O August Derleth υπήρξε ο αποδιοπομπαίος τράγος για τους θαυμαστές του H.P.Lovecraft από το 1939, όταν και δημιούργησε τον εκδοτικό Arkham House με τον Donald Wandrei, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να επανεκδόσει το συγγραφικό έργο του Lovecraft υπό μορφή βιβλίων και όχι Pulp εκδόσεων.
Μία ατυχής προσπάθεια του Derleth όμως που γνώρισε την αποδοκιμασία των θαυμαστών ήταν το “ Posthumous Collaborations” μία σειρά ιστοριών που γράφτηκε από τον Lovecraft και συνέχισε ο ίδιος ο Derleth.
August Derleth: Ο διαδοχος της Μυθολογιας Κθουλου
Βέβαια φαίνεται πως η προσπάθεια αυτή ήταν μία απόπειρα προώθησης του εκδοτικού Arkham House και των βιβλίων που θα εμφάνιζε στην πορεία, εμφανίζοντας τις ιστορίες στο Weird Tales και άλλες εκδόσεις στις οποίες συμμετείχαν αγοραστικά οι αναγνώστες του Lovecraft. Εν τέλει αυτό που έχει σημασία είναι πως ο Derleth και ο εκδοτικός οίκος του κατάφεραν να διατηρήσουν το έργο του Lovecraft διασώζοντάς του από την αφάνεια της pulp εκδοχής του.
Ας ρίξουμε μία ματιά στην γενικότερη δουλειά του Derleth και όχι μονάχα τις συνεργασίες με τον Lovecraft.
O August William Derleth (Φεβρουάριος 24, 1909 – Ιούλιος 4, 1971) ήταν Αμερικανός Συγγραφέας και Ανθολόγος. Αν και είναι ευρέως γνωστός για τις εκδόσεις των έργων του Lovecraft και της δικής του συνεισφοράς στην Μυθολογία κθούλου μέσα από τον Εκδοτικό Arkham House, ο Derleth ήταν επίσης και ένας εξέχων λαογραφικός Συγγραφέας της εποχής του , ασχολήθηκε δε και με άλλους τομείς της συγγραφής όπως η Ιστορική λογοτεχνία, η Ποίηση, η Αστυνομική Λογοτεχνία, η Επιστημονική φαντασία και η Βιογραφία.
Επιστρέφοντας στην Φανταστική Λογοτεχνία, ο Derleth έγραψε 114 ιστορίες γιά το Weird Tales (περισσότερες από τον συνδυασμό ιστοριών του Lovecraft και του Robert E. Howard ). Μερικές τις έγραψε με το ψευδώνυμο Stephen Grendon. Η πρώτη του ιστορία ήταν το “Bat’s Belfry” τον Μάιο του 1926 και η τελευταία του ήταν το “The Survivor” που συσχετιζόταν με το έργο του Lovecraft. Διαβάζοντας το Someone in the dark του 1978, μία συλλογή παλιών ιστοριών του Weird Tales από τον Derleth που περιείχαν μόνο δύο ιστορίες που αφορόυσαν την Μυθολογία Κθούλου διαπιστώνουμε πως ο Derleth ήταν ενεργός συγγραφέας προτού δημιουργήσει τον εκδοτικό του οίκο με την δική του θεματική.
Οι 14 ιστορίες της προ Arkham House εποχής είναι περισσότερο ιστορίες πνευμάτων που λαμβάνουν χώρα στην αγγλία και η ποιότητα της γραφής του δεν ήταν τόσο καλή αφού φαίνεται πως δεν είχε ακόμη επηρρεαστεί από τον τρόπο γραφής του μεγάλου Lovecraft. Και έτσι καταλαβαίνουμε πως ο Lovecraft ( Και ο Arthur Conan Doyle που ενέπνευσε τον Derleth να γράψει τις εξαιρετικές ιστορίες του «Solar Pons”) έσωσαν τον August Derleth από την δική του pulp αφάνεια.
Φυσικά ο Derleth κατηγορήθηκε από τους θαυμαστές του Lovecraft πως άλλαξε δραστικά τους Φιλοσοφικούς υπαινιγμούς των αυθεντικών ιστοριών του Lovecraft και τους μετέτρεψε σε ένα ισορροπημένο, πιο κοντά στα χριστανικά ιδεώδη κοσμικό όλον. Ο Lovecraft έβλεπε ένα άδειο κρύο και τελείως διαφορετικό σύμπαν στο συγγραφικό του έργο μέσα στο οποίο ο άνθρωπος είχε τον τελευταίο λόγο. Οι περισσότεροι από τους θαυμαστές του όμως υιοθέτησαν τον Μύθο σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και δημιουργικές συνήθειες,και αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτή η πιό ανθρωποκεντρική οπτική του Derleth αδυνατίζει τον αντίκτυπο που θα έπρεπε ουσιαστικά να έχει η Μυθολογία Κθούλου.
Βέβαια ο Derleth κατάφερε αυτό που συχνά δεν μπορούσε να κάνει ο Lovecraft. Να γράφει με ευανάγνωστο πεζό λόγο. Για την ακρίβεια πολλές από τις ιστορίες που είναι κλασσικές ιστορίες του Lovecraft αναδιατυπώθηκα σε αυτό τον πεζό λόγο. Δεν έγραφε «πειράζοντας» την γλώσσα και δεν τον απασχολούσε το Αρχαικό στύλ. Οι ιστορίες όμως ακόμα και έτσι βρίθουν από μία ατμόσφαιρα κοσμικού τρόμου, του φόβου και της λαγνείας, από το δέος για το άπειρο των άλλων διαστάσεων και της αδύναμης φύσης του ανθρώπου μπροστά στον υπέρτατο Υπερβατικό τρόμο της Μυθολογίας Κθούλου…