O Τερενς Μακενα ήταν μία από εκείνες τις κοινωνικά περιθωριακές φιγούρες που η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους.
Ήταν επίσης κάποιος που με τις ιδέες του πόλωνε τις συνειδήσεις σε εκείνους που έρχονταν αντιμέτωποι με αυτές. Αν μη τι άλλο ο Τερενς Μακενα ήταν ένας αυθεντικός στοχαστής, και εκείνοι που μελετούν κομμάτι της δουλειάς του θα παρατηρήσουν την πολυμάθειά του και την εξαιρετική ικανότητα που είχε να αποσαφηνίζει τις σκέψεις του.
“Πρέπει να δημιουργήσουμε Πολιτισμό, Μην παρακολουθείτε τηλεόραση, μην διαβάζετε περιοδικά, μην ακούτε ότι σας λέει το ραδιόφωνο.. Δημιουργήστε την δική σας ροή..” — Τερενς Μακενα
Ο Μακενα ήταν ένας Αμερικάνος Φιλόσοφος και Εθνοβοτανολόγος που πέθανε το 2000. Ήταν γνωστός για την ειδίκευσή του σε μία γκάμα θεματικών που περιλάμβαναν τις Ιστορία, Βιολογία, Γεωλογία, Βοτανολογία και Οικολογία.Τριγυρνούσε και έδινε διαλέξεις σε ζητήματα που διέφεραν από τους τομείς της Γλώσσας και της Επιστήμης ως τον Σαμανισμό και τις Εξωγήινες μορφές ζωής, αναπτύσσοντας ένα ενθουσιώδη κοινό.
Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του αποδίδεται κυρίως στην υπεράσπισή του στις ουσίες που μεταλλάσουν την Συνειδητότητα του Νου. Ο Μακενα ήταν ένας γνωστός Ψυχοναύτης – άτομο δηλαδή που εξερευνεί την συνειδητότητά του μέσα από την χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.
Προφανώς αυτή του η διδαχή και ενασχόληση αποθάρρυνε ένα μεγάλο μέρος του κοινού που ενδιαφερόταν για την θεματολογία που εκείνος ανέπτυξε. Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτό είναι ένας καλός λόγος για να σνομπάρουν έναν «χρήστη» που όμως είχε πολλά να δώσει στην μετάλλαξη της ανθρώπινης συνειδητότητας προς την ελευθερία του Νου και την εξερεύνηση των μυστικών του Ανθρώπινου Πνευματισμού.
Τερενς Μακενα: Η δυστοπια του Σύγχρονου Κόσμου
Αν κάποιος εντρυφήσει στο γενικότερο έργο του Τερενς Μακενα θα διαπιστώσει πως οι ιδέες του για τον Σύγχρονο Πολιτισμό είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Όταν μιλά για τον Πολιτισμό, φαίνεται πως αναφέρεται κυρίως στον Μοντέρνο, Μαζικά καταναλωτικό Πολιτισμό.
Διέθετε μία σχεδόν εχθρική διάθεση για την κατάσταση αυτή που συνοψίζεται στο απόφθευμά του « Ο Πολιτισμός δεν είναι φίλος σου». Πίστευε πως ο σύγχρονος πολιτισμός είναι ένα είδος μηχανής που αρνείται να επικεντρωθεί στα ενδιαφέροντα και το συμφέρον του πολίτη αλλά εξυπηρετεί την χειραγώγηση και την προώθηση της ατζέντας διαφόρων Πλουσίων οργανισμών αλλά και μεμονομένων ατόμων.
Ο Τερενς Μακενα πιστεύε πως ο σύγχρονος πολιτισμός επικεντρώνεται γύρω από την αντζέντα των ισχυρών. Πίστευε πως ο πολιτισμός χρησιμοποιείται κυρίως για να προσκαλέσει τον ανίδεο άνθρωπο να ασπαστεί αυτή την Προπαγανδιστική αντζέντα και να ενισχύσει το μοντέλο της.
Πίστευε επίσης πως αντί να κοιτάμε πως να αναδημιουργήσουμε αυτό τον πολιτισμό βασίζοντάς τον στις δικές μας πραγματικές ανάγκες, αναλωνόμαστε στο παιχνίδι του παγιωμένου πολιτισμού – Το κυνήγι των καταναλωτικών προιόντων που κατέληξαν ως φετίχ στις συνειδήσεις μας.
Για μερικούς αυτή η ιδέα είναι δυστοπική. Ίσως όμως να είναι μία προειδοποίηση που παραμένει ισχυρή ακόμη και σήμερα αρκετά χρόνια μετά. Ο Πολιτισμός στον οποίο αναφέρεται ο Τερενς Μακενα όντως υπάρχει και επηρεάζει τον κάθε ένα από εμάς. Υπάρχουν βέβαια πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν αυτό το Πολιτισμικό παιχνίδι και δεν συμβιβάζονται, επιλέγουν να ζήσουν ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής και δεν την φιλτράρουν μέσα από αυτά τα πρότυπα που προβάλονται από τα μέσα ως τρόπος προπαγάνδας.
Ο Τερενς Μακενα υπέδειξε στον κόσμο πως ίσως ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη μίας βαθύτερης συνειδητότητας και ιδεών που ο Πολιτισμός μας τώρα στοχοποιεί. Όταν κατανοήσουμε τις βλέψεις του πολιτισμού για τις ζωές μας θα μπορέσουμε να υπάρχουμε μέσα στην κοινωνία μας αμφισβητώντας τα ελλατώματά της με πολλούς ουσιαστικούς τρόπους. Μπορούμε να εκφραζόμαστε με τρόπους που διαταράσσουν τις νόρμες του, και μπορούμε να επιλέξουμε ποιές πτυχές του να ακολουθήσουμε. Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε ενεργά μέλη του Πολιτισμού, μεταστρέφοντας την Συνειδητότητά μας και αναδιαμορφώνοντας τις αξίες του, προσπαθώντας να συνεισφέρουμε στην σταδιακή δημιουργία ενός Νέου Πολιτισμού που εν τέλει θα είναι φιλικός προς τον «χρήστη».
Η “Μετανθρωπική” Αναζήτηση του Τερενς Μακενα και η έρευνα της «Ψυχής»
Ο Τερενς Μακενα ήταν επίσης ένας μέγιστος Εξερευνητής της συνειδητότητας. Η Σχέση του με την Ψυχή και το Κοσμικό πνεύμα (Anima Mundi) ήταν μοναδική. Επρόκειτο για ένα χαρισματικό μυαλό με την δυνατότητα να εξατομικεύει τις συμπεριφορές και τις εμπειρίες του μη – λογικού Νού (Ασυνείδητος Νους), και ταξίδεψε σε περιοχές όπου γινόταν ευρεία χρήση ψυχοτρόπων ουσιώς προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσει τις εναλλακτικές σφαίρες ύπαρξης της Συνειδητότητας, περιγράφοντας στα έργα του τα αρχέτυπα που του αποκαλύφθηκαν μέσα από την εξάσκηση του Σαμανισμού..
Ο Σαμανισμός στον Δυτικό κόσμο, και ειδικότερα στον Αμερικανικό κόσμο είναι ένα κοσμικό αστείο, προσπαθώντας να καθορίσει την θέση μας ως όντα στο σύμπαν και να προκαλέσει την ίδια την έννοια της πραγματικότητας. Ο Μακενα προσπάθησε να συνδέσει τους διαστατικούς διαχωρισμούς της συνειδητότητας με τους αχανείς υπερ-διαστατικούς διαχωρισμούς του Σύμπαντος. Επισκεπτόμενος την πηγή (Αβορίγινες Σαμάνοι) και λαμβάνοντας μέρος στα τελετουργικά τους επιχείρησε να συνδέσει το Νου με τον Κόσμο κατ’αυτόν τον – Σαμανικό – Τρόπο.
Οι χημικές μεταβολές του νου είναι υπάρχουσες στην Σαμανική πρακτική και ο Μακενα ήταν ενθουσιασμένος με την έρευνά τους. Αναζητούσε την Υπερβατική λειτουργία του Νου και προσπαθούσε να βιώσει την υπέρτατη εμπειρία της Υψηλής Συνειδητότητας καθώς γνώριζε πως με αυτό τον τρόπο μπορούσε να εξερευνήσει τις εναλλακτικές διαστάσεις της Ψυχής και έπειτα να μπορέσει να μεταλαμπαδεύσει τις εμπειρίες του αυτές.
Αυό είναι ο Σαμανισμός – Η διαδικασία του ταξιδιού της ψυχής και η επούλωση του Συλλογικού Ασυνείδητου μέσα από την πληροφόρηση. Η λειτουργία ενούς Σαμάνου, πέρα από την ίαση είναι η διδαχή των πρακτικών και των μυστικών που κρύβει η ανθρώπινη συνειδητότητα. Ο Σαμάνος προετοιμάζει αυτή την συνειδητότητα για να είναι έτοιμη να δει αυτό που δεν έχει ξαναδει ποτέ της.
Ο Τερενς Μακενα ήταν ένας Σαμάνος του Δυτικού Κόσμου- ικανός να σκεφτεί μαγικά αλλά και κριτικά, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μονοπάτια που δεν μπορούσαν να δουν οι ίδιοι χωρίς την διδαχή τέτοιων ανθρώπων…