Αν κανείς προσεγγίσει την δουλειά του Robert Anton Wilson και διαβάσει το βιβλίο του «The Illuminati Papers» θα διαβάσει την θεωρία του «μοντέλο των 8 εγκεφαλικών κυκλωμάτων». Ο Wlison με την σειρά του έδωσε τα εύσημα στον Timothy Leary για την συγκεκριμένη θεώρηση, αφού ήταν εκείνος που δημιούργησε αυτό το Μοντέλο/εργαλείο για να κατανοήσει το Ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Υπάρχουν αποδείξεις που υποδεικνύουν πως ο Leary δέχτηκε αυτές τις πληροφορίες με την μορφή κάποιου «παράξενου» χειρόγραφου που του έδωσε ένας Δάσκαλος Ταντρικής Γιόγκα στην ινδία. Η εξαιρετική ιδέα του Leary ήταν ο συνδυασμός των Ανατολικών Ινδουιστικών και Ταντρικών διδαχών με την Δυτική ψυχολογία και την Ψυχεδελική Εσωτερική εξερεύνηση
Το «μοντέλο των 8 εγκεφαλικών κυκλωμάτων» δεν είναι μόνο ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για την κατανόηση του ανθρώπινου νευρικού συστήματος μα είναι και ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της ανθρώπινης Συνειδητότητας. Η κατανόηση και η χρήση του Μοντέλου υποθέτει πως το μυαλό/Νους αποτελείται από ολόκληρο το νευρικό, Λεμφικό και Κυκλοφοριακό Σύστημα που βρίσκονται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Φυσιολογικές αλλά και συναιοσθηματικές πτυχές εμπεριέχονται μέσα σε αυτό το σύστημα.
Μπορούμε να φανταστούμε οκτώ ανεπαίσθητους σπειροειδείς τροχούς ενέργειας, ο ένας πάνω στον άλλο, που είναι δεμένοι με μία ημιδιάφανη χορδή ενεργειακής δύναμης ή «Chi» που διαστέλλεται και ρέει μέσα στο σώμα. Αυτό το ενεργειακό πλέγμα επεκτείνεται ιεραρχικά προς τα επάνω από την βάση της σπονδυλικής στήλης ώσπου να καταλήξει στην κορυφή του κεφαλιού. Κάθε ανεξάρτητο «κύκλωμα» αντιπροσωπεύει μία μεγάλη μορφύ συμπεριφοράς ή κέντρου Συνειδητότητας, που ξεκινά από το βασικό ένστικτο της επιβίωσης και καταλήγει στην υπερευαίσθητη αντίληψη και ακόμη παραπέρα. Τα χαμηλότερα κυκλώματα επιδεικνύουν κοινότυπες νόρμες ανθρώπινης συμπεριφοράς ενώ τα υψηλότερα κυκλώματα αντιπροσωπεύουν ένα πλαίσιο που υπερβαίνει τον χρόνο και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτή η υπέρβαση του χώρου/χρόνου είναι διαθέσιμη σε όλα τα ανθρώπινα όντα μέσα από το εργαλείο της φαντασίας.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, κάθε ένα από τα οκτώ κυκλώματα μπορούν να οραματιστούν σε σχέση με το σύστημα Τσάκρα που αναπτύχθηκε στις Ινδουιστικές «σχολές» σκέψης. Το πρώτο ώς το έβδομο κύκλωμα συνδέονται με τα επτά Τσάκρας που ενυπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Το πρώτο κύκλωμα αντιστοιχεί στο τσάκρα “Muladhara” και ούτω καθ’εξής. Αν και το κάθε κύκλωμα δεν αντιστοιχεί επακριβώς στις ανατολικές διδαχές για το κάθε τσάκρα, η αναλογία που δίνεται εδώ είναι μία χρήσιμη πρακτική για την τοποθέτηση κάθε κυκλώματος από το ένα μέχρι το επτά στο σύστημα συνειδητότητας που ανέπτυξε ο Timothy Leary. Το όγδοο Κύκλωμα είναι μή τοπικό, κάτι που σημαίνει πως βρίσκεται εκτός του ανθρώπινου σώματος, σε μία ανώτερη συνειδησιακή κατάσταση.
Η θεώρηση πως το όγδοο κύκλωμα (8ος Νους) βρίσκεται σε μη τοπικό επίπεδο, είναι μία εξαιρετική ιδέα. Το όγδοο κύκλωμα γίνεται κατ’επέκταση το «όχημα» για την αναμετάδοση με το Σύμπαν. Είναι ο σύνδεσμος (Matrix) μέσα από τον οποίο το άτομο και το σύμπαν αλληλεπιδρούν. Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω της συγχρονικότητας,γεγονός που αν εξεταστεί από την προοπτική των πρώτων τεσσάρων κυκλωμάτων, την «Λογική Συνειδητότητα» δίνει την εντύπωση πως αψηφά την λογική.
Κάθε κύκλωμα έχει μία φάση τριών κύκλων εξέλιξης: 1) Υποδοχή | 2) Ενσωμάτωση
Ας δούμε αναλυτικότερα το μοντέλο των 8 εγκεφαλικών κυκλωμάτων:
«Χρονική» Συνειδητότητα
Κυκλώματα Ένα έως Τέσσερα
Καθώς το ανθρώπινο μωρό εξελίσσεται, κάθε κύκλωμα ενεργοποιείται με επιτυχία. Τα κυκλώματα ένα έως τέσσερα είναι έμφυτα σε κάθε ανθρώπινο ον και λειτουργούν αυτόματα σύμφωνα με το αποτύπωμα του DNA. Είναι «Χρονικά» με την έννοια του ότι είναι συναινετικά σε όλους τους ανθρώπους και υπακούν τους Φυσικούς Νόμους. Κάθε κύκλωμα ενεργοποιεί ή ενεργοποιείται από ένα βασικό στάδιο εξέλιξης. Το κύκλωμα Ένα ενεργοποιείται με την Γέννηση. Το Κύκλωμα δύο καθώς το έμβρυο κάνει τα πρώτα του βήματα. Το Κύκλωμα τρία καθώς το παιδί αναπτύσει την ικανότητα του Λόγου, και το Τέταρτο κύκλωμα με την έναρξη της Εφηβικής Φάσης.
Κύκλωμα Ένα
Εμβρυακός – Νους θρέψης & Επιβίωσης. Αποτυπωμένος στην Μητέρα
Μετά από το απίθανο ταξίδι της γέννησης, το μωρό βρίσκεται στα χέρια της μητέρας. Αυτόματα τα ένστικτα επιβίωσης και τροφής από το στήθος ενεργοποιούνται. Η πραγματικότητα του νεογνού είναι πρωταρχικά δυσδιαστατική, καθώς το περιβάλλον έχει μικρότερη σημασία για το μωρό σε σχέση με την αγάπη και την φροντίδα του.
Κύκλωμα Δύο
Νηπιακός – Κινητικός Νους . Τρισδιάστατος (Χώρος)
Όταν το νήπιο μαθαίνει να κάνει τα πρώτα του βήματα γίνεται ένα ολοκληρωμένο μέλος του είδους. Το Κύκλωμα δύο ενεργοποιεί την χειραγώγηση (Φυσικά και ατομικά) του Περιβάλλοντος. Το φαινόμενο που αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς και ονομάζεται «Τρομερά Δίχρονα» είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης του Δεύτερου Κυκλώματος του Νου.
Κύκλωμα Τρία
Παιδικός – Γλωσσικός (Παρελθόν/Παρόν/Μέλλον) Εννοιολογικός Νους Τεταρτοδιαστατικός (Χώρος)
Καθώς το παιδί αναπτύσσει την γλώσσα το Κύκλωμα τρία ενεργοποιεί την ικανότητά του να συλλαμβάνει ιδέες και να χρησιμοποιεί εργαλεία/αντικείμενα. Το πιό σημαντικό από αυτά τα εργαλεία είναι η Γλώσσα. Η ικανότητα της επικοινωνίας με έναν εκλεπτυσμένο τρόπο επιτρέπει την πρόσβαση της απόλυτης επικοινωνίας με το είδος. Η Ατομική δραστηριότητα γίνεται το σημάδι της ενδυνάμωσης. Η απόλυτη κατανόηση της έννοιας του χρόνου επιτρέπει στο άτομο την δυνατότητα της αντανάκλασης και της πρόγνωσης.
Κύκλωμα Τέσσερα
Εφηβικός – Σεξουαλικός/Συναισθηματικός Νους. (Καρδιά)
Το Τέταρτο κύκλωμα ενεργοποιείται μέσα από την ορμονική ανάπτυξη. Αυτές οι Συναισθηματικές χημικές αντιδράσεις παραλλάσουν το σώμα και του δίνουν την Ενήλικη μορφή. Καθώς το ανθρώπινο σώμα μεταμορφώνεται συμβαίνουν τρομακτικές και δραματικές συναισθηματικές αλλαγές. Αυτά τα φυσικά και Συναισθηματικά ξεσπάσματα είναι άκρως φυσικά, καθώς είναι οι απαραίτητες «ασκήσεις» για το άνοιγμα του Τέταρτου Κυκλώματος ή Κυκλώματος της Καρδιάς.
“Μετα” Συνειδητότητα
Κυκλώματα Πέντε έως Οκτώ
Όταν ο άνθρωπος μπαίνει στην Ενήλικη ζωή του υπάρχει η προοπτική ενεργοποίησης των Κυκλωμάτων πέντε έως οκτώ. Η φύση των κυκλωμάτων αυτών είναι άκρως αυξανόμενα υπερβατική. Ενώ τα κυκλώματα ένα-τέσσερα είναι αναλυτικά σε σχέση με την φύση, τα κυκλώματα πέντε-οκτώ είναι διαισθητικά και ψυχεδελικά στην φύση τους.
Κύκλωμα Πέντε
Εκστατικός Νους. Μη Συμβατική Πραγματικότητα
Το κύκλωμα Πέντε ενεργοποιείται από επαναλαμβανόμενη και συνεχή εφαρμογή διαφόρων εκλεπτυσμένων τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν από Αρχαίους Μύστες. Αυτές οι πρακτικές έχουν διάφορες μορφές σε σχέση με την προβολή τους στο ευρύ κοινό. Αθλητικά, Δράμα, Λογοτεχνία και Μουσική είναι μερικά μονάχα παραδείγματα τέτοιας τεχνολογίας όπως είναι και η παραδοσιακή πρακτική του Διαλογισμού. Καθώς ο άνθρωπος εξελίσσεται στις πρακτικές γιόγκα ενεργοποιεί ένα πεδίο προσοχής και αποκτά την δυνατότητα να αισθανθεί μία εκστατική αίσθηση ευφορίας μέσα στο Σώμα/Νου.
Κύκλωμα Έξι
Μετα-Προγραμματικός Νους. Επαναπρογραμματισμός Αποτυπωμάτων. Επιλογή Πραγματικότητας
Το Κύκλωμα Έξι σχετίζεται με τα αποκαλούμενα φαινόμενα Ψ όπως η ενοραση και η τηλεπαθητική ικανότητα. Οι Σύγχρονοι Φυσικοί περιγράφουν το σύνολο της ύλης ώς δονητική μέσα στην φύση. Σε μία απρόσωπη επικοινωνία η εφαρμογή του Κυκλώματος Έξι αντιμετωπίζεται από τον άνθρωπο ως «Πάνοντας τα Vibes» ενός άλλου ατόμου.
Η Φάση της εφαρμογής αυτού του κυκλώματος μπορεί να θεωρηθεί ως μία δημιουργική επιλογή πραγματικότητας ή Μετα-Προγραμματισμός, όπως ονομάστηκε από τον Δρ. John C. Lilly στο βιβλίο του “Programming and Metaprogramming in the Human Biocomputer”. Η δυνατότητα επανασχεδιασμού της πραγματικότητας του ατόμου είναι γνωστή έννοια στην τέχνη της μαγείας και σε συγκεκριμένους κύκλους. Το concept είναι πως αν κάποιος κατέχει την προσοχή και την κατάλληλη τεχνική μπορεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που κάποιος άλλος βλέπει και αλληλεπιδρά με το σύμπαν.
Κύκλωμα Επτά
Συλλογικός Ασυνείδητος Νους. Ανάκτηση Σοφίας των Ειδών
Μέσα από αυτό το κύκλωμα εισχωρούμε στον Αθρώπινο Συλλογικό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το έβδομο κύκλωμα είναι ο Συλλογικός Ασυνείδητος νους του Δρ. Carl Jung. Λέγεται πως ολόκληρη η εξελιγκτική ιστορία της ανθρωπότητας βρίσκεται αρχειοθετημένη μέσα στον διπλό έλικα του DNA μας. Αυτού του είδους οι πληροφορίες μπορούν να προσεγγιστούν μέσα από την ενεργοποίηση του Κυκλώματος Επτά. Η Μετενσάρκωση και η ενθύμιση της περασμένης ζωής μπορεί να είναι παράλληλες εκδηλώσεις ενός πλήρως λειτουργικού τέτοιου κυκλώματος.
Επιστρέφοντας στην αναλογία των Τσάκρα που αναλύσαμε στην αρχή του άρθρου ας αναφέρουμε πως το Κύκλωμα επτά αναλογεί στο Τσάκρα Sahasrara, το Βασιλικό τσάκρα. Αυτή η Ενεργειακή Δίνη είναι το υψηλότερο Κύκλωμα που ενυπάρχει μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για την άμεση επικοινωνία με το Σύμπαν το οποίο οραματίζεται ως ένα όγδοο κύκλωμα που ανυψώνεται πάνω από το κεφάλι του ατόμου.
Κύκλωμα Οκτώ
Γαλαξιακός Νους. Μη τοπική πρόσβαση στο Συμπαντικό Matrix
Επαφή. Η ικανότητα του ανθρώπου να βρίσκεται σε επικοινωνία με μή τοπικές Διάννοιες έχει καταγραφεί από τις απαρχές του χρόνου. Εξωσωματικές εμπειρίες, Κοσμική Συνειδητότητα, Διεπαφή με άλλα όντα… Αυτές είναι οι βασικές έννοιες. Όμως μία από τις μεγαλύτερες έννοιες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν αυτά τα φαινόμενα είναι η Έμπνευση. Το να έχει κανείς έμπνευση είναι η ίδια η βάση για ολόκληρη την ανθρώπινη δημιουργικότητα και την Πολιτισμική εξέλιξη.
Είναι σημαντικό εδώ να σημειώσουμε πως αν και περιγράφεται πως τα οκτώ κυκλώματα ενεργοποιούνται διαδοχικά, στην ουσία οποιοδήποτε ή όλα τα κυκλώματα μπορούν να ενεργοποιηθούν σε οποιαδήποτε στιγμή. Κάθε ανθρώπινο ον είναι μοναδικό όπως και οι εμπειρίες που κουβαλά. Τα πάντα μπορούν να συμβούν..
Το μοντέλο στην Μαγεία του Χάους & άλλα συστήματα
Οι ιδέες του Leary επηρέασαν την δουλειά του Robert Anton Wilson. Το βιβλίο του, «Prometheus Rising» είναι μία βαθιά καταγραφή του μοντέλου των 8 εγκεφαλικών κυκλωμάτων Συνειδητότητας.
Ο Wilson , όπως και ο Leary έγραψε αρκετά σε σχέση με την ανθρώπινη και την εξω-ανθρώπινη ζωή. Έδωσε σε κάθε κύκλωμα μία αρκετά πιο συγκεκριμένη τοποθεσία στους τομείς του Νου.
Στην μαγεία του Χάους τα οκτώ κυκλώματα αντιπροσωπεύουν τις οκτώ ακτίνες του Σύμβολου του Χάους. Το μοντέλο αυτό κατέχει εξέχουσα θέση στην Μαγεία του Χάους. Η έννοια αναλύεται λεπτομερώς στο Chaotopia του Dave Lee που ήταν ιδρυτικό μέλος της μαγικής Σέκτας Illuminates of Thanateros. Ο Wilson και ο Leary ήταν μέλη της ίδιας σέκτας προς το τέλος της ζωής τους, όμως το σύστημα αυτό προυπάρχει της ίδιας της χαοτικής Μαγείας.
Τo Angel Tech του Antero Alli δομήθηκε γύρω από το εν λόγω μοντέλο. Στο βιβλίο τα τέσσερα πρώτα κυκλώματα σχετίζονται με τις Ρομποτικές πτυχές της ανθρωπότητας και τα τελευταία τέσσερα σχετίζονται με την «Αγγελική» Φύση. Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες που ενεργοποιούν το μοντέλο Συνειδητότητας όπως τεχνικές διαλογισμού και κατασκευή Καρτών Ταρώ που θα σχετίζονται με το κάθε κύκλωμα…