Η ομάδα των αρχαιολόγων πάντως δεν μπαίνει στον πειρασμό να ανοίξει τον τάφο και θα σεβαστεί την επιθυμία του νεκρού.
Ο καταραμενος ταφος
Θα μπορούσε να είναι σκηνή από το «Ιντιάνα Τζόουνς» ή τους «Πεφωτισμένους»! Δεν είναι όμως (μόνο) ένα καλογραμμένο σενάριο του Χόλιγουντ, αλλά η πραγματικότητα! Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στους Αγίους Τόπους στο Ισραήλ πως υπάρχει ένας καταραμενος ταφος . Γιατί όμως«καταραμένος»;
Ονομάστηκε καταραμενος ταφος γιατί ανακάλυψαν μια απόκοσμη περιγραφή σε πλάκα, με ανατριχιαστική προειδοποίηση: «Μην τολμήσει να την ανοίξει κανείς».
Η ανακάλυψη έγινε στο Beit She’arim του Ισραήλ, σε μια σπηλιά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μέσα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο. Ο τάφος είναι ο πρώτος μάλιστα που ανακαλύφθηκε από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εδώ και 65 χρόνια.
Η επιγραφή με την «κατάρα» είναι γραμμένη με κόκκινα γράμματα και αναφέρει: «Ο Yaakov Ha’Ger ορκίζεται να καταριέται όποιον θα ανοίξει αυτόν τον τάφο, ώστε κανείς να μην τολμήσει να τον ανοίξει. 60 χρονών».
Ένας από τους αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ο Adi Erlich, εξήγησε ότι η κατάρα γράφτηκε σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι ο τόπος ανάπαυσης του νεκρού μέσα θα παραμείνει αιώνιος: «Γράφτηκε για να αποτρέψει από το να ανοίξουν τον τάφο, κάτι που συνέβαινε αρκετά συχνά, καθώς στο πέρασμα των χρόνων, γινόταν επαναχρησιμοποίηση των τάφων.
Το όνομα «Yaakov Ha’Ger» μεταφράζεται σε «Ιακώβ τον προσήλυτο», που αναφέρεται σε έναν προσήλυτο στον Ιουδαϊσμό. Η αρχαιολογική ομάδα πιστεύει ότι η επιγραφή με την «κατάρα» τοποθετήθηκε πριν τα 1800 χρόνια.
Ο καθηγητής Erlich ανέφερε: «Η επιγραφή είναι από την ύστερη ρωμαϊκή ή πρώιμη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία ενισχύθηκε ο Χριστιανισμός. Και εδώ βρίσκουμε στοιχεία ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιλέγουν να ενωθούν με τον εβραϊκό λαό.
Γνωρίζουμε για προσήλυτους στη ρωμαϊκή περίοδο, όπως η Ιερουσαλήμ του πρώτου αιώνα μ.Χ. ή η Ρώμη του τρίτου έως τον τέταρτο μ.Χ. εκείνη τη στιγμή στη Γαλιλαία. Αυτά είναι λοιπόν αληθινά στοιχεία».
Το αρχικό σπήλαιο ανακαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο, ωστόσο μικρότερες σπηλιές έχουν αποκαλυφθεί πρόσφατα μέσα σε αυτό.
Η ομάδα των αρχαιολόγων πάντως δεν μπαίνει στον πειρασμό να ανοίξει τον τάφο και θα σεβαστεί την επιθυμία του νεκρού. Ο καθηγητής Erlich σημείωσε: «Απλώς φροντίσαμε την επιγραφή και αποκλείσαμε τη σπηλιά για να την κρατήσουμε ασφαλή προς το παρόν.
Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) έχει στην κατοχή της την «επιγραφή κατάρας» ωστόσο όπως αναφέρει δεν είναι στα σχέδιά της να την εκθέσει.