ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η Ευλαμπια Τσιρελη μιλα στο Weirdo

Σε μία αλληλεπίδραση με τους αναγνώστες, η συγγραφέας και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής, Ευλαμπια Τσιρελη, απαντά στους αναγνώστες του Weirdo, δίνοτας την δική της οπτική για τα ζητήματα της Δημιουργικής Γραφής, της λογοτεχνίας, των ονείρων, και της φαντασίας, ενώ μας μιλά και για το Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium στο iWrite.

-Πότε και πώς αποφάσισες να γίνεις συγγραφέας;                                                    

Σε πολύ νεαρή ηλικία. Ο στόχος μου ήταν ξεκάθαρος, ιδιαίτερα από την εφηβεία μου. Έζησα σε μια οικογένεια με έντονο το στοιχείο του storytelling και της φαντασίας. Από εκεί και πέρα θα σου απαντήσω με αυτό που γράφω στο «Αντί Προλόγου» στα Χρόνειρα: «Θέλησα να δω τον κόσμο, να ζήσω σε όλες τις εποχές, να γνωρίσω όλους τους ανθρώπους, να πολεμήσω σε όλες τις μάχες, να πω σε όλους τα μυστικά μου, να γίνω ό,τι ονειρευόμουν, όμως μια ζωή δεν μου έφτανε. Έτσι, αποφάσισα να γίνω συγγραφέας».

-Συνήθως αντλείς θέματα από τον κόσμο των ονείρων. Ποιον ρόλο παίζουν τα όνειρα στη ζωή σου; Πώς αποφάσισες να εισάγεις στο εργαστήρι σου αυτό το νέο είδος της «Ονειρικής Λογοτεχνίας» όπως την ονομάζεις;          

Τα όνειρα είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουμε με τον εσώτερο εαυτό μας. Έχω πειραματιστεί πολύ στο ονείρεμα και τα όνειρα αποτελούν την κύρια πηγή έμπνευσης για τις ιστορίες μου. Όσον αφορά τη μέθοδο της Ονειρικής Λογοτεχνίας που έχω αναπτύξει, σύμφωνα με την οποία μετατρέπουμε τα όνειρά μας σε διηγήματα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί: 1) να δημιουργήσει εξαιρετικά πρωτότυπες ιστορίες, με έντονο το στοιχείο του μαγικού ρεαλισμού και του σουρεάλ και 2) να γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και, ίσως, να έρθει αντιμέτωπος με τις προσωπικές του φοβίες και εμμονές και να τις ξεπεράσει.

-Είσαι η δημιουργός και διδάσκεις στο εργαστήρι συγγραφής Imaginarium. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό σου το εγχείρημα.                                                        

Το Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium στο iWrite, λειτουργεί από το 2014. Με την εμπειρία της διδασκαλίας σε 75 μαθητές στο σύνολο μέχρι σήμερα -στα τμήματα του iWrite, αλλά και στα ηλεκτρονικά τμήματα μέσω skype-, με σημαντικές διακρίσεις των σπουδαστών σε διαγωνισμούς διηγήματος, αλλά και δικές τους προσωπικές εκδόσεις, το Imaginarium υπηρετεί πιστά και ταπεινά την τέχνη του λόγου και την ουσιαστική και μεθοδευμένη εντρύφηση στη μελέτη της λογοτεχνίας. Διδάσκονται όλα τα είδη του Φανταστικού, τεχνικές γραφής, ύφος, περιγραφές, επιμέλεια κειμένου, καλλιεργείται το προσωπικό στυλ, και όλη η θεωρία γίνεται απευθείας πράξη με την δική μου καθοδήγηση.

Λειτουργεί ένα εξάμηνο αρχαρίων και έπειτα από απαίτηση των ίδιων των αποφοίτων της οικογένειας του εργαστηρίου, μετά την φοίτηση στο πρώτο εξάμηνο, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε ένα τμήμα “Ιmaginarium advanced”, που παρέχει γνώση σε πιο εξειδικευμένα θέματα συγγραφής, πιο σύνθετες ασκήσεις, μεγαλύτερες προσδοκίες και ολοκλήρωση του συγγραφικού προφίλ του κάθε μαθητή.

Φέτος είμαστε περήφανοι για την έκδοση του πρώτου τόμου διηγημάτων του Imaginarium, με τίτλο «Ιστορίες του Ανάμεσα» από το iWrite βέβαια. Το βιβλίο περιλαμβάνει τη δουλειά των αποφοίτων του 2014-’15 με διηγήματα σε όλη τη γκάμα της Φαντασίας.

-Η συγγραφή είναι κάτι που διδάσκεται ή κάτι που έχεις απλώς μέσα σου και το εξωτερικεύεις;

Το ταλέντο είναι απαραίτητο, αλλά δεν είναι αρκετό. Η συγγραφή ενός μυθιστορήματος, αλλά ακόμα και μιας νουβέλας, αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία και οργάνωση. Από την σύλληψη της αρχικής ιδέας, μέχρι την ολοκλήρωση μια άρτιας ιστορίας, όχι μόνο από θέμα δομής της υπόθεσης, αλλά και από θέμα σωστού χειρισμού του λόγου, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος. Η συγγραφή, όπως όλες οι τέχνες, χρειάζεται πολλή δουλειά, υπομονή κι επιμονή.

-Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το Imaginarium; Γιατί κάποιος να το επιλέξει για να σπουδάσει συγγραφή;    

Προσωπικά, ό,τι λέω στους μαθητές, το έχω πρώτα δοκιμάσει εγώ η ίδια ως συγγραφέας. Δεν θα ακούσεις τίποτα στο Imaginarium που δεν έχει πρώτα εφαρμοστεί ώστε να δω αν λειτουργεί όντως. Πιστεύω ότι ο καθηγητής της δημιουργικής γραφής θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ΚΑΙ συγγραφέας. Η διδασκαλία της συγγραφής είναι μια βιωματική-εμπειρική διαδικασία. Στο εργαστήρι “Imaginarium” έχω δημιουργήσει μια πρωτότυπη, ευχάριστη και πρακτική μέθοδο πειραματισμού στη λογοτεχνία, που σταδιακά βοηθά τον ενδιαφερόμενο να εντοπίσει  και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που δεν τον αφήνουν να απολαύσει την υπέροχη διαδικασία της συγγραφής ενός βιβλίου, να νιώσει σίγουρος για τον εαυτό του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Ήδη, αρκετοί από τους μαθητές του εργαστηρίου έχουν ξεκινήσει τα πρώτα τους εκδοτικά βήματα και έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος. Γενικά στο εργαστήρι πειραματιζόμαστε πολύ στα είδη, μελετάμε πολύ, διασκεδάζουμε ακόμα πιο πολύ, είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια, μαθαίνουμε τι σημαίνει «ποιοτική λογοτεχνία», πώς να σεβόμαστε τους αναγνώστες μας και πώς να αναδεικνύουμε σωστά το ταλέντο μας.

-Ποιες είναι οι τρεις πρώτες συμβουλές που δίνεις στους μαθητές σου;                                                                    

1) Να έχουν πίστη στον εαυτό τους, αλλά να είναι ταπεινοί.
2) Να είναι αυθεντικοί και να μην ξεπουλιούνται.
3) Να μελετούν, να γράφουν ακούραστα και σέβονται τη λογοτεχνία και τους αναγνώστες τους.

-Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν καλό συγγραφέα κατά τη γνώμη σου; Υπάρχει μυστική συνταγή για ένα καλό βιβλίο;                                                                                

Αυθεντικότητα, επίγνωση αυτής και άψογος χειρισμός του λόγου.

-Ποιο είδος είναι το αγαπημένο σου; Τι σου αρέσει περισσότερο να γράφεις;      

Επιστημονική φαντασία, σουρεάλ, και μαγικό ρεαλισμό.

-Φέτος συμμετείχες σε πολύ μεγάλες διοργανώσεις (Comic Con, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αλλά και στο πρώτο συνέριο του Φantasticon), όπου μίλησες για τη δημιουργική γραφή και τη Φαντασία. Εντυπώσεις;                                                    

Φέτος ήταν μια πραγματικά ευλογημένη χρονιά. Χαίρομαι να βλέπω τους καρπούς των κόπων μου σιγά σιγά. Όταν, πέρα από τους αναγνώστες, έχεις και την παραδοχή και εκτίμηση των συνάδελφων σου και του ευρύτερου συγγραφικού κύκλου γενικά, η χαρά είναι μεγαλύτερη.

-Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο σου βιβλίο, «Χρόνειρα. Παράξενες διηγήσεις κι αδέσποτα ποιήματα» από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή. Μίλησε μας γι’ αυτό το παράξενο βιβλίο.               

Ναι, τα «Χρόνειρα» είναι το τρίτο μου χάρτινο παιδάκι και είμαι πολύ ενθουσιασμένη. Το όνομά του γεννήθηκε από το πάντρεμα του Χρόνου και των Ονείρων. Γράφοντας όλα αυτά τα χρόνια, συνειδητοποίησα ότι σχεδόν όλα μου τα κείμενα έχουν να κάνουν με τον χρόνο. Είναι δηλαδή ένα θέμα που με απασχολεί έντονα και, φαντάζομαι, όχι μόνον εμένα. Επίσης, οι περισσότερες ιστορίες μου είναι εμπνευσμένες από όνειρα που έχω δει (γι’ αυτό αγαπώ το σουρεάλ).

Εφαρμόζοντας τη μέθοδο που έχω αναπτύξει η ίδια, για το πώς μετατρέπουμε σε διηγήματα τα όνειρά μας, έγραψα αυτό το βιβλίο που περιέχει δέκα τέτοιες παράξενες ιστορίες και εικοσιένα αδέσποτα ποιήματα, όπως τα ονομάζω. Γενικά το βιβλίο απευθύνεται στους επαναστάτες της φαντασίας, στους δραπέτες του χρόνου, στους ονειροβάτες και στους ερωτευμένους με τη ζωή στην ουσία της. Ο αναγνώστης νομίζω ότι θα βρει πολλά διδάγματα, θα δει σίγουρα τον εαυτό του σε κάποια από τις ιστορίες, θα συλλογιστεί, θα γελάσει, θα κλάψει, θα προβληματιστεί και θα νιώσει αμήχανα.

-To βιβλίο σου «Το Ιερό Δέντρο. Οι Μύθοι και οι Συμβολισμοί του» (εκδ. Δαιδάλεος) διανύει ήδη την δεύτερη έκδοσή του, ενώ εκδόθηκε μόλις το 2014. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία του;                                                                                                                                 
Το δέντρο είναι ένα σύμβολο καθολικό, ένα αρχέτυπο που υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς. Αποτελεί τον τελειότερο συμβολισμό της πορείας και του σκοπού του ανθρώπου, που είναι από κάτω προς τα πάνω. Χρειάζονται πολλές σελίδες για να σας εξηγήσω τι σημαίνει το δέντρο για μένα, για μας, για τη ζωή μας, πνευματική και βιολογική. Το βιβλίο αποτελεί τη μεταπτυχιακή μου μελέτη, όπου εστιάζω στα δύο δέντρα του Παραδείσου, αλλά πραγματοποιώ κι ένα ταξίδι στους μύθους, την εικονογραφία και γραμματεία περί ιερών δέντρων στους λαούς της αρχαίας Μεσοποταμίας και Αιγύπτου.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, πέραν του ερευνητικού ενδιαφέροντος, νομίζω ότι ξυπνά και μια οικολογική-πνευματική συνείδηση στον αναγνώστη. Ξαφνικά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι που θεωρεί ως δεδομένο και ευτελές όπως το δεντράκι, το περικυκλωμένο από τσιμέντο, στη γειτονιά του, κάποτε αποτελούσε αντικείμενο θαυμασμού και λατρείας. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί ένα τέτοιο βιβλίο από Έλληνα συγγραφέα στα ελληνικά. Οπότε αποτελεί σίγουρα πρωτοπορία στην ελληνική βιβλιογραφία. Επίσης, αν και μελέτη, είναι γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα για το ευρύ κοινό.

-Έχεις σπουδάσει Θεολογία στο Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης. Σήμερα είσαι υποψήφια διδάκτωρ. Μίλησέ μας λίγο για την ακαδημαϊκή σου εμπειρία.                                                                                                                               
Έχω τελειώσει Θεολογία, έκανα το μεταπτυχιακό μου πριν λίγα χρόνια και τώρα συνεχίζω σε διδακτορικό επίπεδο. Όλα αυτά στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., με ένα διάλειμμα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, οπού φοίτησα για ένα εξάμηνο στο New College, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικό με την Εβραϊκή Γλώσσα και την Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης.

Το αντικείμενο των σπουδών μου είναι ο μεγάλος μου έρωτας. Το Δέντρο, αυτό το πανανθρώπινο σύμβολο που μελέτησα επί επτά χρόνια, αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Σήμερα στο διδακτορικό ασχολούμαι με το μοτίβο του ερπετού στα αρχαία κοσμοείδωλα της Μεσοποταμίας. Η έρευνα με συναρπάζει και με ταξιδεύει. Δεν υπάρχει για μένα πιο όμορφο πράγμα από το να μελετά κανείς εις βάθος το παρελθόν και την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, μυθοποιίας, θεολογίας και επιστήμης. Μαθαίνουμε πολλά και για το μέλλον με αυτόν τον τρόπο…

-Πώς συνδυάζονται η συγγραφική με την ακαδημαϊκή σου ιδιότητα;                                                                                              
Έχουν την ίδια πηγή. Το ανθρώπινο ένστικτο του mythmaking. Οι σπουδές μου έχουν να κάνουν με τη γένεση και εξέλιξη της μυθοποιητικής σκέψης του ανθρώπου και των συμβόλων. Η λειτουργία της Φαντασίας στη Λογοτεχνία αποτελεί την ίδια ακριβώς διαδικασία. Έτσι οι δύο ιδιότητές μου παντρεύονται και συμπορεύονται αρμονικά.

-Ποιος είναι ο προσωπικός σου στόχος ως συγγραφέας;                                                                                                                           
Στόχος μου είναι πάντα τα βιβλία μου να αποτελούν τροφή για σκέψη και τα λόγια μου να εκφράζουν όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

Στις σελίδες της συγγραφέως μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την ίδια και τα βιβλία της, κριτικές αναγνωστών, κείμενα, ποιήματα και παραμύθια. Επίσης όλα τα νέα για τις δραστηριότητες του εργαστηρίου συγγραφής Imaginarium.

Η Επίσημη Ιστοσελίδα της Ευλαμπίας ΤσιρέληΗ Σελίδα του Εργαστηρίου Imaginarium | Προσωπική Σελίδα στο Facebook | Σελίδα στο Twitter  | Επιστημονικά άρθρα: Life, Science and Fiction

Βιογραφικό Ευλαμπίας Τσιρέλη

H Ευλαμπία Τσιρέλη γεννήθηκε το 1983, είναι συγγραφέας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει δημιουργική γραφή, επιμέλεια κειμένου, και μελετά τη σχέση του Μύθου και της Λογοτεχνίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Θεολογίας στο Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης. Ειδικεύεται στο μυθολογικό υπόβαθρο της Παλαιάς Διαθήκης και μελετά μυθολογικά σύμβολα της αρχαίας Μεσοποταμίας. Έχει γράψει τρία βιβλία: “Ο Θάνατος στην Κελτική Μυθολογία και Παράδοση” (2013), “Το Ιερό Δέντρο. Οι μύθοι και οι συμβολισμοί του” (2014) και “Χρόνειρα. Παράξενες Διηγήσεις & Αδέσποτα ποιήματα” (2015). Ποιήματα και διηγήματά της σε ελληνικά και αγγλικά έχουν διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε 5 συλλογικές εκδόσεις.

Το 2014 δημιούργησε το Εργαστήρι Συγγραφής Imaginarium στον εκδοτικό όμιλο Πηγή-iWrite, όπου κάθε χρόνο λειτουργούν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων που διδάσκονται δημιουργική γραφή, λογοτεχνία του φανταστικού και επιμέλεια κειμένου. Παραδίδει σεμινάρια και πραγματοποιεί εργαστήρια δημιουργικής γραφής ανά την Ελλάδα, με κύρια βάση τη Θεσσαλονίκη.

Ως αρθρογράφος, από το 2005, έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά της χώρας. Είναι η δημιουργός του πρώτου φεστιβάλ τρόμου στην Ελλάδα, του “The Mini Festival of Horror & Grotesque” και συντονίστρια της ομώνυμης ανθολογίας διηγημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
matrr
Πως θα βγεις απο το Matrix