ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ WEIRDO; ΓΙΝΕ FAN ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Κοσμικός Τρόμος: Βιβλία που θα σε μυήσουν στον Τρόμο του Λαβκραφτ

Λίγοι είναι οι Συγγραφείς που έχουν επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό την Λογοτεχνία Τρόμου όπως ο Λαβκραφτ, γεγονός που ενισχύθηκε από την ιδιαίτερη προσωπικότητά του και την σύντομη ζωή του. Ο Συνδυασμός της παράξενης και εξαιρετικής γραφής του με τον Gothic τρόμο και την σκοτεινή φαντασία, ενθουσιάζει τους αναγνώστες για δεκαετίες. Οι κόσμοι που δημιούργησε μέσα από τα σύντομα διηγήματά του είναι αχανείς και περιλαμβάνουν επιστημονική φαντασία, παραδοξότητες και ένα είδος που μόνο ο Λάβκραφτ γνώριζε τόσο καλα. Τον κοσμικό τρόμο, ή Κοσμικισμό.

Η ιδέα του Κοσμικισμού, που πέρα από συγγραφικό στυλ είναι και Φιλοσοφικό – Μαγικό Σύστημα που αναπτύχθηκε από τον Λάβκραφτ, είναι το κεντρικό θέμα όλου του έργου που άφησε πίσω του ο Συγγραφέας. Σε αρκετά από τα διηγήματά του, οι Πρωταγωνιστές υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν την υπόσταση της ύπαρξής τους απέναντι σε μία αχανή κοσμική κλίμακα, διαπιστώνοντας πως υπάρχουν πλάσματα στο Σύμπαν, σαφώς πιο ιδιοφυή και ισχυρά από τον άνθρωπο.

Πως θα καταφέρει όμως ο αρχάριος αναγνώστης να μυηθεί σε αυτό τον αχανή κόσμο και τον Κοσμικό τρόμο του Λάβκραφτ που είναι γεμάτος αποπνικτικές ατμόσφαιρες, υπαρξιακό και εξωκοσμικό τρόμο; Το έργο του Συγγραφέα χωρίζεται κυρίως σε δύο φανερούς κύκλους : Την Μυθολογία Κθούλου, και τον Ονειρικό κύκλο. Η Μυθολογία Κθούλου είναι στην ουσία συνώνυμη με τον Συγγραφέα και σχετίζεται κυρίως με πρωταγωνιστές που αντιμετωπίζουν τον κοσμικό τρόμο και τα πλάσματα της Μυθολογίας που παραμονεύουν στο σκοτάδι για να αφανίσουν την Ανθρωπότητα. O Ονειρικός κύκλος είναι πιο φανταστικός, και παρουσιάζει ιστορίες ονειρικών τοπίων που όμως είναι άκρως τρομακτικά.. Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ Λαβκραφτ και θέλεις να μυηθείς στους κόσμους που δημιούργησε, αυτά είναι τα 5  βιβλία που θα σε βάλουν στον σωστό δρόμο:

Μυθολογια Κθουλου

Το Κάλεσμα του Κθούλου – Εκδόσεις Locus 7

Πρόκειται για το βιβλίο που θεωρείται το σημαντικότερο κομμάτι στο παζλ της Μυθολογίας Κθούλου του Λαβκραφτ.Ο Κθούλου είναι η γνωστότερη δημιουργία του Συγγραφέα, ο Τεράστιος Μεγάλος Παλαιός θεός που κατοικεί στην Μη – Ευκλείδια πόλη R’lyeh.  Η ιστορία ξετυλίγεται από την οπτική γωνία του Francis Wayland Thurston, ο οποίος ανακαλύπτη την Σέκτα του Κθούλου και τις τρομερές εμπειρίες των ναυτικών που ανακάλυψαν την πόλη R’lyeh και τον Κθούλου.

Τα Βουνά της Τρέλας – Εκδόσεις Αίολος

Ίσως ένα από τα καλύτερα έργα του Λαβκραφτ, για όποιον δεν έχει εντρυφήσει στη συγγραφική του πένα. Το κείμενο επικεντρώνεται σε ένα Επιστήμονα και τις εμπειρίες που αποκτά κατά την διάρκεια μίας καταστροφικής αποστολής στην Ανταρκτική. Τα Βουνά της Τρέλας είναι με αρκετούς τρόπους ένα θεμελιώδες κείμενο για την Μυθολογία του Λάβκραφτ. Παρουσιάζει την Αρχαία μα και εξωγήινη ιστορία της Γης, και ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός πως παρουσιάζει για πρώτη φορά τους Παλαιούς και τον Shoggoth, ενώ αναφέρεται σε μία σειρά από Μεγάλους Παλαιούς (Κοσμικές Οντότητες με απεριόριστη δύναμη).

[su_divider top=”no”]

Ο Τρόμος του Ντάνγουιτς – Εκδόσεις Αίολος

Το Βιβλίο διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό Ντάνγουιτς της Μασαχουσέτης, και το διήγημα δεν είναι μονάχα ένα θεμελιώδες απόσπασμα της Μυθολογίας Κθούλου, αλλά επίσης εμβαθύνει στο περίφημο Νεκρονομικόν – Το καταραμένο Γροιμόριο με το οποίο μπορείς να επικαλεστείς τους Μεγάλους Παλαιούς και τον ίδιο τον Κθούλου. Ο Τρόμος του Ντάνγουιτς είναι η ιστορία του Wilbur Whately, ενός ασυνήθιστου παιδιού που αναπτύσσεται με περίεργους ρυθμούς, που θα μετατραπεί σε ένα τρομερό και αλλόκοτο πλάσμα..

[su_divider top=”no”]

Η Σκιά πάνω από το  Ίνσμουθ – Εκδόσεις Locus 7

 Το μυθιστόρημα έχει να κάνει κυρίως με ένα ζήτημα που ενθουσίαζε τον Λάβκραφτ –  την μίξη και αναπαραγωγή των ανθρώπων και την γέννηση του Κθούλου, και έχει ως επίκεντρο ένα νεαρό άνδρα ο οποίος ανακαλύπτει μία σαπισμένη παραθαλάσσια πόλη με μεταλλαγμένους ανθρώπους, οι οποίοι λατρεύουν τον Μεγάλο Παλαιό Θεό Δάγων. Η ιστορία επίσης παρουσιάζει για πρώτη φορά μερικές από τις λαβκραφτικές δημιουργίες, όπως τους Αβυσσαίους και το Εσωτερικό Τάγμα του Δάγωνα.

Bonus Book: Η Πτώση των Θεών  – Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές

Αφού μυηθήκατε στην Μυθολογία Κθούλου μέσα από  τα θεμελιώδη έργα του Λάβκραφτ, ήρθε η ώρα να διαβάσετε την Ελληνική Ανθολογία που είναι αφιερωμένη στο Έργο του Συγγραφέα Τρόμου. Ανείπωτοι τρόμοι ξεπηδούν από χαμένες σελίδες σε ανίερες τελετές, άνθρωποι και βδελύγματα ξυπνούν τους Μεγάλους Παλαιούς, από μεγάλα σκοτάδια, σκοτεινές κρύπτες και χθόνιους ναούς, τρόμοι που ξυπνούν στην απεραντοσύνη της θάλασσας που τόσο μεγάλη σημασία έχει στο έργο του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, έως τα πέρατα του διαστήματος και τη δική μας Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο  περιέχει δεκαέξι ιστορίες από ισάριθμους συγγραφείς, φόρο τιμής στον μεγάλο λογοτέχνη, επηρεασμένες από το έργο του, αλλά τη μυθολογία που αυτό μετέπειτα πυροδότησε, από τους δεκάδες συνεχιστές του. Στον οίκο του στη Ρ’λυε, νεκρός ο Κθούλου περιμένει κι ονειρεύεται…

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ
Νίκολα Τεσλα
Ελεύθερα τα έγγραφα που έκλεψε το FBI με τις χαμένες εφευρεύσεις του Νίκολα Τέσλα