεται στον χάρτη. Παρ’όλα αυτά, οι περισσότερες αναφορές τοποθετούν την Σαμπάλα στα βουνά της Ευρασίας.
Τα Αρχαία κείμενα Zhang Zhung συσχετίζουν την Σαμπάλα με την Κοιλάδα Sutlej στο Παντζάμπ της Ινδίας ή στα όρη των Ιμαλαίων, ενώ οι Μογγόλοι την συσχετίζουν με διάφορες κοιλάδες της Νότιας Σιβηρίας. Στην Λαογραφία της Δημοκρατίας των Αλτάι, το Όρος Belukha παρουσιάζεται ως το κατώφλι προς την Σαμπάλα. Οι σύγχρονοι Μελετητές του Βουδισμού καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Σαμπάλα βρίσκεται στα ανώτερα σημεία των Ιμαλαίων, που ονομάζονται όρη Dhauladhar, ενώ αρκετοί είναι οι θρύλοι που αναφέρουν πως η είσοδος προς την Σαμπάλα είναι κρυμμένη μέσα σε ένα κινούμενο(;) εγκαταλελλειμένο μοναστήρι στο Θιβέτ και φυλάσσεται από μαγικά όντα που είναι γνωστά ως «Οι Φρουροι της Σαμπάλα».
Για αρκετούς το γεγονός πως η Σαμπάλα δεν έχει ανακαλυφθεί ποτέ οφείλεται σε μία απλή εξήγηση: Στην πιθανότητα μία τέτοια Μαγική τοποθεσία να βρίσκεται στα δυσδιάκριτα όρια της φυσικής πραγματικότητας με την Αστρική σφαίρα ύπαρξης, σε ένα σημείο που ενώνεται ο κόσμος μας με ένα άλλο αόρατο κόσμο. Και όσοι αναζητούν τα βαθύτερα μυστήρια της ψυχής, θα αναζητάνε πάντα αυτό το υπερβατικό μονοπάτι, που οδηγεί στην Γη της Γνώσης, στην Τοποθεσία των Χιλίων ονομάτων, εκεί που ο πνευματισμός αναβλύζει ειρήνη και αέναη μάθηση. Μέσα από τις μαγικές διδαχές του κόσμου, από αρχέτυπα σύμβολα που αναγνωρίζονται μέσα στις ονειρικές περιπλανήσεις, αλλά και στις εξερευνήσεις των μακρινών βουνών που ίσως κρύβουν μέσα τους την Μαγική Πολιτεία που αναζητούν οι ονειρευτές και οι ταξιδιώτες του πνεύματος.
Για βάλε μας την βιβλιογραφία απ’ όπου τα πήρες….