Το Ταξιδι στον Χρονο: Από την Αρχαία Μυθολογία στην Σύγχρονη Επιστήμη και οι χρονομηχανές έχουν υπάρξει το κεντρικό ζήτημα της Επιστημονικής Φαντασίας και αναρίθμητων ταινιών για αρκετές δεκαετίες τώρα.
Για την ακρίβεια, φαίνεται πως η πιθανότητα ενός ταξιδιού στο χρόνο, είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον, ιντριγκάρει την φαντασία της ανθρωπότητας για αρκετούς αιώνες. Ενώ αρκετοί θεωρούν πως είναι απίθανο να πιστέψεις πως μπορούμε να ταξιδέψουμε μέσα στον χωροχρόνο, μερικοί από τους σπουδαιότερους επιστήμονες έχουν ερευνήσει αν η πιθανότητα ενός τέτοιου ταξιδιού θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικότητα.
Ταξιδι στον Χρονο: Από την Αρχαία Μυθολογία στην Σύγχρονη Επιστήμη
Για παράδειγμα ο Albert Einstein συμπέρανε στα τελευταία χρόνια του πως το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν ταυτόχρονα, και οι περισσότεροι γνωρίζουμε την έννοια της σχετικότητας που λέει πως ο χρόνος είναι σχετικός και όχι απόλυτος όπως υποστήριξε ο Newton.
Με την κατάλληλη τεχνολογία, που θα σήμαινε ένα πολύ γρήγορο όχημα, ο άνθρωπος θα μπορούσε να βιώσει αρκετές ημέρες χρονικά μέσα σε ένα Ταξιδι στον Χρονο ενώ κάποιος άλλος θα βίωνε μονάχα μερικές ώρες ή λεπτά. Όμως η Σοφία του Einstein είχε πολύ μικρή επίδραση στην Κοσμολογία αφού στην πλειοψηφία τους οι Φυσικοί εξακολουθούν να λαμβάνουν την έννοια του χρόνου γραμμικά και όχι σύμφωνα με την παράλληλη ύπαρξή του.
Αν ένα τέτοιο Ταξιδι στον Χρονο ήταν εφικτό, θα ήταν δύσκολο να κατανοήσουμε τι θα σήμαινε αυτό για την ανθρωπότητα, μιας και όποιος κατείχε την δύναμη να μετακινείται στον χρόνο θα είχε και την δύναμη να μεταλάσσει την ιστορία. Και αν κάτι τέτοιο ακούγεται ελκυστικό, θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε τις συνέπειες τέτοιων ιστορικών μεταβολών και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρέαζε το μέλλον.
Το Ταξιδι στον Χρονο στην Αρχαια Μυθολογια
Αν αναζητήσουμε τα Αρχαία Κείμενα του κόσμου θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν αρκετές αναφορές σε κάποιο Ταξιδι στον Χρονο. Στην Ινδική Μυθολογία υπάρχει η ιστορία του Βασιλιά Raivata Kakudmi που ταξίδεψε για να συναντήσει τον Δημιουργό Brahma. Αν και το ταξίδι του δεν διήρκησε πολύ, όταν ο Kakudmi επέστρεψε στην Γη είχαν περάσει 108 Yugas, και λέγεται πως κάθε Yuga σήμαινε τέσσερα εκατομμύρια (!) χρόνια.
Η Εξήγηση που έδωσε ο Brahma στον Βασιλιά ήταν πως ο χρόνος κυλά διαφορετικά σε διαφορετικές σφαίρες Ύπαρξης. Παρόμοιες αναφορές έχουμε στο Κοράνι για το σπήλαιο του Al-Kahf. Η ιστορία αναφέρεται σε μία ομάδα νεαρών Χριστιανών που το 250 Μ.Χ προσπάθησαν να αποφύγουν την καταδίωξη και βρήκαν καταφύγιο με την βοήθεια του θεού σε μία σπηλιά στην οποία έπεσαν σε λήθαργο, ξυπνώντας 309 χρόνια αργότερα. Η ιστορία ομοιάζει με την χριστιανική ιστορία των 7 κοιμώμενων με μερικές διαφοροποιήσεις.
Μία άλλη ιστορία έρχεται μέσα από τον Ιαπωνικό Μύθο του Urashima Taro. Ο Urashima ήταν κάποιος που λέγεται πως επισκέφθηκε το υποθαλάσσιο παλάτι του Θεού – Δράκου Ryujin. Έμεινε εκεί για τρεις ημέρες και όταν επέστρεψε στην επιφάνεια είχαν περάσει 300 χρόνια. Στο Βουδιστικό Κείμενο Pali Canon αναγράφεται πως στον Παράδεισο των Τριάντα Deva ( Την κατοικία των Θεών) ο χρόνος κυλά με διαφορετικό ρυθμό, με 100 Γήινα χρόνια να θεωρούνται μία ημέρα δική τους.
Ταξιδι στον Χρονο: Επιστημονικη Ερευνα;
Ίσως η πιό γνωστή ιστορία ταξιδιού στον χρόνο είναι το (συνωμοσιολογικό) Πείραμα της Φιλαδέλφεια που υποτίθεται πως έλαβε χώρα το 1943. Βέβαια, έστω και αν υποθέσουμε πως το πείραμα όντως συνέβη, τότε δεν εξελίχθηκε και τόσο καλά καθώς το πλοίο εμφανίστηκε σε διαφορετικό μέρος ταξιδεύοντας στον χρόνο μονάχα 10 δευτερόλεπτα. Όταν το πλοίο επανεμφανίστηκε, μερικά από τα μέλη του πληρώματος είχαν ενσωματωθεί στα τοιχώματα του πλοίου, άλλοι ανέπτυξαν ψυχικές διαταραχές, μερικοί εξαφανίστηκαν τελείως και άλλοι ανέφεραν πως ταξίδεψαν στο μέλλον και πίσω.
Το 1960 έχουμε μία άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση, εκείνη του Επιστήμονα Pellegrino Ernetti, που υποστήριξε πως ανέπτυξε μία μηχανή που θα επέτρεπε στο άτομο να βλέπει στο παρελθόν. Η Θεωρία του υποστήριζε πως οτιδήποτε συμβαίνει αφήνει ένα ενεργειακό στίγμα που δεν μπορεί να καταστραφεί ποτέ ( Κάτι παρόμοιο με τα Ακασικά Αρχεία). Έτσι υποτίθεται πως δημιούργησε αυτή την μηχανή που θα μπορούσε να εντοπίσει και να μετατρέψει αυτό το ενεργειακό στίγμα σε εικόνα,σαν μία οθόνη που θα μπορούσε να απεικονίζει τα πεπραγμένα του παρελθόντος.
Κατά την Δεκαετία του 1980 υπήρξαν οι αναφορές ενός άλλου αμφιλεγόμενου πειράματος με όνομα Montauk Project, λεπτομέρειες του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία όμως έρχεται από την δεκαετία του 1950 και παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο. Πρόκειται για τον Άνδρα από το Taured, ή αλλιώς τον Άνδρα Δίχως Χώρα.
Η Μυστήρια υπόθεση του Άνδρα από το Taured
O Άντρας από το Taured ( Μερικές φορές η υπόθεση αυτή αναφέρεται και ως το Μυστήριο Taured ή ο Άντρας δίχως Χώρα). Η ιστορία αυτή αφορά ένα παράξενο άνδρα που κατέφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Τόκιο μία ζεστή ημέρα του Ιουλίου του 1954. Επρόκειτο για ένα λευκό άνδρα με μούσι, που μιλούσε πρωτίστως Γαλλικά, αλλά μιλούσε εξίσου καλά Ιαπωνικά και αρκετές άλλες γλώσσες.
Η σειρά των γεγονότων διαφοροποιείτα σε δύο εκδοχές. Στην πρώτη, ο άντρας παραδίδει το διαβατήριό του για να σφραγιστέι, και ο Ιάπωνας Αξιωματικός παρατηρεί κάτι παράδοξο: Ενώ το διαβατήριο έδειχνε αυθεντικό, η χώρα που αναγραφόταν επάνω (Taured) αναγνωρίστηκε ως ανύπαρκτη από όλους τους ιθύνοντες του Αεροδρομίου, υποδεικνυόντας πως ο άντρας πρέπει να κρατηθεί για ανάκριση.
Στην άλλη εκδοχή ο άντρας ανέφερε πως ήταν από το Taured και όταν ο αξιωματικός αμφισβήτησε τα λεγόμενά του,τότε του έδειξε το διαβατήριο. Σύμφωνα με τον παράξενο ταξιδιώτη, το Taured βρισκόταν μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας και υπήρχε ως κράτος για 1000 χρόνια. Δείχνοντας στο χάρτη ο άντρας έδειξε την Ανδόρρα και προβληματίστηκε για την ονομασία της χώρας, διαπληκτιζόμενος με τον αξιωματικό για την ύπαρξη του κράτους που «αντικατέστησε» την πατρίδα του.
Η Εξαφάνιση
Τελικά ο άντρας τέθηκε υπό κράτηση από τους αξιωματικούς, μιας και θεωρήθηκε ύποπτος ως εγκληματίας ή παρανοικός. Τον κράτησαν σε κοντινό ξενοδοχείο για διανυκτέρευση ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνά τους, και για να βεβαιωθούν πως δεν θα ξεφύγει κατά την διάρκεια της νύχτας τοποθέτησαν δύο φρουρούς έξω από την πόρτα του δωματίου του. Το επόμενο πρωί οι αξιωματικοί εισχωρώντας στο δωμάτιο διαπίστωσαν πως είχε εξαφανιστεί δίχως σημάδια διαφυγής. Κανένα από τα προσωπικά του έγγραφα δεν βρέθηκε ποτέ και έτσι η ιστορία παραμένει ένα ανεξιχνίαστο μυστήριο.
Μία από τις εξηγήσεις για το περιστατικό είναι πως ο Άντρας Δίχως Χώρα θα μπορούσε να έχει περάσει με κάποιο τρόπο μέσα από κάποια παράλληλη διάσταση καταλήγοντας στο Αεροδρόμιο. Βάσει αυτού του (Τρελού) Σεναρίου, στην περιοχή της Ανδόρρας σε ένα παράλληλο Σύμπαν υπάρχει η χώρα Taured. Μία άλλη θεωρία αναφέρει πως ο άντρας ίσως ήταν χρονοταξιδιώτης από το Μέλλον. Το πιθανότερο βέβαια είναι πως αυτή η υπόθεση ήταν στημένη εξ’αρχής και πως πρόκειται απλά για ένα Αστικό Μύθο που δημιουργήθηκε από κάποια φανταστική έμπνευση.
Στην θεωρία το Ταξιδι στον Χρονο είναι εφικτό, και υπάρχουν πολλές φανταστικές ιστορίες που καταπιάνονται με την πιθανότητα ενός τέτοιου ταξιδιού. Όμως έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία για να πραγματοποιήσουμε ένα τέτοιο ταξίδι; Ή θα παραμείνει για χρόνια μία συνωμοσιολογική υπόθεση που θα αγγίζει μονάχα την σφαίρα της φαντασίας του ανθρώπου;