ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
nameless city

Ανωνυμη Πολη: Ενδειξεις Μιας παραλληλης πραγματικοτητας;

Μπορεί άραγε ένα διήγημα όπως το  Ανωνυμη Πολη να μας αποκαλύψει μυστικά που παραμένουν καλά κρυμμένα σε δυσεπίλυτους γρίφους που προσπαθούν αιώνες τώρα να λύσουν οι Φυσικοί επιστήμονες του Σύγχρονου κόσμου;

Μπορεί να ξετιλυχθεί το μυστήριο των παράλληλων συμπάντων μέσα από την διηγηματική συγγραφή ενός ευρηματικού Συγγραφέα, όπως ο H.P.Lovecraft; Υπάρχουν άραγε οι πύλες προς έναν άλλο παράδοξο κόσμο που συνδέεται μέσω κάποιων ενεργειακών σημείων με την δική μας πραγματικότητα, και  κατοικείται από μοχθηρές εξωδιαστατικές οντότητες ;

«Πολυ χαμηλά και πνιγμένα από την άμμο ήταν όλα τα ανοίγματα κοντά μου, μα τα καθάρισα με το φτυάρι μου και σύρθηκα μέσα τους, κουβαλώντας τον πυρσό που αποκάλυπτε τα όποια μυστήρια έκρυβαν. Όταν ήμουν πια μέσα είδα πως το σπήλαιο ήταν ένας ναός που αποτύπωνε τα σημάδια της φυλής που έζησε και λάτρεψε προτού η έρημος μετατραπεί σε έρημο.. Πρωτόγονοι βωμοί, πυλώνες και γωνίες, όλα παραδόξως χαμηλά.. Και αν και δεν είδα γλυπτά ή εικόνες, υπήρχαν αρκετές μοναδικές πέτρες που είχαν σκαλιστεί σε είδωλα για σκοτεινούς σκοπούς.. Συγκεκριμένοι βωμοί και πετρώματα μαρτυρούσαν ξεχασμένα τελετουργικά τρομερής, αηδιαστικής και ανεξήγητης φύσης, που με έκαναν να αναρωτηθώ τι είδους ανθρώποι μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο Ναό…» The Nameless City

Ανωνυμη Πολη: Ενδειξης Μιας παραλληλης πραγματικοτητας

Ενώ δεν υπάρχει κάποια αναγνωρισμένη σύνδεση μεταξύ της «Ανώνυμης Πόλης» και των ονειρότοπων όμοιας με την λίμνι της Ib στο διήγημα «The doom that Came to Sarnath», η Ανώνυμη πόλη ίσως και να μπορεί να θεωρηθεί μία πύλη εισόδου που συνδέει την δική μας με μία παράλληλη πραγματικότητα.

Όπως περιγράφηκε από τους Hawking και Mlodinow στο «The Grand Design» (2010), σύμφωνα με τα μαθηματικά της Θεωρίας M μπορεί να υπάρχουν περί τα 10500  διαφορετικά Σύμπαντα. Η Θεωρία M είναι στην ουσία μία κατηγορία θεωριών που αλληλεπιδρόυν όμως η κάθε μία φαίνεται πως είναι καταλληλότερη κάτω από μία συγκεκριμένη ροή Φυσικών Συνθηκών. Με λίγα λόγια η θεωρία αναφέρει πως τα πολλαπλά Σύμπαντα μπορούν να αναδυθούν μέσα από κάποιο Φυσικό Νόμο.

Με ένα τέτοιο αχανή αριθμό πιθανών συμπάντων να είναι πιθανός, φαίνεται πως οι φυσικές δυνάμεις και Νόμου κάθε ενός από αυτά τα Σύμπαντα διαφέρουν από το δικό μας, και με την πλειοψηφία τους να καθιστά αδύνατη την ύπαρξη ζωής τουλάχιστον έτσι όπως την γνωρίζουμε εμείς. Για παράδειγμα με την απουσία της Βαρύτητας τα υπό-άτομα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν σε ύλη και εν τέλει σε Γαλαξίες, πλανήτες και ζωή γενικότερα. Επίσης χωρίς την Ηλεκτρομαγνητική δύναμη τα σταθερά άτομα δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναπτυχθούν και έτσι δεν θα υπήρχε καν φως. Όμως, μερικές «στρεβλώσεις» στις φυσικές δυνάμεις μπορούν να επιφέρουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα χωροχρόνο γεμίζοντάς τον με ύλη αλλά σε μία σχετικά διαφορετική μορφή.

Αν μία «χαμηλής συχνότητας» δύναμη εμφανιστεί θα μπορούσε να σχηματίσει ύλη σε εναλλακτικά μονοπάτια δημιουργώντας ύλη σε ένα σύμπαν που ίσως εμπεριέχει Χώρο και Χρόνο που όμως θα διαφέρει από την δική μας ύλη και ζωή όπως υπάρχει στην δική μας πραγματικότητα.

Είναι άραγε πιθανό να είναι οι Ονειρότοποι που κατέγραψε ο Lovecraft στο συγγραφικό του έργο να είναι ένα από αυτά τα Υπερσύμπαντα; Και αν υποθέσουμε πως ίσως αυτή η θεωρία είναι αληθής, υπάρχουν σημεία σύνδεσης με το δικό μας σύμπαν και άλλα τέτοια σύμπαντα; Τέτοια Υπερδιαστατικά σημεία σύνδεσης ίσως να περιγράφηκαν λογοτεχνικά στο έργο του συγγραφέα, αποτυπώνοντας την Λίμνη της Ib ή τα βαθιά σπήλαια της Ανώνυμης πόλης.

Οι «Αβυσσαίες οντότητες» όπως αντιμετωπίζονται στο διήγημα «Η Σκιά Πάνω απο το Ίσμουθ» δίνει την εντύπωση πως πρόκειται για οντότητες που είναι μέρος του σύμπαντός μας και του κόσμου μας. Η συνάντηση με την παράξενη ερπετοειδή φυλή στην «Ανώνυμη Πόλη» καταδεικνύει πως αυτό το είδος οντοτήτων είναι εξωανθρώπινο και εντελώς εκτός της δικής μας Χωροχρονικής Πραγματικότητας. Έτσι αν υποθέσει κανείς πως αυτές οι διηγηματικές οντότητες υπάρχουν κάπου στο χωροχρονικό Multiverse, διαπιστώνει πως είναι αρκετά πολύπλοκο να περιγράψει την φύση αλλά και την μορφολογία του είδους αφού δεν πρόκειται για πλάσματα που υπόκεινται στους Φυσικούς Νόμους και κανόνες του Δικού μας Κόσμου.

Επιπρόσθετα, ο πρωταγωνιστής του διηγήματος «Η Ανώνυμη Πόλη» βίωσε μία σειρά από παράξενες εμπειρίες/αισθήσεις την στιγμή που προσέγγιζε την πόλη και εισχώρησε στα σπήλαιά της. Παρακάτω υπάρχουν μερικά παραδείγματα:

«Μέσα σε αυτή την Εμπύρετη κατάσταση στην οποία βρισκόμουν ένιωσα από το αχανές βάθος τον ήχο κάποιου μουσικού μέταλλου…| Οι Αναλογίες και διαστάσεις των ερειπίων ήταν εντελώς ασυνήθιστη.. Τα αυτιά μου αντηχούσαν τον ήχο κάποιου μεταλλικού κουδουνίσματος

Πολλές από αυτές τις παράξενες αναφορές ίσως συνδέονται με την Ανώνυμη πόλη και την ιδιότητά της ως σημείο σύνδεσης σε κάποιο παράλληλο σύμπαν.. Αυτό καθιστά την επεξήγηση των εμπειριών του πρωταγωνιστή μία δύσκολη διαδικασία. Καθώς εξερευνά περισσότερο τα βάθη ανακαλύπτει μία πύλη η οποία εμφανίζεται ως η πηγή όλου του απαστράπτων φωσφορισμού.

Ο νυχτερινός άνεμος από την επιφάνεια εισχωρεί βίαια στην πύλη αυτή και από τον «Φωτεινό Αιθέρα της Αβύσσου» και ο πρωταγωνιστής παρακολουθεί μία ορδή ημιδιάφανων πλασπάτων να εισέρχεται στην πραγματικότητα αυτή. Πίθανόν αυτή η ημιδιάφανη κατάσταση των υπάρξεων να είναι μία ένδειξη πως τα όντα αυτά εισχωρόυσαν στο δικό μας κόσμο μέσα από το δικό τους εναλλακτικό σύμπαν και άρα όταν θα εισχωρούσαν ολοκληρωτικά αυτή η ημιδιάφανη κατάσταση θα μετατρεπόταν σε πλήρη υλική διαμόρφωση της ύπαρξής τους.

Βέβαια όταν μιλάμε για την μυθιστορηματική μεταφορά ενός περιστατικού ύπαρξης εναλλακτικής διάστασης και θέασης οντοτήτων που διαπερνούν το ΠολυΣύμπαν κατανοούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την θεώρηση με επιφύλαξη σε σχέση με το πόσο πραγματικό μπορεί να είναι ένα τέτοιο γεγονός. Θεωρητικά δεν θα ήταν εύκολο να επιβεβαιώσουμε τα δεδομένα που δίνονται από τον Συγγραφέα, όπως για παράδειγμα αν η ημιδιάφανη κατάσταση των όντων οφειλόταν στην υπερδιαστατική τους μετάβαση από την δική τους σφαίρα ύπαρξης στην δική μας.

Έτσι δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Είναι η Μυθιστορηματική ύπαρξη της Ανώνυμης Πόλης ένα μεταφορικό παράδειγμα για την επιβεβαίωση της ύπαρξης των Ονειρότοπων ή της ύπαρξης Παράλληλων Κόσμων; Η πρόκειται ίσως για κάποιο εξαφανισμένο προ πολλού αρχαίο πολιτισμό που είναι άγνωστος στην ανθρωπότητα;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Καρλ Γιουνγκ
Καρλ Γιουνγκ: Ο Ψυχολόγος που “έβλεπε” άλλους κόσμους