Μπορεί το κακό να υπάρξει στην μουσική; Τι είδους υποσυνείδητα μηνύματα ή αλλιώς ανάποδα μηνύματα μπορεί να κρύβονται μέσα στα τραγούδια;
Οι άνθρωποι αρεσκόμαστε στο να αναζητάμε θεωρίες συνωμοσίας και ανεξερεύνητα μηνύματα σχεδόν στα πάντα. Κάθε πτυχή της ζωής μας ή της καθημερινότητας μπορεί να κρύβει ένα μυστικό που δεν γνωρίζουμε, ή θα θέλαμε να ανακαλύψουμε. Και αφού η μουσική κατέχει μεγάλη θέση στην ζωή ενός ανθρώπου, αυτή η τάση σχετικά με τα ανάποδα μηνύματα μέσα στους στίχους των τραγουδιών αναπτύχθηκε αρκετά ανάμεσα στους συνωμοσιολόγους αλλά και τους απλούς ανθρώπους, που πίστεψαν πως το κακό μπορεί να αποκαλύπτεται μέσα από κρυμμένα νοήματα, που μπορείς να ακούσεις μόνο αν παίξεις ανάποδα κάποια συγκεκριμένα μουσικά κομμάτια.
Έτσι, και με αφορμή το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας ζούμε μία έξαρση του φόβου για τον σατανισμό και τον σατανά μέσα από γεγονότα όπως η αυτοκτονία της Κεφαλονιάς αλλά και το γλυπτό φύλαξ θα δούμε χαρακτηριστικά παραδείγματα με ανάποδα μηνύματα σε διάσημα τραγούδια.
Όσοι αναζητούν αυτά τα κρυφά μηνύματα συνήθως επικεντρώνονται στην Ροκ ή την Μέταλ μουσική, και αυτό γιατί στις συνειδήσεις των ανθρώπων η μουσική αυτή σχετίστηκε με το κακό, τον διάβολο και τον σατανά. Έτσι οι περισσότερες περιπτώσεις τραγουδιών αφορούν την Ροκ ή την Μέταλ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν παρόμοια τραγούδια σε διαφορετικά είδη ή ακόμα και στην ελληνική Μουσική.
Το πιό διάσημο παράδειγμα τραγουδιού που περιείχε σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους κάποιο κρυφό μήνυμα ήταν το Hotel California.
To Hotel California κυκλοφόρησε το 1976 και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτό ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν γρήγορα κυρίως από το εξώφυλλό του, αφού σε αυτό βλέπουμε να εμφανίζεται στο παράθυρο η μορφή ενός άνδρα που αρκετοί νόμσαν πως ήταν ο Anton LaVey, που ίδρυσε την Εκκλησία του Σατανά και ανέπτυξε τον Σύγχρονο Σατανισμό μέσα από την κυκλοφορία της Σατανικής Βίβλου! Και μετά από αυτό το συσχετισμό εμφανίστηκαν και τα κρυφά ανάποδα μηνύματα, που για όσους πιστεύουν σε αυτά, οι στίχοι του τραγουδιού ανέφεραν πως “Ο Σατανάς ακούει, και με έκανε να πιστέψω σε αυτόν..” Το συγκρότημα ξεκαθάρισε βέβαια πως το τραγούδι μιλούσε όχι για τον σατανισμό μα για το lifestyle του 1970 και υποστήριξε πως στο παράθυρο του εξώφυλλου δεν ήταν ο Lavey ή οποιοσδήποτε άλλος άντρας, μα μία γυναίκα..
Led Zeppelin, «Stairway to Heaven»
Αν κανείς αναζητήσει διάσημους ανθρώπους που ασχολήθηκαν με τον αποκρυφισμό, θα διαπιστώσει πως μέσα σε αυτούς ήταν και οι Led Zeppelin. Το τραγούδι τους Stairway to Heaven υποτίθεται πως περιέχει ένα από τα πιό γνωστά κρυφά μηνύματα στην ιστορία της Μουσικής
Ο Paul Franklin Crouch ήταν ένας τηλεοπτικός σταρ-ιεροκήρυκας που τον Ιανουάριο του 1982 ξεκίνησε μία εκστρατεία εναντίον των καλλιτεχνών που έκρυβαν μηνύματα στη μουσική τους με σκοπό να διαφθείρουν τη νεολαία και όχι μόνο.Ένα από τα πρώτα ονόματα στη λίστα ήταν και οι Led Zeppelin και το τραγούδι τους «Stairway to Heaven». Εάν έπαιζες ανάποδα το βινύλιο, ο Crouch επέμενε πως μπορούσες να ακούσεις καθαρά ένα μήνυμα λατρείας του σατανά. «Oh here’s to my sweet Satan. The one whose little path would make me sad, whose power is Satan. He will give those with him 666. There was a little tool shed where he made us suffer, sad Satan». Η μπάντα αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση και αναφέρει πως πρόκειται για μια… σατανική -αν μη τι άλλο- σύμπτωση.
Ποιά Διάσημη μπάντα κατάφερε να φυτέψει επίτηδες ένα κρυφό ανάποδο μήνυμα σε ένα από τα τραγούδια της;
Η Μπάντα αυτή δεν είναι άλλη από του Pink Floyd, που διαμόρφωσε σχεδόν όλη την σύγχρονη ροκ Μουσική αλλά και άλλα είδη όπως η Ηλεκτρονική μουσική από την ίδρυσή της και έπειτα. Και στο Empty Spaces, που ήταν μέρους του Αλμπουμ “The Wall” που κυκλοφόρησε το 1979 φαίνεται πως έκρυψε καλά ένα κρυφό ανάποδο μήνυμα. Αν κάποιος ακούσει το τραγούδι κανονικά δεν θα βγάλει κάποιο νόημα, όμως αν το ακούσεις ανάποδα θα διακρίνεις του στίχους – Hello, Luka [hunters]… Congratulations. You have just discovered the secret message.
Ένα από τα συγκροτήματα που συσχετίστηκαν με τα μηνύματα προς τον Διάβολο είναι οι Rolling Stones κυρίως μέσα από τον Δίσκο τους Sympathy for the Devil
Οι Rolling Stones γενικότερα έχουν κατηγορηθεί πως διατηρούν σχέσεις με τον Αποκρυφισμό και είχαν μία τάση να αναφέρονται στον Σατανά. Ένα από τα γνωστότερα άλμπουμ τους, το Sympathy For the Devil ανέπτυξε τις θεωρίες που αφορούν τα κρυφά μηνύματα που είναι αφιερωμένα στον άρχοντα του Κακού. Ένα άλλο τραγούδι τους επίσης βοήθησε στην ανάπτυξη αυτής της φήμης, και αυτό δεν είναι άλλο από το Invotations to my Demon Brother, που σημαίνει Επικλήσεις στον Δαίμονα αδερφό μου. Όλες αυτές οι αναφορές στον Διάβολο και τους Δαίμονες έκαναν πολλούς να πιστέψουν πως ο Jagger και η παρέα του ήταν ταγμένοι στον Σατανά λατρέυοντας τον Αντίχριστο μέσα από τα τραγούδια και τους δίσκους τους.
Φυσικά διαθέτουμε τέτοια παραδείγματα και στην Ελληνική μουσική, με το διασημότερο από αυτά ίσως να είναι το “Κι ύστερα κι ύστερα” που τραγούδησε η Μαρινέλλα.
Στον Δίσκο του Κώστα Χατζή που κυκλοφόρησε το 1975 και περιέχει το τραγούδι κι ύστερα, οι λάτρεις των κρυφών ανάποδων μυνημάτων διέκριναν κάποιους στίχους που αν ακουστούν ανάποδα αποκαλύπτουν ένα μήνυμα λατρείας προς τον Σατανά. Αν μάλιστα κάποιος παίξει το κομμάτι ανάποδα θα ακούσει την φράση “Σατανάς Μαζί”. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιων κρυφών μηνυμάτων, τα πάντα ακούγονται διαστρεβλωμένα και θολά, και απαιτείτα η φαντασία του ακροατή ώστε να αποκαλυφθεί το ανάποδο μήνυμα που συνήθως απευθύνεται στο κακό.