O Άρχοντας του τρόμου Χάουαρντ Φίλιπς Λαβκραφτ πέθανε στις 15 Μαρτίου 1937. Τιμής ένεκεν ας δούμε 8 παράξενες λεπτομέρειες για την ζωή του!
Η μητέρα και ο πατέρας του είχαν νοσηλευτεί στο ίδιο ψυχιατρικό ίδρυμα
Ο πατέρας του Lovecraft, Winfield Scott Lovecraft είχε νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Butler αφού είχε διαγνωστεί με ψύχωση όταν ο μικρός Χάουαρντ ήταν μόλις τριών ετών και πέθανε το 1898 όταν εκείνος ήταν οκτώ ετών. Οι φήμες ακόμα και σήμερα αναφέρουν πως ο πατέρας του είχε σύφιλλη αλλά ούτε ο χάουαρντ ούτε και η μητέρα του παρουσίασαν συμπτώματα. Από την άλλη η μητέρα του, Sara Susan Phillips Lovecraft νοσηλεύτηκε με την σειρά της στο νοσοκομείο Butler το 1919 και είχε επαφές με τον γιό της για δύο χρόνια ώσπου πέθανε από επιπλοκές έπειτα από ένα χειρουργείο.
Ήθελε να γίνει Αστρονόμος αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε το λύκειο
Ως ένα παιδί που αρρώσταινε συχνά, ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ πήγαινε στο σχολείο σποραδικά και ουσιαστικά εκπαιδεύτηκε στο σπίτι. Ενδιαφερόταν πολύ για την Αστρονομία και τη Χημεία εκτός από την λατρεία του σε συγγραφείς όπως ο Poe και ο Άρθουρ Μάχεν. Λόγω των νευρικών κλονισμών που πάθαινε όμως δεν κατάφερε ποτέ αν και πολυμαθής να ολοκληρώσει το λύκειο και έτσι ενώ ήθελε να γίνει αστρονόμος επικεντρώθηκε στο συγγραφικό του έργο.
Σπάνια έβγαινε έξω κατά την διάρκεια της ημέρας
Ο Λαβκραφτ έβγαινε από το σπίτι του μόνο μετά την δύση του ηλίου και έμενε έξω ως αργά για να μελετήσει αστρονομία, να διαβάσει και να γράψει. Κυρίως κοιμόταν κατά την διάρκεια της ημέρας και έτσι ήταν πάντα αλλόκοτος, άσπρος και χλωμός, ένα χαρακτηριστικό για το οποίο είναι γνωστός ακόμα και σήμερα. Η ίδια τον αποκαλούσε αλλόκοτο κατά την διάρκεια της παιδικής του ηλικίας και τον προέτρεπε να παραμένει στο σπίτι ώστε να μην τον βλέπουν οι υπόλοιποι άνθρωποι.
Ήταν φίλος με τον διάσημο ταχυδακτυλουργό Χάρι Χουντίνι
Το 1924 ο εκδότης του πασίγνωστου περιοδικού Weird Tales ζήτησε από τον Λαβκραφτ να γράψει μία στήλη κρυφά για τον διάσημο ταχυδακτυλουργό Χάρι Χουντίνι. Μόλις άκουσε την ιστορία του Χουντίνι για την απαγωγή του από έναν Αιγύπτιο τουριστικό ξεναγό και την αναμέτρησή του με μία θεότητα που ενέπνευσε την διάσημη σφίγγα, ο Λάβκραφτ θεώρησε πως του έλεγε χαζομάρες. Ομως συμβιβάστηκε για ένα καλό ποσό και έγραψε την ιστορία “κάτω από τις πυραμίδες” που δημοσιεύθηκε αργότερα εκείνη τη χρονιά. Ο Χουντίνι ενθουσιάστηκε και βοηθούσε όσο μπορούσε τον Λάβκραφτ ως τον θάνατό του το 1926.
Έγραψε περίπου 100.000 γράμματα στη ζωή του
Αν ο υπολογισμός πως ο Χάουαρντ Φίλιπς Λαβκραφτ έγραψε 100.000 γράμματα στη ζωή του, τοτε βρίσκεται στην δεύτερη θέση όλων των εποχών μετά τον Βολταίρο. Ο Λαβκραφτ συχνά έγραφε σε οικογένεια, φίλους και συγγραφείς. Αρκετοί από αυτούς υιοθέτησαν έτσι ιδέες, στυλ ή ακόμα και χαρακτήρες από το συγγραφικό του έργο.
Οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλογραφούσε συχνότερα ήταν οι Robert Bloch, που είναι ευρύτερα γνωστός επειδή είναι ο συγγραφέας του Psycho και ο Robert Howard που είναι ο δημιουργός του Κόναν του βάρβαρου, μεταξύ άλλων συγγραφέων.
Υπέφερε από τρομερούς εφιάλτες
Ο Λαβκραφτ ξεκίνησε να υποφέρει από τρομερούς εφιάλτες από την ηλικία τω έξι ετών. Αυτοί οι εφιάλτες τον έκαναν να ουρλιάζει και να ξυπνάει κατατρομαγμένος μέσα στην νύχτα για να ξεφύγει. Πολλά από τα τρομερά πλάσματα της μετέπειτα σκοτεινής μυθολογίας Κθούλου εξάλλου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε τέτοιους εφιάλτες και πολλοί πιστεύουν πως βίωνε αυτό που αποκαλούμε φωτεινό ονείρεμα. Έτσι ίσως μετέφερε μέσα από τα διηγήματά του μία πραγματικότητα που ίσως υπάρχει σε άλλες διαστάσεις που αγγίζουν ορισμένες φορές την δική μας με τρομακτικά αποτελέσματα.
Εκτός από συγγραφείς επηρέασε και την σύγχρονη τέχνη
Το συγγραφικό έργο του Λαβκραφτ επηρέασε αρκετούς συγγραφείς που συνέχισαν την πνευματική του κληρονομιά, όμως επηρέασε και τη σύγχρονη τέχνη όπως πιθανόν ήδη να γνωρίζετε. Για παράδειγμα ακόμα και στο Batman το Arkham Asylum πήρε το όνομά του από την πόλη Arkham στην οποία διαδραματίζονται πολλές ιστορίες.
Ο κθούλου έχει εμφανιστεί ακόμα και σε σειρές animation όπως το Southpark και η μυθολογία επηρέασε συγκροτήματα όπως τους Black Sabbath με το αλμπουμ Behind the wall of Sleep που πάρθηκε από ένα σύντομο διήγημα του Λαβκραφτ ή το Call of cthulhu των Metallica. Δεν χρειάζεται επίσης να αναφέρουμε τις δεκάδες απόπειρες για ταινίες ή τα αρκετά video games που βασίστηκαν στην μυθολογία κθούλου και την γενικότερη ζοφερή ατμόσφαιρα που γεννήθηκε από την πένα του Λαβκραφτ.
Ο Λαβκραφτ δεν είναι θαμμένος στον τάφο του.
Ο Λαβκραφτ έφυγε από τη ζωή από καρκίνο του λεπτού εντέρου το 1937. Όντας παράξενος ως το τέλος κρατούσε καθημερινό και λεπτομερές ημερολόγιο για όσα του συνέβαιναν στην ασθένειά του. Όταν πέθανε θάφτηκε στο Νεκροταφείο Swan Pont στο μνήμα της μητέρας του. Αυτό όμως ήταν κάτι που δεν ήθελαν κάποιοι θαυμαστές του και έτσι το 1977 μία μικρή ομάδα ανθρώπων χρηματοδότησε και εγκατέστησε μία ταφόπλακα στη μνήμη του. Το 1997 ένας ακραίος θαυμαστής του επιχείρησε να ξεθάψει τα οστά του Λαβκραφτ αλλά ανακάλυψε πως δεν υπήρχε τίποτα κάτω από την αναμνηστική ταφόπλακα.